Skip to main content

ΝΒΑ: Για αυτό ο Χάρντεν θα πληρώσει επιπλέον 14 εκ. δολάρια για φόρους

Ο Τζέιμς Χάρντεν έχει εκφράσει την επιθυμία του στους Ρόκετς να γίνει ανταλλαγή και τα μεταγραφικά σενάρια στα Αμερικανικά δημοσιεύματα να αυξάνονται και να αναφέρουν μεταξύ των υποψηφίων με τους Νετς, όμως το να ξανασυναντηθεί με τον Ντουράντ, ίσως να κοστίσει στον "μούσια"  14 εκατομμύρια δολάρια για φορολογικούς λόγους.

Ο Τζέιμς Χάρντεν αναμένεται να αποχωρήσει από την ομάδα του Χιούστον, με έναν από τους πιο πιθανούς προορισμούς να είναι οι Νετς, βέβαια αν μετακομίσει από το Τέξας στην Νέα Υόρκη, τότε η διαφορά φόρου εισοδήματος μπορεί να του δημιουργήσει προβλήματα. Με βάση αυτό, αν επιβεβαιωθεί η φημολογία ότι οι Νετς ενδιαφέρονται για τον Χάρντεν, τότε συνεπάγεται πως η ομάδα θα έχει φορολογικές επιπτώσεις που θα φτάσουν τα 14 εκατομμύρια δολάρια, όπως διαβάζουμε στην γνωστή ιστοσελίδα Sportico.

Οι Ρόκετς είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν ένα άνευ προηγουμένου μεγάλο χρηματικό ποσό για να κρατήσουν τον Χάρντεν, με τα δημοσιεύματα να κάνουν λόγο ότι θα του προσφέρουν για τριετές συμβόλαιο ύψους 133 εκατομμυρίων δολαρίων συν 103 εκατομμύρια δολάρια, με ανανέωση του συμβολαίο του για δύο χρόνια, όπως αναφέρει το ESPN. 

Αν ο Χάρντεν δεχθεί την ανανέωση και την πρόταση των Ρόκετς, τότε θα γίνει ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του NBA που θα κερδίσει περισσότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια σε μια μόνο σεζόν και ιδιαίτερα, αυτό θα το κάνει για δύο συνεχόμενες σεζόν, με το συμβόλαιο του να είναι εγγυημένο.

 Είναι σίγουρο ότι για όποια ομάδα και να παίξει ο Χάρντεν θα βγάλει 133 εκατομμύρια δολάρια τα επόμενα τρία χρόνια, αλλά αν οι Νετς δεν καλύψουν αυτήν την φορολογική διαφορά, τότε ο Χάρντεν θα κληθεί να λάβει λιγότερα χρήματα αν πάρει την απόφαση να μετακομίσει στο Μπρούκλιν.

Βέβαια, αυτό αποτελεί ένα από τα φορολογικά κομμάτια που μπορεί να συναντήσει, αφού υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις πολιτείες. Ιδιαίτερα το Τέξας είναι από τις λίγες πολιτείες, που δεν έχει κρατικό φόρο εισοδήματος, ενώ η Νέα Υόρκη έχει τους δικούς της φορολογικούς συντελεστές που φτάνουν το 12,7%.

Αν ο Χάρντεν υπογράψει με τους Νέτς, συνεπάγεται ότι λογικά θα ζει κάπου στο Μπρούκλιν και πέρα από τις φορολογικές διαφορές, θα πληρώνει επιπλέον κάποιους φόρους, γνωστούς ως  "jock taxes", οι οποίοι θα τον επηρεάσουν οικονομικά, όπως έχει συμβεί και σε πολλούς άλλους παίκτες του NBA. Πολύ απλά, αν έχεις βγάλει χρήματα σε μια πολιτεία, που δεν έχει κρατικό φόρο εισοδήματος και δεν κατάγεσαι από εκεί ή δεν είναι η μόνιμη κατοικία σου, τότε όταν παίζεις εκτός έδρας με την νέα ομάδα, θα χρεώνεσαι επιπλέον φόρους λόγω της παλαιότερης οικονομικής δραστηριότητας σου στο Τέξας. Για παράδειγμα αν ο Χάρντεν αποφασίσει να παίξει στους Νετς, τότε θα πληρώσει σε έξτρα φόρους ("jock taxes") κάθε φορά που παίζει εκτός έδρας και μετακινείται στις πολιτείες, με το συνολικό ποσό της φορολογικής επιβάρυνσης να φτάνει τα 13.6 εκατομμύρια δολάρια.

Βέβαια υπάρχουν και άλλοι χρηματοοικονομικοί παράγοντες όπως το υψηλό κόστος ζωής στην Νέα Υόρκη σε σχέση με το Τέξας, που πολύ πιθανόν να τον επηρεάσουν. Ο Χάρντεν θα μπορέσει επίσης να καλύψει τη διαφορά αν λάβει περισσότερα χρήματα και δικαιώματα για το "image" του, αφού η Νέα Υόρκη είναι η μεγαλύτερη "αγορά" media στην χώρα και με την παρουσία του στους Νετς, θα μπορέσει αυτό να το επωφεληθεί οικονομικά. Και φυσικά, αν έχετε την πολυτέλεια να σας προσφέρουν ένα πλουσιοπάροχο συμβόλαιο, όπως αυτό του Χάρντεν, τότε σας ενδιαφέρουν και άλλα πράγματα για μια απόφαση μεταγραφής, πέρα από τα χρήματα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αν γίνει το trade ανάμεσα σε Ρόκετς και Νετς, τότε η ομάδα από το Μπρούκλιν θα πάρει τον Τζέιμς Χάρντεν και η ομάδα από το Χιούστον, θα απόκτήσει τους Κάρις ΛεΒέρτ, Σπένσερ Ντινγουίντι/Ταουρέαν Πρινς, Τζάρετ Άλλεν και ένα pick πρώτου γύρου για το draft του 2021. Αν γίνει η συμφωνία, τότε ο "μούσιας" θα βρέθει για πρώτη φορά μετά τους Θάντερ, στην ίδια ομάδα με τον Κέβιν Ντουράντ.

Γενικά, αυτή δεν είναι η καλύτερη συμφωνία που στο τραπέζι οι Ρόκετς. Ο ΛεΒερτ είναι ένας παίκτης με συμβόλαιο two-way, ο οποίος έγινε βασικός, αφού οι Ντουράντ και Ίρβινγκ έμειναν εκτός λόγω τραυματισμών. Ο Ντινγούιντι πέρσι έκανε την καλύτερη σεζόν του, έχοντας κατά μέσο όρο 20.6 πόντους και 6.8 ασίστ ανά παιχνίδι, ενώ ο Άλλεν δεν έχει ξεδιπλώσει όλο το ταλέντο του, με τον Πρινς να έχει ποτένσιαλ, αλλά να μην το έχει δείξει σε όλα τα ματς.

Για τους Ρόκετς, πολύ πιθανόν να μην είναι το καλύτερο trade, αλλά από την στιγμή που ο Τζέιμς Χάρντεν εξέφρασε σε μέσα μαζικής ενημέρωσης την επιθυμία του να γίνει ανταλλαγή, τότε η ομάδα από το Χιούστον έχασε το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, για αυτό πρέπει να βρει την καλύτερη δυνατή λύση.

Ιδιαίτερα, από Αμερικανικά δημοσιεύματα, η καλύτερη λύση θεωρείται αυτή των Σίξερς που προσφέρουν στους Ρόκετς τους Μπεν Σίμονς, Ματίς Τιμπούλ και Μάικ Σκοτ, αλλά και ένα pick σε επόμενο draft.