Skip to main content

Η Όλμπις Αντρέ στο Superbasket: «Η φιλοσοφία μας έχει να κάνει με την άμυνα, μάθαμε πολλά από το προηγούμενο Eurobasket Women»

Η σέντερ της Εθνικής Ιταλίας, Όλμπις Αντρέ μίλησε αποκλειστικά στο superbasket.gr λίγο πριν το Eurobasket Women 2023, υπογραμμίζοντας ότι η φιλοσοφία της σκουάντρα ατζούρα ξεκινάει και θα στηρίζεται στην άμυνα, ενώ τόνισε ότι διδάχθηκαν πολλά πράγματα από την παρουσία τους στο προηγούμενο Eurobasket Women.

Το Eurobasket Women 2023 θα διεξαχθεί στις 15-25 Ιουνίου στα γήπεδα της Σλοβενίας και του Ισραήλ. Η Ιταλία κατέκτησε τον τίτλο στην πρώτη διοργάνωση, το 1938, το ασημένιο μετάλλιο το 1995 και το χάλκινο μετάλλιο το 1974 και μαζί με την Γαλλία έχει τις περισσότερες συμμετοχές στην τελική φάση της διοργάνωσης (33). Η σκουάντρα ατζούρα είναι μία από τις πιο δυνατές ομάδες στην Ευρώπη, έχοντας παίκτριες με πολλές παρουσίες στο πιο υψηλό επίπεδο και φέτος κληρώθηκε στον όμιλο του Τελ Αβίβ, εκεί που θα αντιμετωπίσειτην διοργανώτρια, Ισραήλ, το Βέλγιο, αλλά και την Τσεχία. Οι χώρες που θα τερματίσουν στην δεύτερη και στην τρίτη θέση από τον όμιλο μας, διασταυρώνονται με τον όμιλο της Ιταλίας. Επίσης η γειτονική χώρα συμμετέχει και στο τουρνουά προετοιμασίας που γίνεται στην μνήμη της Βάσως Μπεσκάκη και θα αγωνιστεί με την Ελλάδα, την Κυριακή (4/6, 19.30).

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Στο προηγούμενο Eurobasket 2021 είχαμε βρεθεί αντιμέτωπη στους ομίλους της διοργάνωσης, με την σκουάντρα ατζούρα να επικρατεί με 77-67 και την Όλμπις Αντρέ να έχει 8 πόντους, 7 ριμπάουντ και 3 ασίστ. Η 25χρονη σέντερ παρά την νεαρή ηλικία της, έχει τεράστια εμπειρία από μεγάλες διασυλλογικές διοργανώσεις, αφού συμμετέχει στην Euroleague Women από το 2019, αλλά και απο διεθνείς διοργανώσεις, αφού έπαιξε μεταξύ άλλων στους θεσμούς των μικρών εθνικών ομάδων, στα προκριματικά και στις τελικές φάσεις των Eurobasket Women 2019 και 2021, αλλά και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα 3x3 το 2019.

Πέρσι έκανε το treble  στην Ιταλία με την Φαμίλα Σκίο υπό τις οδηγίες των Ελλήνων προπονητών, Τζώρτζη Δικαιουλάκου και Πέτρου Πρέκα, ενώ και φέτος αγωνίστηκε με την Βίρτους Μπολόνια στο πιο υψηλό επίπεδο, δείχνοντας σε κάθε περίπτωση τις εξαιρετικές ικανότητες της. Σύμφωνα με την FIBA, η Όλμπις Αντρέ είχε κατά μέσο όρο στα προκριματικά του Eurobasket Women 2023, 10.5 πόντους, 6.5 ριμπάουντ, 1.5 ασίστ και 17.3 PIR. 

Αναλυτικά όλα όσα δήλωσε η Όλμπις Αντρέ στο superbasket.gr και στον Άρη Κατσίδη:

Τι εμπειρίες έχεις αποκτήσει περισσότερο και ποιες αναμνήσεις κρατάς από την συμμετοχή σου με την Εθνική Ιταλίας στα προηγούμενα Eurobasket Women;;
 
"Νιώθω ότι μάθαμε πολλά από το προηγούμενο Eurobasket Women. Πρώτα από όλα στο κομμάτι της εμπειρίας. Νιώθουμε πιο έμπειρες. Για παράδειγμα θα μπορούσαμε να κερδίσουμε το παιχνίδι απέναντι στην Σερβία, στο οποίο ηττηθήκαμε στο τέλος. Μάθαμε να παίζουμε περισσότερο μαζί όπως κάναμε στο τελευταίο παιχνίδι με την Σουηδία, οπού παρότι είχαμε πολλές δυσκολίες, τις αντιμετωπίσαμε με τον σωστό τρόπο. Παίζαμε μαζί και βοηθούσαμε η μία την άλλη παίκτρια. Μάθαμε πολλά από αυτό. Είχαμε πολλά πάνω και κάτω. Αγωνιστήκαμε πολύ καλά σε κάποιους αγώνες και σε κάποιους όχι. Όπως για παράδειγμα με το παιχνίδι με την Ελλάδα που νικήσαμε με άνεση (77-67, Φάση των ομίλων στο Eurobasket Women 2021) και μετά αρχίσαμε να μην παίζουμε καλά και έπρεπε να επιστρέψουμε. Έχουμε διδαχθεί από όλα αυτά τα παιχνίδια". 
 
 
Όλες οι ομάδες είναι σε προετοιμασία για το Eurobasket Women 2023. Ποια είναι η φιλοσοφία της ομάδας σας και τι νοοτροπία θέλετε να βγάζετε στο παρκέ;
 
"Η φιλοσοφία μας έχει να κάνει με την άμυνα πρώτα από όλα. Θα προσπαθήσουμε να είμαστε καλές επιθετικά, να πιέζουμε συνεχώς στην μπάλα και να κάνουμε όσα τους αρέσουν λιγότερο. Στην επίθεση θα κάνουμε προσπάθεια να αγωνιστούμε μαζί, να κινήσουμε την μπάλα, να τρέξουμε, να βάλουμε όλες τις παίκτριες μας στο παιχνίδι και φυσικά να απολαύσουμε το παιχνίδι".
 
 
Παίζεις στην θέση σέντερ. Ποιες θα είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσεις σε μια διοργάνωση όπως το Eurobasket Women 2023;
 
"Ως παίκτρια στο ποστ, δεν θα είναι εύκολα τα πράγματα για εμένα, γιατί στην Ευρώπη οι περισσότερες παίκτριες στην θέση μου είναι μεγαλύτερες από εμένα. Για αυτό δεν θα είναι κάτι εύκολο και θα προσπαθήσω να είναι πιο γρήγορη και να βάλω περισσότερο ευελιξία στο παιχνίδι. Είμαι σε θέση να ανταπεξέλθω σε αυτό το challenge. Επίσης, φυσικά γνωρίζω ότι αν χρειαστώ βοήθεια, οι συμπαίκτριες μου θα είναι σε θέση να με βοηθήσουν. Ξέρω ότι δεν θα είναι εύκολα τα πράγματα, αλλά είμαι προετοιμασμένη για αυτήν την πρόκληση".
 
 
Επίσης πώς περιμένετε το επίπεδο της φετινής Euroleague Women;
 
"Θεωρώ ότι το επίπεδο του Euroleague Women θα είναι πιο ισορροπημένο όπως φέτος, αφού δεν υπάρχουν όπως και πέρσι ρωσικές ομάδες. Επίσης, δεν ξέρω τι θα συμβεί σχετικά με τις παίκτριες του WNBA για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, Οπότε αυτό σημαίνει ότι θα συμμετάσχουν περισσότερες ευρωπαίες παίκτριες. Ιδιαίτερα, θα είναι πολλές νεαρές ευρωπαίες παίκτριες που αναπτύχθηκαν πολύ".