Skip to main content

Καλαϊτζάκης στο Superbasket: «Το Νο1 όπλο του Άρη είναι η μαχητικότητα του»

Ο Έλληνας γκαρντ/φόργουορντ της Λιετκαμπέλις, Γιώργος Καλαϊτζάκης μίλησε στο superbasket.gr, λίγο πριν τον αγώνα των Λιθουανών με τον Άρη, υπογραμμίζοντας το τι πρέπει να προσέξει η ομάδα του στον αγώνα με τους Θεσσαλονικείς.

Η Λιετκαμπέλις βρίσκεται και την φετινή σεζόν υπό τις οδηγίες του κόουτς Νέναντ Τσάνακ, έχοντας πέρα από τις εγχώριες διοργανώσεις και την συμμετοχή στο Eurocup, με στόχο την επιστροφή στα playoffs. Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος βρίσκεται στον όμιλο του Άρη, τον οποίο θα φιλοξενήσει την Τρίτη (8/10), στο πλαίσιο της τρίτης αγωνιστικής των ομίλων του Eurocup. Η ομάδα από την χώρα της Βαλτικής αποτελείται από ένα κράμα έμπειρων και νέων φιλόδοξων ηλικιακά παικτών. Επενδύει σε νέους Ευρωπαίους παίκτες και τους δίνει την δυνατότητα να αναδείξουν το ταλέντο τους, ενώ αρέσκεται στο γρήγορο παιχνίδι και στον πλουραλισμό στο σκοράρισμα. 

Από την σεζόν 2019-2020, η ομάδα από το Πανεβέζις βρίσκεται στις τρεις πρώτες θέσεις του λιθουανικού πρωταθλήματος και ιστορικά είναι μια από τις παραδοσιακές δυνάμεις του λιθουανικού μπάσκετ. Φυσικά θέλει να συνεχίσει αυτήν την πορεία φέτος και αυτήν την στιγμή είναι αήττητη στην εγχώρια λίγκα, κάνοντας το 3/3. 

Ο Γιώργος Καλαϊτζάκης αποτελεί τον πρώτο σκόρερ της Λιετκαμπέλις, τόσο στο Eurocup με 12 πόντους μ.ο., όσο και στην λιθουανική λίγκα με 15 πόντους μ.ο.. Επίσης, είναι χαρακτηριστική η παρουσία του και σε άμυνα και σε επίθεση, κάτι που φαίνεται και από την στατιστική του κάρτα, καθώς στην LKL έχει 3.3 ριμπάουντ και 1 ασίστ, ενώ στο Eurocup, 3.5 ριμπάουντ, 2.5 ασίστ και 1 κλέψιμο.

Όλα όσα δήλωσε ο Γιώργος Καλαϊτζάκης στο superbasket.gr και στον Άρη Κατσίδη: 

Η Λιετκαμπέλις θα αντιμετωπίσει τον Άρη εντός έδρας, την Τρίτη (8/10). Πώς περιμένεις να πάει το παιχνίδι;

«Ο Άρης και η Λιετκαμπέλις βρίσκονται στο 0-2 αυτήν την στιγμή. Θα είναι ένα πολύ δύσκολο ματς. Ευελπιστώ να δώσουμε το 100% των δυνατοτήτων μας και να κερδίσουμε»

Ποιες είναι οι απόψεις σου για τους κιτρινόμαυρους και τι θεωρείς ότι πρέπει στον αγώνα να προσέξετε περισσότερο;

«Σίγουρα ο Άρης είναι μια ομάδα που παίζει πολύ σκληρά, πάρα πολύ physical. Είναι νομίζω το Νο.1 όπλο αυτής της ομάδας, η μαχητικότητα της. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην επίθεση, γιατί πολύ επιθετικά στην άμυνα τους, σε αναγκαζουνε σε λάθη, σε βιαστικές επιλογές. Χρειάζεται να παίξουμε με ηρεμία και με ψυχραιμία, αλλά και να συγκεντρωμένοι πάνω από όλα, όπου αυτά θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε την νίκη»

Οι κιτρινόμαυροι είναι φανερό ότι βρίσκονται στην διαδικασία εύρεσης ρυθμού, με τους φόργουορντ του Άρη να είναι στις πρώτες θέσεις των σκόρερ της ομάδας, ενώ από την περσινή σεζόν στο Eurocup οι Θεσσαλονικείς φημίζονται για την άμυνα τους. Πώς την βλέπεις αυτήν την μάχη στο παρκέ; Σε ποια κομμάτια του παιχνιδιού θεωρείς ότι πρέπει να επικεντρωθείτε περαιτέρω;

«Όπως είπα και πιο πριν ο Άρης είναι πολύ μαχητικός στην άμυνα, όπως και η ομάδα μας, που πρώτο στόχο έχουμε την άμυνα. Από την πρώτη ημέρα οι προπονητές μας, μας έχουν πει ότι θα κερδίζουμε το παιχνίδι από την άμυνα μας. Οι κιτρινόμαυροι παλεύουν σε κάθε αγώνα, μάχονται για την κάθε φάση και δίνουν το 100%. Έχουν κορμιά που μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτά τα πράγματα που θέλει ο κόουτς Καστρίτης. Θα είναι ένα δύσκολο ματς με ωραίο θέαμα και ελπίζω εμείς να πάρουμε την νίκη»

Είσαι ο πρώτος σκόρερ της Λιετκαμπέλις αυτήν την στιγμή, παίζεις καλή άμυνα ,ενώ είναι ξεχωριστή η ενέργεια που βγάζεις στο παρκέ. Θα ήθελα να μας μιλήσεις για αυτά.

«Εμένα δεν με ενδιαφέρουν τόσο τα στατιστικά μου, αλλά θέλω μόνο να βοηθάω την ομάδα όσο μπορώ και να παίρνουμε τις νίκες. Αυτός είναι ο δικός μου Νο.1 στόχος. Στο τέλος της ημέρας το πιο σημαντικό είναι να νικάει η ομάδα. Επίσης , προσπαθώ να είμαι συγκεντρωμένος, θέλω να βελτιώνομαι παιχνίδι με το παιχνίδι και να έχω την καλύτερη δυνατή απόδοση. Είμαι σε ένα περιβάλλον που μου αρέσει που βρίσκομαι εδώ και είμαι χαρούμενος κάθε μέρα. Είναι πολύ σημαντικό για ένα παίκτη να βρίσκεται σε ένα περιβάλλον που νιώθει καλά».

Θα ήθελα να μας κάνεις το σχόλιο σου σχετικά με το ότι η Λιετκαμπέλις είναι μια ομάδα που δίνει την ευκαιρία σε νέα παιδιά από την Ευρώπη να σταθούν στο Eurocup όπως είσαι εσύ, ο Κόβλιαρ, ο Πετσάρσκι και πολλοί νέοι ηλικιακά Λιθουανοί παίκτες

«Η Λιετκαμπέλις είναι μια ομάδα που επενδύει σε νέα παιδιά. Του αρέσει του προπονητή μας να βασίζεται σε νέα παιδιά. Είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος πάνω από όλα και επίσης ένας πολύ καλός κόουτς. Θέλει να βοηθήσει όλα τα νέα παιδιά, αλλά όλη η φιλοσοφία της Λιετκαμπέλις είναι έτσι, η επιθυμία της ανάπτυξης και της βελτίωσης των ικανοτήτων των νεων παιδιών. Αλλά όπως πρωτοείπα ο πρώτος στόχος μας είναι να κερδίζουμε. Έχουμε μια πολύ ικανή ομάδα παικτών στο ρόστερ μας, για να παίρνουμε τις νίκες. Βέβαια ακόμη είναι νωρίς και ευελπιστώ να δεθούμε πιο πολύ και να γίνουμε ομάδα με όλη την σημασία της λέξης. Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο και εύχομαι να συνεχίσουμε με αυτόν τον τρόπο».

Μετά τις δύο πρώτες αγωνιστικές, ποιες είναι οι απόψεις σου για το επίπεδο του Eurocup την φετινή αγωνιστική περίοδο;

«Επειδή έχω δει και άλλα παιχνίδια, κατά την άποψη μου, αλλά και όπως ακούγεται γενικότερα, είναι το πιο δυνατό πρωτάθλημα των τελευταίων χρόνων. Υπάρχουν πολλοί καλοί παίκτες με εμπειρία, έχουν δημιουργηθεί πολύ δυνατές ομάδες. Έχει γίνει μια πολύ μεγάλη επένδυση στο Eurocup την φετινή αγωνιστική σεζόν. Εμάς ο στοχος μας είναι να είμαστε ανταγωνιστικοί σε κάθε παιχνίδι, να παλεύουμε και να βγάζουμε στο παρκέ τον καλύτερο μας εαυτό. Από εκεί και πέρα όσο δουλεύεις και παλεύεις, πιστεύω θα έρθουν καλά αποτελέσματα».

Ήσουν συμπαίκτης με τον Γιάννη και τον Θανάση Αντετοκούμπο, έχεις ρίξει τάπα στον Χαρντεν, έχεις μαρκάρει τον Ντουράντ, ενώ έχεις σκοράρει 25 πόντους απέναντι στους Λέικερς (τρίτη καλύτερη επίδοση Έλληνα παίκτη στο NBA). Ποιες είναι οι αναμνήσεις που κρατάς από την συμμετοχή σου στο NBA;

«Το να παίξω στο NBA ήταν ένα παιδικό όνειρο για εμένα. Είμαι πολύ χαρούμενος που κατάφερα και εκπλήρωσα ένα από τα όνειρα μου. Αλλά δεν σταματάω εκεί, συνεχίζω και δουλεύω. Ήταν η πιο ωραία εμπειρία για εμένα μέχρι στιγμής, μέχρι την επόμενη. Είμαι πολύ ευγνώμων που μπόρεσα και βρέθηκα στο NBA. Είχα συμπαίκτες τον Γιάννη και τον Θανάση Αντετοκούμπο, που είναι δύο εξαιρετικά παιδιά. Στάθηκαν στο πλευρό μου και με βοηθούσαν κάθε στιγμή , για να προσαρμοστώ και τους ευχαριστώ για αυτό. Από εκεί και πέρα αυτό είναι τρία χρόνια πίσω, συνεχίζω και δουλεύω και θέλω να βελτιώνομαι, με σκοπό να βοηθάω την ομάδα μου».

Θα ήθελα να μας μιλήσεις για το λιθουανικό πρωτάθλημα μπάσκετ, σχετικά με την ανάπτυξη του, αλλά και το γεγονός ότι σε κάθε παιχνίδι βλέπουμε πολύ γρήγορη ταχύτητα, ενώ οι προπονητές δεν διστάζουν να αφήσουν τους παίκτες να σουτάρουν. 

«Σίγουρα το λιθουανικό πρωτάθλημα είναι πολύ δυνατό. Έχει ανέβει πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια. Τεράστια βήματα προόδου έχει κάνει από τότε που είχα παίξει εγώ τελευταία φορά εδώ. Μπορώ να πω ότι ειναι πολύ physical και έχει πολύ τρέξιμο. Πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος σε κάθε αγώνα στο 100%, γιατί πολλά μπορούν να γίνουν. Από εκεί και πέρα, είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι σε μια πολύ δυνατή λίγκα».