Skip to main content

Τζεντίλε: «Η Ελλάδα έχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου, εκεί αγάπησα το μπάσκετ»

Ο 30χρονος Ιταλός γκαρντ της Σάσσαρι, Στέφανο Τζεντίλε μίλησε στο superbasket.gr τόσο για τους στόχους της ομάδας από την Σαρδηνία σε Ιταλία και Ευρώπη, όσο και για την φιλοσοφία και για την χημεία της ομάδας.

του Άρη Κατσιδη

Ποιοι είναι οι στόχοι της Σάσσαρι τόσο στο πρωτάθλημα όσο και στο Κύπελλο για φέτος; Ποια είναι η άποψη σας για το αναβαθμισμένο Ιταλικό Super Cup, που ξεκινάει στις 27/8;

Ο στόχος της Σάσαρι είναι να συνεχίσουμε να πορευόμαστε στο δρόμο που πηγαίνουμε τα τελευταία χρόνια, να χτίσουμε μια ταυτότητα σαν ομάδα και να ανταγωνιστούμε όλες τις ομάδες τόσο στο πρωτάθλημα όσο και στο BCL. Το νέο σύστημα διεξαγωγής του Ιταλικού Supercup είναι σίγουρα ένας καλός τρόπος για να ανακτήσουμε ξανά το συναίσθημα του ανταγωνισμού, αφού είχαμε σταματήσει για τόσο καιρό.

 Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το BCL;

Στόχος μου είναι να είμαι πιο συνεπής με τις εμφανίσεις μου στο BCL για την Σάσσαρι. Είναι δύσκολο να ταξιδεύεις σε όλη την Ιταλία και την Ευρώπη και μας κουράζει πολύ σωματικά, οπότε σίγουρα θα πρέπει να είμαι σε καλή κατάσταση για να είμαι συνεπής μέρα με την ημέρα.

Dinamo Sassari: Stefano Gentile in biancoblù fino al 2021 – S&H ...

 Η Σάσσαρι βρίσκεται σε άνοδο τα τελευταία χρόνια. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για την φιλοσοφία, αλλά και για την χημεία της ομάδας;

Η φιλοσοφία που ακολουθεί ο coach Ποτσέκο και η ομάδα είναι να παίζουμε όσο πιο δυνατά μπορούμε, ως ομάδα, και με αυτόν τον τρόπο θα μπορούμε να νικήσουμε ομάδες που έχουν μεγαλύτερα σε βάθος ρόστερ και με πιο μεγάλα ονόματα. Φυσικά χρειαζόμαστε σπουδαία χημεία για να το πετύχουμε αυτό και να δουλεύουμε καθημερινά για να τελειοποιήσουμε την άμυνα και την επίθεση μας.

 Το 2019 κατακτήσατε τον ευρωπαϊκό τίτλο του FIBA Europe Cup κόντρα στην Βούρτσμπουκ. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από εκείνη την διοργάνωση; Πώς ήταν ο δρόμος προς τον τελικό; Ποια τα συναισθήματα σας για αυτήν την επιτυχία;

Ήταν μια πολύ συναρπαστική στιγμή στην καριέρα μου, το πρώτο διεθνές κύπελλο, οπού το κατακτήσαμε μετά από πολλές δύσκολες σερί νίκες. Ο ανταγωνισμός άρχισε να γίνεται πολύ δύσκολος, ιδιαίτερα στους τελευταίους αγώνες, αλλά ήμασταν σε θέση να φτάσουμε στην κορυφή και αυτό το συναίσθημα δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Επίσης, το να είμαι σε θέση να πανηγυρίσω αυτό τον τίτλο μαζί με την οικογένεια μου και την κοπέλα μου που ήταν εκεί, την καθιστά μια πολύ ωραία ανάμνηση.

 Σε τι διαφέρουν τα ευρωπαϊκά ματς από εκείνα του Ιταλικού πρωταθλήματος; Ποιες είναι οι αναμνήσεις σας και τι έχετε κρατήσει από αγώνες προηγούμενων ευρωπαϊκών διοργανώσεων;

Οι διεθνείς διοργανώσεις είναι πάντα ένα challenge, γιατί όχι μόνο αντιμετωπίζεται καλές ομάδες και καλούς παίκτες, αλλά επίσης σε κάθε χώρα είναι ελαφρώς διαφορετική η φιλοσοφία μπάσκετ. Για παράδειγμα, οι γερμανικές ομάδες παίζουν πραγματικά physical game και είναι δύσκολες και οι ισπανικές ομάδες αγαπούν να τρέχουν και να παίζουν με πολλά σετ. Οι ελληνικές ομάδες είναι μια μίξη ταλέντου και οργανωμένου μπάσκετ. Οπότε κάθε παιχνίδι είναι διαφορετικό.

Basketball Champions League 2019-20

 Το ιταλικό πρωτάθλημα είναι ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη. Σε τι διαφέρει σχετικά με τον τρόπο παιχνιδιού, σε σχέση με τα άλλα πρωταθλήματα;

Το ιταλικό πρωτάθλημα είναι δύσκολο, επειδή οι παίκτες είναι σε θέση να κάνουν τα πάντα μέσα στο court και υπάρχει πολύ ταλέντο, οπότε οτιδήποτε μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Επίσης, οι φίλαθλοι παίζουν μεγάλο ρόλο στα παιχνίδια και πολλές ομάδες είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν, όταν παίζουν στο γήπεδο τους.

Stefano e Alessandro Gentile, taglio degli stipendi? Condividiamo ...

 Πέρσι αντιμετωπίσατε τον αδερφό σας, Αλεσάντρο Τζεντίλε στα παιχνίδια ανάμεσα στην Σάσαρι και την Τρέντο. Πώς αντιμετωπίσατε αυτό το ιδιαίτερο ματς; Σας έχει πει τίποτα για αυτό το παιχνίδι;

Είναι πάντα ωραίο να παίζω απέναντι του (του Αλεσάντρο), είναι ένα μεγάλο challenge και πάντα προσπαθώ να δίνω τον καλύτερο μου εαυτό και να τον προκαλώ αμυντικά. Τα παιχνίδια της προηγούμενης χρονιάς κρίθηκαν στο buzzer, οπότε νομίζω ότι ήταν πολύ διασκεδαστικά για να τα παρακολουθεί ο κόσμος.

 Ποια είναι η άποψη σου για το ελληνικό πρωτάθλημα; Έχεις ξεχωρίσει συγκεκριμένα κάποια ομάδα ή κάποιον Έλληνα παίκτη (είτε εν ενεργεία είτε βετεράνο);

Για εμένα η Ελλάδα έχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου, εκεί είναι που βλέποντας τον πατέρα μου να παίζει, αγάπησα το μπάσκετ. Φυσικά, μεγάλωσα ως οπαδός του Παναθηναϊκού, αλλά ένας από τους αγαπημένους μου παίκτες είναι ο Kill Bill Σπανούλης. Είναι ένας θρύλος για εμένα. Νομίζω ότι ιστορικά στο πρωτάθλημα κυριαρχούν δύο ομάδες, αλλά τα τελευταία χρόνια ομάδες όπως η ΑΕΚ και ο Προμηθέας έχουν ανέβει περισσότερα επίπεδα.

 Ο πατέρας σου, ο κ. Νάντο Τζεντίλε κατέκτησε με τον Παναθηναϊκό, τρία πρωταθλήματα Ελλάδος και μία Euroleague. Ποιες είναι οι αναμνήσεις σου από τότε;

Έχω τις καλύτερες αναμνήσεις από εκείνα τα χρόνια, ιδιαίτερα από τα μεγάλα παιχνίδια, οπού οι φίλαθλοι στο ΟΑΚΑ ήταν πολύ ενθουσιασμένοι και φυσικά η (κατάκτηση) της Euroleague στην Θεσσαλονίκη ήταν κάτι εκπληκτικό, ειδικά γιατί ήξερα τι σήμαινε για τον πατέρα μου.

 Οι τελευταίοι μήνες ήταν δύσκολοι για όλους μας. Πώς βιώσατε το lockdown και την πανδημία;

Ήμουν τυχερός ότι έζησα την καραντίνα με αυτούς που αγαπώ: την κοπέλα μου, τα σκυλιά μου και την οικογένεια μου. Καταφέραμε να περάσουμε πολύ χρόνο μαζί, κάτι που δεν κάναμε για πολλά χρόνια. Επίσης, χρησιμοποίησα αυτό το διάστημα, για να δουλέψω τις αδυναμίες μου και είμαι σίγουρος ότι θα φανεί αυτό μόλις ξεκινήσει η σεζόν.

International Basketball Federation (FIBA) - FIBA.basketball

 Πώς είναι η καθημερινή ζωή στην Σάσσαρι και γενικότερα στην Σαρδηνία; Πώς είναι η ατμόσφαιρα στο γήπεδο;

Η Σάσσαρι και η Σαρδηνία είναι πολύ όμορφα μέρη για να ζήσει κάποιος. Ο καιρός είναι εξαιρετικός, το φαγητό και οι άνθρωποι είναι υπέροχοι. Υπάρχει μεγάλο πάθος για το μπάσκετ και το νησί είναι πανέμορφο. Είναι περισσότερο ένα ήσυχο περιβάλλον, οπού μπορεί να εστιάσει κάποιος περισσότερο στο μπάσκετ.

 Έχεις έρθει στην Ελλάδα για διακοπές; Ποια είναι η άποψη σου για την χώρα μας;

Αγαπώ την Ελλάδα και τους Έλληνες. Εξαιρετικό φαγητό και πολύ όμορφα μέρα. Την προηγούμενη φορά είχα πάει στην Μύκονο για διακοπές. Πραγματικά, πολύ όμορφες διακοπές.

 Παρακολουθείς NBA; Ποια είναι η άποψη σου για την επανεκκίνηση του πρωταθλήματος; Ποιες είναι οι απόψεις σου για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο;

Περισσότερο βλέπω στιγμιότυπα, γιατί αγαπώ να μαθαίνω και να «κλέβω» κινήσεις για την θέση στην οποία παίζω, από τους καλύτερους. Σίγουρα ο Γιάννης είναι ένας από τους καλύτερους εκεί και με τους κανόνες του NBA, πραγματικά κυριαρχεί. Θυμάμαι ότι είχαμε παίξει μαζί του σε ένα τουρνουά λίγα χρόνια πριν, δεν θα μπορούσα να φανταστώ πόσο κυριαρχεί σε αυτό το επίπεδο. Αλλά αυτό είναι αποτέλεσμα της εξαιρετικής δουλειάς του και της νοοτροπίας του.