Skip to main content

Ο Ν. Γκίκας στο SuperBasket: «Ο Προμηθέας μπορεί να παίξει στον τελικό»

Το Final-4 του ελληνικού κυπέλλου, το πρώτο μετά από 18 χρόνια, είναι γεγονός και πρόκειται να διεξαχθεί το διήμερο 18-20/2 στην Κρήτη. Το Superbasket βρέθηκε στην Πάτρα, όπου συνάντησε τόσο τον Ηλία Ζούρο, ο οποίος μίλησε για τη γιορτή του αθλήματος όσο και τον Νίκο Γκίκα, τον μεγάλο άτυχο, αφού δεν θα καταφέρει να δώσει το παρών στη διοργάνωση.

Του Θοδωρή Κοκώση

Ο Προμηθέας έχει και φέτος μια εξαιρετική παρουσία, αφού βρίσκεται σταθερά στην τρίτη θέση του πρωταθλήματος, στο Final Four του κυπέλλου και προσπαθεί παράλληλα να είναι ανταγωνιστικός σε έναν τόσο δύσκολο όμιλο, όπως αυτός του Eurocup. «Το μυστικό είναι ότι η ομάδα μας απαρτίζεται από ένα γκρουπ καλών παικτών, που στην αρχή δεν είχαμε βρει το ρυθμό μας και την απαραίτητη χημεία. Ελπίζω να καταφέρουμε ως το τέλος της σεζόν να δείξουμε τι μπορούμε να κάνουμε», ανέφερε ο Νίκος Γκίκας και συνέχισε. «Η έλευση του κόουτς Ζούρου μάς βοήθησε να γίνουμε καλύτεροι στο παιχνίδι μας τόσο ατομικά όσα και ομαδικά και είναι ο βασικός λόγος που η ομάδα έχει αυτή την απόδοση στο Πρωτάθλημα και παράλληλα έφτασε στο Final-4 του κυπέλλου, έχοντας  δώσει και αρκετά ευρωπαϊκά ματς σε ένα τόσο δύσκολο όμιλο».

Για τον ίδιο,εφόσον αγωνίζονταν, ενδεχόμενη νίκη στον ημιτελικό (18/2), θα τον έφερνε για δεύτερη φορά σε τελικό αυτού θεσμού. «Έχω ξαναπαίξει τελικό με τη φανέλα του Άρη απέναντι στον Παναθηναϊκό. Ήταν βασικός στόχος από την αρχή και είμαι χαρούμενος για την επιτυχία της ομάδας. Έχουμε κάθε ελπίδα για πρόκριση στον τελικό, αρκεί να είμαστε συγκεντρωμένοι και υγιείς». Αυτά τα παιχνίδια μας ανέφερε, κρίνονται από την εμπειρία στη διαχείριση των καταστάσεων. Συγκεκριμένα τόνισε ότι «μπορεί να υστερούμε σε αυτόν τον τομέα από τα παιδιά του Παναθηναϊκού, ωστόσο είμαστε διψασμένοι και θα κάνουμε τα πάντα για να φτάσουμε στην κατάκτηση του κυπέλλου», ενώ στάθηκε και στο κοινό της Αχαϊκής πρωτεύουσας, το οποίο στηρίζει την ομάδα. «Γενικά ο κόσμος της Πάτρας και συγκεκριμένα οι φίλοι του Προμηθέα, έχουν δει την προσπάθεια της ομάδας όλα αυτά τα χρόνια και πήραν μεγάλη χαρά με την είσοδό μας στις τέσσερις καλύτερες ομάδες του κυπέλλου».

Την τελευταία διετία δεν είναι λίγοι οι παίκτες και οι προπονητές, οι οποίοι παραπονιούνται ότι η πανδημία έχει αλλάξει τους ρυθμούς και τις συνήθειές τους. «Η ιστορία με τον κορονοϊό μας έχει επηρεάσει, αφού έχουν υπάρξει τόσες αναβολές, με αποτέλεσμα να παίζουμε τους επόμενους τέσσερις μήνες σχεδόν ανά δύο μέρες. Πρέπει πρώτα να είμαστε υγιείς, μακριά από τραυματισμούς και να μένουμε συγκεντρωμένοι αφού δεν υπάρχει χρόνος για χαλάρωση. Δεν μας αρέσει που δεν υπάρχουν φίλαθλοι στα γήπεδα, είναι σαν να παίζουμε φιλικά και κάποιες έδρες είναι τελείως... γυμνές χωρίς οπαδούς». Όπως μας είπε ο γκαρντ του Προμηθέα,  συνολικά έχει αλλάξει προς το χειρότερο η ζωή όλων λόγω του κορονοϊού. Ωστόσο δεν έχεις να κάνεις βέβαια κάτι άλλο από το να συνεχίσεις και να μην τα παρατήσεις…

Δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στον άδικο χαμό του 19χρονου Άλκη, που συντάραξε όλους, ανεξαρτήτως ποιο άθλημα υπηρετούν. «Τα περιστατικά βίας γύρω από το χώρο του αθλητισμού είναι κάτι που προκαλεί μεγάλη στενοχώρια, ειδικά αν σκεφτεί κάποιος ότι το παιδί, ο φίλος του Άρη ούτε προκάλεσε κανέναν ούτε είχε κάποια σχέση με τέτοιες καταστάσεις. Δεν είναι δυνατόν κάποιος να χάνει τη ζωή του, επειδή απλά απάντησε ποια ομάδα υποστηρίζει» ανέφερε ο Έλληνας αθλητής και συνέχισε. «Πρέπει η πολιτεία να σκεφτεί να απομονώσει όλα αυτά τα στοιχεία και σε αυτό το κομμάτι θα πρέπει να αναλάβουν και οι σύλλογοι τις ευθύνες τους. Είμαι αισιόδοξος και ελπίζω ότι δεν θα ξανασυμβούν αυτά τα ανεπίτρεπτα και ανήκουστα συμβάντα».

Η κουβέντα με το Νίκο Γκίκα ολοκληρώθηκε με τι άλλο, με την φετινή Ευρωλίγκα και τους εκπροσώπους μας σε αυτή. «Τα δύο τελευταία χρόνια ο Παναθηναϊκός έχει τα προβλήματά του και μένει μακριά από την οκτάδα. Ο Ολυμπιακός από την άλλη έχει στηρίξει ένα προπονητή, έναν βασικό κορμό και μια σταθερή φιλοσοφία παιχνιδιού, κάτι που θεωρώ ότι είναι αρκετό να του δώσει την πρόκριση στο Final-4, κάτι που είναι σημαντικό για το ελληνικό μπάσκετ» μας είπε και ολοκλήρωσε τη σκέψη του. «Πιστεύω ότι ο χαρακτήρας και η χημεία των παικτών, σε συνδυασμό με την παρουσία του Γιώργου Μπαρτζώκα, δίνουν πολλές πιθανότητες στον Ολυμπιακό, να βρεθεί στις τέσσερις καλύτερες ομάδες της Ευρωλίγκας».

Ο Νίκος Γκίκας (έστω και νοερά) και οι συμπαίκτες του, με τη φανέλα του Προμηθέα, εκπροσωπούν την πόλη της Πάτρας σε ένα Final-4. Συγκεκριμένα 18 χρόνια αργότερα από τη συμμετοχή του Απόλλωνα Πατρών, ο οποίος μάλιστα είχε φτάσει μέχρι τον τελικό, εκεί όπου ηττήθηκε από τον Ολυμπιακό. Αύριο το απόγευμα (18/2, 17:00) θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον Παναθηναϊκό στον πρώτο ημιτελικό σε ένα νοκ-άουτ παιχνίδι, με φαβορί βέβαια τους πράσινους, ανοικτό ωστόσο σε όλα τα αποτελέσματα.