Skip to main content

Ζιάγκος: «Αυτό που επείγει είναι να γίνουμε ομάδα και οικογένεια»

Για την προετοιμασία της Εθνικής Εφήβων μίλησε στον διαδικτυακό… αέρα του EOK WEB Radio ο Βαγγέλης Ζιάγκος.

Αναλυτικά ο ομοσπονδιακός προπονητής μίλησε:

Για την επιλογή των παιδιών: «Σε επίπεδο πρότερης εμπειρίας θεωρητικά ίσως τα παιδιά της περσινής Εφήβων να είχαν κάποιο προβάδισμα στο κομμάτι των κλήσεων και επιλογών. Φέτος έγινε ένας πολύ σοβαρότερος σχεδιασμός και προγραμματισμός από πλευράς χρόνου, δεδομένο ότι κλήθηκα να υπηρετήσω όλη αυτήν τη διαδικασία από αρκετά νωρίς. Απ’ τον Οκτώβριο είχαμε την πολυτέλεια να σχεδιάσουμε, να στήσουμε, να συντονίσουμε και να αξιολογήσουμε μια διαδικασία προεπιλογών, κλιμακίων και στο τέλος κλήσεων εθνικής ομάδας, κάτι που δεν υπήρχε πέρυσι. Άρα ξεκινήσαμε απ’ το 0, είδαμε γύρω στους 150 αθλητές και όλα τα παιδιά ξεκίνησαν απ’ την ίδια αφετηρία. Παρακολουθήσαμε την πορεία όλων των παιδιών μες στη χρονιά και χρησιμοποιήσαμε ό,τι «εργαλείο» είχαμε στα χέρια μας το οποίο μπορούσε να μάς δώσει τη δυνατότητα να αξιολογήσουμε αξιοκρατικά τα παιδιά. Υπήρχε μια τελείως διαφορετική προσέγγιση φέτος σε όλο το αναπτυξιακό κομμάτι, υπήρχε ένα πλάνο και υποστηρίχθηκε.

Καταλήξαμε σ’ αυτές τις κλήσεις με το μεγαλύτερο ποσοστό βεβαιότητας που θα μπορούσαμε να έχουμε, με ένα ποσοστό σφάλματος, αλλά με απόλυτη αξιοκρατία και χωρίς να θέλουμε να αδικήσουμε κανέναν. Το κριτήριο ήταν καθ’ όλα αξιοκρατικό».

Για τα σημαντικά κομμάτια της προετοιμασίας: «Εφόσον δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου στην προετοιμασία της εθνικής ομάδας, είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτά τα παιδιά να νιώσουν σημαντικά, να καταλάβουν τούς ρόλους τους και να νιώσουν το ειδικό βάρος του τι σημαίνει να φορά το εθνόσημο. Δεν υπηρετούν το αγωνιστικό πλάνο των συλλόγων τους, αυτό είναι το μεγάλο challenge και πρέπει μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να υπηρετήσουν ένα άλλο πλάνο. Αυτό που επείγει είναι να γίνουμε ομάδα και «οικογένεια». Είναι θετικό ότι υπάρχει ένας μικρός «κορμός» παιδιών της περσινής Παίδων, είναι θετικό ότι βρεθήκαμε μέσα στη χρονιά άλλες τρεις φορές όλοι μαζί, οπότε είμαι αισιόδοξος. Να ‘ναι τα παιδιά καλά, να μην έχουμε τις περσινές ατυχίες και τα υπόλοιπα είναι να έχουμε λίγη τύχη και να βγάλουμε τον καλύτερό μας εαυτό σε μια τόσο σπουδαία διοργάνωση».

Για τα τουρνουά που θα συμμετάσχουν: «Τα τουρνουά στα οποία θα πάρουμε μέρος είναι δύο. Το ένα είναι στα Σκόπια 27-29 Ιουνίου, όπου συμμετέχουμε εμείς, τα Σκόπια, το Μαυροβούνιο και το Ισραήλ. Ένα δεύτερο πάρα πολύ δυνατό τουρνουά στα μέσα Ιουλίου, λίγο πριν την αναχώρησή μας για το Νις, το διοργανώνει η Ισπανία, με εμάς, τους Ισπανούς, τους Γάλλους και τους Λιθουανούς. Έχουμε ένα πολύ δυνατό πρόγραμμα».

Για τη μπασκετική ωρίμανση των παιδιών: «Προφανώς και οι μπασκετικές προσλαμβάνουσες κάθε παιδιού παίζουν ρόλο τους, η ποιότητα της δουλειάς επίσης, το πόσο απαιτητικό ήταν το πρόγραμμα του σωματείου τους παίζει το ρόλο του, αλλά σίγουρα υπάρχει μια ωρίμανση πνευματική συναισθηματική απ’ τη μια χρονιά στην άλλη. Είναι μια ηλικία που οι ρυθμοί ωρίμανσης είναι ταχύτατοι. Όλα αυτά δίνουν μια συνισταμένη που μάς δίνει τη δυνατότητα να δουλέψουμε με περισσότερες απαιτήσεις και ποιοτικά και ποσοτικά και ενεργειακά και πνευματικά. Είμαστε μια κλάση πάνω σε σχέση με πέρυσι».