Skip to main content

Αβδάλας: "Πηγαίνουμε στο Eurobasket U18 για να δώσουμε τα πάντα για την Εθνική Ομάδα και το εθνόσημο"

Ο Νεοκλής Αβδάλας μίλησε πριν την έναρξη του Eurobasket U18 όπου θα συμμετάσχει η Εθνική Εφήβων στο Τάμπερε, με πρεμιέρα απέναντι στη Γαλλία (27/7, 13.00). Αναφέρθηκε στους στόχους της Εθνικής και το κίνητρο που πήραν από την επιτυχία της Νέων Ανδρών στο Ευρωπαϊκό U20.

Αναλυτικά η ενημέρωση της ΕΟΚ:

Μία μέρα απομένει για το τζάμπολ του Ευρωμπάσκετ U18 και η Εθνική Εφήβων βρίσκεται στο Τάμπερε, όπου αύριο θα δώσει τον πρώτο της αγώνα στη διοργάνωση απέναντι στη Γαλλία (27/7, 13.00). Ο Νεοκλής Αβδάλας μετά από την ολοκλήρωση της προετοιμασίας και τα φιλικά που έδωσε η ελληνική ομάδα είναι έτοιμος για τη συνέχεια και τα επίσημα. Στα 19 του έχει ήδη την εμπειρία και τα παραδείγμα ώστε να κατανοεί πως τα αποτελέσματα στους αγώνες προετοιμασίας μικρό ρόλο παίζουν στο τι θα γίνει σε μια διοργάνωση.

«Είμαστε ευχαριστημένοι από τα φιλικά που έχουμε δώσει και τα οποία ήταν πολύ δυνατά”, τονίζει ο Έλληνας φόργουορντ και συνεχίζει: “Ξέρουμε ότι χάσαμε σε κάποια από αυτά, αλλά και οι Ισπανοί πέρυσι 0-3 είχαν και πήραν το ασημένιο. Ο σκοπός μας ήταν να δούμε τα λάθη, το βίντεο του κάθε παιχνιδιού και είμαστε έτοιμοι για να πάμε στο Ευρωμπάσκετ. Κάθε αγώνας, κάθε αποτέλεσμα μας κάνει καλό».

Πρώτος αντίπαλος θα είναι η Γαλλία, μια ομάδα αθλητική με πολλές λύσεις: «Ξέρουμε τι ομάδα είναι η Γαλλία, την έχουμε αντιμετωπίσει πολλές φορές. Έχει αθλητικούς παίκτες, έχει ύψος και πρέπει να είμαστε σωστοί στις λεπτομέρειες, να κάνουμε καλά μποξ άουτ στα ριμπάουντ, να είμαι καλοί στο αμυντικό transition και να παίξουμε το πάθος που παίζουν οι ελληνικές ομάδες, με ενέργεια και να δώσουμε το κάτι παραπάνω. Τα δύο παιχνίδια που ακολουθούν θα τα δούμε όταν έρθει η ώρα. Το μυαλό μας είναι στο πρώτο παιχνίδι, είναι στην πρεμιέρα και θα προχωρήσουμε από εκεί, χωρίς να υποτιμούμε κανέναν αντίπαλο».

Λίγες μέρες νωρίτερα ο ίδιος και οι συμπαίκτες του είδαν την Εθνική Νέων Ανδρών να ανεβαίνει στο βάθρο με την τρίτη θέση στο δικό της Ευρωμπάσκετ: «Μας δίνει πολύ σημαντικό κίνητρο το να βλέπουμε την Εθνική Νέων Ανδρών να κατακτά ένα μετάλλιο. Το βλέπουμε και θέλουμε κι εμείς να κάνουμε κάτι καλό. Έχουν κατακτήσει μετάλλιο δύο συνεχόμενες χρονιές και είναι σπουδαίο. Είναι ομάδα σαν γροθιά και γι’ αυτό πέτυχε. Μόνο έτσι μπορείς να πετύχεις και θεωρώ ότι είναι κάτι που θα το έχουμε κι εμείς. Είμαστε πολύ ενωμένοι».

Προσδοκίες υπάρχουν και για την Εθνική Εφήβων, προσδοκίες οι οποίες απαιτούν κατάλληλη διαχείριση: «Πάντα υπάρχουν προσδοκίες και πίεση. Εμείς προσπαθούμε να την διαχειριστούμε και να πηγαίνουμε έχοντας στο μυαλό μας ότι θα δώσουμε τα πάντα για την Εθνική Ομάδα και εθνόσημο, όχι ως φαβορί, αλλά ως μια ομάδα που θα παλεύει σε κάθε παιχνίδι. Πέρυσι δεν πήγαμε όσο μακριά θα θέλαμε, αλλά ελπίζω φέτος να το φτιάξουμε…»

Η διοργάνωση η ίδια απαιτεί πολλά από τους παίκτες, καθώς οι αγώνες είναι συνεχόμενοι και το κάθε αποτέλεσμα έχει ξεχωριστή σημασία: «Πάντα είναι απαιτητική μια τέτοια διοργάνωση. Χρειάζεται ξεκούραση, ύπνο, αν και είναι δύσκολο μετά από ένα παιχνίδι. Το καλό είναι ότι παίζουμε νωρίς, οπότε θα έχουμε το χρόνο για ξεκούραση. Θα πρέπει να προσέξουμε το σώμα μας με την βοήθεια και του φυσικοθεραπευτή μας του Τάσου (Παπαγιαννίδη) που είναι μαζί μας».

Ο ίδιος “κουβαλάει” μαζί του πολύτιμη εμπειρία από τη σεζόν που ολοκληρώθηκε, παίρνοντας χρόνο συμμετοχής στην Basket League: «Με έχει βοηθήσει πολύ η παρουσία στην Καρδίτσα. Ήταν πολύ σημαντική αυτή η χρονιά, γιατί παίζω νομίζω με μεγαλύτερη άνεση. Είναι άλλο να μαρκάρεις παίκτες στην ηλικία σου  και άλλο μεγαλύτερους, πιο έμπειρους παίκτες. Νομίζω ότι βελτιώθηκα φέτος και αγωνιστικά και σωματικά και νιώθω έτοιμος για το Ευρωμπάσκετ».

Το Ευρωμπάσκετ U18 έχει φέτος και μια ξεχωριστή σημασία, αφού θα δώσει και τα εισιτήρια για το Παγκόσμιο U19 του 2025: «Ναι το Παγκόσμιο είναι ένας στόχος, αλλά όπως είπαμε δεν κοιτάμε στο τέλος. Κοιτάμε την αρχή. Το πρώτο παιχνίδι, μετά το επόμενο… Πρώτα ο όμιλος, μετά η φάση των 16 και προχωράμε…»