Skip to main content

Καλαμπόκης: «Στην Εθνική Παίδων “χτίζεται” η σωστή νοοτροπία, ο Διαμαντίδης έχει συμβάλει τα μέγιστα στο να υπάρχει αυτό το κλίμα»

Στην εκπομπή Άμεσο Ριπλέι φιλοξενήθηκε ο προπονητής της Εθνικής Παίδων Γιάννης Καλαμπόκης , με τον ίδιο να μιλά για το απόλυτο νικών μέχρι τώρα, την νοοτροπία των αθλητών καθώς και για τον Δημήτρη Διαμαντίδη που βρίσκεται δίπλα στην προσπάθεια των παιδιών.

Αναλυτικά όσα είπε:

Για το 3/3 της Εθνική Παίδων στον όμιλο: «Έχουν κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια τα παιδιά και τα συγχαρητήρια πάνε σε αυτά. Έχουν καταβάλει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια εδώ και 40 μέρες σχεδόν, όπου μέσα απ’ τη διαδικασία αυτή της αλλαγής της καθημερινότητάς τους και της ρουτίνας που είχαν μέχρι τώρα, έχουν καταφέρει να ανταποκριθούν σε ένα πρόγραμμα το οποίο είναι δύσκολο, όπως για όλες τις εθνικές ομάδες. Αυτή η πρώτη φάση του τουρνουά έδειξε ότι πιστεύουν περισσότερο στον εαυτό τους. Όταν είναι συγκεντρωμένοι και αφοσιωμένοι σε έναν στόχο, έρχονται σιγά-σιγά τα αποτελέσματα. Το σημαντικότερο είναι ότι κάθε τι που θέλει ένας νέος παίκτης και μια νέα ομάδα να “χτίσει”, θέλει υπομονή, καθημερινή προσπάθεια και να υπάρχει ταπεινότητα και σοβαρότητα».

Για τη χθεσινή (11/08) νίκη επί της Ιταλίας: «Ήταν ένα ματς που και οι δύο ομάδες ήταν κουρασμένες, δύσκολο παιχνίδι, χωρίς ρυθμό. Επειδή ήμασταν υπομονετικοί και επιμείναμε σε κάποια πράγματα στον αγώνα, στο τέλος του 3ου και αρχές 4ου δεκαλέπτου το ματς “άνοιξε”. Μας κράτησε η άμυνά μας έως τότε, που θέλουμε να είναι η “ταυτότητά” μας. Αυτό για εμένα είναι πολύ σημαντικό. Όταν έρθει η ήττα, προφανώς θα πρέπει να ξέρουμε για ποιον λόγο χάσαμε. Πρέπει να κάνουμε ό,τι πρέπει για να κερδίσουμε, να ξέρουμε γιατί κερδίσαμε και μετά να ξέρουμε για ποιος λόγους χάσαμε».

Για το πού πίστευε απ’ την αρχή ότι μπορεί να φτάσει αυτή η ομάδα: «Δεν είναι μόνο το 3/3, αλλά παίξαμε και κάποια δύσκολα φιλικά όπου τα παιδιά έκαναν πολύ καλές εμφανίσεις κι εκεί. Ένας απ’ τους λόγους που έχει γίνει αυτό είναι ότι προσπαθούμε σε κάθε ματς να θέσουμε τους κανόνες μας και να καταφέρουμε με τον τρόπο μας να επιβληθούμε. Δε μπορώ να πω ότι έβλεπα αυτήν την ομάδα στην 8η θέση, τη 10η ή για την παραμονή στην αρχή, γιατί δεν πιστεύω σε αυτόν τον προγραμματισμό. Χθες δεν ασχοληθήκαμε με το τι θέλουμε, δηλαδή νίκη ή ήττα με κάποια διαφορά, δεν έγινε καμία αναφορά σε αυτό και τους είπα “Αφήστε τους άλλους να κάνουν υπολογισμούς. Εμείς πρέπει να παίξουμε για να κερδίσουμε και να διεκδικούμε τη νίκη υπό οποιαδήποτε συνθήκη. Να χτίσουμε κάτι”. Μετά από αυτό, ό,τι θέση κι αν καταλάβουν τα παιδιά, αν μείνει κάτι θα ήθελα να είναι ένας τρόπος σκέψης και μια νοοτροπία όπως την περιέγραψα».

Για την απότομη μετάβαση των παιδιών στο διαφορετικό πρόγραμμα: «Υπάρχει ένα πρόγραμμα συνεχές, δεν έχουν κάτσει αυτά τα παιδιά. Τα παιδιά κάνουν περίπου 8 ώρες προπόνηση, δηλαδή 5 προπονήσεις της 1.5 ώρας, ή και κάποιες των 2 ωρών και ξαφνικά μπαίνουν σε ένα πρόγραμμα που θα πρέπει να κάνουν 20-24 ώρες προπόνηση. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη διαφορά σε αυτό, οπότε πρέπει να γίνουν σημαντικές προσαρμογές και να συμβούν σταδιακά, έτσι ώστε να μπορέσεις να ανταγωνιστείς χώρες και παραδοσιακές μπασκετικές σχολές, οι οποίες έχουν ένα πολύ διαφορετικό background από εμάς. Έχουν πολύ περισσότερες ώρες προπόνησης μέσα στη βδομάδα, έχουν σχολικό αθλητισμό που τους δίνει διαφορετική κουλτούρα και μια άλλη προπονητική παιδεία. Συμφωνήσαμε με τα παιδιά πως αν θέλουμε να ανταγωνιστούμε και να ανταποκριθούμε σε όλη αυτήν την πίεση και το χάντικαπ θα πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο δουλειάς και να την προσαρμόσουμε. Έχουμε τη δυνατότητα του να έχουμε γήπεδο και ώρες προπόνησης, κάτι που στις ομάδες τους δε συμβαίνει. Τα παιδιά έχουν όντως προσπαθήσει πάρα πολύ και αυτό το 3/3 δεν ξέρω αν πριν κάποιους μήνες, βάσει και του ομίλου μας, ήταν ένα ρεαλιστικό σενάριο. Μέσα απ’ την προσπάθεια, τη δουλειά και την εμπιστοσύνη τού ενός στον άλλον, “χτίζεται” μια νοοτροπία που σε κάνει να κοιτάς πιο ψηλά. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση που νιώθω εγώ και οι συνεργάτες μου, έχοντας απλά ολοκληρώσει τον 1ο γύρο, γιατί δεν είναι κάτι για να θριαμβολογούμε».

Για το άγχος που μπορεί να μεταφέρεται στα παιδιά με την παρουσία του κόσμου: «Παίζει ρόλο αυτό για τα παιδιά. Κάποια στιγμή υπάρχει η άγνοια κινδύνου και κάποια στιγμή συνειδητοποιείς ότι πρέπει να κερδίζεις. Το να αντέξεις να είσαι καλός δεν είναι εύκολο σε αυτές τις ηλικίες. Το να καταλάβεις ότι κάνεις κάτι καλά και είσαι πάνω απ’ τον μέσο όρο σου, δεν είναι πάντα εύκολο και σε φοβίζει κάποιες φορές».

Για την Εθνική Παίδων: «Υπάρχει ταλέντο, υπάρχουν παιδιά με προοπτικές. Η ομάδα αυτή ξεκίνησε από τον Δεκέμβρη, σε ένα τουρνουά στην Ισπανία και σε κάποιους αγώνες στο Rising Stars, που βέβαια είχαμε ένα πολύ μεγάλο rotation. Όλες αυτές οι παραστάσεις και οι εικόνες, η διαφορά στη δύναμη, στην ταχύτητα, στα σώματα, έπαιξε έναν ρόλο και δημιούργησε κάποιες βάσεις. Πιστεύουμε πάρα πολύ στη δουλειά. Έχει μεγάλη σημασία να καταλάβουν όλα τα παιδιά πώς να “χτίσουν” τη νοοτροπία του σωστού αθλητή και αν το καταφέρουν, αυτοί που έχουν ταλέντο πραγματικά θα παίξουν μπάσκετ σε υψηλό επίπεδο. Δεν είναι εξασφαλισμένα. Εμείς έχουμε την τύχη να έχουμε στην αποστολή τον Δημήτρη Διαμαντίδη, το μεγαλύτερο παράδειγμα παίκτη που δεν έπαιξε σε μικρή εθνική ομάδα και μεγαλούργησε. Πραγματικά είναι το πιο θετικό πρότυπο που θα μπορούσαν να έχουν τα παιδιά, να τους συμβουλεύει, να είναι μαζί μας, να μας υποστηρίζει, να είναι μέλος της ομάδας. Και αυτό από μόνο του παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο ότι αυτή η ομάδα έχει μια χημεία, μια συνοχή και υπάρχει μια ωραία αύρα».

Για τον Δημήτρη Διαμαντίδη: «Στα παιδιά είναι όπως πρέπει να είναι. Μιλάει επί της ουσίας. Αυτό είναι το προφίλ του. Θα πει αυτό που πρέπει να πει τη στιγμή που πρέπει να το πει. Δεν είναι υπερφίαλος, δεν είναι απομονωμένος, είναι αυτός που πρέπει. Προσεγγίζει τα παιδιά, τους δίνει την κατάλληλη συμβουλή την κατάλληλη στιγμή. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο προνόμιο των παιδιών σε αυτήν την ομάδα και έχει συμβάλει στα μέγιστα στο να υπάρχει αυτή η αυτοπεποίθηση στα παιδιά. Θέλουμε τα παιδιά να νιώθουν άνετα στο παιχνίδι, να παίρνουν σουτ, τους παρακινούμε στο να παίρνουν προσπάθειες, απλά θέλουμε όλο αυτό να γίνεται μέσα από μια σωστή προετοιμασία».

Για τη δουλειά που γίνεται στο αναπτυξιακό κομμάτι: «Πρέπει να υπάρχει τρόπος προετοιμασίας και δουλειάς των παιδιών, καθώς και προγραμματισμός. Συμβαίνει τα τελευταία χρόνια μια πολύ μεγάλη προσπάθεια. Έχουμε δει όλα τα παιδιά. Κάθε φορά υπάρχουν οι πιο έτοιμοι παίκτες που πρόκειται να εκπροσωπήσουν τις ομάδες. Η ευκαιρία αυτή είναι πάρα πολύ σημαντική, λέω στα παιδιά ότι πρέπει να απολαύσουν και να χαρούν τη νίκη. Θέλουμε τα παιδιά να είναι ευτυχισμένα. Να χαίρονται με τη νίκη και να λυπούνται με την ήττα, γιατί πρέπει να είναι άνθρωποι, να είναι παιδιά και να εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Γίνεται η προετοιμασία και η δουλειά. Σίγουρα υπάρχουν πάρα πολύ καλές ομάδες, ομάδες με τρομερά αθλητικά και σωματικά προσόντα, το βλέπουμε κάθε μέρα στους αγώνες. Σημασία έχει όταν βγαίνουμε απ’ το γήπεδο να φεύγουμε ξέροντας ότι τα δώσαμε όλα».