Skip to main content

Δελή: "Έχουμε νοοτροπία νικητή, είμαστε σε καλό δρόμο"

Η Κατερίνα Δελή, βοηθός του Γιάννη Καλαμπόκη στον πάγκο της Εθνικής Παίδων, φιλοξενήθηκε σε εκπομπή του EOK WebRadio όπου μίλησε για τον αγώνα απέναντι στη Πολωνία, την διαχείριση των αθλητών και τη δουλειά που γίνεται στις μικρές ηλικίες.

Αναλυτικά η ενημέρωση της ΕΟΚ:

Για το σημερινό (13/08) παιχνίδι στους «16» με την Πολωνία: «Είναι το δυσκολότερο παιχνίδι όλης της διοργάνωσης. Τα παιδιά μας έκαναν το 3/3, έδειξαν πολύ μεγάλη σοβαρότητα και συγκέντρωση στο κάθε παιχνίδι ξεχωριστά. Σε κάθε αγώνα βελτιωνόταν η ομάδα. Αυτό που μάς ενδιαφέρει και το έχουμε επισημάνει απ’ την πρώτη μέρα είναι η συγκέντρωσή τους, η μαχητικότητά τους, ο σεβασμός στους αντιπάλους, στην ομάδα, στον συμπαίκτη τους. Επειδή έχουμε φτάσει στο τελικό στάδιο, τα παιδιά δείχνουν πολύ μεγάλη συγκέντρωση απ’ την ώρα που θα φύγουν για να παίξουμε το παιχνίδι, μέχρι την επιστροφή τους στο ξενοδοχείο. Μιλάμε τώρα για παιδιά που έχουν τη δυσκολότερη ηλικία».

Για το πώς διαχειρίζονται αυτές τις ηλικίες: «Επειδή έχει γίνει πολύ καλή προετοιμασία και υπάρχει ένα πάρα πολύ καλό staff και η Ομοσπονδία όπου που είμαστε δίπλα τους, ειλικρινά δεν τους έχουμε αφήσει δευτερόλεπτο. Σ’ αυτήν την ηλικία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η ψυχολογία τους, όπου μέχρι στιγμή βρισκόμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο. Υπάρχει μια ευκαιρία σε όλη την ομάδα που πρέπει να την “αρπάξεις” αν είσαι πολύ καλή ομάδα. Σε κάθε ματς υπάρχει βελτίωση, υπάρχει πολλή δύναμη στην άμυνα, βάζουν τα κορμιά τους. Αυτό είναι πολύ θετικό για την ομάδα μας ώστε να κάνουμε το μεγάλο βήμα για να μπούμε στην 8άδα. Μέχρι στιγμής τα παιδιά δείχνουν πολύ μεγάλη σοβαρότητα και έχουν νοοτροπία νικητή, πράγμα που το δείχνουν. Είμαστε όλοι εδώ για το σημαντικό παιχνίδι, που είναι το δυσκολότερο της χρονιάς. Η Πολωνία είναι μια ομάδα που μπορεί να έχει κάνει 0/3 ήττες, αλλά παίζει το τελευταίο της χαρτί. Είναι μια ομάδα ψηλή, με ταλέντο. Έχει να κάνει με το πώς εμείς θα ξεκινήσουμε δυνατά να βάλουμε το κορμί μας στην άμυνα, να ελέγξουμε τα ριμπάουντ και τον ρυθμό του παιχνιδιού».

Για την «ταυτότητα» της ομάδας: «Μεγάλη μαχητικότητα, ομαδικό πνεύμα και ότι παίζει ο ένας για τον άλλον. Αυτό είναι το ζητούμενό μας. Ο κόουτς Καλαμπόκης και όλο το staff το έχουμε σαν προτεραιότητα. Αν θες να κάνεις το κάτι παραπάνω πρέπει να είσαι ομάδα, με σεβασμό, με μαχητικότητα και να έχεις νοοτροπία νικητή. Είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο».

Για τις φιλοδοξίες της Εθνικής Παίδων στο τουρνουά: «Εδώ πάντα κοιτάς την εικόνα σου. Όταν ξεκινάς και μαζεύεται η ομάδα, αυτό που σε ενδιαφέρει είναι να κοιτάς τα δικά σου λάθη. Επειδή έχουν δει πολύ βίντεο στα ατομικά τους και τα ομαδικά μας, τους έχει βοηθήσει και βελτιώνονται. Ποτέ δεν προτρέχουμε, ποτέ δεν κοιτάμε τον επόμενο αντίπαλο, ποτέ δεν κοιτάμε ποιον να επιλέξουμε. Είμαστε όλοι πάνω τους να κερδίζουν μέρα με τη μέρα κάτι και να έχουν μάθει κάτι. Το ίδιο ισχύει και για τον αγώνα. Να παλέψουν. Αν υπάρχει κάποιος καλύτερος από εμάς, να ξέρουμε πού χάσαμε, τι λάθη κάναμε, ώστε να τα βελτιώσουμε. Εύχομαι σαν εθνική ομάδα να πάμε όσο καλυτέρα μπορούμε. Δεν ξέρω πού θα φτάσουμε. Πάμε σήμερα που είναι το σημαντικότερο παιχνίδι και είμαστε εδώ να δούμε μέχρι το Σάββατο πού θα φτάσει αυτή η ομάδα».

Για το ταλέντο στο ελληνικό μπάσκετ σε αυτές τις ηλικίες: «Έρχεται κάτι καλό από πίσω. Το θετικό είναι ότι η Ομοσπονδία όλον τον χρόνο μαζεύει αυτά τα παιδιά. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί παίρνουμε πληροφορίες για όλο το χρόνο, ώστε να έρχονται σε ένα πανευρωπαϊκό και να μην ξεκινάς απ’ το μηδέν. Αυτή η ομάδα έχει παίξει και στο τουρνουά Rising Stars, απέναντι σε μεγαλύτερα παιδιά, και, παρ’ όλο που έφαγαν “σφαλιάρες”, όλο αυτό τούς βοήθησε. Πήγε η ομάδα τουρνουά στην Ισπανία. Του χρόνου θα είναι ακόμη καλύτερα».

Για το ταλέντο στο Ευρωμπάσκετ U16: «Επειδή ήμασταν και πέρυσι στο τουρνουά και τα παρακολουθώ όλα αυτά τα χρόνια, υπάρχει ταλέντο, αλλά δεν είναι όπως τα προηγούμενα χρόνια. Υπάρχει μια κρίση γενικά σε όλη την Ευρώπη. Είναι σαν να είναι μικρότερης ηλικίας. Όμως υπάρχει ταλέντο, αν κάτσεις και ασχοληθείς με τα παιδιά, θα βγουν παιδιά».

Για τις ομάδες που ξεχωρίζουν: «Είναι η Γαλλία που έχει φοβερά κορμιά, η Λιθουανία επίσης έχει πολλά κορμιά, ψηλά και αθλητικά. Φέτος η Ισπανία δεν είναι όπως τις προηγούμενες χρονιές, αλλά δεν παύει να έχει τα ύψη, την αθλητικότητα και την κουλτούρα της. Το ίδιο αρχίζουν τώρα και η Γερμανοί. Βρίσκουν παιδιά απ’ την Αφρική και έχουν ψηλά κορμιά. Κι αυτοί είναι μια δυνατή ομάδα».

Για τη δουλειά που γίνεται στο αναπτυξιακό κομμάτι: «Είμαστε τυχεροί που έχουμε την Ομοσπονδία από πίσω μας, όπου ότι ζητήσουμε το έχουμε. Φέτος σίγουρα θα μπει και κάτι παραπάνω. Έχουμε ονόματα όπως ο Ντικούδης, ο Τσαρτσαρής, ο Διαμαντίδης, οι οποίοι βλέπουν και “τρέχουν” πάρα πολύ για να μη λείψει τίποτα απ’ τα παιδιά και για να τα βοηθήσουν όσο μπορούν περισσότερο. Πιστεύω ότι του χρόνου θα είναι ακόμα μία πάρα πολύ καλή χρονιά».