Skip to main content

Ιτούδης: "Κάνει προσπάθεια ο Γιάννης, θα επανεξεταστεί σύντομα για να δούμε αν προλαβαίνει"

Ο Δημήτρης Ιτούδης μίλησε στην media day της Εθνικής ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην Μανίλα και αναφέρθηκε σε όλες τις ανοιχτές υποθέσεις της Εθνικής.

Φυσικά, έδωσε απαντήσεις και για το φλέγον ζήτημα της συμμετοχής ή όχι του Γάννη Αντετοκούνμπο, λέγοντας πως θα πρέπει να περιμένουμε τις συστάσεις του ιατρικού επιτελείου της εθνικής και των Μιλγουόκι Μπακς.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του ομοσπονδιακού προπονητή:

"Ξεκινάω με τα συλλυπητήρια στους συνανθρώπους που χάσαν τη ζωή τους στις φωτιές. Ενημερωνόμαστε ότι είναι οι περισσότερες από εμπρησμούς. Συμπάσχουμε με τους συμπολίτες μας και δε γίνεται να απέχουμε από ό,τι συμβαίνει στην κοινωνία. Η Εθνική είναι προέκταση του συνόλου. Συγχαρητήρια και στην ομάδα πόλο που μας κάνει περήφανους.

Ξεκινήσαμε την προετοιμασία μας για το Παγκόσμιο με όποια προβλήματα μπορεί να έχουμε. Για εμάς είναι μότο αυτό που γράφουμε η φανέλα, η Εθνική είναι εθνική υπόθεση, υπόθεση όλων των Ελλήνων, ξέχωρα από τα ονόματα. Εκπροσωπούμε την Ελλάδα και όπως είπαμε αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους είναι εδώ, το αξίζουν και έχουν θυσιάσει πράγματα. Είναι σημαντικό αυτό που μπορώ να σας εκφράσω μετά την πρώτη εβδομάδα ότι υπάρχει φοβερή θέληση. Εάν θέλουμε να κάνουμε προσπάθεια, πρέπει να την κάνουμε εκτός ορίων. Δυστυχώς ότι χτίζεις σε ένα καλοκαίρι μπορεί να μην ακολουθήσει στο επόμενο αλλά θεωρώ ότι οι προηγούμενες προσπάθειες αναδείξανε κάτι. Ήταν ελκυστικό στο μάτι του φιλάθλου για να μπει η Εθνική στο σπίτι του Έλληνα. Κάναμε μια προσπάθεια και ήταν πολύ σημαντική παρότι δεν πήγε όπως θέλαμε. Αυτό θέλουμε να συνεχίσουμε και να αφήσουμε για μετέπειτα τι γράφει πίσω από τη φανέλα".

Για την αμυντική ταυτότητα: "Αναμφίβολα τα χαρακτηριστικά των παικτών ορίζουν τον τρόπο παιχνιδιού, το γνωρίζουν όλοι. Δε γίνεται να παίζεις με τον ίδιο τρόπο με διαφορετικά στελέχη. Είναι αναμφίβολο ότι θα πρέπει να δώσουμε κάτι παραπάνω στον αμυντικό τομέα, να τρέξουμε. Μπορούμε να απλώσουμε το γήπεδο, θα το δούμε και στα φιλικά. Να δούμε αν μπορούμε να δημιουργήσουμε λάθη και να βάλουμε εύκολα καλάθια, έχουμε τη δυνατότητα και το δείξαμε στις προπονήσεις. Προφανώς αμυντικά θα πρέπει να είμαστε πιο συνεπείς και να βγούμε από τα όριά μας. Ένα φάουλ, ένα κλέψιμο κ.ο.κ. Επιθετικά τα χαρακτηριστικά των δημιουργών μας δίνουν τη δυνατότητα να αλλάξουμε το παιχνίδι και να έχουν την μπάλα στα χέρια για να έχουμε καλύτερες εκτελέσεις".

Για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο: "Η ερώτηση οφείλει να απευθύνεται στον γιατρό μας και στους γιατρούς των Μπακς. Η ενημέρωση είναι ότι κάνει προσπάθεια και θα επανεξεταστεί σύντομα και θα έχουμε μια τελική απόφαση, αν προλαβαίνει ή όχι.

Έχουμε να κάνουμε με έναν από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο και η αναμονή είναι δικαιολογημένη. Πόσο μπορεί μία ομάδα να περιμένει τον καλύτερο αθλητή στον κόσμο; Θα περιμένουμε και αν είναι η ενημέρωση πριν τη Σλοβενία ή μετά δεν το γνωρίζω".

Για τον Ντόρσεϊ και το δίλημμα με Γουόκαπ: "Υπήρχαν αθλητές που συζητήσανε μαζί μου, μας ενημερώσανε για τους λόγους που δεν μπορούν να είναι. Και ο Κώστας ο Σλούκας και ο Νικ Καλάθης και ο Κασελάκης αλλά και ο Ντόρσεϊ. Ένας κοινός παρονομαστής ήταν κάποιοι τραυματισμοί που τους αποτρέψανε στο να είναι παρόντες. Είναι υποθετική ερώτηση λοιπόν. Δεν είμαστε στην ευχάριστη θέση να τους έχουμε όλους. Προσαρμοστήκαμε και οι παρόντες δείχνουν ζήλο στην προπόνηση, ο πρώτος καθρέφτης για εμάς. Τα φιλικά είναι ο δεύτερος, ο συντονισμός, τα δίδυμα, αυτοί που θα έρχονται από τον πάγκο. Αλλά ο ζήλος είναι εδώ, δεν έχω παράπονο. Στα μάτια κάποιων δεν έχουμε ταλέντο αλλά είναι πρόκληση για μας, να φτιάξουμε ταυτότητα μέσω των φιλικών".

Για όσους λείπουν: "Το σκεφτόμουν όταν είχα το πρώτο μίτινγκ με τους συνεργάτες μου, το τι είδους μπάσκετ θα παίξουμε. Δε νομίζω ότι κερδίζουμε κάτι στο να γυρίσουμε στο παρελθόν, μπορεί να είναι αυτός ή ο άλλος. Συζητήσαμε αλλά είχανε ξεκάθαρη στάση όσον αφορά το γιατί δεν είναι και επικεντρωνόμαστε σε όσους είναι εδώ, τους αξίζουν συγχαρητήρια και σε αυτούς που είναι εδώ και σε αυτούς που δεν είναι αλλά προσέφεραν σε άλλες διοργανώσεις. Έτσι είναι η Εθνική ομάδα. Δε γυρνάω πίσω, σκεφτόμαστε αυτό που έχουμε να το κάνουμε υγιές σύνολο και να δίνει τον καλύτερο εαυτό του.

Θέλουμε να αποκτήσουμε αγωνιστική ταυτότητα, είμαστε σε καλό δρόμο. Μπορεί να πει κάποιος κάτι και οι αθλητές να μην το ακολουθήσουν. Ακόμα και αν είναι μια ιδέα που μοιάζει χαζή, μπορεί να την κάνουν την καλύτερη. Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος στην προπονητική προσέγγιση, αρκεί να κάνουμε αλλαγές. Δεν υπάρχει λάθος, ένας το κάνει έτσι άλλος διαφορετικά. Η αγωνιστική μας ταυτότητα είναι αμυντικά να δείξουμε τον καλύτερο εαυτό μας, να δείξουμε συνοχή. Μερικοί δεν έχουν παίξει μεταξύ τους, άλλοι όπως του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού έχουν παίξει. Η Εθνική είναι εθνική υπόθεση, προσπαθήστε να ενώσετε. Η Εθνική σημαίνει ενότητα, προφανώς είναι καλό ο καθένας να υποστηρίζει κάτι".

Για τη βράβευση του Νίκου Γκάλη: "Συζητούσαμε με τον Θοδωρή Παπαλουκά. Τα λόγια ίσως είναι φτωχά για την ευγνωμοσύνη στο πρόσωπό του Γκάλη. Τεράστια τιμή, διπλή τιμή για μένα. Συγχαρητήρια στον κ. Λιόλιο, είναι καιρός να βραβευτεί ένας τεράστιος αθλητής που προσέφερε τα μέγιστα. Συγκίνηση, δέος. Έχω μια φωτογραφία όταν ήμουν 21 ετών. Μετά από αρκετά χρόνια με βράβευσε σε ένα παιχνίδι του Άρη, μου βγαίνει μια ανατριχίλα ανθρώπινα. Όλοι οφείλουμε ένα "γκαλόσημο".