Skip to main content

Γιάννη...φτιάξε το δικό σου χρυσό αιώνα

Την ώρα που τα πρωταθλήματα είναι στην τελική ευθεία, ξεκινούν οι προετοιμασίες και οι σκέψεις για την Εθνική Ελλάδας και για το Προ-Ολυμπιακό τουρνουά.

Τα ξημερώματα της 3ης Μαΐου, οι Πέισερς νίκησαν τους Μπακς με 120-98, κάνοντας το 4-2 στην σειρά, με αποτέλεσμα οι "κίτρινοι" να προχωρήσουν για πρώτη φορά μετά το 2014 στην δεύτερη φάση των playoffs του NBA.

Στα τελευταία δευτερόλεπτα του αγώνα, ο Κόνατον είχε την μπάλα στα χέρια, ενώ ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ζούσε τόσο ζωντανά σαν να έπαιζε τον αγώνα από τον πάγκο. Ο Greek Freak τραυματίστηκε στον αγώνα της ομάδας του Μιλγουόκι με τους Σέλτικς στα μέσα του Απριλίου και δεν μπορούσε να βοηθήσει τα "ελάφια" στον πρώτο γύρο της σειράς των playoffs του NBA. Σύμφωνα με δηλώσεις του Έλληνα αστέρα των "ελαφιών", "δεν μπορεί να τρέξει και δεν ξέρει πότε θα επιστρέψει". Αυτή η δήλωση τον καθιστά και επίσημα αμφίβολο για την συμμετοχή με την Εθνική Ελλάδας στο Προ-Ολυμπιακό τουρνουά και αν επετεύχθη η πρόκριση στην τελική φάση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι. 

Πάνω από όλα προέχει η υγεία και η ασφάλεια του εκάστοτε αθλητή και πόσο μάλλον του "δικού μας", Γιάννη. Από εκεί και πέρα, ο δύο φορές MVP του NBA και πρωταθλητής της κορυφαίας λίγκας το 2021 αν ανοίξει την ντουλάπα του, σίγουρα θα βρει το σακάκι, στο οποίο είχε φροντίσει να βάλει φόδρα τον Παρθενώνα το 2019. Με αυτό τον τρόπο είχε δείξει τότε την περηφάνια για την πατρίδα που τον μεγάλωσε, διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες. Ίσως αυτό το σακάκι του έχει δώσει την αφορμή να ψάξει και να διαβάσει παραπάνω την ιστορία γύρω από αυτό και ότι δημιουργήθηκε στον "χρυσό αιώνα" του Περικλή στην αρχαία Αθήνα και να βρει το κίνητρο να δημιουργήσει το δικό του "χρυσό αιώνα" στην Εθνική Ελλάδας. Η γαλανόλευκη βρίσκεται ένα τουρνουά μακριά από την πρόκριση στο μεγαλύτερο αθλητικό τουρνουά της τετραετίας, τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εκεί που θα αγωνιστούν οι καλύτεροι και οι καλύτερες σε όλα τα αθλήματα. Είναι από τις λίγες διοργανώσεις που δεν έχει αγωνιστεί και διακριθεί ο Γιάννης στην καριέρα του και τα πράγματα γίνονται πιο ιδιαίτερα λόγω του ότι το εισιτήριο της πρόκρισης θα δοθεί από τους αγώνες του Προ-Ολυμπιακού τουρνουά που θα γίνουν στο ΣΕΦ, αλλά και της ιστορικής σύνδεσης της χώρας μας με την Ολυμπιάδα. 

 Μετά την...Οδύσσεια του στο NBA που είχε ως αποτέλεσμα δύο βραβεία MVP και ένα τίτλο της κορυφαίας λίγκας, ο Γιάννης με την Εθνική Ελλάδας έχει την δυνατότητα να γράψει ξανά ιστορία. Αλλά σύμφωνα και πάλι με ένα απόφθεγμα του Περικλή, "ο χρόνος είναι ο καλύτερος σύμβουλος", οπότε πρέπει απλά να περιμένουμε για να δούμε και την κατάσταση του διεθνή Έλληνα αστέρα, αλλά και το πώς θα γίνει η σύνθεση του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος. Η επίσημη αγαπημένη στοχεύει στην επιστροφή της σε ομίλους του τουρνουά μπάσκετ σε Ολυμπιακούς Αγώνες από το 2008. Κάτι που δείχνει πόσο δύσκολη αναμένεται να είναι η προσπάθεια. Αλλά όπως έλεγε και ο Ευριπίδης από την Σαλαμίνα, "πρέπει να κοπιάζεις αν θέλεις να ευτυχήσεις". Εν κατακλείδι, το ελληνικό μπάσκετ ζητάει από την Εθνική να παλέψει, να προσπαθήσει και να δουλέψει σκληρά για την διάκριση στο τουρνουά του Παρισιού, αλλά και να μην γίνει αυτό, τουλάχιστον επιθυμεί μια καλή πορεία για να ξανατεθούν τα θεμέλια για τις επόμενες διοργανώσεις, αφού "η αποτυχία δεν είναι μοιραία, αυτό που χρειάζεται είναι το κουράγιο να συνεχίζεις" όπως είχε πει ο Βρετανός πρωθυπουργός Γουίνστον Τσώρτσιλ