Skip to main content

Ντικούδης: «Υπάρχει ταλέντο στο ελληνικό μπάσκετ»

Για την πρόκριση της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού και τους στόχους της «επίσημης αγαπημένης», αλλά και συνολικά για το ταλέντο στο ελληνικό μπάσκετ, μίλησε στο EOK WEB Radio ο Δήμος Ντικούδης.

Αναλυτικά ο υπεύθυνος εθνικών ομάδα της ΕΟΚ μίλησε:  

Για τη διοργάνωση του προολυμπιακού τουρνουά: «Ήτα ένα πολύ μεγάλο στοίχημα το οποίο κερδήθηκε και με το παραπάνω. Η διοργάνωση ξεπέρασε κάθε προσδοκία, ήταν πάρα πολύ καλή οργανωτικά, πάρα πολύ επιτυχημένη βάσει προσέλευσης και στήριξης του κόσμου. Το σημαντικότερο είναι ότι είδαμε μια εθνική ομάδα η οποία απ’ την πρώτη στιγμή παρουσίασε ένα πάρα πολύ ωραίο πρόσωπο, μια ομάδα συγκεντρωμένη στον στόχο της. Έπαιξε ωραίο μπάσκετ, νίκησε στο Προολυμπιακό, το οποίο δεν ήταν καθόλου εύκολο. Ήταν έμπειρες ομάδες, εξαιρετικοί παίκτες. Η πρόκριση είναι κάτι ιστορικό για ‘μένα, μετά από πάρα πολλά χρόνια να καταφέρνει να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ήταν ένα στοίχημα που κερδήθηκε και ήταν μια πάρα πολύ όμορφη εμπειρία για όλους μας».

Για τη στήριξη του κόσμου και τα πολλά νέα παιδιά που ήρθαν να παρακολουθήσουν την Εθνική: «Ο σκοπός είναι διπλός, δεν είναι απλά να διεκδικήσουμε ένα μετάλλιο ή μια διάκριση. Ο σκοπός είναι μέσα από δράσεις και διοργανώσεις που κάνουμε, αλλά και απ’ την εικόνα της ομάδας, να προσελκύσουμε περισσότερα παιδιά στο άθλημα, να κάνουμε τον Έλληνα φίλαθλο να αγαπήσει περισσότερο το άθλημα, να διώξουμε κακές συμπεριφορές. Νομίζω ότι αυτό το πετύχαμε, είναι ένα πράγμα που συμβαίνει κάθε καλοκαίρι. Έχει κερδηθεί και αυτό το στοίχημα, γιατί και στο Ακρόπολις και σε προκριματικά στο ΟΑΚΑ το γήπεδο ήταν γεμάτο. Υπάρχει και μια μεγάλη ανάπτυξη στις εγγραφές των νέων παιδιών. Έχει μεγάλη ευθύνη και η ΕΟΚ και η Εθνική να αναπτύξει το άθλημα και αρχής γενομένης με το Προολυμπιακό κάναμε νέους φιλάθλους και νέους αθλητές».

Για το μήνυμα που πέρασαν μέσω της διοργάνωσης με όλο το ελληνικό μπάσκετ ενιαίο: «Είναι πολύ σημαντικό το μήνυμα. Καταρχάς, η συσπείρωση του ελληνικού μπάσκετ είναι κάτι σημαντικό και για το κόσμο και για τους παίκτες τους ίδιους, οι οποίοι αισθάνονται ότι έχουν τη στήριξη και τη βοήθεια απ’ τους παλαιότερους, ότι είμαστε όλοι μαζί. Τώρα είναι οι πρωταγωνιστές που παίζουν, σε 5-10 χρόνια θα είναι σε θέση για το μέλλον και θα πρέπει να στηρίξουν τα επόμενα παιδιά. Πρέπει να είναι ενιαίο το ελληνικό μπάσκετ όσον αφορά την Εθνική που είναι η ναυαρχίδα και αυτό που όλοι αγαπάμε. Πρέπει να συσπειρωνόμαστε, να δείχνουμε ότι είμαστε μια “γροθιά” και πάμε όλοι μαζί».

Για την εικόνα της Εθνικής: «Με εξέπληξε ευχάριστα η εικόνα που έβγαλε η ομάδα μέσα απ’ την καθοδήγηση του Βασίλη. Ξέρω το τρομερό του πάθος για το μπάσκετ, ότι αγαπάει πολύ την εθνική ομάδα. Βάσει του ότι μαζεύτηκε πάρα πολύ σύντομα και γρήγορα η ομάδα δεν ήξερα κατά πόσο μπορούσαμε να βγάλουμε το μπάσκετ που θέλαμε. Ήταν μια πάρα πολύ ευχάριστη έκπληξη. Η ομάδα απ’ το πρώτο φιλικό μέχρι το τελευταίο ματς ήταν σε ένα πάρα πολύ υψηλό επίπεδο. Όλα τα παιχνίδια τα κέρδισε εύκολα και έδειξε ένα πρόσωπο με πολύ μεγάλη συνοχή, πολλούς πρωταγωνιστές ανά παιχνίδι, με έναν πάγκο έτοιμο να μπει να βοηθήσει, με ευχάριστα πρόσωπα».

Για την εμπειρία των Ολυμπιακών Αγώνων: «Είναι κάτι πολύ διαφορετικό απ’ ό,τι έχει ζήσει κάθε αθλητής. Ο κόσμος μπορεί να σταθεί στο προολυμπιακό τουρνουά, αλλά οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι πολύ παραπάνω από αυτό. Είσαι σε μια διοργάνωση που λαμβάνουν μέρος οι κορυφαίοι αθλητές απ’ όλον τον κόσμο σε όλα τα αθλήματα. Ζεις μαζί τους, τρως μαζί τους, μετακινείσαι μαζί τους. Είναι μια εμπειρία ανεπανάληπτη. Αυτό που θέλω εγώ είναι να ζήσουν την ατμόσφαιρα των Ολυμπιακών Αγώνων, γιατί είναι κάτι ανεπανάληπτο. Η όλη ατμόσφαιρα είναι κάτι “μαγικό” και είναι μεγάλη χαρά και τιμή να είναι αυτά τα παιδιά εκεί και να το ζήσουν. Υπάρχουν έμπειροι παίκτες στην ομάδα μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι δεν έχουν βρεθεί εκεί».

Για τις φιλοδοξίες της ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες: «Είναι ένα τουρνουά που ξεκινάει με πολλά φαβορί, αλλά στο τέλος κάποιοι θα μείνουν εκτός. Εμείς θα κοιτάξουμε αρχικά να περάσουμε τον όμιλο, στα χιαστί μπορούν να γίνουν εκπλήξεις. Έχουμε μια ομάδα που όσο προχωράει θα το πιστεύει περισσότερο, έχουμε παίκτες υψηλού επιπέδου. Γιατί όχι να μη φτάσουμε στη οκτάδα και στη συνέχεια να κοιτάξουμε ένα μετάλλιο; Το πιστεύω πάρα πολύ, δεν είναι κάτι ακατόρθωτο. Πρέπει να διαχειριστούμε την ήττα και να προχωρήσουμε αισιόδοξα».

Για το ότι η Εθνική έχει γίνει μια ομάδα που δε φοβάται… να χάσει: «Νομίζω η διαχείριση της ήττας όταν έρθει δε θα είναι το να κατηγορεί ο ένας τον άλλον, να φταίει ο προπονητής, το σύστημα, ο συμπαίκτης. Υπάρχει ένα κλίμα στην ομάδα που πιστεύουμε πάρα πολύ στους εαυτούς μας και ακόμη και μια κακή εμφάνιση ή ήττα θα τη διαχειριστούμε σωστά και θα κοιτάξουμε στο επόμενο ματς να είμαστε ακόμη καλύτεροι».

Για το αν υπάρχει ταλέντο στο ελληνικό μπάσκετ: «Εγώ, σε αντίθεση με το γενικότερο κλίμα, είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος. Μου αρέσει πάρα πολύ αυτό που βλέπω, μου αρέσουν πάρα πολύ τα παιδιά που έρχονται. Είμαι πάντα αισιόδοξος για τις εθνικές ομάδες, έχουμε υψηλές προσδοκίες και φέτος. Υπάρχει ταλέντο στο ελληνικό μπάσκετ. Υπάρχουν παιδιά που αν προσέξουν οι ίδιοι τον εαυτό τους θα κάνουν μεγάλη καριέρα και θα φτάσουν μέχρι και στην Ανδρών».

Για το αν αυτό το καλοκαίρι πιστεύει ότι θα υπάρχει μια «άνθιση» του ελληνικού μπάσκετ: «Είμαι απόλυτα σίγουρος. Σίγουρα φέραμε παιδιά στο γήπεδο, η διοργάνωση είχε μεγάλη επιτυχία και άφησε ωραία αίσθηση στο κόσμο, ακολουθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες που θα τους παρακολουθήσει όλη η Ελλάδα. Οι μικρές Εθνικές ξεκινούν τα πανευρωπαϊκά τους και έχουν τεράστιο κίνητρο βλέποντας και την Ανδρών να πετυχαίνει. Έχω πολλή αισιοδοξία».