Skip to main content

Ολυμπιακοί Αγώνες 1952: Με κορυφαίο σκόρερ τον Ματθαίου η πρώτη συμμετοχή της Εθνικής Ελλάδας

Η Εθνική Ελλάδας επιστρέφει στους Ολυμπιακούς Αγώνες μετά από 16 χρόνια, με το superbasket.gr να παρουσιάζει τις συμμετοχές του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στο μπάσκετ.

Στην επίσημη ιστοσελίδα των Ολυμπιακών Αγώνων, η Εθνική Ελλάδας αναγράφεται στην 17η θέση του τουρνουά μπάσκετ το 1952, ενώ οι παίκτες της παρέλασαν στην τελετή έναρξης. Αυτή, επίσημα αποτελεί την πρώτη συμμετοχή της επίσημης αγαπημένης στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Βέβαια, τότε δεν είχαν δημιουργηθεί ακόμη τα Προ-Ολυμπιακά τουρνουά, για αυτό και οι ομάδες των προκριματικών συμμετείχαν στους αγώνες, με τις δέκα καλύτερες ομάδες με βάση τα αποτελέσματά τους στις ηπειρωτικές διοργανώσεις να παίρνουν αυτόματα την πρόκριση στην τελική φάση. Οπότε έμεναν έξι θέσεις για 13 ομάδες, οι οποίες χωρίστηκαν σε γκρουπ. Η Εθνική Ελλάδας αποκλείστηκε από τα προκριματικά και δεν κατάφερε να προκριθεί στην επόμενη φάση.

Μετά το χάλκινο μετάλλιο στο Eurobasket του 1949, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είχε την ευκαιρία να μετρήσει τις δυνάμεις της στην μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση. Η γαλανόλευκη κληρώθηκε στον όμιλο με την Ουγγαρία, τις Φιλιππίνες και το Ισραήλ. Στην πρώτη αγωνιστική, η Ελλάδα ηττήθηκε από την Ουγγαρία με 75-38, ενώ οι Φιλιππίνες επικράτησαν του Ισραήλ με 57-47. Η χώρα μας κατάφερε να νικήσει το Ισραήλ στον δεύτερο αγώνα με 54-52, με τις Φιλιππίνες να παίρνουν την νίκη επί της Ουγγαρίας με 48-35. Πολύ απλά, οι Φιλιππίνες είχαν πάρει ήδη την πρόκριση και έμενε ένα εισιτήριο που θα κρινόταν ανάμεσα στην επίσημη αγαπημένη και στους Μαγυάρους σε δεύτερο μεταξύ τους αγώνα. Αν και η Ουγγαρία προηγήθηκε στο πρώτο ημίχρονο με οχτώ πόντους (31-23), η γαλανόλευκη έκανε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια στο δεύτερο ημίχρονο με ένα επί μέρους σκορ 21-16. Η χώρα της Κεντρικής Ευρώπης ήταν η νικήτρια επί της Ελλάδας με 47-44.

Η Εθνική Ελλάδας αν και δεν προκρίθηκε στους ομίλους, έκανε μια πολύ δυνατή εμφάνιση, ήταν ανταγωνιστική και πέτυχε την πρώτη νίκη στην διοργάνωση. Ο πρώτος σκόρερ της γαλανόλευκης ήταν ο Φαίδων Ματθαίου με 12.7 πόντους μέσο όρο. και ήταν συνολικά στην 8η θέση στους παίκτες των προκριματικών.

Η ομάδα της Εθνικής Ελλάδας για το μπάσκετ σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα των Ολυμπιακών Αγώνων: Κωνσταντίνος Παπαδήμας, Παναγιώτης Μανιάς, Δημήτρης Ταλιαδώρος, Αριστείδης Ρουμπάνης, Στέλιος Αρβανίτης, Θέμης Χολέβας, Νίκος Μηλάς, Φαίδων Ματθαίου, Αλέξανδρος Σπανουδάκης, Ιωάννης Λάμπρου, Μίμης Στεφανίδης, Ιωάννης Σπανουδάκης