Skip to main content

Βόβορας: "H Εθνική Ανδρών είναι στον σωστό δρόμο"

Ο Γιώργος Βόβορας μίλησε στο EOK WebRadio για την Εθνική Ανδρών και το πως έχει προετοιμαστεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τις ομάδες που καλείται να αντιμετωπίσει και την προσωπική του συνέχεια στη Λιθουανία και τη Νεπτούνας.

Αναλυτικά η ενημέρωση από την ΕΟΚ:

Για τη φιλική ήττα της Εθνικής Ανδρών απ’ τη Σερβία: «Όλα τα αποτελέσματα, όλα τα παιχνίδια μπορούν να σε βοηθήσουν να δεις πράγματα, είτε θετικά είτε αρνητικά. Θεωρώ ότι σίγουρα η έλλειψη του Καλάθη ήταν πολύ σημαντική γι’ αυτό το παιχνίδι, αλλά αντιμετωπίζοντας έναn τόσο μεγάλο αντίπαλο στην έδρα του είδαμε τι θα αντιμετωπίσουμε στην Ολυμπιάδα. Μιλάμε για το πιο δύσκολο τουρνουά. Είναι 12 ομάδες, οι 5 είναι από την Ευρώπη και είναι στα βάθρα τα τελευταία χρόνια. Αν δεις μία-μία τις ομάδες τρομάζεις. Οι πρώτες 8 ομάδες είναι πολύ υψηλού επιπέδου. Συν ότι έχουμε πέσει στον πιο δύσκολο όμιλο, που σίγουρα κάνει το έργο μας πολύ δύσκολο. Ωστόσο, υπάρχει τεράστια θέληση, τεχνογνωσία και “δίψα” για κάτι καλό και αυτό το καλό “χτίζεται” με μικρά βήματα. Θεωρώ ότι είμαστε στον σωστό δρόμο».

Για την απόδοση της Εθνικής: «Σίγουρα τα δύσκολα τεστ είναι μπροστά μας. Στο Προολυμπιακό υπήρχε ένα τεράστιο πρέπει, αλλά από την άλλη υπήρχε τεράστια θέληση, παίζαμε στην έδρα μας και είχαμε πολύ μικρό χρονικό διάστημα προετοιμασίας. Φάνηκε από την πρώτη στιγμή ότι υπήρχε πλάνο αξιοποίησης του Γιάννη, αλλά και ο Γιάννης να είναι μέρος της ομάδας. Αυτό λειτούργησε πολύ καλά στο Προολυμπιακό τουρνουά. Η επόμενη πίστα, αυτός ο όμιλος, είναι τεράστια και εκεί θα δείξει πραγματικά πόσο θα μπορέσει, αυτή η φιλοσοφία που έχει περάσει τις τελευταίες 20-35 μέρες που δουλεύουν, να αποδώσει σε πιο δύσκολους αγώνες».

Για τον πολύ δύσκολο όμιλο: «Ο Καναδάς, αν δεις το ρόστερ του, σε τρομάζει. Έχει τα πάντα. Είναι ακόμα καλύτερος και από πέρυσι. Ήταν σημαντικό μάθημα γι’ αυτούς το περσινό Μουντομπάσκετ. Για αυτόν τον δύσκολο όμιλο που έχουμε νομίζω, όπως είπα, ότι υπάρχει τεράστια τεχνογνωσία απ’ όλο το προπονητικό team. Ξέρουν ότι πρέπει να προσεγγίσουμε το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά. Θα είναι λάθος να σκεφτόμαστε από τώρα το τι θα γίνει στα τρία παιχνίδια, πώς μπορούμε να βγούμε στην πρώτη τριάδα. Ο μόνος τρόπος για να μπορέσεις προχωρήσεις είναι να σκέφτεσαι μόνο το παιχνίδι του Σαββάτου (27/07)».

Για τη ζώνη απέναντι στην Εθνική: «Θεωρώ ότι μπορεί να συναντήσουμε σε κάποια μικρά διαστήματα μια κλασσική ζώνη με κλειστούς χώρους, αλλά στη μεγαλύτερη διάρκεια του παιχνιδιού, όταν ο Γιάννης έχει τη μπάλα, οι χώροι θα είναι σαν ζώνη. Όλες οι ομάδες θα ρισκάρουν, θα κλείσουν τους χώρους».

Για το λιθουανικό πρωτάθλημα: «Το λιθουανικό είναι ένα πρωτάθλημα που εξελίσσεται, αναπτύσσεται πολύ. Η φετινή LKL θα παιχτεί με 10 ομάδες αντί για 12 που ήταν πέρυσι. Το μίνιμουμ του μπάτζετ έχει ανέβει πολύ και δεν είναι εύκολο να ανταπεξέλθουν όλες οι ομάδες, αλλά, από την άλλη, θα γίνουν τέσσερις γύροι. Χωρίς τα play-offs θα παίξουμε περίπου στα 50 παιχνίδια, ένα τεράστιο νούμερο. Είναι μια λίγκα αναπτυσσόμενη. Είναι πολύ σημαντικό ότι παίζουμε πάρα πολλά παιχνίδια. Οι ομάδες έχουν δικαίωμα για 5 ξένους, αλλά καμία ομάδα δεν παίρνει 5 ξένους, γιατί θέλουν να βάλουν τους Λιθουανούς να παίξουν. Υπάρχουν πολλά παιχνίδια και γι’ αυτό εξελίσσονται οι Λιθουανοί».

Για τον στόχο της Νεπτούνας: «Εμείς χάσαμε τους 2 καλύτερους Λιθουανούς που έκαναν μια εξαιρετική σεζόν και υπέγραψαν στη Ρίτας με πολύ καλά συμβόλαια. Ο στόχος μου είναι η επόμενη προπόνηση και μετά θα σκεφτώ το επόμενο παιχνίδι. Δε βάζω ποτέ μακροπροθέσμους στόχους, γιατί όλα αυτά τα χρόνια μια σεζόν έχει τόσες πολλές αλλαγές. Θεωρώ ο στόχος μας είναι να γίνουμε οικογένεια, να γίνουμε ομάδα και να μπορέσουμε τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε μέσα στη σεζόν να τις προσπεράσουμε και να βελτιωνόμαστε. Να “χτίζουμε” πάνω σε αυτό το κομμάτι που θέλουμε, να είμαστε ομάδα και έτσι θα κατορθώσουμε θεωρώ να κάνουμε το βήμα παραπάνω. Πέρσι τερματίσαμε στην 6η θέση και πιστεύω ότι έχουμε όλα τα εχέγγυα να παίξουμε στην Ευρώπη. Ο στόχος του οργανισμού είναι να επανέλθει στην Ευρώπη σιγά-σιγά. Το “χτίζουμε” και υπάρχει υπομονή για αυτό το “χτίσιμο”».

Για τον αθλητισμό στη Λιθουανία: «Έχω τη χαρά να είμαι στη Λιθουανία όπου είναι μια μικρή χώρα 2.5 εκατομμυρίων κατοίκων, αλλά, εάν δούμε τις εγκαταστάσεις τους, η αθλητική τους κουλτούρα είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό και φέρνουν τα παιδιά κοντά στον αθλητισμό, γιατί θεωρούν ότι ο αθλητισμός είναι μέρος του πολιτισμού και γι’ αυτό έχουν όλες αυτές τις εγκαταστάσεις».

Για το camp στο οποίο βρίσκεται στην Ικαρία: «Προσπαθούμε να συνδυάσουμε διακοπές και πραγματικά είμαι στην όμορφη Ικαρία που γίνεται ένα πάρα πολύ ωραίο camp. Είναι ένα camp που γίνεται 9 χρόνια και βλέπω κάτι πολύ όμορφο. Έχει 200 παιδιά από την Ικαρία και τα γύρω νησιά με πολύ καλή οργάνωση και αγάπη γι’ αυτό που κάνουν».