Skip to main content

Η ΕΟΚ έστειλε την Εθνική στον Καναδά χωρίς ιατρικές εξετάσεις!

Σε μια τρομακτική αποκάλυψη προχώρησε η ιστοσελίδα «to10.gr» η οποία αναφέρει πως η αποστολή της Εθνικής Ανδρών ταξίδεψε στον Καναδά, για τις υποχρεώσεις της στο Προολυμπιακό τουρνουά της Βικτόρια, χωρίς τα μέλη της να έχουν υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις!  

Οι οδηγίες της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας είναι σαφείς: «Απαιτείται όλοι οι παίκτες να προβούν σε ιατρικό έλεγχο πριν από τη συμμετοχή τους σε οποιαδήποτε διοργάνωση υπό την αιγίδα της FIBA. Αυτός αποτελείται υποχρεωτικά από καρδιολογικές εξετάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν ειδικό ερωτηματολόγιο, κλινική εξέταση και ηλεκτροκαρδιογράφημα (ECG)». Επιπλέον δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην ύπαρξη ενός ειδικού ιατρικού προγράμματος πρόληψης που συνήθως οφείλει να περιλαμβάνει, όπως αναφέρεται συγκεκριμένα: «γενικές ιατρικές εξετάσεις, όσο και εξειδικευμένες για το άθλημα, που πρέπει να λαμβάνουν χώρα πριν από το αθλητικό γεγονός».

Και όμως, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα, οι παίκτες της Εθνικής μας ομάδας, δεν υποβλήθηκαν στις απαραίτητες  καρδιολογικές και αιματολογικές εξετάσεις, ούτε έστω σε εργομετρικές εξετάσεις, πριν την έναρξη της προετοιμασίας της Ελλάδας, ενόψει Προολυμπιακού, με την Εθνική να δίνει συνολικά επτά παιχνίδια (φιλικά και επίσημα) στις 33 ημέρες που κράτησε η… περιπέτεια της προσπάθειας της για πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.  

Οι μόνες εξετάσεις στις οποίες η ΕΟΚ υπέβαλλε τα μέλη της ελληνικής αποστολής, ήταν αυτές για τον κορονοϊό, με τους παίκτες, για πρώτη φορά στα χρονικά, να συμμετέχουν σε μία διοργάνωση, χωρίς να υπάρχει νωρίτερα, ο απαραίτητες ιατρικός έλεγχος, παίζοντας την υγεία τους κορώνα – γράμματα.  Μάλιστα, όσοι ρώτησαν για το αν θα υπάρξει ο παραμικρός ιατρικός έλεγχος, έλαβαν την απάντση «δεν χρειάζεται…»!

Πλέον, το… μπαλάκι περνάει στα χέρια της FIBA, για το αν ήταν ενήμερη για την απερισκεψία της ΕΟΚ και για το ποια είναι η θέση της πάνω σε αυτό το θέμα.