Skip to main content

Εθνική Ανδρών – Ο δρόμος για τους Ολυμπιακούς του 2024

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, με δηλώσεις του στην Cosmote TV, εξέφρασε την επιθυμία να είναι ο σημαιοφόρος της αποστολής της Ελλάδας, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, όμως για να συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει η Εθνική Ανδρών να πάρει την πρόκριση για το Ολυμπιακό τουρνουά του Παρισίου.

Για να συμβεί αυτό, η επίσημη αγαπημένη έχει μπροστά της δύο μονοπάτια.

Το πρώτο είναι μέσω του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με την Ευρώπη να στέλνει τις δύο ομάδες, πλην της οικοδέσποινας Γαλλίας, που θα τερματίσουν ψηλότερα στην διοργάνωση. Έτσι, αρχικός στόχος της Ελλάδας είναι να πάρει την πρόκριση στην τελική φάση, μέσω των «παραθύρων» (η Εθνική μας ομάδα έχει ρεκόρ 4-2 στον όμιλο) και εν συνεχεία να προσπαθήσει να φτάσει όσο πιο ψηλά μπορεί.

Σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να πάρει το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μέσω του Παγκοσμίου Κυπέλλου, θα έχει ακόμα μία ευκαιρία, μέσω των προολυμπιακών τουρνουά.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου η FIBA έχει καθιερώσει ένα νέο σύστημα, στο οποίο αρχικά θα διεξάγονται προκριματικά τουρνουά, με την συμμετοχή 40 ομάδων.

- 16 ομάδες από την Ευρώπη (οι δώδεκα που θα αποκλειστούν από το 2ο γύρο των προκριματικών του Παγκοσμίου και 4 που θα αποκλειστούν από τον 2ο γύρο των προκριματικών αγώνων για το EuroBasket)

- 8 ομάδες από την Αφρική (η ομάδα με την υψηλότερη θέση στο FIBA Rankings που δεν έφτασε στο 2ο γύρο των Προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου και οι 7 ομάδες που θα αποκλειστούν από το 2ο γύρο των Προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου)

- 8 ομάδες από την Αμερική (5 ομάδες που θα αποκλειστούν από το 2ο γύρο των Προκριματικών του Παγκοσμίου και οι 3 ομάδες με την υψηλότερη θέση στο FIBA Rankings που δεν έφτασαν στο 2ο γύρο των Προκριματικών του Παγκοσμίου)

- 8 ομάδες από Ασία/Ωκεανία (οι ομάδες που θα αποκλειστούν από το 2ο γύρο των Προκριματικών του Παγκοσμίου)

Από τα προκριματικά τουρνουά θα προκριθούν πέντε ομάδες που θα λάβουν μέρος στα τέσσερα προολυμπιακά τουρνουά, στα οποία θα βρεθούν 24 ομάδες.

- 16 ομάδες με βάση την τελική κατάταξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ανεξαρτήτως γεωγραφικής προέλευσης, οι οποίες θα έχουν καταλάβει τις θέσεις χωρίς απευθείας ολυμπιακό εισιτήριο.

- 5 ομάδες από τα Pre Olympic Qualifiers.

- 3 ομάδες, μία από Ασία, μία από Αφρική και μία από την Αμερική που στην τελική κατάταξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, θα έχουν τις καλύτερες θέσεις μετά τις 16 προνομιούχες.

Από τις 24 ομάδες, οι τέσσερις νικήτριες των ισάριθμων προολυμπιακών τουρνουά, θα εξασφαλίσουν την παρουσία τους στους Αγώνες του Παρισίου.