Skip to main content

Πρέκας: «Το μεγαλύτερο κέρδος του Eurobasket 2025 είναι να μπορέσουμε να φέρουμε νέα κορίτσια στο γήπεδο»

Συνεχίζεται η προετοιμασία της Εθνικής Γυναικών, ενόψει του τουρνουά «Β. Μπεσκάκη», που θα πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα από 17-19 Ιουνίου και το μεσημέρι της Τρίτης (11/6) πραγματοποιήθηκε η Media Day του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος. Στις δηλώσεις του, ο Ομοσπονδιακός προπονητής Πέτρος Πρέκας και οι Ελληνίδες διεθνείς, μίλησαν για το επερχόμενο σπουδαίο διεθνές τουρνουά, αλλά και για το Eurobasket 2025, την διοργάνωση του οποίου έχει αναλάβει η Ελλάδα.

Αναλυτικά οι δηλώσεις:

Πέτρος Πρέκας (προπονητής Εθνικής Γυναικών):

-Για την παρουσία της ομάδας στα Ιωάννινα και το τουρνουά «Βάσω Μπεσκάκη»

«Κατ’ αρχάς θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά την Περιφέρεια και την τοπική κοινωνία των Ιωαννίνων που μάς φιλοξενούν αυτό το δεκαήμερο. Πραγματικά, οι συνθήκες είναι πολύ καλές. Είναι εντυπωσιακό το πόσο ένα μικρό γυμναστήριο είναι τόσο πολύ προσεγμένο. Εμείς είμαστε εδώ να παίξουμε στο τουρνουά που διεξάγεται τρία χρόνια στη μνήμη της “Βάσως Μπεσκάκη”, και θα ήθελα να ζητήσω από τον κόσμο των Ιωαννίνων να στηρίξει αυτή την προσπάθεια. Να έρθει στο γήπεδο, να στηρίξει τα κορίτσια και, όλοι μαζί, να προβάλουμε το ελληνικό γυναικείο μπάσκετ που ήδη εδώ στα Ιωάννινα κάνει μια τεράστια προσπάθεια πολλά χρόνια με την τοπική ομάδα. Είναι πολύ σημαντικό να βοηθήσουμε όλοι για την προβολή του αθλήματος στις γυναίκες εν όψει και του Ευρωμπάσκετ 2025.

Ήρθαμε εδώ για να συνεχίσουμε να έχουμε επαφή με τις αθλήτριες και να μείνουμε ενωμένοι. Αυτή την στιγμή βέβαια έχουμε κάποιες ελλείψεις Στο τουρνουά “Βάσω Μπεσκάκη” πάντως, θα δείτε πολλά νέα πρόσωπα που βρίσκονται στην Εθνική ομάδα. Από ΄κει και πέρα οι επόμενες επίσημες διοργανώσεις για ‘μάς είναι τα “παράθυρα” των προκριματικών του Ευρωμπάσκετ 2025 το Νοέμβριο και το Φεβρουάριο, τα αποτελέσματα των οποίων είναι πολύ σημαντικά για το ranking και την κλήρωση. Φυσικά, το επόμενο καλοκαίρι έχουμε τη διοργάνωση στην Αθήνα, εκεί όπου θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε.

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η συγκεκριμένη διοργάνωση θα διεξαχθεί στην Ελλάδα. Το πιο σημαντικό όμως και το μεγαλύτερο κέρδος θα είναι αν μπορέσουμε να φέρουμε νέα κορίτσια στο γήπεδο. Βεβαίως είναι και το αποτέλεσμα που θα έχουμε , αλλά το βασικότερο είναι να φέρουμε νέα παιδιά μέσα στο γήπεδο. Θέλει πολύ δουλειά. Τα τελευταία χρόνια η Ομοσπονδία κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια και έχουν γίνει βήματα μπροστά. Θέλει ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια κι απ’ όσο γνωρίζω, στα Ιωάννινα γίνεται αρκετή. Ελπίζω να συνεχιστεί.

Εκείνο που έχει σημασία είναι να μεγαλώσει η δεξαμενή του αθλητισμού. Να υπάρχουν σε όλες τις πόλεις και όλες τις περιφέρειες ανταγωνιστικές ομάδες.

Για την κλήση της Ντίνας Σαρηγιαννίδου στην Εθνική:

«Κατ’ αρχάς είμαστε χαρούμενοι που έχουμε την Ντίνα μαζί μας. Είχε μια πολύ καλή αγωνιστική χρονιά. Επρεπε να το αναγνωρίσουμε και να την καλέσουμε στην Εθνική . Μπορεί ο μέσος όρος της ηλικίας των παικτριών που βρίσκονται εδώ να είναι μικρός, αλλά για ‘μάς, η Ντίνα είναι νέα. Η διάθεσή της και η ενέργειά της είναι σημαντική».

Άρτεμις Σπανού (αρχηγός Εθνικής Γυναικών)

Για την ομάδα:

«Είμαστε πολύ χαρούμενες που βρισκόμαστε εδώ. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει άγχος από την στιγμή που δεν υπάρχει κάποια επίσημη διοργάνωση αυτό το καλοκαίρι, αλλά από το τουρνουά «Βάσω Μπεσκάκη», ο κόουτς μπορεί κερδίσει πολλά. Οι κοπέλες που βρίσκονται για πρώτη φορά στην ομάδα και οι πιο μικρές μπορούν να δείξουν ότι βρίσκονται σε αυτό το επίπεδο και να μας βοηθήσουν να βάλουμε σιγά σιγά ένα μικρό λιθαράκι αρχικά για τα «παράθυρα» του Νοεμβρίου και του Φεβρουαρίου και στην πορεία για το Ευρωμπάσκετ του χρόνου, ώστε να πάμε όσο το δυνατόν καλύτερα στη διοργάνωση. Το κλίμα στην Εθνική είναι πάντα καλό, κι αυτό θέλουμε να κρατήσουμε. Αυτή είναι η κουλτούρα της ομάδας. Να περνάμε καλά, να παίζουμε καλό μπάσκετ και να είμαστε μαζί».

Για τις βασικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ του πρωταθλήματος Γυναικών στην Ελλάδα με χώρες εξωτερικού:

“Έχω παίξει σε αρκετές χώρες. Η Γαλλία αυτή την στιγμή είναι από τις καλύτερες σε οργάνωση και επαγγελματισμό. Τα γήπεδα γεμίζουν. Πηγαίνει πάνω από 5.000 κόσμος σε κάθε έδρα. Σίγουρα υπάρχει διαφορά, αλλά κι εμείς στην Ελλάδα είμαστε σε καλό δρόμο. Έχουν γίνει κάποια βήματα τα τελευταία χρόνια κι ελπίζω τα επόμενα να είναι ακόμα καλύτερα».

Πηνελόπη Παυλοπούλου (Διεθνής παίκτρια): «Είμαστε πολύ χαρούμενες που βρισκόμαστε εδώ. Η πόλη που μάς φιλοξενεί μάς παρέχει ό,τι χρειαστούμε. Ευχαριστούμε γι’ αυτό και την Ομοσπονδία. Σ’ αυτό το δεκαήμερο της προετοιμασίας μας θα κάνουμε την προσπάθειά μας να χτίσουμε πάνω σε όλα όσα έχουμε κάνει τις προηγούμενες φορές. Παρ’ όλο που αυτή την στιγμή δεν έχουμε κάποια επίσημη διοργάνωση, υπάρχει το τουρνουά “Βάσω Μπεσκάκη” το οποίο είναι πολύ σημαντικό για ‘μάς και θέλουμε να συνεχίσει να υπάρχει και τα επόμενα χρόνια. Δουλεύουμε σκληρά και δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό. Σίγουρα δεν είμαστε χαλαρές, γιατί κάθε φορά που παίζουμε φορώντας το εθνόσημο δεν μπορούμε να δώσουμε κάτι λιγότερο από το καλύτερο που μπορούμε να δώσουμε. Τα φιλικά παιχνίδια που θα παίξουμε θα είναι πολύ χρήσιμα, γιατί μπορούμε να δούμε τις αδυναμίες μας, να δοκιμάσουμε καινούργια πράγματα, να τελειοποιήσουμε αυτά που ήδη έχουμε κάνει και να βρεθούμε ξανά όλοι μαζί μέσα στο γήπεδο. Αυτό θα μάς προετοιμάσει για το επόμενο καλοκαίρι έχουμε το Ευρωμπάσκετ 2025».

Ρένια Καρλάφτη (Διεθνής παίκτρια): «Είμαι πολύ χαρούμενη μου μαζευτήκαμε ξανά. Στόχος μας είναι δουλέψουμε και να αγωνιστούμε στο τουρνουά που διεξάγεται στη μνήμη Βάσω Μπεσκάκη όπου θέλουμε να πάρουμε την καλύτερη θέση. Εννοείται ότι ο μεγαλύτερος στόχος και το βλέμμα μας είναι στο Ευρωμπάσκετ 2025. Είναι μια πάρα πολύ καλή ευκαιρία για το γυναικείο μπάσκετ αλλά και για τη χώρα μας που το διοργανώνει».

Έλενα Μποσγανά (Διεθνής παίκτρια): «Μαζευτήκαμε εδώ στα Ιωάννινα όλες μαζί γιατί υπάρχουν παίκτριες όπως εγώ που είμαστε στην Αμερική, οπότε  θέλαμε να συντονιστούμε μια και πάμε στην τελική ευθεία για του χρόνου και το Ευρωμπάσκετ 2025. Υπάρχει πολύ καλό κλίμα στην ομάδα. Είμαστε πολύ χαρούμενες με πολύ ενέργεια. Στόχος μας είναι το Ευρωμπάσκετ στην Αθήνα και γι αυτό βρισκόμαστε εδώ. Για να προετοιμαστούμε».

Ντίνα Σαρηγιάννιδου (Διεθνής παίκτρια): «Είναι μεγάλη τιμή που με κάλεσαν στην Εθνική ομάδα για να ζήσω αυτή την εμπειρία. Τα κορίτσια είναι καταπληκτικά. Με βοηθούν πάρα πολύ στην προσαρμογή μου γιατί δεν είναι και εύκολο. Μαθαίνω καινούργια πράγματα και ελπίζω να συνεχίσω έτσι. Ελπίζω ο κόσμος των Ιωαννίνων να έρθει στα παιχνίδια του τουρνουά. Τον περιμένουμε. Οι φίλαθλοι στην πόλη στηρίζουν πάρα πολύ το μπάσκετ γυναικών κι ελπίζω να το δείξουν γεμίζοντας το γήπεδο».

Χάρης Λαζάνης (Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου, υπεύθυνος τομέα Αθλητισμού, Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης): «Είναι ιδιαίτερη χαρά που φιλοξενούμε την Εθνική Γυναικών και ευχαριστούμε πολύ την Ομοσπονδία που αποδέχθηκε το αίτημά μας να φιλοξενήσουμε την ομάδα αυτό το δεκαήμερο, όπου μαζί με την προετοιμασία της θα δώσει δυο φιλικά παιχνίδια με την Κροατία και τη Δανία. Όπως έχουμε αναφέρει η Περιφέρεια Ηπείρου “ποντάρει” πολύ στον αθλητισμό και θεωρούμε ότι ένας πυλώνας του τουρισμού. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που όλοι στην Εθνική Γυναικών είναι ενθουσιασμένοι με τους χώρους του Νέου Κλειστού Γυμναστηρίου και τη φιλοξενία μας αλλά κι από το γεγονός ότι μάς δήλωσαν πως θα ήθελαν να παίξουν μελλοντικά στην πόλη μας κι έναν επίσημο αγώνα. Καλούμε τον κόσμο την επόμενη εβδομάδα που είναι οι τρεις αγώνες να έρθει στο γήπεδο, να το γεμίσει, να χαρεί και να υποστηρίξει τις ομάδες».