Skip to main content

Πανάς για Ολυμπιακό: Οταν ξέρεις πότε να δώσεις ευκαιρίες και πίστη

Ο coach Κωνσταντίνος Πανάς σχολιάζει με τη βοήθεια του βίντεο το παιχνίδι Ολυμπιακός-Άλμπα κι εξηγεί γιατί ο προπονητής των ερυθρόλευκων χειρίστηκε αριστοτεχνικά την περίπτωση Ζαν Σαρλς

Η αλήθεια είναι πως στο τέλος της βραδιάς η νίκη μετράει, ωστόσο η Άλμπα που εμφανίστηκε απόψε στο ΣΕΦ, ήταν για είκοσι πόντους. Δανείστηκα την ατάκα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς που είχε χρησιμοποιήσει απέναντι στην ίδια ομάδα, γιατί πραγματικά, αν ο Ολυμπιακός είχε από την αρχή διάθεση στην άμυνα οι Γερμανοί δεν θα πέρναγαν τους εξήντα πόντους.

Ωστόσο, πρέπει να αναγνωρίσουμε ένα σπουδαίο επίτευγμα της Άλμπα. Η άμυνα που έπαιξαν, το πόσο διαβασμένοι ήταν στα plays του Ολυμπιακού, η επικοινωνία, οι τοποθετήσεις, τα τσεκαρίσματα, το πόσο δυνατά έβαζαν το κορμί τους σε κάθε φάση, η επιθετικότητα με την οποία αμύνονταν και στη μπάλα, αλλά κυρίως πόσο γρήγορα έρχονταν σε βοήθειες για να προστατέψουν τη ρακέτα τους και γενικά όλα αυτά σε συνάρτηση με το ότι εξαφάνισαν τους πιο εύστοχους παίκτες των «ερυθρολεύκων» (βλ. Έλις και Μάρτιν) είναι για να πούμε συγχαρητήρια στους Γερμανούς.

martin me alba5356

Ως εκεί βέβαια. Το επιθετικό τους παιχνίδι ήταν υπερβολικά μονότονο, εύκολο να το διαβάσεις και από τη στιγμή που ο Ολυμπιακός έκανε πολύ καλή δουλειά στο αμυντικό τρανζίσιον δεν είχε τίποτα να φοβηθεί στο σετ παιχνίδι. Οι «ερυθρόλευκοι»  λειτούργησαν σωστά στις επιστροφές τους, στο να αμυνθούν στο σουτ του Έρικσον και να περιορίσουν τη δημιουργία και το επιθετικό ρεπερτόριο του Σίκμα στο χαμηλό ποστ. Έδιναν σε μεγάλο βαθμό τα σουτ στους Γκρέιντζερ και Λο, κάτι που λειτούργησε πολύ σωστά.

Το πρώτο ημίχρονο πραγματικά πρέπει να το δείχνει ο coach Μπαρτζώκας στους παίκτες του για να μπορεί να τους... τιμωρεί στις επόμενες προπονήσεις. Και προτού πάμε στα λάθη, είναι σημαντικό να σταθούμε στον αμυντικό προσανατολισμό. Ο Ολυμπιακός έκανε τα παραπάνω πολύ σωστά και εγκλώβισε την Άλμπα – χωρίς Σίβα – στο μισό γήπεδο. Παρόλα αυτά υπήρχαν στιγμές που εκτέθηκε και στο pick-n-roll και στη προσωπική άμυνα. Αν βάλουμε και μερικά ελεύθερα σουτ που ΔΕΝ έπρεπε να βρει ο Γκιφάι και σε σετ και σε τρανζίσιον καταστάσεις, τότε καταλαβαίνει κανείς πως οι 35 πόντοι αυτής της Άλμπα είναι ΠΟΛΛΟΙ.

Οι «ερυθρόλευκοι» θα έλεγα ότι ξαφνιάστηκαν με την επιθετική άμυνα της γερμανικής ομάδας. Βγήκαν γρήγορα εκτός ρυθμού και εκδήλωσαν ελάχιστες καλές επιθέσεις ή καλύτερα εκδήλωσαν ΛΙΓΕΣ επιθέσεις αν αναλογιστούμε ότι είχαν 7 ΛΑΘΗ μόνο στο πρώτο δεκάλεπτο. Επτά λιγότερες κατοχές είναι πάρα πολλές για ομάδα που αναζητάει να βρει ρυθμό, ειδικά όταν υπάρχει μια σκληρή άμυνα απέναντι σου. Πάμε να τα δούμε ξεχωριστά:

1. Λάθος συνεννόηση Παπανικολάου και Μάρτιν, όπου ο πρώτος προσπάθησε να βάλει τη μπάλα στο ποστ και ο δεύτερος ερχόταν για pick-n-roll.

2. Κατάσταση hi-lo όπου ο Ζαν Σαρλ προσπαθεί να περάσει τη μπάλα στο Μάρτιν τον οποίο παίζουν front. Ο Γάλλος βιάζεται να περάσει τη πάσα, ενώ ο Γκρέιντζερ έχει ήδη βυθιστεί για να βοηθήσει στη πάσα.

3. Λάθος του Ζαν Σαρλ ο οποίος προσπαθεί να βρει στη κίνηση τον Μάρτιν. Κακές αποστάσεις με τον Μάρτιν να έπρεπε να έχει βυθιστεί ανάμεσα στους δύο αμυντικούς και τον Τζένκινς να βρίσκεται στη γωνία. Λάθος πάλι του πασέρ βέβαια.

4. Το τρίτο λάθος του Ζαν Σαρλ, ένα φαινομενικά εύκολο layup, στο οποίο ο Γάλλος κατεβάσει τη μπάλα στο δεύτερο βήμα και την κάνει διεκδικίσιμη.

5. Λάθος απόφαση του Βεζένκοφ που βιάζεται να πασάρει στον αέρα χωρίς να έχει   μετακινήσει την άμυνα.

6. Λάθος του Έλις που ίσως δεν περίμενε πάσα σε αυτό το σημείο του Σπανούλη.

7. Λάθος του Σπανούλη, κακές αποστάσεις στη διάσπαση του hedge out.

Ο Ολυμπιακός λοιπόν αφήνει πίσω του το αποτυχημένο 1ο ημίχρονο, βάζει μυαλό στην επίθεση, αλλά κυρίως βάζει κορμί και ενέργεια στην άμυνα, κάτι που όπως θα δούμε σβήνει κάθε επιθετική επιλογή των Γερμανών στο μισό γήπεδο.

  • Ένα double drag pick-n-roll για τον Γκρέιντζερ, όπου μεταφέρει τη μπάλα στην δεξιά πλευρά. Επιθετικά στις πρώτες πάσες, δεν επιτρέπουν καμία εισαγωγή στο χαμηλό και οδηγούν το παιχνίδι σε 2 vs 2 και σουτ του Ουρουγουανού.
  • Μια pick-n-roll κατάσταση. Κοιτάξτε πόσο επιθετικά βγαίνει ο Βεζένκοφ πάνω στον Έρικσον, όπου κάνει και το deflection στην πάσα του Φοντέκιο που οδηγεί σε αιφνιδιασμό του Ολυμπιακού.
  • Άμυνα σε low post call για τον Σίκμα. Πολύ επιθετική άμυνα του Βεζένκοφ πάνω στο Σίκμα. Η πάσα στον Έρικσον πιέζεται από το Μακίσικ. Πολύ σημαντική η πίεση της μπάλας του Μακίσικ που δεν επιτρέπει εύκολη εισαγωγική πάσα στο χαμηλό ποστ και μια νίκη του Βεζένκοφ απέναντι στο Σίκμα.
  • Ο Ολυμπιακός ξεκινάει με hedge out πάνω στο Γκρέιντζερ για να μη δώσει εύκολο εισαγωγικό mismatch Σλούκα-Σίκμα. Έπειτα πολύ επιθετικά όλες οι επόμενες αλλαγές, για να οδηγηθούν σε μια ακόμη αμυντική νίκη του Βεζένκοφ αυτή τη φορά στη περιφέρεια.

Η επιθετική άμυνα βέβαια, όταν συνδυάζεται και με την τρανζίσιον επίθεση είναι το κλειδί της ισορροπίας που αναζητάει ο coach Μπαρτζώκας.

Και πάμε να καταλήξουμε σε έναν από τους πρωταγωνιστές της βραδιάς για τον Ολυμπιακό, τον Λίβιο Ζαν Σαρλ, ο οποίος ξεκίνησε το παιχνίδι ΠΟΛΥ σωστά για να ματσάρει τις ικανότητες του Σίκμα και προτιμήθηκε από το Βεζένκοφ ή τον Πρίντεζη. Ένας Σίκμα που θα βρει ρυθμό είναι πιο χρήσιμος και από το Σίβα στις καλές του μέρες, οπότε πολύ ορθά ο coach Mπαρτζώκας σκέφτηκε τον Γάλλο πάνω του. Από εκεί και πέρα στο πρώτο τετράλεπτο που αγωνίστηκε αστόχησε σε ένα σουτ, έκανε δύο φάουλ και υπέπεσε σε τρία λάθη!

Θεωρώ πως, άλλος στη θέση του, θα τον πάρκαρε στο πάγκο και δεν θα μπορούσε να πει και τίποτα ο παίκτης. Σε εμπιστεύεται ο προπονητής για μια τέτοια σημαντική αποστολή και εσύ ΔΕΝ είσαι συγκεντρωμένος; Στα αποδυτήρια…

Να όμως που οι μεγάλοι προπονητές ξέρουν πότε πρέπει να δίνουν ευκαιρίες και πίστη στους παίκτες τους. Τόσο ο Μάρτιν, όσο και ο Έλις ήταν κακοί. Έτσι λοιπόν στο δεύτερο ημίχρονο επιστρατεύει τον Ζαν-Σαρλ σαν από μηχανής θεό στη θέση «5» και παίζει και για τους δύο συμπαίκτες του μαζί. Εξαιρετικές άμυνες, αποτελεσματικός στην επίθεση και καταλήγει να τελειώσει το παιχνίδι με πολύ καλά νούμερα, αλλά κυρίως με κομβικά ριμπάουντ και επιθέσεις.