Skip to main content

Καρακώστας για το κρίσιμο τρίποντο στον μικρό τελικό με το Βέλγιο: «Το όφειλα στην ομάδα»

Ο Γιάννης Καρακώστας ήταν εκ των πρωταγωνιστών της πορείας της Εθνικής Νέων στο Eurobasket U20, με τον διεθνή γκαρντ να μιλά για την γαλανόλευκη πορεία μέχρι την τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο, το κρίσιμο τρίποντο που σημείωσε στον μικρό τελικό με το Βέλγιο, καθώς και την εξαιρετική του παρουσία στο πρωτάθλημα της Elite League, με την φανέλα του Παπάγου, που του έφερε και την μεταγραφή του στο Μαρούσι και την Basket League.

Αναλυτικά ο Καρακώστας μίλησε στο EOK WEB Radio:

Για το πώς έζησε το τουρνουά: «Είναι τρομερή εμπειρία το Πανευρωπαϊκό και ακόμα περισσότερο να φοράς το εθνόσημο. Ήταν πραγματικά κάθε ματς ένας τελικός. Δεν ξεκινήσαμε τόσο δυνατά όσο θα θέλαμε. Στη συνέχεια καθίσαμε κάτω και μιλήσαμε όλοι μαζί, οι προπονητές και τα παιδιά και είπαμε ότι δε μας αξίζει αυτή η εικόνα, κάτι πρέπει να αλλάξουμε. Νομίζω το βρήκαμε, παρουσιαστήκαμε καλύτεροι στα νοκ-άουτ παιχνίδια και καταφέραμε να φτάσουμε και να πάρουμε το χάλκινο μετάλλιο».

Για τις δύσκολες στιγμές στο τουρνουά: «Ήμασταν πραγματικά μια ομάδα, μια “γροθιά”. Μιλήσαμε και με τους προπονητές και μόνοι μας. Ζητήσαμε μια αίθουσα από αυτές που κάνουμε το βίντεο. Καθίσαμε όλοι μαζί γύρω-γύρω και είπαμε “δεν αξίζει αυτό που κάνουμε τώρα. Εκπροσωπούμε όλη την Ελλάδα, δεν είναι σωστό αυτό που κάνουμε. Πρέπει να παίξουμε καλύτερα”. Δεν είναι ότι δεν το θέλαμε, αλλά δεν έβγαινε στο παρκέ το αποτέλεσμα που θέλαμε. Θεωρώ ότι και αυτό ήταν πιο σημαντικό, ότι καταφέραμε σε μια δύσκολη στιγμή να μείνουμε όλοι μαζί και το παλέψαμε».

Για τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετώπισαν το τουρνουά: «Σίγουρα έπαιξε ρόλο και αυτό, γιατί μάς βοήθησε να είμαστε 100% συγκεντρωμένοι στο στόχο μας, αλλά δεν ήταν κάτι που μας το επέβαλλε ο προπονητής. Το κάναμε μόνοι μας γιατί καταλαβαίναμε την ευθύνη που έχουμε, ότι εκπροσωπούμε μια ολόκληρη χώρα και θέλαμε να είμαστε αντάξιοι των προσδοκιών».

Για το κρίσιμο τρίποντο που πέτυχε με το Βέλγιο στον μικρό τελικό: «Στον μικρό τελικό, το γνωρίζω και ο ίδιος, δεν ήταν καλή η απόδοσή μου. Θεωρώ ότι επειδή με εμπιστεύτηκε και ο κόουτς, έπαιξα αρκετά ενώ δεν είχα τόσο καλή απόδοση. Tο όφειλα στην ομάδα ένα τέτοιο σουτ. Ένα μεγάλο σουτ να βοηθήσω την ομάδα με τον τρόπο μου να πάρουμε τη νίκη».

Για τους πολλούς συνεχόμενους αγώνες στο τουρνουά: «Είναι πολύ δύσκολο. Μετά από κάθε νίκη ή ήττα μπαίναμε στα αποδυτήρια, συζητούσαμε τι έγινε και με το που βγαίναμε προσπαθούσαμε να το “διαγράψουμε”. Να τελειώσει εκεί, γιατί σχεδόν κάθε φορά την επόμενη μέρα υπήρχε κι άλλος αγώνας. Για να προετοιμαστεί το μυαλό κάναμε σε όλη την προετοιμασία σχεδόν κάθε μέρα διπλές προπονήσεις με κανονική ένταση, οπότε ήταν μια πιο γνώριμη διαδικασία».

Για το «δέσιμο» της ομάδας: «Πραγματικά θεωρώ ότι είναι κάτι πολύ δύσκολο, 12 και στην αρχή 17 νέοι χαρακτήρες να τους “δέσεις” μαζί και να φτιαχτεί ένα σύνολο. Σίγουρα θεωρώ ότι κάθε παιδί για να είναι στην Εθνική έχει τις δικές του δυνατότητες, όμως το θέμα είναι να συνδυάσουμε όλοι μαζί τα καλά μας στοιχεία και να πάρουμε το καλύτερο από τον καθένα μας. Γι’ αυτό πιστεύω αξίζουν συγχαρητήρια και στον κόουτς και σε όλο το τεχνικό επιτελείο. Νομίζω ότι έγινε μια καλή δουλειά και καταφέραμε ο καθένας να έχει τον δικό του ρόλο και να είναι απαραίτητος για τη λειτουργία της ομάδας».

Για τον Βαγγέλη Ζούγρη και τον Νίκο Πλώτα: «Ήταν οι δύο αρχηγοί και νομίζω ότι έκαναν τρομερή δουλειά στο να βοηθήσουν όλα τα υπόλοιπα παιδιά και να μας περάσουν αυτήν την εμπειρία. Να καταλάβουμε πώς θα είναι και να μας προετοιμάσουν για να είμαστε έτοιμοι για την πίεση και για όλο το γεγονός, γιατί νομίζω δεν είναι κάτι μικρό να εκπροσωπείς τη χώρα σου και να παίζεις αυτά τα παιχνίδια».

Για τον αρκετό χρόνο συμμετοχής μέσα στη χρονιά: «Εγώ προσωπικά ένιωθα έτοιμος, ότι δεν είχα τόσο πολύ άγχος. Αυτή η διαδικασία του αγώνα ήταν γνώριμη και είχα αυτοπεποίθηση και ένιωθα καλά να πάρω προσπάθειες, να βοηθήσω την ομάδα, να κάνω ό,τι έπρεπε για να κερδίσουμε».

Για το πόσο τον βοήθησε η περασμένη σεζόν με τον Α.Σ. Παπάγου: «Νομίζω βελτιώθηκα αρκετά αυτήν τη χρονιά, πήρα εμπειρίες, πήρα χρόνο στα πόδια μου. Νομίζω ότι παρουσιάστηκα έτοιμος και τελικά βοήθησα έστω και λίγο να πάρουμε αυτήν τη διάκριση».

Για τη μεταγραφή του στο Μαρούσι και τη Basket League: «Αν πω κάτι λιγότερο από το ότι είναι τιμή μου και είμαι χαρούμενος θα είναι ψέμα. Είμαι πολύ χαρούμενος. Τώρα θα ξεκουραστώ λίγες μέρες και θα κάτσω να δουλέψω πάλι για να είμαι έτοιμος να βοηθήσω την ομάδα του Αμαρουσίου όσο περισσότερο μπορώ. Είναι ένα όνειρο να παίζεις στην καλύτερη λίγκα της Ελλάδας».