Skip to main content

Ο ιστορικός Λεμπρόν Τζέιμς και οι  40.000 πόντοι καριέρας (pics, vids)

Το superbasket.gr σας παρουσιάζει το σπουδαίο κατόρθωμα του Λεμπρόν Τζέιμς, που έγινε ο πρώτος αθλητής του NBA που έβαλε περισσότερους από 40.000 σε αγώνες κανονικής περιόδου της κορυφαίας λίγκας.

Στο διάλειμμα του Super Bowl του NFL της κάθε χρονιάς εκτός από το μουσικό πρόγραμμα, στην ιστορία μένουν και οι διαφημίσεις, οι οποίες είναι πανάκριβες και για αυτό η εκάστοτε εταιρία βάζει τα δυνατά της για να προωθήσει όσο καλύτερα γίνεται το προϊόν της. Στο Super Bowl του NFL την σεζόν 2021-2022, μια διαφήμιση είχε πρωταγωνιστή τον Λεμπρόν Τζέιμς, ο οποίος μιλούσε στον 17χρονο εαυτό του μέσα στο φοιτητικό του δωμάτιο, για τις ευκαιρίες που θα πάρει αν συνεχίσει να δουλεύει σκληρά και να προσπαθεί. Ο "Βασιλιάς" ορμώμενος από την φράση του Ομήρου στην Ιλιάδα για τον ιδανικό ήρωα,.«μύθων τε ῥητήρ ἔργων τε πρηκτήρ», συνειδητοποίησε άμεσα ότι ανεξαρτήτως αν είναι καλός στα λόγια, πρέπει να είναι καλός και αποδοτικός και στις πράξεις του. Η διαφήμιση είχε ένα βαθύτερο νόημα πέρα από την ανάδειξη του άσου των Λέικερς, αφού ήθελε να δώσει στα νέα παιδιά το κίνητρο να προσπαθούν συνεχώς ανεξαρτήτως από τις δυσκολίες που θα συναντήσουν, να κάνουν ότι καλύτερο μπορούν και να πιστεύουν στα όνειρα τους, αφού όπως έλεγε  και ο Αριστοτέλης "τα αγαθά κόποις κτώνται", ενώ ο Μέγας Αλέξανδρος έχει πει ότι: "Πονούντων και κινδυνευόντων τα καλά και τα μεγάλα έργα".

 Το βράδυ του Σαββάτου (2/3) ο Λεμπρόν Τζέιμς έγραψε ιστορία, γιατί στον αγώνα των Λέικερς με τους Νάγκερς και με 10:39 να απομένουν για την δεύτερη περίοδο, πέρασε τον Μίκαελ Πόρτερ Τζούνιορ, έβαλε ένα λέι απ και έγινε ο πρώτος παίκτης στο NBA με 40.000 πόντους σε αγώνες κανονικής περιόδου. Έβαλε μόλις εννέα πόντους για να ξεπεράσει το ρεκόρ, ενώ συνολικά είχε 26 πόντους στον αγώνα και είχε εννέα ασίστ, με την ομάδα των Νάγκετς να νικάει τους Λέικερς με 124-114. Πιο συγκεκριμένα, ο Λεμπρόν Τζέιμς πήρε μεγάλο χειροκρότημα και έγινε standing ovation στο επόμενο timeout που έγινε το ρεκόρ, ενώ ο κόουτς των "κίτρινων" Ντάρβιν Χαμ τον συνεχάρη για το επίτευγμα του. Στα κεντρικά του γηπέδου έπαιζε βίντεο παρουσίασης, ενώ ο άσος των Λέικερς χαιρετούσε τον κόσμο έχοντας την μπάλα στα χέρια του. Ο προπονητής των Νάγκετς, Μίκαελ Μαλόουν δεν ήταν φυσικά άγνωστος στον Τζέιμς, αφού είχαν κοινή πορεία για πέντε χρόνια στους Καβαλίερς (2005-2010), ο ένας σαν παίκτης, ο άλλος σαν βοηθός προπονητή και ανέφερε για το ρεκόρ ότι: "Δεν ασχολούμαι με τα νούμερα, αλλά φυσικά πρέπει με κάποιον τρόπο να θαυμάσουμε αυτά που ο Λεμπρόν Τζέιμς συνεχώς καταφέρνει...Θυμάμαι που ήμουν στην ομάδα του Κλίβελαντ και ήταν μαζί με τους διατροφολόγους και τους γυμναστές ενδυνάμωσης. Αν δεν δούλευε τόσο πολύ και τόσο πολύ χρόνο στο σώμα του, στην δίαιτα του και στον ύπνο του, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να είναι στην κατάσταση που βρίσκεται τώρα. Όλα αυτά τα πράγματα έχουν μεγάλη σημασία".

Ο άσος των Λέικερς δήλωσε σχετικά με αυτό το ρεκόρ ότι: "Το να γίνεις ο πρώτος παίκτης που πετυχαίνεις κάτι (έγινε ο πρώτος παίκτης με περισσότερους από 40.000 πόντους σε αγώνες κανονικής περιόδου στο NBA), είναι κάτι πολύ ωραίο για αυτό το πρωτάθλημα. Μαθαίνεις έτσι την ιστορία και τους μεγάλους παίκτες που έχουν περάσει από το πρωτάθλημα και μετά βλέπεις μερικούς από τους σπουδαίους στο παρκέ απόψε, ήταν υπέροχο να αγωνίζομαι εδώ...Αλλά για μένα, το κύριο πράγμα, όπως πάντα, είναι να κερδίζω. Δεν μου άρεσε ότι ηττηθήκαμε σήμερα και κιόλας όταν η αντίπαλη ομάδα παίζει εξαιρετικά. Παίξαμε καλά, αλλά δεν καταφέραμε να πάρουμε την νίκη. Ήταν γλυκόπικρη η αίσθηση, αλλά απόλαυσα την κάθε στιγμή εντός και εκτός παρκέ στον αγώνα".

Ο προπονητής των Λέικερς, Ντάρβιν Χαμ ανέφερε για το ρεκόρ του Λεμπρόν Τζέιμς ότι: "Είμαι χαρούμενος για αυτόν. Είναι ένα καταπληκτικό επίτυγμα. Εύχομαι να μπορούσαμε να παίρναμε την νίκη σήμερα. Αλλά του βγάζω το καπέλο. Είναι απίστευτο, έχει μια φοβερή φόρμα που συνεχίζεται και σήμερα".

Σε 21 χρονιές και σε συνολικά 1.474 ματς έχει κατά μέσο όρο 27.1 πόντους. Είναι τέσσερις φορές πρωταθλητής του NBA, έχει κατακτήσει τέσσερις φορές το βραβείο του MVP και είναι ο μεγαλύτερος ηλικιακά παίκτης που αγωνίζεται αυτήν την σεζόν, αλλά έχει κατά μέσο όρο 25.3 πόντους, 7.1 ριμπάουντ και 7.9 ασίστ. Χαρακτηριστικά, είναι σε απίστευτη κατάσταση αυτήν την περίοδο και στους τελευταίους τέσσερις αγώνες έχει κατά μέσο όρο 30.8 πόντους.

Ο Λεμπρόν Τζέιμς πέτυχε τους πρώτους του πόντους με την φανέλα των Καβαλίερς απέναντι στους Κινγκς στις 29/10/2003. Την πρώτη του σεζόν είχε κατά μέσο όρο 20.9 πόντους, ενώ τις επόμενες 20 είχε περισσότερους από 25 πόντους κατά μέσο όρο. Τον Φεβρουάριο του 2008 πέτυχε τους 10.000 πόντους. Τον Ιανουάριο του 2013 σκόραρε 20.000 πόντους. Τον Ιανουάριο του 2018 ξεπέρασε το ρεκόρ των 30.000 πόντων.

Ο Λεμπρόν Τζέιμς είχε περάσει τον Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ στην πρώτη θέση της λίστας των πόντων σε αγώνες κανονικής περιόδου του NBA από τις 7/2/2022 στον αγώνα των Λέικερς με τους Θάντερ. Αν και το Σάββατο το βράδυ (2/3) έβαλε περισσότερους από 40.000 πόντους σε αγώνες κανονικής περιόδου στην κορυφαία λίγκα, το σύνολο του αν προσθέσουμε και τους αγώνες των playoffs του NBA είναι 48.040 πόντους. Πραγματικά απίστευτα ρεκόρ πόντων. O μόνος εν ενεργεία παίκτης που απειλεί το ρεκόρ του είναι ο Κέβιν Ντουράντ των Σανς, ο οποίος σε ηλικία 35 χρονών, έχει συνολικά 38.113 πόντους σε αγώνες κανονικής περιόδου στο NBA.