Skip to main content

ΝΒΑ – Πέθανε ο θρυλικός Τζέρι Γουέστ

Το παγκόσμιο μπάσκετ θρηνεί τον θάνατο του Τζέρι Γουέστ, του θρυλικού άσου των Λέικερς, του ανθρώπου του οποίου η μορφή κοσμεί το logo του ΝΒΑ, που έφυγε από την ζωή σε ηλικία 86 ετών. 

Σύμφωνα με την ενημέρωση των Κλίπερς, ο Γουέστ πέθανε το πρωί της Τετάρτης (ώρα Αμερικής) έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Κάρεν.

Ο θρυλικός άσος αγωνίστηκε από το 1960 ως το 1974 στους Λέικερς (τότε έδρευαν στην Μινεάπολις), ολοκλήρωσε την καριέρα του με 25.192 πόντους (27 μ.ο), 5,365 ριμπάουντ (5,8 μ.ο) και 6.238 ασίστ (6,7 μ.ο), κατακτώντας ένα πρωτάθλημα. Παράλληλα υπήρξε 14 φορές All Star, ενώ είναι ο μοναδικός παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ που αναδείχθηκε MVP, το 1969, χωρίς η ομάδα του να στεφθεί πρωταθλήτρια, χάνοντας στους τελικούς από τους Σέλτικς.

Ο Γουέστ συνέχισε ως προπονητής στους Λέικερς από το 1976 ως το 1979. Ως στέλεχος κατέκτησε ακόμα οκτώ πρωταθλήματα, ενώ αναδείχθηκε δύο φορές NBA Executive of the year.

Η μεγαλύτερη τιμή στο πρόσωπο του Γουέστ, όμως, ήρθε από τον ίδιο τον οργανισμό του ΝΒΑ, καθώς επέλεξε την μορφή του για το σήμα της Λίγκας. Όσον αφορά τους Λέικερς, έχουν αποσύρει την φανέλα με το νο44. .