Skip to main content

Ο'Νιλ: «Βάλτε ένα κομμάτι του μισθού σας στην αποταμίευση»

 Ο Σακίλ Ο'Νίλ δίνει οικονομικές συμβουλές και υπογραμμίζει την σπουδαιότητα της αποταμίευσης.

Ο Σακίλ Ο'Νίλ είναι ένας από τους γνωστούς και πετυχημένους παίκτες στο ΝΒΑ την τελευταία τριακονταετία. Υπολογίζεται ότι ο Σακ έχει έσοδα 700 εκατομμύρια δολάρια στην καριέρα του στο NBA, με την λίστα του Forbes να τον τοποθετεί στην δέκατη θέση των πιο ακριβοπληρωμένων αθλητών όλων των εποχών.

Ο Σακ όμως παραμένει πλήρως ενεργός ακόμη και μετά την απόσυρση του από τα γήπεδα, είναι entrepreneur, παρουσιάζει μια από τις μεγαλύτερες εκπομπές σχετικά με το NBA και έχει "φτιάξει" μια δική του αυτοκρατορία επιχειρήσεων, αφού είναι μέλος του Δ.Σ. των Papa John’s, είναι ιδιοκτήτης των εστιατορίων  Auntie Anne’s και έχει την δική του εταιρία ρούχων και φυσικά ασχολείται και με πολλές άλλες δραστηριότητες.

  Ο Σακίλ Ο'Νιλ απάντησε σε μια σειρά από οικονομικές ερωτήσεις που του έβαλε το CNBC, με τις οποίες καταφέραμε να γνωρίσουμε μια άλλη πλευρά του χαρακτήρα του, αυτή του επιχειρηματία.

los-angeles-lakers-shaq-jimmy-kimmel-statue-video-e1565109370467_1.jpg

-Σακ τι έχεις πάντα στο πορτοφόλι σου: Έχω πάντα την άδεια οδήγησης, το σήμα μου στην Αστυνομία (είναι αναπληρωτής στο Broward Sheriff’s Office στην Φλόριντα), μια πιστωτική κάρτα, μια φωτογραφία δική μου αλλά και της μητέρας μου".

Η σημαντικότερη χρηματοοικονομική συμβουλή που δίνει ο Σακίλ Ο'Νιλ έχει να κάνει με την αποταμίευση, με τον NBAer να επισημαίνει ότι: "Θεωρώ ότι το πιο σπουδαίο στα χρηματοοικονοικά δεν είναι πόσα χρήματα βγάζεις, αλλά πόσα κρατάς. Αποθήκευσε το 75% των κερδών σου και βάλτο στην άκρη, χρησιμοποίησε το 25% όπως εσύ θέλεις. Σε τελική ανάλυση, περισσότερα χρήματα δεν ισοδυναμούν απαραίτητα με περισσότερο πλούτο. Κάποιος με μισθό 1.000.000 ευρώ, μπορεί να μείνει... στον αέρα, αν δεν αποθηκεύει και ξοδέψει 100% των εσόδων του, ενώ αν κάποιος αποθηκεύσει το 75% των 50,000 δολαρίων, τότε θα βρίσκεται σε καλύτερη χρηματοοικονομική κατάσταση.

 Ο Σακίλ μας προτείνει τον γνωστό χρηματοοικονομικό κανόναν 50/30/20, στο οποίο αναφέρεται ότι το 50% πρέπει να ξοδεύεται στις ανάγκες, το 30% σε αυτά που θέλει κάποιος και το 20% στην αποταμίεση.  Καθώς τα κέρδη σας αλλάζουν, μπορείτε να κάνετε προσαρμογές και να αυξήσετε τις εξοικονομήσεις.

Ο Σακίλ ανέφερε ότι: "Να αποθηκεύετε, να αποθηκεύετε, να αποθηκεύετε. Βάλτε ένα κομμάτι του μισθού σας στην αποταμίευση". 

Ο παλαίμαχος σέντερ συνέχισε λέγοντας ότι: "Πρέπει να αναζητάς και να περιτρυγυρίζεις τον εαυτό σου από τους σωστούς ανθρώπους. Πρέπει να χρησιμοποιείς τους πόρους σου και να ζητάς για βοήθεια, όπου χρειάζετε.. Μπορείτε να πετύχετε σπουδαία πράγματα με το κατάλληλο σύστημα υποστήριξης".