Skip to main content

NBA: Οι παίκτες με τα περισσότερα εύστοχα τρίποντα στην ιστορία των ομάδων

Τα τρίποντα... κερδίζουν αγώνες και πρωταθλήματα, είναι καθοριστικά και έχουν κάνει κάποιους παίκτες θρύλους και άλλους μοιραίους, με το Superbasket.gr να σας παρουσιάζει τους πρωτοπόρους των 30 ομάδων του NBA με τα περισσότερα εύστοχα τρίποντα στην ιστορία. Η λίστα έχει ενδιαφέρον γιατί πέρα από τους συνηθισμένους, βρίσκονται κάποιοι που ίσως έχουμε ξεχάσει, αλλά έχει και πολλές εκπλήξεις.

Ατλάντα Χοκς: Μούκι Μπάιλοκ

 Ο 53χρονος πια Αμερικανός πόιντ γκαρντ είναι ένα όνομα που προέρχεται από τα 90s, αλλά δεν είναι ο ορισμός του sharpshooters, ούτε έχει την λάμψη άλλων αστέρων της μαγικής εκείνης εποχής στο NBA. Ο Μπάιλοκ επιλέχθηκε στο Νο12 του draft του 1989 από τους Νετς και από το 1992-1999 αγωνίστηκε με επιτυχία στους Χοκς και έγινε πιο γνωστός πόιντ γκαρντ τόσο για τις αμυντικές ικανότητες του, όσο και για τις επιθετικές του, αφού είχε πολύ υψηλά ποσοστά και στο τρίποντο και γενικότερα στο σκοράρισμα.
 
Atlanta Hawks: Mookie Blaylock
 
Ο Μπάιλοκ έκανε τα πάντα, από το σκοράρισμα έως την πάσα και την άμυνα και την σεζόν 1993-94 συμμετείχε για πρώτη και μοναδική φορά σε All-Star Game, ενώ ήταν στους καλύτερους αμυντικούς του πρωταθλήματος τις σεζόν 1994 και 1995. Ιδιαίτερα, το 1997 και το 1998 βρίσκοταν στην πρώτη θέση στο σχετικό πίνακα για τα κλεψίματα, ενώ τα ποσοστά του στο σκοράρισμα στην καριέρα του στο NBA πάντα ήταν διψήφια.
 
Ο Μπάιλοκ σε εφτά χρόνια στην ομάδα της Ατλάντα σκόραρε περίπου 1.050 τρίποντα και κατέχει ακόμη το ρεκόρ για τα περισσότερα εύστοχα εκεί. Δεν αποσύρθηκε από τα γήπεδα με την φανέλα των Χοκς, αφού τις σεζόν 1999-2002 έπαιξε για τους Γουόριορς.
 
Μπρούκλιν Νετς: Τζέισον Κίντ
 

Ένα από τα πιο γνωστά ονόματα στην σχετικά λίστα αποτελεί αυτό του Τζέισον Κιντ, ο οποίος είναι γνώριμος στους περισσότερους τόσο με την ιδιότητα του πόιντ γκαρντ, όσο και με αυτή του προπονητή. Ο 47χρονος ασίσταντ κόουτς μετά από μια επιτυχημένη τετραετία στους Μπακς, βρίσκεται από το 2019 στους Λέικερς, με τους οποίους πέρσι κατέκτησε το πρωτάθλημα στο NBA και έχει και μεγάλες βλέψεις και για την φετινή σεζόν.

Πέρα από την προπονητική, ο Κιντ ήταν ένας από τους πιο διάσημους σουτέρ όταν έπαιζε με τους Νιου Τζέρσει Νετς, αφού πέρα από τις ασίστ και την δημιουργία φάσεων, έβαζε και πολλά τρίποντα και για αυτό βρίσκεται στην πρώτη θέση των Νετς με 835, αφήνοντας στην δεύτερη και την τρίτη θέση, τους Κέρρι Κιτλς (687) και Βινς Κάρτερ (638) αντίστοιχα. 

Υπενθυμίζουμε ότι ο Κιντ σαν παίκτης κατέκτησε το πρωτάθλημα με τους Μάβερικς  το 2011, ενώ έχει και δέκα συμμετοχές στο All Star Game.

Μπόστον Σέλτικς: Πολ Πίρς

Ένα από τα ονόματα που μαζί με τον Κιντ όλοι θα περίμεναν να βρίσκεται στην λίστα με τα περισσότερα τρίποντα είναι ο Πολ Πιρς. Αρχικά μετά από δύο πόιντς γκαρντ μεταβαίνουμε σε ένα σμολ φόργουορντ, οπού ο 43χρονος πια Αμερικανός αστέρας παρά το γεγονός ότι δεν ήταν γκαρντ, έγραψε την δική του ιστορία στα τρίποντα των Σέλικτς και φυσικά όχι μόνο.

Ο Πιρς ήταν ένας παίκτης συνώνυμο των Σέλτικς λόγω των δεξιοτήτων του και των τρομερών φυσικά αποτελεσματών, καθώς έπαιξε για 15 χρόνια εξαιρετικά στην ομάδα από την Βοστώνη, με αποκορύφωμα το πρωτάθλημα του 2008 αλλά και την απόσυρση της φανέλας του Νο34 για όσα έχει προσφέρει στην ομάδα. Ο Πιρς είναι ο μόνος μετά τους Λάρι Μπερντ και Τζον Χάβλιτσεκ που σκόραρε 20.000 πόντους για τους Σέλτικς, ενώ έχει βάλει φυσικά και τα περισσότερα τρίποντα (1.823), με τους Αντουάν Γουόλκερ και Ρέι Άλεν να μένουν στην δεύτερη και την τρίτη θέση αντίστοιχα της σχετικής λίστας.

169837869.jpg.0.jpg

Ο Πίρς έπαιξε στους Σέλτικς μέχρι το 2013 και έπειτα αγωνίστηκε στους Νετς (2013-2014) , Γουίζαρντς (2014-2015) και Κλίπερς (2015-2017), ενώ συμμετείχε και δέκα φορές στο All Star Game.

Σάρλοτ Χόρνετς: Κέμπα Γουόλκερ
 
Από ένα θρύλο των Σέλτικς τώρα πηγαίνουμε σε ένα... τωρινό παίκτη της ομάδας από την Βοστώνη, ο οποίος όμως έγραψε την δική του ιστορία στην ομάδα από το Σάρλοτ. Ο λόγος για τον 30χρονο Αμερικανό πόιντ γκαρντ, Κέμπα Γουόλκερ, ο οποίος βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τα περισσότερα εύστοχα τρίποντα για τους Χόρνετς, έχοντας βάλει 1.283, με τους Ντελ Κάρι (929) και Μάλβιν Γουίλιαμς (681) να μένουν στην δεύτερη και στην τρίτη θέση της σχετικής βαθμολογίας αντίστοιχα. 
 
 
Ο Γουόλκερ έπαιξε στους Σάρλοτ Χόρνετς από το 2011 έως το 2019 και μέχρι φέτος αγωνίζεται στους Σέλτικς. Συμμετείχε στα τέσσερα τελευταία All Star Game (2017-2020), ενώ έχει κατακτήσει και το NCAA τη σεζόν του 2011.
 
Επειδή σε πολύ θα κάνει εντύπωση γιατί ο Γουόλκερ βρίσκεται στην πρώτη θέση των Χόρνετς, να εξηγήσουμε ότι το franchise της ομάδας από την Σάρλοτ υπάρχει από το 1988, αλλά μετά από δύο κενές σεζόν, από το 2004 έως το 2014 είχε μετανομαστεί σε Μπόμπκατς. Από το 2014, η ομάδα που πια ανήκει στον θρύλο, Μάικλ Τζόρνταν, ονομάζεται Σάρλοτ Χόρνετς, ένα όνομα συνώνυμο με τα 90s, αφού με αυτήν την ονομασία είχαν προκριθεί εφτά στις 14 χρονιές στα playoffs.
 
Σικάγο Μπουλς: Κίρκ Χάινριχ
 
Μια από τις μεγάλες εκπλήξεις της λίστας με τα περισσότερα εύστοχα τρίποντα ειναι ο Κίρκ Χάινριχ των Σικάγο Μπουλς. Οι ταύροι κυρίως την δεκαετία των 90s είχαν πλούσια ιστορία στο NBA, με τους έξι τίτλους και την ομάδα φαινόμενο με τους Τζόρνταν, Πίπεν, Κούκοτς κτλ, αλλά ο Χάινριχ τελικά φαίνεται σκόραρε τα περισσότερα τρίποντα, συνολικά 1.049, με τους Μπεν Γκόρντον και Σκότι Πίπεν να μένουν στην δεύτερη και την τρίτη θέση της σχετικής λίστας αντίστοιχα. 
 
Chicago Bulls: Kirk Hinrich
 
 
Κλίβελαντ Καβαλίερς: Λεμπρόν Τζέιμς
 
 
Το καμάρι του Οχάιο, ο Λεμπρόν Τζέιμς πέρα από σπουδαίος αρχηγός, σκόρερ, είναι πρώτος και στην λίστα με τα περισσότερα εύστοχα τρίποντα. Ο 35χρονος πια φόργουορντ των Λέικερς έχει κατακτήσει τέσσερις φορές το πρωτάθλημα του NBA, μια φορά με τους Καβαλίερς το 2016, έχει αναδειχθεί τέσσερις φορές MVP της σεζόν, ενώ έχει δεκαέξι συμμετοχές σε All Star Game.
 
 
Ο "Βασιλιάς" είναι ο καλύτερος παίκτης που έχει περάσει από τους Καβαλίερς, οπού τους οδήγησε στην κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος του franchise. Αν και μεταξύ άλλων είναι πρώτος στα εύστοχα τρίποντα, ο Λεμπρόν Τζέιμς δεν φημίζεται για αυτό το χαρακτηριστικό του και βρίσκεται στην πρώτη θέση, γιατί έχει βάλει 1.251 σε 3.713 προσπάθειες, οπότε ολοφάνερα έχει πάρει και κάποιες προσπάθειες παραπάνω. Βέβαια, για τον Λεμπρόν όλα αυτά είναι λεπτομέρειες, αφού κάνει 50 πράγματα εντυπωσιακά, οπότε δεν φαίνεται ότι δεν έχει τόσο πολύ το τρίποντο.
 
Για την ιστορία στην δεύτερη και την τρίτη θέση της σχετικής λίστας, βρίσκονται οι Μαρκ Πράις και ο Κέβιν Λόβ, ο οποίος αγωνίζεται ακόμη και σήμερα στους Καβαλίερς.
 
Ντάλας Μάβερικς: Ντιρκ Νοβίτσκι
 
Η ιστορία των Μάβερικς συνδέεται άμεσα με το όνομα Ντιρκ Νοβίτσκι. Ο 42χρονος Γερμανός πάουερ φόργουρντ/σέντερ έμελλε να γράψει το δικό του κεφάλαιο στην ιστορία της ομάδας από το Ντάλας, τόσο με τα ηγετικά του χαρακτηριστικά, όσο και με τις δεξιότητες του.
 
Dirk Nowitzki on Retirement: 'I'd Love to Be There' for 1 More Season |  Bleacher Report | Latest News, Videos and Highlights
 
Αρχικά, οφείλουμε να πούμε ότι έπαιξε στους Μάβερικς από το 1998 έως το 2019 και βρίσκεται στην πρώτη θέση πολλών κατηγοριών, μια από αυτές και το τρίποντο. Ο Νοβίτσκι ήταν ένας παίκτης που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο έπαιζαν στο NBA, αφού ήταν ο πρώτος ψηλός που είχε ως χαρακτηριστικό του το τρίποντο. Σκόραρε 1.982 τρίποντα στην καριέρα του με την ομάδα από το Ντάλας, αφήνοντας πίσω τους Τζέισον Τέρι (1140) και Μίκαελ Φίνλει (870), ενώ μεταξύ άλλων είχε τεράστιο ρόλο στην κατάκτηση του πρωταθλήματος NBA το 2011, αναδείχθηκε μια φορά MVP της χρονιάς του 2017 και συμμετείχε 14 φορές σε All Star Game.
 
 
Ο Νοβίτσκι ήταν ένας καινοτόμος παίκτης, που άλλαξε τις απόψεις των Αμερικανών για τους Ευρωπαίους παίκτες.
 
Ντένβερ Νάγκετς:  Τζι Αρ Σμιθ
 
Ένας από τους παίκτες που δεν αποτέλεσε σημαία της ομάδας και βρίσκεται στην σχετική λίστα είναι ο Τζι Αρ Σμιθ, που με 768 εύστοχα τρίποντα είναι πρώτος για τους Νάγκετς.  Ο 35χρονος πια Αμερικανός γκαρντ έπαιξε στην ομάδα από το Ντένβερ από το 2006 έως το 2011, χωρίς να καταφέρει να κάνει τους Νάγκετς να κάνουν το βήμα παραπάνω, αλλά σκόραρε ικανοποητικό ποσοστό τριπόντων, για αυτό βρίσκεται και στην πρώτη θέση, με δεύτερο στην σχετική λίστα τον Μίκαελ Άνταμς (630), ενώ ακολουθούν οι παίκτες που αγωνίζονται τώρα στους Νάγκετς Γουίλ Μπάρτον (550), Τζαμάλ Μάρει (544) και Γκάρι Χάρις (541).
 
 
Ο Τζι Αρ Σμιθ έχει κατακτήσει δύο πρωταθλήματα, το ένα το 2016 με τους Καβαλίερς και το άλλο, φέτος με την φανέλα των Λος Άντζελες Λέικερς.
 
 J.R. Smith, Kenyon Martin blast former Denver Nuggets coach George Karl
    
 
Ντιτρότ Πίστονς: Τζόε Ντούμαρς
 
Ένας από τους αστέρες των... bad boys των Πίστονς βρίσκεται στην πρώτη θέση στα εύστοχα τρίποντα. Ο λόγος φυσικά για τον Τζόε Ντούμαρς, που ως γκαρντ της ομάδας από το Ντιτρόιτ κατέκτησε δύο πρωταθλήματα NBA (1989,1990), ενώ αυτήν την στιγμή είναι  Chief Strategy Officer των Κίνγκς.
 
Detroit Pistons: Joe Dumars
 
Πέρα από τα δύο πρωταθλήματα, ο Ντούμαρς έχει έξι εμφανίσεις σε All Star Game, ενώ έχει σκοράρει 990 τρίποντα, αφήνοντας τους Μπίλαπς (890) και Χάντερ (793) στην δεύτερη και τρίτη θέση της σχετικής λίστας. Ο Ντούμαρς έπαιξε για την ομάδα του Ντιτρόιτ από το 1985 έως και την απόσυρση του, το 1999.
 
Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς: Στεφ Κάρι 
 
Για το φαινόμενο Στεφ Κάρι έχουμε μιλήσει και σε προηγούμενα άρθρα , αφού ο 32χρονος πόιντ γκαρντ των Γουόριορς κατάφερε να ξεπεράσει τις προσδοκίες και να  παίξει καθοριστικό ρόλο μια ομάδας που έγραψε την δική της ιστορία στο πρωτάθλημα την τελευταία δεκαετία. Ο Κάρι έχει κατακτήσει τρεις φορές το πρωτάθλημα του NBA (2015, 2017,2018), έχει κάνει έξι εμφανίσεις σε All Star Game, ενώ του έχει απονεμηθεί δύο φορές ο τίτλος του MVP του NBA (2015, 2016).
 
 
Ο Κάρι βρίσκεται στην πρώτη θέση με 2.495 εύστοχα τρίποντα για τους Γουόριορς, με τους Κλέι Τόμπσον (1.798), Τζέισον Ρίτσαρτσον (700) να βρίσκονται στην δεύτερη και την τρίτη θέση αντίστοιχα, ενώ ο Στεφ πέρα από τα περισσότερα τρίποντα, είναι πρώτος και σε ευστοχία με 3.57 τρίποντα ανά παιχνίδι.

 Χιούστον Ρόκετς: Τζέιμς Χάρντεν
 

Λογικά αν ο Κάρι θα είναι ο πρώτος παίκτης που θα ξεπεράσει τα 3.000 τρίποντα, ο Τζέιμς Χάρντεν θα είναι ο δεύτερος, που έχει αυτή τη στιγμή 2.324, τα 2.004 με την φανέλα της ομάδας από το Χιούστον. Ο  31χρονος Αμερικανός γκαρντ παίζει στους Ρόκετς από το 2012 και ήταν από τους πιο καθοριστικούς παίκτες που άλλαξαν σελίδα στην ομάδα και την επανέφεραν όχι μόνο στα playoffs αλλά και στους τελικούς της Δυτικής Περιφέρειας (2015 και 2018). Ο Χάρντεν βρίσκεται στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας με τα εύστοχα τρίποντα, ενώ ακολουθούν οι   Τρεβόρ Αρίζα (876) και Έρικ Γκόρντον (776).

More Details Emerging From The James Harden Situation

Ο "μούσιας" έχει γράψει την δική του ιστορία στους Ρόκετς, καθώς με τις επιδόσεις του έχει ανεβάσει επίπεδο την ομάδα και έχει γίνει πιο ανταγωνιστική, ενώ έχει πάρει τον τίτλο του MVP το 2018, έχει οχτώ εμφανίσεις σε  All Star Game και τις τρεις τελευταίες χρονιές είναι πρώτος σκόρερ στο NBA. Δυστυχώς, τα πράγματα δεν συνεχίζουν το ίδιο την φετινή σεζόν, με τον Χάρντεν να θέλει ένα trade για να αποχωρήσει από την ομάδα του Χιούστον, παρά τις προσπάθειες της ομάδας να τον μεταπείσουν να μείνει και φέτος.

Ιντιάνα Πέισερς: Ρέτζι Μίλερ 

 Ένας παίκτης συνώνυμο των  Ιντιάνα Πέισερς, οι οποίοι έχουν αποσύρει το Νο.31 προς τιμήν του,  είναι ο Ρέτζι Μίλερ. Ήταν από τα... κακά παιδιά του NBA, με το τρίποντο του να καθορίζει πολλούς αγώνες. Με 2.560 τρίποντα και 39.5% ευστοχία , ο Μίλερ είναι ο πρώτος που έσπασε το φράγμα των 2.000 τριπόντων με μια ομάδα, ενώ ακολούθησαν οι Κάρι και Χάρντεν. 
 
https___8points9seconds.com_wp-content_uploads_getty-images_2020_03_1172702255.jpeg
 
Ο Μίλερ βρέθηκε πέντε φορές σε All Star Game, ενώ αποτελούσε έναν από τους πιο χαρακτηριστικούς παίκτες των 90s.
 
Λος Άντζελες Κλίπερς: Έρικ Πιατκόφσκι
Ίσως η μεγαλύτερη έκπληξη της λίστας των παικτών με τα περισσότερα εύστοχα τρίποντα αποτελεί αυτή των Κλίπερς και του Έρικ Πιατκόφσκι.  Ο 50χρονος πια Αμερικανός γκαρντ/σμολ φόργουορντ είχε κατά μέσο όρο 7.5 πόντους, δεν είχε διακριθεί με ένα τίτλο και για αυτό αποτελεί εντύπωση που βρίσκεται στην πρώτη θέση. Πολύ απλά, ο Πιατκόφσκι αγωνίστηκε στην ομάδα από το Λος Άντζελες από το 1994 έως το 2003 και σκόραρε μέσα σε αυτές τις εννιά σεζόν 738 τρίποντα, ένα ρεκόρ που δεν είναι δύσκολο να το "σπάσει" κάποιος π.χ. ο Πολ Τζόρτζ, αλλά παραμένει ακόμη και σήμερα ακατάρριπτο. Στην δεύτερη και στην τρίτη θέση βρίσκονται οι  Τζέι Τζέι Ρέντιγκ (674) και Τζαμάλ Κρόφορντ  (662) αντίστοιχα.
 
unnamed_16.jpg
 
Ο Πιατκόφσκι όταν αποχώρησε από τους Κλίπερς ήταν πρώτος σε συμμετοχές (616), στα τρίποντα (738), αλλά και στα ποσοστά στις ελεύθερες βολές (.880%), κάτι που δείχνει ότι απέδωσε πλήρως για τον ρόλο που τον ήθελε η ομάδα από το Λος Άντζελες και αγωνίστηκε αργότερα για τις ομάδες των  Ρόκετς, Μπουλς και Σανς.
 
Λος Άντζελες Λέικερς: Κόμπι Μπράιαντ 
 
Ο Κόμπι Μπράιαντ βέβαια δεν αποτελεί έκπληξη ότι βρίσκεται στην σχετική λίστα με τα εύστοχα τρίποντα. Ο Μπράιαντ έφυγε φέτος προκαλώντας στεναχώρια σε όλο τον αθλητικό κόσμο, αφού έχει γράψει την δική του ιστορία στους Λέικερς, οι οποίοι τον τίμησαν αποσύροντας τις φανέλες με τα Νο. 8 και Νο.24, με ειδική τελετή, με ειδικές εμφανίσεις, αλλά και ιδιαίτερη αναφορά στην βράβευση τους για το φετινό πρωτάθλημα, που το το αφιέρωσαν.
 
 
Ο Μπράιαντ αγωνίστηκε για 20 χρόνια με την φανέλα των Λέικερς (1996-2016) και με 1.827 τρίποντα βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας, με τους Ντέρεκ Φίσερ (846) και Νικ Βαν Έξελ (750) να είναι στην δεύτερη και την τρίτη θέση αντίστοιχα. Ο Μπράιαντ θυμίζουμε ότι κατέκτησε πέντε φορές το πρωτάθλημα το NBA, έχει πάρει μια φορά το βραβείο του MVP (2008), αλλά έχει και 18 εμφανίσεις στο All Star Game.
 
 Μέμφις Γκρίζλις: Μάικ Κόνλει
 Θεωρείται ότι είναι ο καλύτερος παίκτης που δεν έχει παίξει ποτέ σε All-Star Game, ενώ αποτελεί και τον πρώτο στα εύστοχα τρίποντα των Γκρίζλις. Ο Μάικ Κόνλει από το 2019 βρίσκεται στους Τζαζ, αλλά έγραψε στην ομάδα από το Μέμφις, την δική του ιστορία, αφού μέσα σε έντεκα σεζόν είχε εξαιρετικά ποσοστά, ήταν καθοριστικός παίκτης σε πολλούς αγώνες και έχει δημιουργήσει ένα θρύλο πίσω του με στατιστικές πρωτιές, όπως μία από αυτή είναι και τα τρίποντα, που μετράει 1.086 εύστοχα, με τους  Μάικ Μίλερ (844) και Τζέισον Γουίλιαμς (500) να βρίσκονται στην δεύτερη και την τρίτη θέση της σχετικής λίστας αντίστοιχα. 
memphis-grizzlies-mike-conley_1.jpg
  
Μαιάμι Χιτ: Τιμ Χάρνταγουει 
 

Ο 54χρονος πια Αμερικανός πόιντ γκαρντ, Τιμ Χάρνταγουει έγραψε την δική του ιστορία με την φανέλα των Χιτ, έχοντας πάνω από 2.2 τρίποντα το παιχνίδι μέσα σε μια εξαετία με την φανέλα της ομάδας από το Μαιάμι. Οι εμφανίσεις του με τους Χιτ ήταν εξαιρετικές και για αυτό η ομάδα από την Φλόριντα έχει αποσύρει το Νο.10 προς τιμήν του.

Ο Τιμ Χάρνταγουει έχει βάλει 806 εύστοχα τρίποντα και είναι στην πρώτη θέση της σχετικής λίστα για τους Χιτ, με τους Έντι Τζόουνς (712) και Γκλεν Ράις (708) να ακολουθούν. Επίσης, ο γιος του Τιμ Χάρνταγουει αγωνίζεται επίσης στο NBA με την φανέλα των Μάβερικς και προσπαθεί να ακολουθήσει τα χνάρια του πατέρα του, έχοντας μεγάλη ευστοχία στα τρίποντα.

 Μιλγουόκι Μπακς: Ρέι Άλεν
 

Ο Ρέι Άλεν δεν αποτελεί έκπληξη που βρίσκεται στην σχετική λίστα, γιατί έχει βάλει τα περισσότερα τρίποντα στην ιστορία του NBA (2.973). Βέβαια, πέρα από τους Μπακς έχει παίξει σε  Σόνικς, Χιτ και Σέλτικς, αλλά στην εφταετία που αγωνίστηκε στους Μπακς έβαλε 1051 τρίποντα και βρίσκεται στην πρώτη θέση, με τους   Μίκαελ Ρεντ (1.003) και Κρις Μίντλετον (892) να ακολουθούν. 

milwaukee-bucks-ray-allen.jpg

Υπενθυμίζουμε ότι ο Ρέι Άλεν έχει κατακτήσει δύο πρωταθλήματα NBA (2008, 2013), ενώ έχει συμμετάσχει δέκα φορές  σε All Star Game.

 Μινεσότα Τίμπεργουλβς: Άντριου Γουίγκινς
 
 Η Μινεσότα Τίμπεργουλβς ξεκίνησε ως ομάδα από το 1989 και έχει το χαμηλότερο ποσοστό τριπόντων από κάθε άλλο franchise. Στην πρώτη θέση βρίσκεται ο 25χρονος σμολ φόργουορντ, που απο την φετινή σεζόν παίζει στους Γουόριορς, Άντριου Γουίγκινς, τον οποίο αποκαλούν στην Μινεσότα τον πιο παραγωγικό... τριποντάκια της ομάδας τους. Έχει 530 εύστοχα τρίποντα και μέσα σε έξι σεζό μέσο όρο 19.7 πόντους, 4.4 ριμπάουντ, 2.3 ασίστ και  .332 στα τρίποντα.
 
 
Πίσω από το Γουίγκινς, βρίσκεται ο Καρλ-Άντονι Τάουνς (509), που αναμένεται σε λίγες μέρες να τον ξεπεράσει και ο Άντονι Πέλερ (465).
 
Νιου Όρλεαν Πέλικανς: Τζρου Χόλιντει
 

Μετά τους Τίμπεργουλβς, οι Πέλικανς είναι η ομάδα με το χαμηλότερο ποσοστό στα τρίποντα. Στην πρώτη θέση με τα εύστοχα τρίποντα βρίσκεται ο Τζρου Χόλιντει με 628, ο οποίος φέτος αγωνίζεται παρέα με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στους Μιλγουόκι Μπακς. Ο 30χρονος Αμερικανός γκαρντ παίζει εξαιρετική άμυνα, αλλά σκοράρει, έχοντας κατά μέσο όρο 1.3 τρίποντα ανά παιχνίδι, κάτι που το είδαμε την εφταετία που πέρασε στους Πέλικανς αλλά και θα φάνει στην ομάδα από το Μιλγουόκι, ενώ έχει πάρει γεύση από συμμετοχή στο All Star Game του 2013.

1183160448_1.jpeg

Πίσω από τους Χόλιντει στην δεύτερη θέση είναι με 533 τρίποντα οι Πέτζα Στογιάνγκοβιτς και Ράιαν Άντερσον, με τους Πέλικανς θυμίζουμε να πρωτοεμφνίστηκαν το 2013, ενώ το franchise ξεκίνησε το 2002.

Νιου Γιορκ Νικς: Τζον Σταρκς

  Ο Τζον Σταρκς θεωρείται μια από τις πιο χαρακτηριστικές φιγούρες της ομάδας από την Νέα Υόρκη τα 90s. Ο 55χρονος πια Αμερικανός γκαρντ αγωνίστηκε στους Νικε από το 1990 έως το 1998 και βρίσκεται στην πρώτη θέση στα εύστοχα τρίποντα με 982, ενώ οι Άλαν Χιούστον (921) και Καρμέλο Άντονι (762) βρίσκονται στην δεύτερη και στην τρίτη θέση αντίστοιχα.

 
 
Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ: Κέβιν Ντουράντ
 

Ο Κέβιν Ντουράντ αποτελεί έναν από τους καλύτερους παίκτες του NBA τα τελευταία χρόνια και θεωρείται ένας από τους καλύτερους στα τρίποντα. Ο 32χρονος πια φόργουορντ των Νετς έχει γράψει την δική του ιστορία στους Θάντερ, οπού στην εννιαετή θητεία έχει κατακτήσει μεταξύ άλλων το ρεκόρ των περισσότερων εύστοχων τριπόντων (1.143). Παρότι, η τριπλέτα Ντουράντ Γουέστμπρουκ και Χάρντεν... φυσούσε, δεν κατάφεραν όμως να κατακτήσουν ένα τίτλο, αλλά βέβαια ήταν πάντα ανταγωνιστικοί και προχωρούσαν μακριά στα playoffs.

Thunder GM Sam Presti on Kevin Durant trade rumors - Business Insider

Ο Ντουράντ έχει δύο τίτλους  MVP (2017 και 2018), έχει 10 εμφανίσεις σε All Star Game και κατέκτησε δύο πρωταθλήματα με τους Γουόριορς (2017 και 2018). Στην δεύτερη θέση βρίσκεται ο  Ρασάντ Λιούις με 973, ενώ ο... έτερος Καππαδόκης, Ράσελ Γουέστμπρουκ είναι τρίτος με 922, μόλις πέντε τρίποντα πάνω από τον Γκάρι Πέιτον.

Όρλαντο Μάντζικ: Ντένις Σκοτ
 

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά ονόματα σουτέρ των 90s είναι αυτό του Ντένις Σκοτ, στον οποίο έδωσαν και ψευδώνυμο “3-D”. Ο Σκοτ έπαιξε στους Μάτζικ από το 1990 έως το 1997 και μεταξύ άλλων αγωνίστηκε στους τελικούς κόντρα στους Ρόκετς του Ολάουζον την σεζόν 1994-1995. Ο Σκοτ πέτυχε 267 τρίποντα μέσα σε μια σεζόν και είχε μια δεκαετία το ρεκόρ με τα περισσότερα, με τον Άλλεν βέβαια να το σπάει, Επίσης, είχε και το ρεκόρ με τα περισσότερα τρίποντα σε ένα αγώνα, ενώ τώρα το κατέχει ο Κλέι Τόμπσον. 

https://www.youtube.com/watch?v=WT85xy9PxIM

Ο Σκοτ... μπουμπούνισε 981 τρίποντα, αφήνοντας πίσω τους Νικ Άντερσον (900), Τζαμίρ Νέλσον (874) αλλά και τον εν ενεργεία Εβάν Φουρνιέρ (825). Υπενθυμίζουμε ότι μας χάρισε τα 90s μερικά φοβερά στιγμιότυπα παρέα με τους Σακίλ Ο'Νιλ και Πέννι Χάρνταγουει.

 Φιλαδέλφια Σίξερς: Άλεν Άιβερσον
 

Παρότι είχε τρελάνει... κόσμο με τις ντρίμπλες του, ο Άλεν Άιβερσον βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας με τα περισσότερα εύστοχα τρίποντα των Σίξερς, κάτι που προκαλεί εντύπωση. Ο “The Answer” έπαιρνε την κάθε επίθεση πάνω του, οπότε είναι λογικό να έχει βάλει και τα περισσότερα τρίποντα (885), με τους  Ρόμπερτ Κόβινγκτον (707) και Κάιλ Κόρβερ (661) να ακολουθούν.

philadelphia-76ers-allen-iverson.jpg

Ο  Αμερικός γκαρντ έπαιξε στην ομάδα από την Φιλαδέλφια από το  1996-2006 αλλά και το 2009-2010, άφησε το δικό του στίγμα στο NBA και σύμφωνα με δηλώσεις μεταγενέστερων αστέρων της κορυφαίας λίγκας, υπήρξε αιτία έμπνευσης από αυτόν. Ο Άιβερσον πήρε το βραβείο του  MVP το 2001, έπαιξε 11 φορές σε All Star Game, εκ των οποίων τις δύο φορές ανακυρήχθηκε MVP, ενώ οι Σίξερς θέλοντας να τιμήσουν την συνεισφορά του στην ομάδα, απέσυραν την φανέλα του με το Νο.3.

Φοίνιξ Σανς: Στιβ Νας

 Ένας από τους καλύτερους σουτέρ στην ιστορία του NBA είναι ο Στιβ Νας. Ο τωρινός προπονητής των Νετς, έγραψε την δική του ιστορία κυρίως με την φανέλα των Σανς αλλά και με τους Μάβερικς και Λέικερς. Ο Νας έπαιξε στην ομάδα από το Φοίνιξ τις σεζόν 1996-1998 και 2004-2012, έχοντας 42.8 πόσοστο ευστοχίας στα τρίποντα κια συνολικά 1.051 εύστοχα τρίποντα, αφήνοντας πίσω τους  Νταν Μεγερλί (800) και Λεάντρο Μπαρμπόσα (751).
 
 
Πολλοί ειδικοί του NBA κάνουν λόγο ότι ο Νας ότι από τους πρώτους που χάραξε τον δρόμο ότι οι γκαρντς πρέπει να βάζουν πολλά τρίποντα πέρα από την δημιουργία φάσεων και τα δίποντα, είναι δύο φορές MVP του NBA (2005, 2006) και έχει οχτώ εμφανίσεις σε All Star Game.
 
Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς: Νταμιάν Λίλαρντ
 

Πολλοί αναλυτές αναφέρουν ότι αν το NBA είχε τετράποντο, τότε ο Λίλαρντ θα ήταν ο πρώτος σκόρερ εκεί, προφανώς λόγω του ότι ο  30χρονος πόιντ γκαρντ των Μπλέιζερς σουτάρει από πολύ μακρινές αποστάσεις. Ο Λίλαρντ έχει πετύχει 1.776 τρίποντα στην καριέρα του σε οχτώ σεζόν στο NBA και έχει 7.7 τρίποντα ανά παιχνίδι. 

Πίσω του στην ιστορία των τριπόντων για την ομάδα από το Πόρτλαντ είναι οι  Σι Τζέι ΜακΚόλουμ 1.020) και Γουέσλει Μάθιους (826), αλλά ο Λίλαρντ πέρα από τις δεξιότητες του στο σκοράρισμα έχει κερδίσει τον τίτλο του Rookie της χρονιάς (2013) και βρέθηκε πέντε  φορές σε All Star Game.

 
Σαν Αντόνιο Σπερς: Μανού Τζινόμπιλι
 

 Αν και οι Ντέιβιντ Ρόμπινσον και Τιμ Ντάγκαν θεωρούνται οι δύο κορυφαίοι παίκτες βάσει επιτευγμάτων στην ιστορία των Σπερς, ο εξίσου σπουδαίος Αργεντινός γκαρντ, Μανού Τζινόμπιλι έκανε τα πάντα και λόγω του ότι ήταν ένας από τους καλύτερους σουτέρ της λίγκας πριν μια δεκαετία, βρίσκεται στην πρώτη θέση με τα εύστοχα τρίποντα (1.493) με τους Πάτι Μίλλς (1.012) και Ντάνι Γκριν (959) να βρίσκονται στην δεύτερη και στην τρίτη θέση αντίστοιχα.

 Ο Τζινόμπιλι προερχόμενος από την Βίρτους Μπολόνια και την κατάκτηση της Euroleague του 2001 και του τίτλου του MVP των τελικών, έγραψε την δική του ξεχωριστή ιστορία στην ομάδα από το Σαν Αντόνιο, έχοντας κατακτήσει τέσσερις φορές το πρωτάθλημα του NBA (2003, 2005, 2007, 2014), κάνοντας δύο συμμετοχές σε All Star Game, ενώ αποσύρθηκε και η φανέλα του Νο.5 από τους Σπερς για να τιμήσουν την προσφορά του.
 
 Σακραμέντο Κίνγκς: Πέτζα Στογιάνγκοβιτς 
 

Ένας...πιο γνωστός στα Ελληνικά δεδομένα που βρίσκεται στην λίστα είναι ο Πέτζα Στογιάνγκοβιτς, αφού με 1.070 εύστοχα τρίποντα, είναι ο πρώτος στην ιστορία των Σακραμέντο Κίνγκς, με τους  Μίτς Ρίτσμοντ (993) και Μπουντ Χίλντ (789) να ακολουθούν.

2_24.jpg

 Ο Στογιάνγκοβιτς έπαιξε στους Κίνγκς από το 1998 έως το 2006 και χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως...  elite shooter, έχοντας προσφέρει σημαντική βοήθεια και κρίσιμα σουτ εκεί που χρειάστηκαν, με την ομάδα από το Σακραμέντο να έχει αποσύρει την φανέλα με το Νο.11 για να τον τιμήσει. Ο Πέτζα κατέκτησε με τους Μάβερικς το NBA το 2011, ενώ έχει και τρεις εμφανίσεις σε All Star Game.
  
Τορόντο Ράπτορς: Κάιλ Λόουρι 
 
 Ένας από τους πιο καθοριστικούς παίκτες στην ιστορία των Ράπτορς είναι ο Κάιλ Λάουρι, αφού με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά την σκληρή άμυνα αλλά και το καλό passing game, πέρα από το σκοράρισμα, έχει γράψει την δική του ιστορία στην ομάδα από το Τόροντο, με την οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα του 2019.
 
 
Ο Λάουρι εχει 1.387 εύστοχα τρίποντα με τους Ράπτορς, ενώ ακολουθούν οι  Μόρρις Πέτερσον με 801 και Τέρενς Ρος με 598, με τον Φρεντ ΒανΒλιτ να βρίσκεται στην έβδομη θέση με 379, αλλά να αναμένεται να ανέβει ακόμη περισσότερο στην σχετική λίστα. 
 
 Γιούτα Τζαζ: Τζον Στόκτον
 

Ο Τζον Στόκτον είναι ένα από το πιο γνωστά ονόματα στην ιστορία των Τζαζ κυρίως για τις ασίστ του και τα κλεψίματα του, βέβαια παρά το στατιστικό 1.5 τρίποντα ανά παιχνίδι, βρίσκεται στην πρώτη θέση της σχετικής λίστα για την ομάδα από την Γιούτα (845), με τους  Τζόε Ίνγκλες (813) και Γκόρντον Χέιγουρντ (689) να είναι στην δεύτερη και την τρίτη θέση αντίστοιχα. 

Utah Jazz: John Stockton

 Οι Τζαζ απόσυραν την φανέλα με το  Νο.12 για χάρη του, ενώ έχει και δέκα εμφανίσεις σε All Star Game κυρίως τα 90s και αναδείχθηκε MVP το 1993.
 
 
Γουάσινγκτον Γουίζαρντς: Μπράντλει Μπιλ
 
 Αν και ο Τζον Γουόλ ήταν ο αστέρας των Γουίζαρντς τα τελευταία χρόνια, ο Μπράντλει Μπιλ ξελάσπωσε πολλές φορές την ομάδα από την Γουάσινγκτον και εκμεταλλευόμενος και τον μακροχρόνιο τραυματισμό του Γουόλ, βρίσκεται στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας με εύστοχα τρίποντα με 1.244, με τους 
 Τζιμπέρντ Αρένας (868) και Αντόν Τζάμισον (646) να ακολουθούν.
 
Washington Wizards: Bradley Beal
 
 
 O 27χρονος Αμερικανός γκαρντ αγωνίζεται από το  2012 στους Γουίζαρντς, έχει δύο φορές πάρει μέρος σε All Star Game (2018, 2019) και με την παρουσία πια του Ράσελ Γουέστμπρουκ στην ομάδα της πρωτεύουσας, θα βοηθηθεί ακόμη πιο πολύ στο άμεσο μέλλον.