Ο Χοσέ Καλντερόν πέρασε 14 χρόνια στο ΝΒΑ, σε ομάδες όπως οι Πϊστονς, Ράπτορς, Μάβερικς, Νικς, Καβαλίερς, όντας ένας από τους μακροβιότερους ξένους στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου.
Ο παλαίμαχος Ισπανός γκαρντ, κάτι παραπάνω από δύο χρόνια μετά την απόσυρση του, μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στα πρώτα χρόνια της καριέρα του, στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου.
Αναλυτικά ο Καλντερόν μίλησε:
Για το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετώπισε στο ΝΒΑ: "Το μεγαλύτερο θέμα για μένα ήταν η γλώσσα. Ήταν κάτι αδύνατο, πολύ δύσκολο όλο αυτό. Έπαιζα στην Ευρώπη, όπου είχαμε κάποιους παίκτες από τις ΗΠΑ και μάθαινα αγγλικά ως ένα βαθμό, οπότε σκέφτηκα ότι θα ήμουν εντάξει. Μέχρι την στιγμή που πήγα στο Τορόντο. Μία μέρα γύρισα στο σπίτι από την προπόνηση, στη διάρκεια της preseason, κι η σύζυγός μου ρώτησε αν είμαι κουρασμένος. Της απάντησα "όχι, αλλά έχω πονοκέφαλο". Τα πήγαινα μια χαρά στο αγωνιστικό κομμάτι, ήξερα πώς να κάνω ό,τι χρειαζόταν, απλά κάθε φορά έπρεπε κιόλας να σκεφτώ τι μου λένε.
Έπρεπε να μεταφράζω στο μυαλό μου για να αντιληφθώ ποια ήταν η εντολή, οπότε είχα πολλά πράγματα στο κεφάλι μου κάθε φορά. Ήταν κάτι πολύ περίπλοκο για μένα. Υπήρχαν στιγμές που κατέβαζα την μπάλα και έλεγα ποιο σύστημα θα παίξω, αλλά κανείς δεν κινούνταν. Δεν καταλάβαιναν τι εννοούσα. Οπότε, ο Σαμ Μίτσελ, άλλαξε τα πάντα με σήματα. Είπε πως "ο Χοσέ Μανουέλ δεν χρειάζεται να μιλάει για να σας κατευθύνει". Γι αυτό έκανα πολλά ιδιαίτερα μαθήματα στην πορεία. Θυμάμαι ακόμη ότι γελούσαν τα παιδιά στα αποδυτήρια και αυθόρμητα γέλασα κι εγώ, χωρίς να ξέρω αν έλεγαν κάτι για μένα".
Για τη μέρα που μπήκε σε λάθος αποδυτήρια: "Υπάρχει μια ιστορία, όπου μπήκα σε λάθος αποδυτήρια όταν ήμουν στους Ντιτρόιτ Πίστονς και παίζαμε με τους Τορόντο Ράπτορς. Κατά λάθος πήγα στα αποδυτήρια του Τορόντο, από συνήθεια. Ήταν κάτι που έκανα αυτόματα. Μιλούσα θυμάμαι με τους ανθρώπους της ομάδας ενώ περπατούσα στον διάδρομο κι αυθόρμητα μπήκα στα λάθος αποδυτήρια. Ήταν κάτι που έκανα μηχανικά, από συνήθεια, οπότε δεν το πήρα χαμπάρι την στιγμή που έγινε".