Skip to main content

Τι είδαμε και τι θα δούμε στα Play Off του ΝΒΑ

Το «Shot Clock» αναλύει τα όσα είδε στα πρώτα παιχνίδια της σειράς των Play Off και βγάζει τα συμπεράσματα του για την συνέχεια.

Θα έπρεπε να ήμαστε αφελείς για να πιστέψουμε ότι μια σειρά play-off στη καλύτερη λίγκα του κόσμου θα μπορούσε να τελειώσει από το πρώτο ματς. Όλοι οι έμπειροι στο είδος άλλωστε πάντα υπενθυμίζουν ότι σε αυτό το επίπεδο δε πρέπει ποτέ να σε συνεπαίρνει μια επιτυχία και να σε απογοητεύει μια αποτυχία, πολύ απλά γιατί το επόμενο ματς είναι εξίσου κρίσιμο και είναι…σε δύο μέρες!

Εμείς, στο σημερινό μας άρθρο, θα αναλύσουμε ό,τι είδαμε στα πρώτα παιχνίδια των σειρών των play-off βγάζοντας σημαντικά συμπεράσματα για την συνέχεια των σειρών.

#1 Οι Phoenix Suns δε θα έχουν κανένα πρόβλημα με τους Pelicans

Όπως αναλύσαμε εκτενώς και στο NBA Today in Greece, την καθημερινή εκπομπή για το ΝΒΑ, οι Suns είναι το απόλυτο φαβορί απέναντι στους Pelicans και στο πρώτο παιχνίδι της σειράς απλά έδειξαν την ανωτερότητά τους. Η ομάδα του coach Williams κέρδισε, παρά το γεγονός ότι η Νέα Ορλεάνη σούταρε με 39% για τρεις. Αυτό οφείλεται στην εξαιρετική overall άμυνα, που ναι μεν οι Pelicans είχαν καλό ποσοστό, αλλά σούταραν μόλις 23 τρίποντα και κατά τα άλλα απλά αστοχούσαν από κάθε πιθανό σημείο του γηπέδου. Οι Suns είναι πολύ κακό φιτ και η σειρά είναι πολύ πιθανό να πάει στο 4-0.

Πρόβλεψη σειράς: 4-0 Phoenix Suns

Κρίσιμο στοιχείο: Διαφορά δυναμικότητας

Player to Watch: Devin Booker

 

#2 Οι Milwaukee Bucks έχουν τη συνταγή της επιτυχίας

Τί και αν σούταραν 26% για τρεις; Τί και αν οι Jrue Holiday και Middleton είχαν μόλις 10/29 μαζί και μόλις 26 πόντους; Οι Bucks είναι οι πρωταθλητές που κέρδισαν τη λίγκα σουτάροντας χειρότερα από κάθε άλλο πρωταθλητή τα τελευταία 10 χρόνια και αυτό είναι έτοιμοι να κάνουν ανά πάσα στιγμή. Όταν τα σουτ μπαίνουν, η ομάδα του coach Bud είναι με διαφορά η καλύτερη στο πλανήτη. Όταν δε μπαίνουν, ο διακόπτης γυρνάει και γίνονται μια απροσπέλαστη άμυνα που οδηγεί παίκτες όπως ο DeRozan, ο LaVine και ο Vucevic να σουτάρουν 6/25, 6/19 και 9/27 αντίστοιχα! Συνολικά, οι Bucks πήραν το πρώτο ματς και παρότι το σκορ ήταν κοντά, ποτέ δε φάνηκε να χάνουν τον έλεγχο.

Πρόβλεψη σειράς: 4-1 Milwaukee Bucks

Κρίσιμο στοιχείο: Εμπειρία, βάθος, επιλογές

Player to Watch: Giannis Antetokounmpo

#3 Oι Celtics πήραν το πρώτο ματς, αλλά δε σημαίνει ότι θα πάρουν και τη σειρά

Αυτή τη στιγμή, οι Boston Celtics είναι καλύτερη ομάδα από τους Nets και δεν έκαναν κάτι άλλο πέρα από το καθήκον τους: προστάτευσαν την έδρα τους. Άλλωστε, αν δε το κάνουν, πολύ δύσκολα θα περάσουν από τους πολύ ταλαντούχους Nets, οι οποίοι είχαν σε πολύ κακή μέρα τον Kevin Durant, ο οποίος φάνηκε να δυσκολεύεται απέναντι στην καταπληκτική άμυνα της ομάδας του Udoka.

To shot chart του KD μας δείχνει ότι η άμυνα σίγουρα έπαιξε ρόλο, αλλά κατά βάση πήρε τα σουτ που ήθελε, απλά ήταν άστοχος. Θεωρούμε δεδομένο ότι θα είναι πολύ καλύτερος στη συνέχεια.

 Όσο για τη τελευταία φάση του ματς, είδαμε μια από τις καλύτερες εκτελέσεις τελευταίας επίθεσης που έχουμε δει ποτέ…ακόμη και αν βγήκαν όλα καταλάθος!

Για να επιστρέψουν οι Νets στη σειρά χρειάζονται τόσο τον καλό KD, όσο και μεγαλύτερη παρεμβατικότητα από τον πάγκο τους. Το πρώτο είναι δεδομένο ότι θα το έχουν. Το δεύτερο;

Πρόβλεψη σειράς: 4-3 Brooklyn Nets

Κρίσιμο στοιχείο: H δυναμική του δίδυμου KD-Irving

Player to Watch: Kyrie Irving

#4 Οι Heat είναι πολύ κακό ματσάρισμα για τους Hawks

Είναι γνωστό ότι ζούμε στην εποχή όπου οι άμυνες έχουν πάει σε ένα νέο επίπεδο. Από την εποχή των κλειστών άμυνων, περάσαμε στις σκληρές άμυνες, από εκεί στις άμυνες που προσπαθούσαν -αλλά δε μπορούσαν- να προσαρμοστούν στην εποχή του τρίποντου και πλέον βρισκόμαστε στην εποχή που βλέπουμε τις καλύτερες άμυνες στην ιστορία του αθλήματος σε τακτικό και ατομικό επίπεδο.

Οι Heat είναι μια από τις ομάδες που παίζουν εξαιρετική άμυνα και απέναντι στους Hawks, αυτό θα κάνει τη διαφορά. Το 1-0 έγινε με άνεση, ενώ κράτησαν τον Young στους 8 πόντους. Και αν ο Point Guard και ηγέτης μιας ομάδας βγαίνει εκτός αγώνα, καταλαβαίνετε ότι αυτή η ομάδα δεν έχει ελπίδα. Η Ατλάντα φάνηκε πνιγμένη και για να είμαστε ειλικρινείς δε μπορούμε να βρούμε τρόπο να απαντήσει στο πλάνο του Spo.

Πρόβλεψη σειράς: 4-1 Μiami Heat

Κρίσιμο στοιχείο: Πολύ κακό ματσάρισμα για την Ατλάντα, Άμυνα των Heat

Player to Watch: Bam Adebayo

#5 Oι Wolves πήραν τη πρώτη νίκη, αλλά δύσκολα θα πάρουν τη σειρά

Στην πιο νεανική και ενθουσιώδη σειρά των φετινών play-off, οι Timberwolves παίζοντας πανέξυπνη άμυνα και έχοντας ως κυρίαρχους τους Towns και Edwards νίκησαν μέσα στο Μέμφις και πήραν το πλεονέκτημα. Όλη τους η τακτική θύμισε πάρα πολύ την αντιμετώπιση που βλέπαμε μέχρι και το 2018 στον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Στη θέση του Έλληνα σταρ ήταν ο Ja Morant, ο οποίος εγκλωβίστηκε και βγήκε εκτός ρυθμού, παίρνοντας μαζί και τους συμπαίκτες του. Την ίδια στιγμή, οι Wolves ήξεραν τί ήθελαν και πώς να το πάρουν, επιτέθηκαν στα miss match, έβγαλαν ελεύθερα σουτ και πήραν μια πάρα πολύ σημαντική νίκη. Για να επιστρέψουν στη σειρά και τελικά να κερδίσουν οι Grizzlies, θα πρέπει να προσαρμοστούν, χαμηλώνοντας το usg% του Morant και πηγαίνοντας στο συλλογικό παιχνίδι που τους έφτασε ως εδώ. Τα δείγματα γραφής τους λένε ότι θα το κάνουν.

Πρόβλεψη σειράς: 4-3 Μemphis Grizzlies

Κρίσιμο στοιχείο: Το τρομερό βάθος των Grizzlies και η δυνατότητα προσαρμογής σε πολλά στυλ παιχνιδιού

Player to Watch: Jaren Jackson Jr.

#6 Οι Warriors εμφανίστηκαν πρώτη φορά στο σύνολό τους και αυτό που είδαμε ήταν εξαιρετικό

Με την επιστροφή και του Steph Curry, η πεντάδα των Steph, Klay, Draymond, Wiggins, Poole θα έπαιζαν πρώτη φορά μαζί στη καριέρα τους. Έτσι, τέσσερα λεπτά πριν λήξει το πρώτο ημίχρονο ο Steve Kerr…ελευθέρωσε τους δράκους και τα αποτελέσματα ήταν τραγικά για την ομάδα του Denver.

https://twitter.com/dieter/status/1515739217430675457?s=20&t=AmbzIzm5Q6auvB5pneWjwQ

Ναι, καλά διαβάσατε: 181 Offensive Rating και 54 defensive rating. Πώς αλλιώς να γίνει όταν μιλάμε για μια πεντάδα που έχει:

  • Τους δύο καλύτερους σουτέρ όλων των εποχών, μαζί με τον Poole (πρώτος σε τρίποντα στη λίγκα από το Μάρτη και μετά και τον Wiggins (39% στα τρίποντα)
  • 3 εξαιρετικούς playmaker στα πρόσωπα των Curry, Draymond, Poole
  • Έναν εξαιρετικό slasher στο πρόσωπο του Wiggins (71% σε drives!)
  • Τον καλύτερο αμυντικό της δεκαετίας στο ΝΒΑ στο πρόσωπο του Green

Οι Warriors έβγαλαν εκτός ματς τον Νίκολα Γιόκιτς και πήραν μια εύκολη νίκη με τον Poole να έχει 30 πόντους και κάπως έτσι περιμένουμε να είναι όλη η σειρά.

Πρόβλεψη σειράς: 4-1 Golden State Warriors

Κρίσιμο στοιχείο: H death lineup 2.0 των Warriors

Player to Watch: Jordan Poole

#7 Χωρίς τον Ντόνσιτς, το Dallas είναι καταδικασμένο

Η Utah πήρε το πρώτο ματς μέσα στο Dallas με 99-93, αλλά στη πραγματικότητα αυτή είναι η ομάδα που βρίσκεται με τη πλάτη στο τοίχο. Από τη μια, το Ντάλας είναι πολύ αδύναμο χωρίς τον Doncic μιας και πρόκειται για την κατεξοχήν ηλιοκεντρική ομάδα με τον Σλοβένο σουπερσταρ να έχει 37% usg rate το μεγαλύτερο στο ΝΒΑ! Από την άλλη, τα πράγματα στην ομάδα του coach Snyder φαίνονται να απέχουν μια αποτυχία από το να εκραγούν. Ο Mitchell είχε 10 στα 24 σουτ, ενώ ο Gobert 0/1 (!) σε 35’ παιχνιδιού. Χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο; Παρ ’όλα αυτά, το Dallas απλά δε μπορεί να πάρει τη σειρά χωρίς τον Luka. Είναι τόσο απλά τα πράγματα. Αν επιστρέψει ίσως έχουμε άλλη σειρά, μέχρι τότε, η γεμάτη προβλήματα Utah θα πάρει τα ματς, εύκολα ή δύσκολα.

Πρόβλεψη σειράς: 4-1 Utah Jazz

Κρίσιμο στοιχείο: Απουσία Luka Doncic

Player to Watch: Rudy Gobert

#8 Οι Sixers έκαναν το καθήκον τους κόντρα στην αμφισβήτηση

Οι Raptors επιδίωξαν να κλείσουν κάθε πιθανό διάδρομο στον Joel Embiid και τον James Harden. Έχουν το υλικό να το κάνουν και το έκαναν. Υπολόγισαν όμως  χωρίς τον ξενοδόχο! Οι Sixers δεν είναι μια ομάδα με βάθος, αλλά είναι μια ομάδα με ικανότατη 3η και 4η επιθετική επιλογή. Έτσι, Maxey και Harris εκμεταλλεύτηκαν τόσο την απλοποιημένη εκδοχή του ρόλου τους (catch and shoot καταστάσεις ή επίθεση σε close out άμυνα) όσο και την μαεστρία του James Harden στο Pick and Roll (14 ασίστ για 1 λάθος) και έτσι έβαλαν μαζί 64 πόντους. Την ίδια στιγμή, οι Raptors έχασαν τόσο τον Scottie Barnes με τραυματισμό, όσο και τον Van Vleet με φάουλ και έτσι η νίκη της ομάδας του Rivers ήρθε με σχετική άνεση και με τον Embiid να κάνει ένα πολύ κακό ματς. Όπως καταλαβαίνουμε, η επιστροφή για τους «Καναδούς» είναι παραπάνω από δύσκολη.

Πρόβλεψη σειράς: 4-1 Philadelphia 76ers

Κρίσιμο στοιχείο: Eπιθετικές επιλογές των Sixers, Αναγκαστικές προσαρμογές στο pick and roll των Harden- Embiid

Player to Watch: James Harden

Η δυναμικότητα των ομάδων

Με βάση όλα τα παραπάνω, αλλά φυσικά και με την ανάλυση όλης της σεζόν, δε μπορούμε παρά να παρουσιάσουμε τη δική μας οπτική γωνία για τα φαβορί της σεζόν, όπως τα βλέπετε στην παρακάτω εικόνα.

Οι Milwaukee Bucks είναι οι περσινοί πρωταθλητές, η ομάδα με τον καλύτερο παίκτη του κόσμου και μια ομάδα με ρόλους, χημεία, που ξέρει πώς είναι να χάνεις και να κερδίζεις. Η διαχείριση εκ μέρους τους είναι το κλειδί, αλλά έχουν όλα τα στοιχεία για να κερδίσουν το πρωτάθλημα και φέτος. Άλλωστε, όταν μια ομάδα έχει όλα τα εργαλεία για να παίξει κάθε μορφή άμυνας και επίθεσης, δε μπορεί παρά να είναι το φαβορί. Στη δεύτερη θέση βλέπουμε τους Warriors. Δεν είναι μόνο το εντυπωσιακό ξεκίνημα στη σεζόν -που θα συνεχιζόταν αν η ομάδα δεν είχε τόσους τραυματισμούς-, ούτε η εντυπωσιακή πεντάδα τους που αναλύσαμε παραπάνω. Είναι περισσότερο η δυνατότητα των Big 3 τους να κάνουν step up στα πλέι οφ! Στη 3η θέση έχουμε την πιο σταθερή ομάδα της λίγκας από τον Αύγουστο του 2020 και μετά. Οι Suns κερδίζουν σταθερά και έχουν ένα εύκολο μονοπάτι μέχρι τους τελικούς. Στη regular season φάνηκαν να δυσκολεύονται από τους Warriors και η εκτίμησή μας είναι ότι είναι λίγο πιο κάτω από αυτούς. Αυτό όμως, δε τους κάνει να μην είναι ένα από τα 5 μεγάλα φαβορί. Στη θέση νούμερο 4 είναι οι Brooklyn Nets. Τόσο ταλέντο είναι σπάνιο να βρεθεί σε μια ομάδα και με τον Ben Simmons να επιστρέφει σύντομα σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, δε μπορούμε παρά να θεωρούμε τους Nets επικίνδυνους. Τέλος, στη 5η θέση των φαβορί βάζουμε τους Sixers, μια ομάδα που έχει ελλείψεις, αλλά βρίσκεται σε win now mode! Θα καταφέρει να περάσει το εμπόδιο του Miami όμως αν βρεθούν στα ημιτελικά της ανατολής; Και αν ναι, μπορεί να τα βάλει με τους Bucks; Τα πάντα κρίνονται από το superstar duo τους Embiid-Harden.

Μια φράση για κάθε ομάδα των play off

Atlanta Hawks: Μια ομάδα με ταλέντο, αλλά χωρίς αμυντική ταυτότητα.

Brooklyn Nets: Στα χαρτιά, η πιο γεμάτη ομάδα της λίγκας.

Chicago Bulls: Πολύ άτυχη ομάδα, η έλλειψη του Ball τους αφήνει ως μια ομάδα εύκολα αντιμετωπίσιμη.

Toronto Raptors: Η ομάδα που απέχει έναν σταρ από το να είναι φαβορί, όμως μέχρι τότε δε μπορεί να πάει μακριά.

Philadelphia Sixers: Πιθανότατα το πιο δυναμικό δίδυμο παικτών, αλλά με πολλά κενά στο ρόστερ.

Milwaukee Bucks: Η καλύτερη ομάδα της λίγκας με τον καλύτερο παίκτη στο ρόστερ της.

Boston Celtics: Ομάδα με αρχή μέση και τέλος, εξαιρετική άμυνα και εξαιρετικά versatile πεντάδα.

Miami Heat: Τακτικά ορθή, αμυντικά επικίνδυνη ομάδα.

New Orleans Pelicans: Ομάδα με θέληση, αρχές και ταλέντο, αλλά χωρίς τη χημεία και την εμπειρία για το κάτι παραπάνω.

Minnesota Timberwolves: Μια από τις πιο ανερχόμενες ομάδες της λίγκας, με βάθος, αθλητικότητα και εξαιρετικό προπονητή.

Denver Nuggets: Ένα εξαιρετικό οικοδόμημα γύρω από τον MVP Jokic, που δυστυχώς δεν έχει τις υπηρεσίες του 2ου και 3ου σταρ του για να είναι ανταγωνιστικό και φέτος.

Utah Jazz: Μια ομάδα που υπήρξε σπουδαία, πλέον έχει προβλήματα και είναι η τελευταία της ευκαιρία για κάτι καλό.

Dallas Mavericks: Όλα γυρίζουν γύρω από το φωτεινό άστρο του Luka Doncic, αλλά γυρίζουν με αρχές και σωστή προσέγγιση.

Golden State Warriors: Η πιο επικίνδυνη ομάδα της λίγκας με βάθος, ταλέντο και εμπειρία.

Memphis Grizzlies: Η πιο ανερχόμενη ομάδα της λίγκας που όμως μπορεί ήδη να κάνει την υπέρβαση.

Phoenix Suns: Σταθερότητα, αρχές, πάθος για τη νίκη για μια ομάδα που έφτασε πολύ κοντά πέρσι και φέτος το θέλει όσο καμία.