Skip to main content

Ο Γιάννης Σοφογιάννης στο Superbasket: «Πανάξια και με πολύ κόπο ο Έσπερος Λαμίας στην Elite League»

 Ο προπονητής του Εσπέρου, Γιάννης Σοφογιάννης μίλησε στο superbasket.gr μετά την άνοδο της ομάδας του στην Elite League. Ο τεχνικός της ομάδας της Λαμίας υπογράμμισε τις πρώτες σκέψεις του για τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν την νέα σεζόν, μίλησε για τις αλλαγές που έχουν γίνει στην δεύτερη τη τάξει κατηγορία του ελληνικού πρωταθλήματος, αλλά και για την ανάπτυξη του αθλητισμού στην πόλη του Νομού Φθιώτιδας.

Η Λαμία επιστρέφει στην Elite League με την άνοδο του Έσπερου. Η πόλη είχε εκπροσωπηθεί στην Α2, την διετία 2006-2008 με τον Ιωνικό Λαμίας. Ιδιαίτερα, εκείνη η ομάδα είχε εξασφαλίσει την άνοδο στην Α1, αλλά δεν έγινε εν τέλει το άλμα. 

Το Σεπτέμβριο του 2014 έγινε η συνένωση του Ιωνικού με τον Έσπερο Λαμίας και από το 2018 ο σύλλογος αγωνίζονταν στην Β' Εθνική. Φέτος ήρθε η άνοδος στην Elite League, υπό τις οδηγίες του κόουτς Γιάννη Σοφογιάννη, ο οποίος έχει τα ηνία του συλλόγου για πάνω από 15 χρόνια.

ΑΒΓ_200.jpg

Η ομάδα του Νομού Φθιώτιδας επικράτησε του Μακεδονικού στα playoffs, κάνοντας  το 2/2 στη μεταξύ τους σειρά και έγινε η πρώτη χρονικά ομάδα της Β Εθνικής που κατάφερε να ανέλθει στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία.

Η πόλη της Κεντρικής Ελλάδας έχει μια πολύ μεγάλη ανάπτυξη στον αθλητισμό τα τελευταία χρόνια, καθώς πέρα από τον Έσπερο Λαμίας στην Elite League, στην πρώτη κατηγορία του ποδοσφαίρου (Super League 1) αγωνίζεται ο ΠΑΣ ΛΑΜΙΑ 1964 και στην Α1 Γυναικών Βόλει ο ΑΟΛ Λαμιας .

Αναλυτικά όλα όσα δήλωσε ο προπονητής του Εσπέρου Λαμίας, Γιάννης Σοφογιάννης στο superbasket.gr και στον Άρη Κατσίδη:
 
Ο Έσπερος Λαμίας πήρε το εισιτήριο για την Elite League της νέας αγωνιστικής σεζόν. Ποιες είναι οι πρώτες σκέψεις σας για την καινούργια αγωνιστική χρονιά και ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που θεωρείτε ότι θα πρέπει να ανταποκριθείτε σε αγωνιστικό επίπεδο;
 
 Για την καινούργια αγωνιστική χρονιά στην Elite League ,δεν τρέφουμε αυταπάτες και είμαστε έτοιμοι να προσαρμοστούμε στην νέα πραγματικότητα. Το πρωτάθλημα της Α2 είναι πολύ ισχυρό και την νέα χρονιά προβλέπεται ,όλες οι ομάδες να ισχυροποιηθούν ακόμη περισσότερο.

Έχουμε προγραμματίσει μαζί με την διοίκηση, να δυναμώσουμε αγωνιστικά την ομάδα με την προσθήκη ποιοτικών παικτών ,ώστε ως νεοφώτιστοι να ανταποκριθούμε στην μεγάλη πρόκληση,να εδραιωθούμε στην Elite League. Είναι τεράστια η πρόκληση και θα προσπαθήσουμε να το καταφέρουμε.

Sofogiannis-Giannis-Esperos-Lamias-1.jpg

Η Elite League έκανε μεγάλες αλλαγές την περσινή σεζόν. Θεωρείτε ότι το πρωτάθλημα έγινε ακόμα πιο ανταγωνιστικό. Πώς βλέπετε όλες αυτές τις αλλαγές στην κατηγορία;

Η Elite League με τις νέες αλλαγές που έγιναν, δημιούργησε ένα άκρως ενδιαφέρον  πρωτάθλημα ,εφάμιλλο των αντίστοιχων προηγμένων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Οι αλλαγές που επήλθαν για την άνοδο κατηγορίας, για την είσοδο στα playoff, και για τους άτυχους των playouts ,δημιουργούν ένα απρόβλεπτο αγωνιστικά πρωτάθλημα, με αμείωτο το ενδιαφέρον όλων των ομάδων  για το κάθε αποτέλεσμα,  μέχρι την τελευταία αγωνιστική ημέρα.

 Θα ήθελα να μας μιλήσετε για την άνοδο από την Β' Εθνική. Τι κρατάτε από την φετινή χρονιά;

Πανάξια και με πολύ κόπο ήρθε το εισιτήριο της ανόδου. Τερματίσαμε την κανονική σεζόν ισόβαθμοι στην πρώτη θέση του ομίλου, μαζί με τον Βίκο Ιωαννίνων  και κατόπιν στα playoffs ανόδου ,παίζοντας με τα Τρίκαλα Μπάσκετ και τον Μακεδονικό, ανεβήκαμε αήττητοι στην Elite League.

Από την διαδρομή μας προς την πορεία ανόδου ,θέλουμε να κρατήσουμε την μεθοδικότητα, την προσπάθεια συνεχούς αγωνιστικής εγρήγορσης, την καρτερικότητα στις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίσαμε και την πίστη μας στον στόχο. Οραματιστήκαμε την άνοδο από την αρχή και δεν λυγίσαμε μέχρι τέλους.

Σε όλη την διαδρομή όλοι οι παίκτες δώσαν τον καλίτερο εαυτό τους ,η διοίκηση έδινε λύσεις όπου χρειάστηκε και θα κάνω και ιδιαίτερη ονομαστική μνεία στους συνεργάτες του προπονητικού επιτελείου, Λουκά Ζαρονικόλα, Νίκο Τσουκαλαδέλη, Κώστα Κοτόπουλο, Αλέκο Σεργιάνη, Αλέξανδρο Στολίγκοβιτς, και Μάνθο Σοφογιάννη, που μαζί σχεδιάζαμε την κάθε αγωνιστική και προπονητική ημέρα.

esperos-andos-1024x683.jpg

Στο αγωνιστικο κομμάτι, ποια στοιχεία από την περσινή χρονιά, θέλετε να κρατήσετε στο παιχνίδι σας στην νέα αγωνιστική περίοδο;

Είναι βέβαιο ότι σε όλα και ιδιαίτερα στο αγωνιστικό πλαίσιο ,πρέπει να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες . Το κυρίαρχο στοιχείο που θέλουμε να κρατήσουμε ,είναι η προσπάθεια με συνέπεια της ομαδικής άμυνας και  ο πλουραλισμός με την συμμετοχή όλων των παικτών, στίς επιθετικές προσπάθειες.

Θα ήθελα να μας μιλήσετε για την φιλοσοφία και για την νοοτροπία της ομάδα σας.

 Ο οργανισμός του Έσπερου Λαμίας ,στηρίζεται στην συλλογική προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων, διοίκηση, προπονητές, αθλητές ,χορηγοί , όπως ο ρόλος αναλογεί στον καθένα, έχοντας ως βασικό συστατικό  τον αμοιβαίο σεβασμό στους διακριτούς ρόλους και την αλληλεγγύη όλων μας σε κάθε δυσκολία.

Στις συλλογικές προσπάθειες δεν χωράνε εγωισμοί ,η ομαδική προσπάθεια είναι πάνω από όλους μας και είναι απαραίτητη η ψυχολογική προετοιμασία, ώστε να μένουμε διαρκώς συγκεντρωμένοι και πειθαρχημένοι για την επίτευξη των στόχων μας.

Μετά τον Ιωνικό, η Λαμία επιστρέφει στην Elite League με τον Έσπερο, ενώ οι ομάδες της πόλης βρίσκονται στις μεγάλες κατηγορίες σε πολλά αθλήματα. Πώς βλέπετε αυτήν την ανάπτυξη του αθλητισμού στην πόλη της Κεντρικής Ελλάδας;

Η πόλη της Λαμίας είναι μια μεγάλη επαρχιακή πόλη ,στο κέντρο της Ελλάδας και σε κοντινή χιλιομετρική απόσταση, από  την πρωτεύουσα Αθήνα.

Όλα τα αθλήματα στην πόλη μας, είναι σε υψηλό επίπεδο εθνικών κατηγοριών και η προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων στις αθλητικές ομάδες είναι αξιοζήλευτη.

Πιστεύω ότι αν εκσυγχρονίσουμε και βελτιώσουμε το επίπεδο όλων των αθλητικών  εγκαταστάσεων σε όλα τα  αθλήματα ,σύντομα θα μπορούμε να δούμε και ευρωπαϊκές διακρίσεις .