Skip to main content

Ο Λ. Μητσιμπόνας στο Superbasket: «Οι άνθρωποι στον Ερμή Σχηματαρίου και ο κόουτς Οικονόμου κάνουν μεγάλη προσπάθεια για να φέρουν τα παιδιά στο γήπεδο»

Ο Λευτέρης Μητσιμπόνας του Ερμή Σχηματαρίου μίλησε στο superbasket.gr, ενόψει της νέας αγωνιστικής σεζόν στην Elite League, υπογραμμίζοντας το πώς αξιολογεί το επίπεδο της δε΄΄υτερης εν τη τάξει κατηγορίας, αλλά και τις δυνατότητες που έχει ένας Έλληνας παίκτης σε αυτήν, ενώ τόνισε ότι ο κόσμος είναι η κινητήρια δύναμη της ομάδας από την Βοιωτία.

Ο 30χρονος Έλληνας σμολ φόργουορντ θα αγωνίζεται για δεύτερη σεζόν στον Ερμή Σχηματαρίου. Πέρσι είχε κατά μέσο όρο 5,1 πόντους, 31% στο τρίποντο, 2,1 ριμπάουντ, 0,6 ασίστ και 0,6 κλεψίματα, με τους κυανόλευκους να τερματίζουν στην όγδοη θέση της κανονικής περιόδου με ρεκόρ 16-14. 

Ο Λευτέρης Μητσιμπόνας έχει μια πορεία στα εθνικά πρωταθλήματα την τελευταία δεκαετία, ενώ ξεχωρίζει η παρουσία του το 2017 στην Κύμη στην Α1, αλλά και ο κομβικός ρόλος του στην ιστορική νίκη-πρόκριση της ομάδας στους “4” του Κυπέλλου Ελλάδας επί του Περιστερίου το 2018. Πολύ σημαντικό ρόλο είχε πέρσι στην ομάδα της Βοιωτίας και θα αποτελέσει μέρος του βασικού της κορμού και την καινούργια αγωνιστική σεζόν.

Ο Ερμής Σχηματαρίου έχει μια συνεχή κπαρουσία στα εθνικά πρωταθλήματα τα τελευταία χρόνια, ενώ έχοντας στο τιμόνι τον κόουτς Νίκο Οικονόμου πήρε την πρωτιά και την ΄άνοδο από την Γ' Εθνική την σεζόν 2019-2020 και από την Β' Εθνική την σεζόν 2021-2022.

Αναλυτικά όλα όσα δήλωσε ο Λευτέρης Μητσιμπόνας στο superbasket.gr και στον Άρη Κατσίδη:
 

Θα ήθελα να μας μιλήσεις για την προετοιμασία της ομάδας σας για την νέα σεζόν και ποιους στόχους βάζετε για την καινούργια χρονιά της Elite League;

 "Έχουμε ξεκινήσει αρκετά δυναμικά την προετοιμασία με αρκετό όγκο προπόνησης. Γενικότερα, έχουμε ανεβάσει πολύ τους ρυθμούς, προσπαθούμε τα νέα παιδιά να εγκλιματιστούν και αυτά στο πλάνο μας. Είναι μια πολύ βασική περίοδος για τον αθλητή. Προετοιμάζει στην ουσία το σώμα και το μυαλό του για όλη την χρονιά. Πρέπει να επενδύσει πάνω σε αυτό. Έχουμε ένα πρόγραμμα φιλικών αγώνων. Προσπαθούμε και με τους προπονητές και με τον γυμναστή να είμαστε όλοι στην καλύτερη κατάσταση, για να αποφύγουμε όσο το δυνατόν μικροτραυματισμούς που έχουμε. Όλα λειτουργούν καλά".
 
 
Πώς περιμένεις την Elite League την νέα σεζόν και πόσο ανταγωνιστική θεωρείς ότι θα είναι η κατηγορία.
 
"Η Elite League έχει ανέβει σίγουρα επίπεδο τα τελευταία χρόνια. Σίγουρα σε αυτό παίζει ρόλο η προσθήκη των ξένων παικτών. Παρότι αυτό το κομμάτι δεν με βρίσκει πάρα πολύ σύμφωνο, έχει ανεβάσει πάρα πολύ το επίπεδο. Η αλήθεια είναι αυτή. Με αποτέλεσμα οι ομάδες να γίνονται πιο δυνατές, πιο ανταγωνιστικές και ο πρώτος μπορεί να χάσει ακόμη και από τον τελευταίο. Αυτό το είδαμε και την περσινή σεζόν. Θεωρώ ότι φέτος αυτό θα γίνει ακόμη σε μεγαλύτερο βαθμό. Υπάρχουν ομάδες που θέλουν να αφήσουν το στίγμα τους, θέλουν σίγουρα και την άνοδο. Αυτή η κατάσταση κάνει το έργο των εισαγωγικά μικρότερων ομάδων δυσκολότερο. Αλλά είναι όλα ρευστά. Θεωρώ ότι θα είναι πάρα πολύ ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα, για αυτό και οι ομάδες κάνουν συγκεκριμένες κινήσεις, με τις οποίες προσπαθούν να ισχυροποιηθούν.Το ότι η κατηγορία έχει ανέβει επίπεδο είναι κάτι καλό, γιατί βλέπεις ότι εμφανίζονται νέα παιδιά, υπάρχει νέο αίμα, οπού και αυτά όπως και όλοι θέλουν να είναι ανταγωνιστικοί".
 
Ως ένας Έλληνας παίκτης πώς βλέπεις την προοπτική του να αγωνίζεσαι στην Elite League και ποια είναι η άποψη σου για για τις νέες αλλαγές που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην Elite League; (π.χ ξένοι παίκτες).
 
"Η Elite League είναι μια κατηγορία που οι παίκτες ψήνονται, παίρνουν παιχνίδια και βλέπουν ότι στο παιχνίδι υπάρχει αρκετή τακτική, δεν είναι τόσο αυθόρμητο το μπάσκετ. Οπότε, οι Έλληνες μόνο κέρδος μπορεί να έχουν παίζοντας σε αυτήν την κατηγορία, γιατί στηρίζεται αρκετά στην τακτική, αλλά και στο physical παιχνίδι, για το οποίο πρέπει να είσαι προετοιμασμένος και σωματικά και ψυχικά, για να ανταπεξέλθεις. Όσον αφορά τις προσθήκες των ξένων παικτών, αυτό μπορεί να κάνει πιο ελκυστικό το προϊόν και πιο ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα, αλλά δυσχεραίνει λίγο τις αρμοδιότητες των Ελλήνων παικτών. Υπάρχουν κάποιες δικλείδες με τους χρόνους συμμετοχής τους, οπότε αυτό κάπως το ισορροπεί". 
 
Μητσιμπόνας: «Θα κυνηγήσουμε μέχρι την τελευταία στιγμή την είσοδο μας στα  playoff» - ebasket.gr
 
Ποια είναι η φιλοσοφία της ομάδας σας και τι νοοτροπία θέλετε να έχετε στον αγωνιστικό χώρο;
 
"Ο Ερμής Σχηματαρίου είναι μια ομάδα που έχει κάνει άλματα προόδου, δηλαδή τρυπάει το ταβάνι του κάθε χρόνο. Αυτή η ομάδα πάντα κάτι καινούργιο παρουσιάζει και είναι κάτι που εγώ προσωπικά το χαίρομαι. Έβλεπα και την ομάδα σαν φίλαθλος. Μου άρεσε πολύ η φιλοσοφία της, που η ομάδα δεν σταματάει, δεν βαλτώνει, για αυτό και έχει καταφέρει πολλά πράγματα τα τελευταία χρόνια. Η περσινή χρονιά μας βρήκε στα playoffs. Πάντα ο πρώτος στόχος μιας επαρχιακής ομάδας είναι να σωθεί. Να αποφύγει δηλαδή την διαδικασία των playout και στην συνέχεια να προσπαθήσει για ότι καλύτερο γίνεται. Η ομάδα έχει στηθεί πάρα πολύ καλά. Υπάρχει ως φιλοσοφία ότι πρέπει να πάρει τους αγώνες στην έδρα της, το οποίο προσπαθούσε να κάνει και πέρσι. Έχουμε κορμό από την περσινή σεζόν, οπότε τα παιδιά που έχουν έρθει πρέπει να μπουν στην διαδικασία να γίνουμε ομάδα. Έχουμε καλούς χαρακτήρες και λειτουργεί όλα αυτό. Σύμφωνα με το πλάνο, η ομάδα θέλει να είναι σκληρή, να υπερασπίζεται την έδρα της, να μην χάνει εύκολα όπως και πέρσι και επιθυμούμε όλοι να έχουν στο νου τους ότι όταν παίζουν με τον Ερμή Σχηματαρίου δεν θα έχουν μια εύκολη ημέρα. Αυτή είναι η φιλοσοφία. Θέλουμε να είμαστε σκληροί στο παιχνίδι μας".
 
Θα συνεργαστείς και την νέα χρονιά με τον κόουτς Νίκο Οικονόμου, ο οποίος έχει μεγάλες επιτυχίες σε διασυλλογικό επίπεδο και επίπεδο εθνικών ομάδων. Θα ήθελα να μας μιλήσεις για τον κόουτς.
 
"Ο κόουτς είναι ένας άνθρωπος που θαυμάζουμε όλοι για όλα όσα έχει καταφέρει, έχει αφήσει το στίγμα του στο μπάσκετ. Αυτό αυτόματα προσθέτει ένα επιπλέον κύρος και σεβασμό προς αυτόν. Είναι ένας πολύ προσιτός άνθρωπος, ένας άνθρωπος που έχει την πειθώ. Σε πείθει για πράγματα, μπορείς να συνεργαστείς, καταλαβαίνεις το τι θέλει και για ποιον λόγο θέλει αυτά τα πράγματα. Εγώ προσωπικά έχω εξαιρετική σχέση, απεριόριστο σεβασμό για αυτόν. Χαίρομαι που είναι στην ομάδα, γιατί αυτό την κάνει πιο ελκυστική. Πολλά παιδιά αν δεν ήταν ο κόουτς, μπορεί να μην είχαν την ίδια θέληση να έρθουν στην ομάδα. Είναι ένας άνθρωπος που αποτελεί από μόνος του έναν πόλο έλξης. Παρόλα αυτά για την δουλειά, πάντα θα επέμβει, θα σου πει πράγματα, θα σε διορθώσει. Ένας προπονητής κυρίως στηρίζεται στο κομμάτι της ψυχολογίας και της διαχείρισης των προσωπικοτήτων. Ένας άνθρωπος που είναι καλός σε αυτό, για να κρατάει τις ισορροπίες. Εγώ προσωπικά έχω μια εξαιρετική συνεργασία και εντός και εκτός παρκέ μαζί του".
 
Ερμής: Εγινε η “πρώτη” (pics)
 
Η ομάδα του Ερμή Σχηματαρίου βρίσκεται στην Βοιωτία. Θα ήθελα να μας μιλήσεις για την στήριξη του κόσμου, αλλά και γενικότερα πώς βλέπεις την ανάπτυξη του αθλητισμού στην ευρύτερη περιοχή.
 
"Εδώ πέρα οι άνθρωποι στον Ερμή μαζί με τον κόουτς Οικονόμου κάνουν μεγάλη προσπάθεια για να φέρουν τα παιδιά στο γήπεδο. Καλώς ή κακώς τα πάντα ξεκινάνε από τα παιδιά. Έχει γίνει τρομερή προσπάθεια για να δημιουργηθούν νέα τμήματα στην ομάδα. Έτσι αυτόματα δημιουργούνται φίλαθλοι για την ομάδα. Παρατηρούμε ότι τα παιδιά μένουν πριν και μετά την προπόνηση, για να δουν κάποια πράγματα, να ξεκλέψουν κάποια φράση από τον οποιοδήποτε. Αυτό βγαίνει κάθε Σάββατο παρά Σάββατο στο γήπεδο, το οποίο γεμίζει από παιδιά και από οικογένειες. Το Σχηματάρι και γενικότερα η Βοιωτία έχει αποκτήσει μια ταυτότητα μπασκετική. Ζει για το Σάββατο και το νοιώθουμε αυτό και εμείς. Είναι υποστηρικτικοί, αγαπούν το μπάσκετ και ακόμη και στα φιλικά τώρα ο κόσμος έρχεται στο γήπεδο και θέλει να δει την ομάδα. Η έδρα μας έχει δυνατό παλμό και προφανώς τον θέλουμε συνέχεια κοντά μας, Είναι και κινητήρια δύναμη αυτής της ομάδας".