Skip to main content

Ο Κώστας Δελέγκος στο Superbasket: «Η Elite League δίνει την δυνατότητα στους Έλληνες παίκτες να κάνουν το step up τους»

Ο προπονητής του Αίαντα Ευόσμου, Κώστας Δελέγκος μίλησε στο superbasket.gr, ενόψει της νέας αγωνιστικής σεζόν στην Elite League, επισημαίνοντας το πόσο ανταγωνιστικό θεωρεί ότι θα είναι το πρωτάθλημα της καινούργιας χρονιάς, αλλά υπογράμμισε και τις απόψεις του για τις καινοτομίες που έχουν μπει στην δεύτερη εν τη τάξει κατηγορία τα τελευταία χρόνια και για το ότι οι Έλληνες παίκτες μπορούν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες της για να αναπτυχθούν περαιτέρω.

 Νέα σεζόν και νέες προκλήσεις για τον κόουτς Κώστα Δελέγκο, ο οποίος φέτος θα έχει τα ηνία του πάγκου του Αίαντα Ευόσμου μετά από δύο γεμάτες τριετίες στον Απόλλωνα Πατρών και στον Κόροιβο Αμαλιάδας αντίστοιχα. 

Ο έμπειρος Έλληνας προπονητής μίλησε για την προετοιμασία που έχει κάνει η ομάδα του ενόψει της νέας αγωνιστικής σεζόν στην Elite League, αλλά και για τις δυνατότητες που δίνει η κατηγορία στους Έλληνες παίκτες, με σκοπό να κάνουν το step up στην καριέρα τους.

Ο Αίας Ευόσμου είναι μια ομάδα που αγωνίζεται αδιάλλειπτα στα εθνικά πρωταθλήματα για περισσότερες από δύο δεκαετίες, ενώ έχει κατακτήσει μεταξύ άλλων και πρωταθλήματα στην Β' Εθνική και στην Γ' Εθνική. 

Αναλυτικά όλα όσα δήλωσε ο κόουτς Κώστας Δελέγκος στο superbasket.gr και στον Άρη Κατσίδη:

Ο Αίας Ευόσμου θα αγωνίζεται την νέα σεζόν στην Elite League. Θα ήθελα να μας μιλήσετε λίγο για την ομάδα σας. 
 
"Η φετινή θα είναι μια σημαντική σεζόν για την ομάδα με την έννοια του ότι προέρχεται από έναν υποβιβασμό και διατήρησε την θέση της στην κατηγορία μέσω της wildcard. Για αυτό θα πρέπει να δείξει ένα διαφορετικό πρόσωπο την καινούργια χρονιά, έτσι ώστε να μην έχει πάλι τα ίδια αποτελέσματα. Σίγουρα και το πρωτάθλημα της Elite League θα είναι ακόμα πιο δύσκολο και συναρπαστικό σε σχέση με την περσινή χρονιά, που αν για εκείνο λέγαμε ότι είναι το πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα των τελευταίων ετών, φέτος θα είναι ακόμα πιο δύσκολο. Οι ομάδες πλέον έχουν εκτινάξει τα μπάτζετ θα έλεγα τα τελευταία χρόνια, βλέπουμε ότι έχουν έρθει στην κατηγορία καλοί παίκτες επιπέδου Α1. Περιμένουμε ένα πολύ δύσκολο και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Τα πράγματα θα είναι δύσκολα για όλες τις ομάδες".
 
Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και κείμενο
 
 Πώς προετοιμάζεστε για την καινούργια χρονιά και ποιοι θα είναι οι στόχοι σας σε αυτήν;
 
"Θα είμαστε μια καινούργια ομάδα, προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε το ρόστερ, ενώ είχαμε κάποιες δυσκολίες της τελευταίας στιγμής κυρίως με την φυγή του Μαλέλη. Αυτές μας χάλασαν λίγο τον προγραμματισμό. Τώρα δυστυχώς έχει ανακατευτεί λίγο η τράπουλα και σε πρώτη φάση περιμένουμε να ολοκληρωθεί το ρόστερ, για να δούμε ακριβώς ποιοι θα είμαστε και πώς θα είμαστε. Προφανώς για μια ομάδα που πέρσι είχε υποβιβαστεί και έμεινε στην κατηγορία με την wildcard, θέλει και φέτος να παραμείνει στην λίγκα που θα είναι πιο δύσκολη από πέρσι. Οπότε, ο πρώτος προφανής και ρεαλιστικός στόχος πρέπει να είναι αυτός. Θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο να αποφύγουμε τα λάθη της περσινής χρονιάς, για να καταφέρουμε να μείνουμε στην κατηγορία. Το σημαντικό είναι να γίνουμε ομάδα γρήγορα, να προχωράμε παιχνίδι με το παιχνίδι. Σιγά σιγά κατά την διάρκεια του πρωταθλήματος θα μπορούμε να λέμε και περισσότερα. Έτσι και αλλιώς αυτήν την στιγμή όπως και εμείς, πολλές ομάδες δεν έχουν ολοκληρώσει τα ρόστερ τους, οπότε δεν είναι ξεκάθαρο να μιλήσουμε για στόχους".
 
 
Παραμένουμε στο κομμάτι της Elite League. Είστε ένα προπονητής με εμπειρία στις εθνικές κατηγορίες. Θα ήθελα να μας πείτε πόσο ανταγωνιστικό θεωρείτε ότι θα είναι το πρωτάθλημα φέτος.
 
"Θεωρώ ότι το πρωτάθλημα φέτος θα είναι πάρα πολύ ανταγωνιστικό. Ίσως να είναι λίγο διαφορετικό σε σχέση με την περσινή χρονιά που βλέπαμε ότι όλες οι ομάδες μπορούσαν να νικήσουν και να χάσουν παντού. Ίσως να υπάρχουν τρεις τέσσερις ομάδες που να ξεχωρίσουν όσον αφορά τα υψηλά σκαλοπάτια της κατηγορίας, λόγω του ότι έχουν εκτοξεύσει τα μπάτζετ τους και έχουν πάρει πολλούς καλούς και έμπειρους παίκτες. Ως προς τα ρόστερ θα είναι ένα βήμα πιο μπροστά από τις υπάρχουσες ομάδες. Υπάρχει ένα γκρουπ ομάδων που είναι έμπειρες στην κατηγορία, έχουν κάνει και επενδύσεις και αυτές με υψηλά μπάτζετ θα διεκδικήσουν την είσοδο τους στα playoffs. Υπάρχει και μεγάλη κατηγορία ομάδων που υπάγεται και η δικιά μας, που θα παλέψουν για να μείνουν στην κατηγορία. Νομίζω ότι είναι αρκετές ομάδες που ξεκινούν με αυτόν τον πρώτο απώτερο σκοπό. Αν και όπως πρωτοείπα, είναι νωρίς ακόμα να πούμε πολλά πράγματα". 
 
Ο Κώστας Δελέγκος αποκαλύπτει τι θα κάνει μετά τον Κόροιβο - Ηχητικό |  Ειδήσεις
 
Ποια είναι η άποψη σας για τις καινοτομίες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην Elite League (π.χ. ξένοι παίκτες, διπλά δελτία, format κτλ).
 
"Η αλήθεια είναι ότι έχουν γίνει αρκετές καινοτομίες που βοηθούν για το καλό του πρωταθλήματος. Σίγουρα είναι και κάποια πράγματα που σηκώνουν συζήτηση, αλλά νομίζω σε γενικές γραμμές έχουν γίνει καινοτομίες που βοηθούν ώστε να γίνει πολύ ελκυστικό και ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα. Σίγουρα για παράδειγμα, η παρουσία των δύο ξένων στις ομάδες, ανέβασε το επίπεδο. Γίνανε όλες οι ομάδες πιο ανταγωνιστικές. Για εμένα ως προπονητής, η άποψη μου είναι πως αν και μας επιτρέπεται να πάρουμε δύο ξένους παίκτες, ο περιορισμός στο χρόνο συμμετοχής τους είναι μια δύσκολη κατάσταση, γιατί οι κόουτς θα πρέπει να έχουμε την σκέψη μας το πώς θα τελειώσουν το παιχνίδι, αλλά πρέπει να κοιτάμε και πόσο χρόνο έχουν παίξει. Δεν έχουμε εκπαιδευτεί για αυτό σαν προπονητές. Παρόλο που το να έχουμε δύο ξένους είναι μεγάλη βοήθεια σε όλες τις ομάδες και ανεβάζει και το επίπεδο της κατηγορίας, κρίνω λάθος το σκεπτικό για τον περιορισμένο χρόνο συμμετοχής, γιατί για κάποιες αγωνιστικές οι εκάστοτε ομάδες μπορεί να μην παίζουν με τα ίδια δεδομένα, για αυτό και με αυτήν την έννοια υπάρχει ένα μικρό αστεράκι όσον αφορά τους δύο ξένους.
 
Τα διπλά δελτία είναι μια διαδικασία που νομίζω ότι ειδικά για τις ομάδες της Αθήνας είναι πολύ βολικό, γιατί εκεί μπορούν να βρουν αρκετούς παίκτες που να είναι σε υψηλότερες κατηγορίες και να μπορούν να βοηθήσουν ομάδες χαμηλότερης κατηγορίας. Είναι μια καινοτομία που σίγουρα βοηθάει νεαρούς παίκτες να πάρουν παιχνίδια στα πόδια τους. Για παράδειγμα αν ένας παίκτης είναι σε ένα ρόστερ ομάδας Α1, έχουν την δυνατότητα να παίξουν με ομάδες Α2 και Β' Εθνικής, για να μπορέσουν να βρουν χρόνο σε αγώνες χαμηλότερης κατηγορίας και να μπορέσουν να κάνουν το step up στην καριέρα τους και να προετοιμαστούν για να πατήσουν τα πόδια τους πιο καλά στην πρώτη κατηγορία. Και αυτή η καινοτομία είναι σημαντική κυρίως για τους νέους αθλητές.
 
Γενικότερα νομίζω ότι και το format με τα playoffs και τα play in δίνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο πρωτάθλημα. Φέτος μπήκε και η διαδικασία των play in. Κάθε χρόνο υπάρχει η προσπάθεια να γίνει πιο ανταγωνιστικό το format. Αξιολογώ ότι γίνονται καλές προσπάθειες στην Elite League, που θα βρεθώ ως προπονητής για έβδομη χρονιά. Ελπίζω κάθε χρόνο να είναι ακόμα πιο ανταγωνιστική και πιο ελκυστικό το προϊόν". 
 
Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα, άτομα που παίζουν μπάσκετ και κείμενο
 
 
Πώς θεωρείτε ότι οι Έλληνες παίκτες μπορούν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες της κατηγορίας και να αναπτυχθούν περαιτέρω;
 
"Κατά την άποψη μου σίγουρα οι Έλληνες παίκτες, που θέλουν να αγωνιστούν να παίξουν στο υψηλό επίπεδο της Basket League, σίγουρα πρέπει να περάσουν από το πρωτάθλημα της Elite League. Είναι για εμένα το πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα στην Ελλάδα. Δεν το συγκρίνω με την Basket League, γιατί εκεί υπάρχουν επτά ξένοι και είναι άλλη η διαδικασία. Θεωρώ ότι ο Έλληνας ταλαντούχος παίκτης που έχει φιλοδοξίες και όνειρα για να πετύχει στην πρώτη κατηγορία, θα πρέπει να έχει πρωταρχικό στόχο να αγωνιστεί αρχικά σε ένα τόσο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, όπως είναι η Elite League. Εκεί θα δει τα όρια του τώρα που υπάρχουν ακόμη και δύο ξένοι σε κάθε ομάδα, ενώ η κατηγορία μπορεί να βοηθήσει ειδικά τους νέους Έλληνες αθλητές να κάνουν το ξεπέταγμα τους, να κάνουν το step up τους και να βρούνε τα όρια τους. Εγώ το συνιστώ στους νέους παίκτες να προσπαθήσουν να μπουν σε ρόστερ ομάδων της δεύτερης εν τη τάξει ελληνικής κατηγορίας, γιατί έχει πολύ μπάσκετ, πολύ τακτική και θα βοηθηθούν πάρα πολύ".
 
 
Ποια θα θέλατε να είναι αγωνιστικά η φιλοσοφία της ομάδας σας και ποια νοοτροπία θα θέλατε να βγάζει στον αγωνιστικό χώρο;
 
"Γενικότερα σε όλες τις ομάδες που έχω προπονήσει θέλω να προσπαθήσουν πάντα για το καλύτερο, να πηγαίνουν σε κάθε παιχνίδι για την νίκη. Μετά το τέλος κάθε παιχνιδιού να κάνουμε το ταμείο μας. Γενικότερα οι ομάδες είναι νεανικές, με παιδιά που έχουν όρεξη για πολύ καλή προπόνηση, για πολύ σκληρή δουλειά και θέλω αυτό να αποτυπώνεται στο παρκέ. Να έχουμε ομάδα που να είναι μαχητική, να προσπαθεί για το καλύτερο και στο τέλος της ημέρας να σκέφτεται ότι είχε κάνει αυτό που μπορούσε και αν τα κατάφερε ή όχι, εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες". 
 
delegkos.jpg
 
Δώσατε ένα φιλικό αγώνα με μια ελληνική ομάδα με μεγάλη ιστορία, τον Άρη. Θα ήθελα να μας μιλήσετε λίγο για αυτό
 
"Όταν μια ομάδα σαν τον Άρη Θεσσαλονίκης σε προσκαλεί να παίξεις ένα φιλικό αγώνα, σαφώς και αυτό που έχεις να κάνεις είναι να το αποδεχτείς. Η ομάδα έχει μεγάλη ιστορία είναι ένας πολύ μεγάλος σύλλογος με πολύ κόσμο, ενώ οι άνθρωποi της δικής μου της γενιάς ξεκινήσαμε το μπάσκετ βλέποντας τον Άρη, τον ΠΑΟΚ και τα ντέρμπι που γίνονταν μεταξύ τους. Σε πρώτη φάση προφανώς και θα έπρεπε να δεχθούμε την πρόσκληση αυτή. Η αλήθεια είναι ότι εμείς όταν δώσαμε το φιλικό είχαμε μόνο μια εβδομάδα προετοιμασίας και δεν ήμασταν προετοιμασμένοι για να παίξουμε ένα τόσο δυνατό και σκληρό φιλικό. Αλλά για εμάς ήταν τιμή μας που παίξαμε φιλικό με μια ομάδα όπως ο Άρης και βρεθήκαμε σε αυτό το γήπεδο, στο Αλεξάνδρειο. Τεστάραμε και εμείς σε ότι βαθμό μπορούσαμε τις δυνάμεις μας.  Όπως είδα στο φιλικό η ομάδα του Άρη θα είναι εξαιρετική, πολύ γεμάτη σε όλες τις θέσεις. Νομίζω ότι θα είναι από τις πολύ καλές ομάδες του φετινού πρωταθλήματος στην Basket League. Ενδεχομένως μετά τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναικό, οι ομάδες του Άρη, της ΑΕΚ και του Περιστερίου θα διεκδικήσουν την πρώτη τετράδα, από αυτά που είδα εγώ από τα ρόστερ. Σκληρή ομάδα με πολύ αμυντική φιλοσοφία όπως κάνει ο κόουτς Καστρίτης, ο οποίος είναι εξαιρετικός στην δουλειά του και τον εκτιμώ πάρα πολύ. Έχει φέτος και τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις που είναι πολύ καλό για τον Άρη και αξίζει να βρίσκεται εκεί για όλο το brandname της ομάδας. Εγώ αυτό που είδα είναι μια πάρα πολύ καλή και γεμάτη ομάδα". 
 
Μπορεί να είναι εικόνα 9 άτομα, άτομα που παίζουν βόλεϊ και άτομα που παίζουν μπάσκετ