Ο ασίσταντ κόουτς του Χαρίλαου Τρικούπη, Βαγγέλης Μυλωνάς μίλησε στο Superbasket.gr για τις απόψεις του για την νέα σεζόν στην Elite League, υπογραμμίζοντας την φιλοσοφία και την νοοτροπία που θέλει να έχει η ομάδα του, αλλά και τις χρήσιμες εμπειρίες που έλαβε από την παρουσία του στο εξωτερικό.
Ο Χαρίλαος Τρικούπης από την σεζόν 2018-2019 βρίσκεται στην Elite League, με εξαίρεση την σεζόν 2020-2021 που αγωνίστηκε στην Basket League, έχοντας εδραιωθεί στην κατηγορία τα τελευταία χρόνια. Η ομάδα την φετινή σεζόν θα βρίσκεται υπό τις οδηγίες του κόουτς Ηλία Μούτσιου, ο οποίος θα έχει βοηθό προπονητή τον Βαγγέλη Μυλωνά. Με καταγωγή από τη Χαλκίδα, είναι 23 ετών και είναι απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής με ειδικότητα στο άθλημα της καλαθοσφαίρισης. Επίσης έχει κάνει μεταπτυχιακό σε πανεπιστήμιο της Λιθουανίας πάνω στη προπονητική της καλαθοσφαίρισης και το management. Έχει εργαστεί ως assistant coach στο αντρικό τμήμα του ΓΑΣ Κομοτηνής στη Β’Εθνική και ως head coach στο εφηβικό τμήμα. Τέλος τη περασμένη αγωνιστική περίοδο ήταν στο τμήμα scouting της λιθουανικής ομάδας, Ρίτας Βίλνιους, η οποία αγωνιζόταν στο BCL.
Αναλυτικά όλα όσα δήλωσε ο Βαγγέλης Μυλωνάς στο Superbasket.gr και στον Άρη Κατσίδη:
Ο Χαρίλαος Τρικούπης θα αγωνίζεται την νέα σεζόν στην Elite League. Θα ήθελα να μας μιλήσεις λίγο για την ομάδα σας.
"Για τον Χαρίλαο Τρικούπη μπορώ να σας πω τα καλύτερα. Βρισκόμουν στο εξωτερικό και γύρισα στην Ελλάδα για την ομάδα. Όλη η κοινωνία προσπαθεί να στηρίξει την ομάδα. Η ομάδα πάρα πολύ καλές εγκαταστάσεις, ενώ κάτι πολύ καλό είναι πως το γυμναστήριο βρίσκεται δίπλα στο γήπεδο. Οι άνθρωποι της ομάδας, η διοίκηση, η πρόεδρος προσπαθούν να μας προσφέρουν ότι χρειαζόμαστε για να μπορούμε να δουλέψουμε όπως θέλουμε. Είναι μια μικρή κοινωνία, άλλες ομάδες στην Elite League δεν έχουν τόσες παροχές.
Η ομάδα για την νέα σεζόν θα βλέπει το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά, δεν έχουμε θέσει κάποιον στόχο. Θέλουμε να πάμε όσο καλύτερα μπορούμε. Η ομάδα έχει τους παίκτες που ήθελε αυτήν την στιγμή και θα προσπαθήσουμε να δουλέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερο για να βγάλουμε το 100% των παικτών μας".
Παραμένουμε στο κομμάτι της Elite League. Θα ήθελα να μας πεις πόσο ανταγωνιστικό θεωρείς ότι θα είναι το πρωτάθλημα φέτος.
"Το πρωτάθλημα της Elite League θεωρώ ότι θα είναι πάρα πολύ ανταγωνιστικό, ίσως και το πιο ανταγωνιστικό των τελευταίων χρόνων. Όλες οι ομάδες έχουν κάνει το καλύτερο δυνατό, έχουν ενισχύσει τα μπάτζετ τους, κάποιες πήραν παίκτες από την Basket League, κάτι που συνεπάγεται την αναβάθμιση του πρωταθλήματος. Η ομοσπονδία με τις ενέργειες της προσπαθεί να φέρει νέους αθλητές στο πρωτάθλημα".
Ποια είναι η άποψη σου για τις καινοτομίες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην Elite League (π.χ. ξένοι παίκτες, διπλά δελτία κτλ).
"Αν δεν είχε γίνει η είσοδος των ξένων παίκτων στην κατηγορία δεν θα δελεαζόμουν και εγώ να γυρίσω από το εξωτερικό στην Ελλάδα. Λόγω αυτού, έχει γίνει μεγάλη αναβάθμιση στο πρωτάθλημα. Οι ξένοι παίκτες βοηθούν τους Έλληνες παίκτες να ανέβουν επίπεδο και λειτουργούν ως έξτρα. Τα διπλά δελτία είναι κάτι πολύ θετικό για την κατηγορία, γιατί παίκτες που προπονούνται που τις μεγάλες ομάδες, κατεβαίνουν ένα επίπεδο για να παίξουν στην κατηγορία αυτή και αυτό την ανεβάζει επίπεδο. Θεωρώ ότι καλό είναι όλοι οι μικροί ηλικιακά παίκτες να παίζουν σε αυτήν την λίγκα. Σιγά σιγά με την πάροδο του χρόνου θα γίνει αυτό. Αυτή η κατάσταση θα είναι πιο ευεργετική τόσο για τις ομάδες, όσο και για τους παίκτες, γιατί θα μπορούν να πάρουν περισσότερα παιχνίδια στα πόδια τους και εμπειρίες για τα επόμενα χρόνια που θα αγωνίζονται σε υψηλότερο επίπεδο".
Πώς θεωρείς ότι οι Έλληνες παίκτες μπορούν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες της κατηγορίας και να αναπτυχθούν περαιτέρω;
"Δεν είναι κάτι κρυφό ότι οι Έλληνες παίκτες μικρής ηλικίας όταν πάνε σε κάποιες μεγάλες ομάδες δεν παίρνουν χρόνο συμμετοχής. Οπότε αν κατέβουν στην Elite League και πάρουν χρόνο συμμετοχής, μετά για παράδειγμα από ένα χρόνο, θα είναι προετοιμασμένοι, ανταγωνιστικοί για τις απαιτήσεις του πρωταθλήματος της Basket League, να είναι αξιόλογοι, να έχουν καλά στατιστικά, να βοηθάνε τις ομάδες τους και ταυτόχρονα να βοηθιέται το ελληνικό μπάσκετ και οι εθνικές ομάδες. Όταν ένας παίκτης δεν παίζει, δεν αναπτύσσει 100% τις ικανότητες του".
Ποια θα θέλατε στον Χαρίλαο Τρικούπη να είναι αγωνιστικά η φιλοσοφία της ομάδας σας και ποια νοοτροπία θα θέλατε να βγάζει στον αγωνιστικό χώρο;
"Σχετικά με την φιλοσοφία της ομάδας θέλουμε να είμαστε όσο πιο hustle γίνεται. Να δίνουμε μάχη για την κάθε μπάλα και σε κάθε λεπτό του αγώνα. Να μην αφήνουμε την μπάλα να την παίρνει ο αντίπαλος, αλλά και να συμβαίνει αυτό, να παίζουμε επιθετική άμυνα και να προσπαθούμε να κάνουμε άμεσα την μπάλα δικιά μας. Να τρέχουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε το γήπεδο, για να έχουμε όσες περισσότερες κατοχές μπορούμε".
Ποιες οι εμπειρίες από την παρουσία σου στο λιθουανικό μπάσκετ και για τα καμπ του φετινού καλοκαιριού;:
"Η Ρίτας Βίλνιους είναι μια ομάδα που παίζει στο τοπ επίπεδο, στο BCL. Εγώ εκεί και πέρα ήμουν scouter και indivindual coach, οπότε έκανε ατομικές προπονήσεις με κάποιους παίκτες όπως π.χ. ο Μάρκους Φόστερ. Ήταν μια τρελή εμπειρία για εμένα, αλλά και στο θέμα επιπέδου εννοώ. Το λιθουανικό μπάσκετ εξελίσσεται και στα επόμενα χρόνια θα είναι ακόμα καλύτερο. Το απέδειξε αυτό και στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2023, ιδιαίτερα στον αγώνα με την χώρα μας. Είχαν 15/26 τρίποντα, σουτάρουν με πάνω από 65% ποσοστό και ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους χάσαμε.
Όταν παρακολουθούσα τους αγώνες με τον κόουτς Κεζμούρα, τον κόουτς Δέδα και τον κόουτς Ζιμπένας, οι οποίοι βρίσκονται και στην Εθνική Λιθουανίας, μου έκανε μεγάλη εντύπωση ότι τα παιδιά από 13 χρονών σουτάρουν. Μπορεί σε ένα ματς ένα παιδί να κατέβαινε με ντρίμπλα το κέντρο και να σούταρε τρίποντο. Ανεξαρτήτως αν το έβαζε, δεν θα του έλεγαν κάτι οι προπονητές. Πιστεύω ότι η Λιθουανία τα επόμενα χρόνια θα έχει καλή εθνική ομάδα και θα παράγει πολλούς παίκτες. Όπως είδατε ο Ολυμπιακός φέτος πήρε Λιθουανό παίκτη, τον Ίνγκνας Μπραζντέικις και έδωσε πολλά χρήματα για να τον πάρει. Έχουν διαφορετική φιλοσοφία ως προς την προπόνηση, τους αθλητές, τους προπονητές. Μπορώ να σας πω ότι σε σχέση με τις ελληνικές ακαδημίες, εκεί υπάρχουν τρεις-τέσσερις ακαδημίες, τα basketball schools, που μαζεύονται όλα τα παιδιά και οι προπονητές. Αυτό μόνο θετικά μπορεί να αποφέρει. Έχουν μπει στην ίδια φιλοσοφία που βρίσκονται και οι Ισπανοί.
Θεωρώ ότι πρέπει να δώσουμε πάρα πολύ έμφαση στην ατομική προπόνηση των μικρών ηλικιακά αθλητών. Στην Ελλάδα πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν είμαστε πλέον σκακιστές ή προπονητές, αλλά πρέπει να βελτιώσουμε τον παίκτη μας, ώστε όταν δίνεται η πάσα, να βρίσκει τρόπους να βάζει το καλάθι. Να μην προσπαθούμε να βγάλουμε ένα σύστημα και όταν το χάνει ο εκάστοτε παίκτης, να βλέπουμε τι φταίει. Θέλουμε να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τον αθλητή όσο περισσότερο μπορούμε ατομικά και να βάλουμε ένα στόχο πενταετίας, με σκοπό να βγάλουμε αθλητές. Στα καμπ στο εξωτερικό και στις ΗΠΑ για παράδειγμα οι παίκτες δεν δουλεύουν σε μικρές ηλικίες συστήματα, αλλά δουλεύουν ατομικά. Όσο μεγαλώνει ο παίκτης θα μπορεί να βελτιώνεται, να κάνει το step up. Φέτος το καλοκαίρι απέκτησα πολλές εμπειρίες, γιατί ήμουν individual coach σε ένα από τα μεγαλύτερα καμπ στην Τουρκία, στο Instabul International Camp 2023, ενώ ήμουν στις ΗΠΑ για τέσσερις εβδομάδες ως individual coach και προπονούσα τρεις παίκτες στο Μαιάμι ατομικές προπονήσεις για να μπουν τα παιδιά σε κολλέγια".