Skip to main content

Σαρικόπουλος: «Σταματάω χωρίς να έχω κάποιο απωθημένο, θα συνεχίσω να σκέφτομαι σαν παίκτης»

Για την νέα σελίδα στην καριέρα του, ως GM του Ηρακλή, μίλησε στο EOK WEB Radio ο Ζήσης Σαρικόπουλος.

Αναλυτικά ο νέος γενικός διευθυντής του «Γηραιού» μίλησε:

Για την αποχώρησή του απ’ την δράση: «Πάντα φτάνει αυτή η στιγμή και έφτασε τώρα. Είναι κάτι αναπόφευκτο, κανείς δε μπορεί να το αποφύγει. Πραγματικά είμαι και γεμάτος και χαρούμενος και αισιόδοξος για τη συνέχεια. Σίγουρα το μπάσκετ θα μου λείψει παικτικά, όμως από την άλλη δε μπορώ να πω ότι σταματάω έχοντας απωθημένα. Σίγουρα θέλω να συνεχίσω να αθλούμαι και να διατηρούμε σε μια καλή κατάσταση, αλλά δε σταματάω έχοντας κάποιο απωθημένο. Είμαι πολύ καλά με την απόφασή μου».

Για το αν έχει «σκοτώσει» τον παίκτη μέσα του: «Επειδή έχω περάσει από αρκετούς τραυματισμούς σοβαρούς, στο μυαλό μου υπήρχε αυτό είτε νωρίτερα είτε αργότερα. Μπορώ να πω ότι τον παίκτη τον “σκοτώνεις” μέσα σου στο παικτικό κομμάτι επειδή θέλω να είμαι στον χώρο και θα μείνω στον χώρο, θα συνεχίσω να σκέφτομαι και σαν παίκτης. Μπορεί πλέον να έχω άλλο πόστο, αλλά με νοιάζει να έχω και την πλευρά του παίκτη. Πρέπει να σκέφτεσαι και σαν παίκτης και να βλέπεις πράγματα από αυτήν τη σκοπιά, ώστε να έχεις και απαιτήσεις απ’ τον παίκτη που έχεις δίπλα σου».

Για το αν το είχε αποφασίσει καιρό πριν: «Το σκεφτόμουν μες στη χρονιά καταρχάς για λόγους υγείας. Επειδή έχω ταλαιπωρηθεί και έχω κάνει τρία σοβαρά χειρουργεία, δε θέλω να μπω στη διαδικασία σαν παίκτης να κλέβω, να παίρνω χάπια, να παίζω με πόνους, με ενέσεις. Ήθελα να σταματήσω με αξιοπρέπεια, για εμένα αυτό είναι το πιο σωστό. Μες στη χρονιά είδα ότι για να είμαι στο επίπεδο που θέλω και να διατηρηθώ σε αυτό πλησίαζε αυτή η στιγμή. Επομένως, ήμουν συνειδητοποιημένος. Όσον αφορά την επόμενη μέρα, ξεκίνησε μες στη χρονιά να υπάρχει αυτή η προοπτική, αλλά συνέχισα να λειτουργώ σαν παίκτης μες στην ομάδα».

Για τις στιγμές που ξεχωρίζει στην καριέρα του: «Για εμένα το σημαντικότερο είναι όταν τραβάς μια γραμμή τελειώνοντας σαν παίκτης να δεις τι έχει γίνει πίσω. Είναι πολύ σημαντικές οι σχέσεις που έχω δημιουργήσει με ανθρώπους, οι φιλίες και οι σχέσεις ζωής. Είμαι περήφανος, γιατί, πέρα από επιτυχίες-αποτυχίες, έχω δημιουργήσει σχέσεις ζωής με άτομα που έχουμε αποφασίσει να είμαστε κοντά, φίλοι-αδέρφια, για μια ζωή και παράλληλα έχω τη δυνατότητα για οποιοδήποτε θέμα χρειαστώ κάτι να μπορώ να πάρω κάποιον με τον οποίον έχω συνεργαστεί και να ξέρω ότι μπορώ να βγάλω μια άκρη και να επικοινωνήσω. Αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ το μπάσκετ. Σαν στιγμές, υπάρχουν πολλές μεμονωμένες. Κρατάω κάτι που δεν έχω ξαναβιώσει σαν παίκτης. Μου έμεινε πάρα πολύ έντονα χαραγμένη η ατμόσφαιρα του Final-4 της Elite League και ειδικότερα του αγώνα με τον Πανιώνιο. Σαν παίκτης δεν έχω ξαναπαίξει ποτέ σε γήπεδο που έχει τόσο πολύ κόσμο και απ’ τις δύο ομάδες. Παράλληλα, κρατάω τη συσπείρωση του κόσμου της ομάδας μου στην Αθήνα και ως προς τη στήριξη και την αντιμετώπιση. Ένιωσα ότι τελείωσε η χρονιά και παρ’ όλο που δεν πετύχαμε τον βασικό μας στόχο κάναμε τον κόσμο περήφανο».

Για το ότι αναλαμβάνει χρέη General Manager στον Ηρακλή: «Καταρχάς, προέκυψε μέσα απ’ την επικοινωνία που είχα με τον ιδιοκτήτη της ομάδας, τον κύριο Μάνσφιλντ, όλη τη χρονιά. Τον ενδιέφερε και τον ίδιο αυτή η προοπτική. Εμένα με ενδιέφερε να μείνω στον χώρο, να κάνω κάτι που και θα με εμπνέει και θα με ιντριγκάρει και θα είναι πάνω στο αντικείμενό μου. Αυτό σπούδασα. Ήθελα να συνδυάσω το business management στο μπάσκετ και να μείνω στον χώρο. Με ενδιαφέρει πολύ αυτή η προοπτική. Ευχαριστώ τον κύριο Μάνσφιλντ που μου δίνει αυτή τη δυνατότητα. Επίσης, ευχαριστώ την ομάδα μου, τους συμπαίκτες μου, το staff, τη διοίκηση, όλους τους ανθρώπους που είχα στον Ηρακλή για την εμπιστοσύνη που εισέπραξα. Είμαι ενθουσιασμένος για αυτήν τη νέα προοπτική».

Για τις αρμοδιότητές του σε αυτό το πόστο: «Είναι ένα πόστο πολυλειτουργικό. Θα πρέπει να μπορώ να κάνω αρκετά πράγματα και να διαχειριστώ αρκετές καταστάσεις. Έχει να κάνει με τη λήψη αποφάσεων, με το να επιβλέπω καταστάσεις ή πράγματα πώς θα λειτουργούν, κομμάτια της ομάδας, να μπορώ να βλέπω τι γίνεται ως προς το τμήμα μάρκετινγκ, το χορηγικό μάρκετινγκ, πώς λειτουργεί η ομάδα μας που είναι ΚΑΕ, είναι μια εταιρεία. Πρέπει να το δεις από πολλές διαφορετικές πλευρές, γι’ αυτό και είναι ένα πόστο που πρέπει να διαχειριστείς πολλά πράγματα. Είναι πάρα πολύ απαιτητικό και θέλω να ανταπεξέλθω, γιατί είναι μια ομάδα με πολύ μεγάλη ιστορία, με πολύ μεγάλη μπασκετική κουλτούρα και πραγματικά αξίζει».

Για τη φετινή πορεία του Ηρακλή: «Αυτό που καταφέραμε σαν ομάδα, παρ’ όλο που δεν πετύχαμε τον στόχο μας, ήταν μεγάλη επιτυχία και δε θα μπορούσαμε να το πετύχαμε αν έλειπε έστω και ένας. Δε θα μπορούσε η ομάδα να λειτουργήσει διαφορετικά. Όλοι συνέβαλαν πάρα πολύ σε αυτό, βοήθησαν πάρα πολύ και εμένα και τους ευχαριστώ όλους».

Για το αν είναι έτοιμος ο Ηρακλής να υποστηρίξει τη Basket League σε περίπτωση που του δοθεί η ευκαιρία: «Ο Ηρακλής είναι καθ’ όλα έτοιμος. Είναι μια ομάδα που λειτουργεί κανονικά, που είναι κανονική ΚΑΕ, έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, αν χρειαστεί και αν μπει στη διαδικασία είναι έτοιμη να ανταπεξέλθει. Είμαστε προετοιμασμένοι και γι’ αυτό το σενάριο. Μας νοιάζει να κρατάμε χαμηλά τη μπάλα και να κάνουμε ουσιαστική δουλειά. Είμαστε, όμως, στα πάντα έτοιμοι εφόσον κληθούμε, που αυτό θα είναι μεγάλη τιμή για εμάς».