Skip to main content

Μάνταλος: «Θέλουμε να δείξουμε στο ελληνικό μπάσκετ ότι μπορείς να είσαι επιτυχημένος αγωνιστικά όντας οικογένεια στις μεταξύ σου σχέσεις»

Για την νέα αγωνιστική περίοδο , το ρόστερ , το θέμα του γηπέδου , για τις βλέψεις που έχει για την άνοδο στην Basket League μίλησε ο προπονητής της Μεγαρίδας Γιώργος Μάνταλος στο EOK Web Radio.

Αναλυτικά όσα είπε:

Για το ότι έχουν ήδη ολοκληρώσει το ρόστερ της επόμενης σεζόν: «Η πρόταση που θέλουμε να περάσουμε στο ελληνικό μπάσκετ είναι ότι μπορείς να είσαι επιτυχημένος αγωνιστικά όντας οικογένεια στις μεταξύ σου σχέσεις. Δεν είναι μόνο η επιστροφή του Δημήτρη και η παραμονή του Πέτρου Γερομιχαλού, παρά τις πολλές και δυνατές προτάσεις που έλαβε, δεν είναι μόνο η παραμονή του αρχηγού μας, είναι η επιστροφή του Νίκου Κοντόπουλου, ο τρόπος με τον οποίον έχουν “δεθεί” με την ομάδα ο Καλλινικίδης, ο Τσόχλας και τα υπόλοιπα παιδιά, είναι η συγκέντρωση που κάναμε με τον Υπουργό μας, τον πρόεδρο της Βουλής, τον αντιπεριφερειάρχη, τον δήμαρχό μας. Έγινε μια πολύ μεγάλη και όμορφη συζήτηση σχετικά με το μέλλον της ομάδας και είχαμε την τιμή ο δήμαρχος της πόλης να συντονίζει τη συζήτηση. Πήραμε δεσμεύσεις απ’ όλους τους φορείς, δηλώθηκε ξεκάθαρα η ομοψηφία. Ήθελα σημειολογικά πριν από αυτήν τη συνάντηση να ολοκληρώσω το ρόστερ για να δείξω ότι ξέρουμε πάρα πολύ καλά τι κάνουμε και δεν το κάνουμε στην τύχη. Γίνονται όλα τα βήματα με πολύ μεγάλη προσοχή, με σχεδιασμό, με επαγγελματισμό και η ομάδα πάει καλά επειδή τη διοικούν τεχνοκράτες του μπάσκετ. Επειδή έχω και την ευτυχία το staff να με ακολουθεί εδώ και πολλά χρόνια και επειδή πλέον αρχίζουμε και αποκτάμε μια “ταυτότητα”, οδηγηθήκαμε στο να ξέρουμε ήδη από τα μέσα της περασμένης σεζόν ποιους παίκτες θέλουμε να πάρουμε. Τον Θανάση Τσούκα τον “κυνηγούσα” απ’ τα Χριστούγεννα, τον Βίκτορ τον ήθελα πολύ καιρό και τα υπόλοιπα παιδιά επίσης».

Για το αν θα πάνε για 2ο ξένο: «Δε θα πάμε για 2ο ξένο, δεν πάμε για άλλες μεταγραφές, αυτό είναι το ρόστερ μας. Είμαστε υπερπλήρεις, είμαστε όμορφα, γίνεται το γνωστό κάστινγκ που γίνεται σε θέματα χαρακτήρα, τα παιδιά είναι καλά. Δεν κάνουμε άλλες μεταγραφές, αυτοί είμαστε και έτσι θα πάμε. Μπορεί μόνο να γίνει μια προσθήκη σε μικρά παιδιά».

Για τον στόχο της επόμενης σεζόν: «Υπάρχει μια ξεκάθαρη εμπιστοσύνη. Έχω ακριβώς τα παιδιά που θέλω να δουλέψω, οπότε δεν έχω καμία δικαιολογία. Είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε μπροστά μας 5-6 μπάτζετ μεγαλύτερα από εμάς στην κατηγόρια, αν πάει σύμφωνα με τα περσινά δεδομένα. Όμως, πιστεύω πολύ στη ομοιογένεια της ομάδας, πιστεύω πολύ στη συνέπεια με την οποία δουλεύουμε, τη σταθερότητα που επιδεικνύουμε ως οργανισμός. Επειδή πλέον δεν είμαστε rookie στην κατηγορία, γνωρίζοντας και την κατηγορία καλά, ξέρω ότι θα πάμε μέχρι το τέλος. Αν ο παράγοντας τύχη δεν παίξει σημαντικό ρόλο, εμείς θα είμαστε εκεί. Θα το έβαζα και στοίχημα αυτό, το πιστεύω ακράδαντα και δε φοβάμαι να το δηλώσω, γιατί δε φοβάμαι να κριθώ εκ των υστέρων. Ο στόχος είναι ξεκάθαρα να βρισκόμαστε εκεί και το λέμε απ’ την πρώτη μέρα».

Για το αν η ομάδα είναι έτοιμη να υποστηρίξει τη Basket League σε περίπτωση που φτάσει εκεί: «Αν δεν είναι έτοιμη, τότε να μην πάμε. Εμείς δεν εξυπηρετούμε άλλους σκοπούς, ο αθλητισμός είναι αυτό ακριβώς. Θέλω λοιπόν να πάμε εκεί που μπορούμε να πάμε και να δηλώσουμε μετά ως Μέγαρα ότι δε μπορούμε να το υποστηρίξουμε αυτό που πήραμε. Αλλά θα έχω ωθήσει όλους στο σημείο το οποίο θα αναλάβουν τις ευθύνες τους, με πρώτο-πρώτο εμένα που “τρέχω” το πρόγραμμα, αλλά και τη διοίκησή μας. Γιατί αγωνιζόμαστε αν δε μπορούμε; Τότε, πολύ απλά, να αδειάσουμε τη θέση, να έρθει ένα άλλο σωματείο, να την πάρει και να αντιπροσωπεύσει αυτό που δε μπορούμε να αντιπροσωπεύσουμε».

Για το γηπεδικό κομμάτι: «Το γηπεδικό είναι ένα ξεκάθαρο θέμα. Δε μπορεί μια πόλη 40 χιλιόμετρα από την Αθήνα να μην έχει ένα κλειστό που να πληροί τις προδιαγραφές εφόσον έχει τόσα χρόνια μια ομάδα που αποτελεί τον εξωτερικό πρεσβευτή της. Τα Μέγαρα είναι μια οντότητα. Είναι επαρχιακή πόλη σε θέση προαστίου, με μια αγροτική οικονομία, επιχειρηματικότητα, βιομηχανικές ζώνες, με δύο θάλασσες. Είναι ξεκάθαρο ότι μπορεί να το κάνει. Το θέμα είναι αν θα βρεθούν άνθρωποι να το υποστηρίξουν ή αν δε μπορούν. Έχω μια δέσμευση απ’ τον δήμο ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά να ξεκινήσουν τα έργα. Δε θέλω να μπλέκομαι σε χωράφια άλλων. Δείχνω εμπιστοσύνη γιατί είναι άνθρωποι που είμαστε μαζί από παιδιά, πιστεύω ότι θα το υλοποιήσουν. Εκείνο που έκανα σαφές και διατρανώθηκε από παντού είναι ότι η ΝΕΜ και ο αθλητισμός δεν είναι δευτερεύον κομμάτι. Μετά και τη συνάντηση της Πέμπτης (13/06), είναι πρώτη προτεραιότητα. Έχω αυτές τις δεσμεύσεις».

Για το μπάτζετ: «Η ΝΕΜ είναι ένα φάσμα μάρκετινγκ. Έχουμε μια δεκαετία που τα καταφέρνουμε όντες αυτάρκεις, καταφέρνουμε και χωρίς να έχουμε ούτε ένα ευρώ χρέος όταν λήγει η σεζόν να πηγαίνουμε στην επόμενη και να έχουμε κάνει σωστό προϋπολογισμό. Όταν μια ομάδα μπορεί και παράγει απ’ το ίδιο της το προϊόν ένα ποσό της τάξεως του 100% όλα αυτά τα χρόνια και μπορεί να καταφέρει να βρίσκει το 80% για να φτάσει στο ψηλότερο επίπεδό και ζητάει το 20% για χρηματοδότηση, εάν η τοπική κοινωνία δε μπορεί να βρει αυτό το 20% πάλι δεν αξίζουμε. Θα ζυγιστούμε, θα μετρηθούμε και θα πάρουμε αυτό που μάς αξίζει. Η ΝΕΜ είναι έτοιμη με το 80% του μπάτζετ για να υπάρξει στην Α1. Ζητάμε απ’ την τοπική κοινωνία να συνεισφέρει το άλλο 20% για να τα καταφέρουμε. Αν δεν το καταφέρουμε, να μην έχουμε την απαίτηση να είμαστε εκεί».

Για τη φετινή σεζόν: «Η ομάδα έκανε ό,τι μπορούσε να κάνει. Υπάρχουν ένα σωρό αγωνιστικές λεπτομέρειες που θα μπορούσαμε να αναφέρουμε για να είμαστε εμείς στο Final-4 και να διεκδικούσαμε από τώρα την άνοδό μας. Η απάντηση είναι απλή, δεν είμαστε έτοιμοι. Το γεγονός αυτό εισχώρησε μέσα μας. Δε μπορώ να πω ότι ήταν μάθημα, ήταν όμως εμπειρία».

Για το αν η φετινή πορεία με τη ΝΕΜ είναι η καλύτερη στην προπονητική του καριέρα: «Δεν είμαι τύπος που επηρεάζεται, είμαι όμως πολύ περήφανος ως Μεγαρίτης. Ανέβασα στο προφίλ μου κάτι με την Κατερίνα Στεφανίδη, η οποία είπε δακρυσμένη κάτι πολύ εμπνευσμένο για εμένα. Είπε “Απασχολούμενοι όλον τον καιρό για να δούμε πού είμαστε και να ζητάμε περισσότερα και παραπάνω πράγματα απ’ τον εαυτό μας, ξεχνάμε να σταθούμε και να δούμε πού έχουμε φτάσει. Μήπως έχουμε φτάσει εκεί που ονειρευόμαστε, είμαστε ήδη εκεί και δεν το απολαμβάνουμε;”. Είναι μεγάλη κουβέντα, απίστευτη κουβέντα από έναν απίστευτο άνθρωπο. Επειδή αγαπώ υπερβολικά την πόλη μου, σκέφτηκα ότι αν λέγαμε πριν μερικά χρόνια ότι θα βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο, είχε σημασία αν κερδίσουμε ή αν χάσουμε τον τελικό; Οπότε απαντάω ειλικρινά ότι δε με απασχολεί. Αλλά την επόμενη σεζόν θα πάμε καλύτερα, είναι δέσμευση».

Για τη στήριξη του κόσμου φέτος: «Πρέπει να ζητήσω συγνώμη απ’ τους Μεγαρίτες, ήμουν πολύ σκληρός μαζί τους. Πήγαν 1.500 άτομα επί δύο συνεχόμενες ημέρες στο UNICEF Trophy και κατά τη διάρκεια των play-offs, τους αδίκησα γιατί ήθελα λίγο παραπάνω κόσμο στο γήπεδο. Όταν πήγαμε με τον συνεργάτη μου να δούμε το ματς της 3ης θέσης, Περιστέρι-Άρης, 5 λεπτά πριν την έναρξη του αγώνα ήταν περίπου 150 άτομα. Γενικά είχε στο γήπεδο 500-600 άτομα, εκ των οποίων οι 300 ήταν ελληνικό μπάσκετ, οι 100 αρειανοί Αθηναίοι διάσπαρτοι και οι υπόλοιποι. Όταν είδα ότι η ομάδα πάει να πάρει την 3η θέση στο ελληνικό πρωτάθλημα, με εκπληκτικές πορείες στην Ευρώπη και οι δύο, να έχουν τόσα λίγα άτομα παρόντα, κατάλαβα ότι ήμουν άδικος με τους Μεγαρίτες, γιατί είχαμε 500 άτομα ό,τι και να γίνει σε κάθε ματς, εντός και εκτός έδρας».