Skip to main content

Κουρμέτζας στο Superbasket: «Θα δώσουμε την ευκαιρία στα νέα παιδιά, αλλά τίποτα δεν θα τους χαριστεί»

Ο άμεσος συνεργάτης του κόουτς Θανάση Γιαπλέ, Γιώργος Κουρμέτζας μίλησε στο superbasket.gr, λίγο πριν την έναρξη της νέας αγωνιστικής σεζόν στην Elite League, για την νέα σελίδα στον ΑΟ Τρίκαλα, υπογραμμίζοντας τις ευκαιρίες που θέλει να δώσει η θεσσαλική ομάδα στα νέα παιδιά.

Υπό τις οδηγίες του κόουτς Θανάση Γιαπλέ, η ομάδα των Τρικάλων Μπάσκετ μπήκε στα μπαράζ ανόδου της National League 1 (Β' Εθνικής) και κάνοντας το 2/2 επί του Αιγάλεω, πήρε το εισιτήριο της ανόδου για την Elite League (Α2).

Για αυτό και η θεσσαλική πόλη επέστρεψε με εκπρόσωπο στην δεύτερη τη τάξει κατηγορία του ελληνικού πρωταθλήματος την φετινή σεζόν. Βέβαια κατά την διάρκεια του καλοκαιριού είχαμε την ιστορική συγχώνευση της ομάδας Τρίκαλα Μπάσκετ και του ΑΟ Τρίκαλα, κάτι που έφερε νέο αέρα στον σύλλογο, υπό την στέγη των κυανέρυθρων.

Συνεχίζει να έχει τα ηνία της ομάδας ο κόουτς Θανάσης Γιαπλές, με τον προπονητή, Γιώργο Κουρμέτζα να είναι άμεσος συνεργάτης του.

 Ο κόουτς Γιώργος Κουρμέτζας έχει μεγάλη σύνδεση με την τρικαλινή ομάδα, αφού αποτελεί τον πρώτο σκόρερ της ιστορίας της, ενώ την έχει υπηρετήσει από πολλά άλλα πόστα. Σαν παίκτης έχει αγωνιστεί σε όλες τις εθνικές κατηγορίες( Α1 με τον Σπορτιγκ ), αλλά και την σεζόν 1991-1992, είχε δύο υποτροφίες από τα Αμερικανικά κολλέγια, Πρόβιντενς και Τεμπλ. Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι κατέχει το ρεκόρ τριπόντων για Έλληνα μπασκετμπολίστα, πετυχαίνοντας 19 σε έναν αγώνα.

Ο ΑΟ Τρικάλων θέλει να εδραιωθεί και πάλι στις πιο μεγάλες κατηγορίες, για αυτό και θα δώσει την μάχη του, με έντονο το νεανικό στοιχείο στην σύνθεση της ομάδας του. Για αυτό, αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι θα δώσει την ευκαιρία σε νέα ηλικιακά παιδιά με θητεία και επιτυχίες από τις μικρές εθνικές ομάδες της Ελλάδας, για να παίξουν σε αυτήν την ανταγωνιστική κατηγορία.

Τα Τρίκαλα ανέβηκαν στην δεύτερη τη τάξει κατηγορία του ελληνικού πρωταθλήματος και την φετινή σεζόν θα αγωνίζονται στην Elite League. θα ήθελα να μας αναφέρετε πώς βλέπετε την συμμετοχή σας στο φετινό πρωτάθλημα;

«Την περσινή σεζόν καταφέραμε να πάρουμε την άνοδο, κάτι που φάνταζε πολύ δύσκολο όταν αναλάβαμε την ομάδα. Διαδεχθήκαμε εκείνη την περίοδο τον κόουτς Χάρη Φόρο που είχε κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά και είχε την ομάδα στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας. Νικήσαμε ομάδες με μεγαλύτερο μπάτζετ και πήραμε πανάξια το εισιτήριο της ανόδου για την Elite League, κάτι που είχε να γίνει στην πόλη δώδεκα ολόκληρα χρόνια. Θέλουμε την φετινή χρονιά να παρουσιάσουμε ένα ανταγωνιστικό σύνολο που θα παλεύει σε όλους τους αγώνες απέναντι σε κάθε αντίπαλο. Το ταμείο θα γίνει στο τέλος»

Το καλοκαίρι έγινε η συνεργασία μεταξύ της ομάδας, Τρίκαλα μπάσκετ και του ΑΟ Τρικάλων, με αποτέλεσμα να αλλάξει το όνομα της ομάδας σας. Θα ήθελα να μας μιλήστε για αυτό το γεγονός και τις αλλαγές που έφερε.

«Υπήρχαν από καιρό ζυμώσεις για να γίνει μια σύμπραξή δυνάμεων στο τρικαλινό μπάσκετ. Όταν ωριμάσαν οι συνθήκες αυτό συνέβη, για να δημιουργηθεί ένας δυνατός πόλος που να εκπροσωπεί πανάξια την πόλη των Τρικάλων. Ο ΑΟΤ είναι ένας σύλλογος με 60 χρόνια αθλητικής ιστορίας και παρά πολύ κόσμο να τον ακολουθεί. Επίσης στην ιστορία του τρικαλινού μπάσκετ είχαν γίνει ανάλογες συγχωνεύσεις στο παρελθόν, όπως για παράδειγμα του Ίκαρου και του Αιόλου, όπου έτσι δημιουργήθηκε και αυτή η ομάδα που είναι τώρα. Όλα αυτά με πρωτεργάτη τον πρόεδρο κ. Κώστα Σκρέτα, ο οποίος έχει δώσει το παρών σε όλες τις επιτυχίες του τρικαλινού μπάσκετ από Γ' Εθνική μέχρι και την Basket League».

 Στις μεταγραφές είδαμε ότι φέρατε παιδιά που πρωταγωνίστησαν στις εθνικές ομάδες της Ελλάδας και γενικότερα έχετε πολύ νεανική ομάδα. Θα ήθελα να μας το σχολιάσετε αυτό, αλλά και σχετικά με τις ευκαιρίες που φαίνεται ότι θέλετε να δώσετε σε νέα ηλικιακά παιδιά.

«Τους έχουμε μέσα σε ένα ελληνικό σύνολο. Έχουμε δύο Έλληνες διεθνείς παίκτες από την τελευταία χρονικά επιτυχία της Κ20. Όσον αφορά τους νεαρούς ηλικιακά παίκτες θα τους δώσουμε την ευκαιρία να δουλέψουν πάρα πολύ, γιατί τίποτα δεν θα τους χαριστεί. Πρέπει να το καταλάβουν αυτό και να χτίσουν σωστή νοοτροπία. Αυτό θέλει μια ιδιαίτερη μεταχείριση από μέρους μας, αλλά πιστεύουμε ότι η επιλογή θα μας δικαιώσει».

Ποια θα θέλατε να είναι αγωνιστικά η φιλοσοφία της ομάδας σας και ποια νοοτροπία θα θέλατε να βγάζει στον αγωνιστικό χώρο;

«Θέλουμε να παρουσιάσουμε ένα ανταγωνιστικό σύνολο και στις δύο μεριές του γηπέδου. Με έμφαση στην άμυνα και παίζοντας ένα γρήγορο και στοχευμένο μπάσκετ στην επίθεση. Είμαστε μια ομάδα που θα παλέψουμε στον αγωνιστικό χώρο για κάθε κατοχή, προσηλωμένοι στο πλάνο του κάθε παιχνιδιού, που θα προσαρμόζεται ανάλογα με τον αντίπαλο και τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του. Αυτό το εγγυάται η παρουσία του κόουτς Γιαπλέ, που είναι ο μέντορας μας. Κάνει εξαιρετική δουλειά, άκρως επαγγελματική δουλειά. Έχοντας παραστάσεις από το πιο υψηλό επίπεδο και στην Euroleague. Έχει καταφέρει να περάσει την φιλοσοφία του, για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε τον κάθε αγώνα διαφορετικά».

Πόσο ανταγωνιστικό θεωρείτε ότι θα είναι το πρωτάθλημα της Elite League την φετινή αγωνιστική σεζόν;

«Χρόνο με τον χρόνο το πρωτάθλημα της Elite League γίνεται όλο και καλύτερο και πιο ποιοτικό, κάτι που φαίνεται και απο το γεγονός ότι το παρακολουθεί πάρα πολύς κόσμος. Οπότε ο πήχης ανεβαίνει. Αυτό καθιστά το πρωτάθλημα πολύ ανταγωνιστικό, με πολύ καλοδουλεμένες ομάδες, με ποιοτικά ρόστερ και με καλούς προπονητές. Όλα αυτά κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον».

Ποια είναι η άποψη σας για τις καινοτομίες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην Elite League (π.χ. ξένοι παίκτες, διπλά δελτία, format κτλ).

«Όσον αφορά τα διπλά δελτία βοηθούν πολύ κάποια παιδιά να πάρουν έξτρα χρόνο συμμετοχής. Από το να βρίσκονται σε μια ομάδα της Basket League απλά, τους δίνεται αυτή η ευκαιρία και είναι πολύ σημαντική για την εξέλιξη τους. Το νέο format κρατάει το ενδιαφέρον ζωντανό και στις υψηλές και στις χαμηλές θέσεις με τα playoffs και με τα playout. Όλα αυτά κρατάνε την αγωνία και το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος της σεζόν. Όσον αφορά τους ξένους παίκτες, δίνουν μια ξεχωριστή πινελιά, ιδιαίτερα όσον αφορά το θέαμα. Αλλά θα πρέπει να υπάρχει πάντα χώρος και για τους Έλληνες παίκτες, με σκοπό να αναδείξουν το ταλέντο τους, ούτε ώστε να συνεχιστεί η παραγωγική διαδικασία».