Skip to main content

Σκουρτόπουλος: «Ο Γιάννης θα είναι ο άξονας πάνω στον οποίο θα γυρίζει η Εθνική»

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα συνεχίσει να είναι και τα επόμενα χρόνια ο άξονας πάνω στον οποίο θα γυρίζει η Εθνική ομάδα, τόνισε με δηλώσεις του στον ΣΠΟΡ FM 94,6 ο Ομοσπονδιακός προπονητής, Θανάσης Σκουρτόπουλος, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα του πως ο Ρικ Πιτίνο θα βρεθεί κανονικά στον πάγκο της ομάδας, στο Προολυμπιακό Τουρνουά του Καναδά.

Αναλυτικά ο Σκουρτόπουλος μίλησε:

Για το πώς βιώνει την πανδημία: «Έχουμε συνηθίσει, αλλά έχουμε βαρεθεί ταυτόχρονα. Τα πράγματα πάνε καλά και είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον. Σίγουρα τις πρώτες μέρες της καραντίνας κάποιοι τις ευχαριστήθηκαν, αλλά πρέπει να επιστρέψουμε σταδιακά στην καθημερινότητά μας»

Για το πώς περνάει την καραντίνα: «Και με μπάσκετ και με προσωπικές υποθέσεις, κάποιες που δεν προλαβαίνουμε στο διάστημα προετοιμασίας. Πάνω στο μπάσκετ τακτοποιείς ένα αρχείο, βλέπεις αγώνες που δεν πρόλαβες να παρακολουθήσεις. Τώρα προετοιμαζόμαστε για το γήπεδο. Αυτό που δίνει οξυγόνο στους ανθρώπους του χώρου είναι τα γήπεδα».

Για το αν πιστεύει ότι θα επιστρέψει η Euroleague: «Είναι πολύ δύσκολη η επιστροφή. Υπάρχει το άγχος των ανθρώπων της Διοργανώτριας να ξεκινήσει έστω και με ένα τουρνουά η διοργάνωση. Το θέμα είναι να ανταποκριθούν σε κάποια συμβόλαια, ώστε να αποτελέσουν τη βάση για το μέλλον. Παιχνίδια χωρίς κόσμο ή με μικρή προσέλευση, δεν ξέρω τι ενδιαφέρον μπορεί να έχουν. Δεν ξέρω τι βαθμό ετοιμότητας θα έχουν τα γήπεδα και οι άνθρωποι για να φιλοξενήσουν αγώνες. Θα γίνει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια. Για αυτό η λογική λέει ότι η επιστροφή τον Σεπτέμβριο δείχνει πιο λογική».

Για την Εθνική και τα παράθυρα: «Δε θα πω τον Νοέμβριο, αλλά μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχουμε κάποια στοιχειά για να μας οδηγήσουν στα επόμενα βήματα. Μπορεί να γίνει ένας καλύτερος σχεδιασμός και να υπάρξει φυσιολογική ροή σε όλες τις διοργανώσεις».

Για τα προκριματικά: «Το ξεκίνημα ήταν καλό στη Βουλγαρία, συνεχίσαμε στη Βοσνία και τώρα θέλω να συνεχίσουμε το Νοέμβριο και να κάνουμε μία ηλικιακή ανανέωση στην ομάδα και να δώσουμε ευκαιρίες σε παιδιά για να φτάσουν ορισμένοι παίκτες στην πρώτη ομάδα της Εθνικής. Δεν είναι εύκολο αυτό. Παρατηρούμε πολύ μικρή δράση Ελλήνων παικτών στο πρωτάθλημά μας. Η συμμετοχή τους είναι μικρή. Αν εξαιρέσουμε Καλάθη και Παπαπέτρου, η συμμετοχή πάει στο 3%. Πρέπει να γίνει γρήγορα και δραστικά. Δεν είναι θέμα μόνο της Εθνικής, η οποία μπορεί να βρει λύσεις με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Το θέμα είναι τι γίνεται στις μικρότερες κατηγορίες και για τις μικρές Εθνικές και να είμαστε ξανά μέσα στην οκτάδα στις μεγάλες διοργανώσεις. Αυτό με την υποχρέωση έχει δοκιμαστεί και σε άλλες χώρες, αλλά εκείνο που θα απέδιδε είναι η μείωση των ξένων ευνοεί τους Έλληνες παίκτες και το χρόνο συμμετοχής τους. Η πρότασή μου είναι να μειωθεί κατά μία θέση οι ξένοι στις ομάδες. Το κομμάτι 18-19-20 να βρει έναν τρόπο δραστηριότητας, αφού μέσα από τα παιχνίδια υπάρχει ουσιαστική εξέλιξη για έναν αθλητή».

Για τα νέα παιδιά: «Υπάρχει μία μεγάλη ροή που σε κάνει να αισιοδοξείς που θα βγουν νέα παιδιά που θα αποτελέσουν την κορυφή του ελληνικού μπάσκετ. Θα πρέπει όμως να προσέξουμε τη διαδικασία, αφού έχουμε πρόβλημα στους ψηλούς. Δεν έχουμε παιδιά που να δίνουν πολλές επιλογές. Όσον αφορά τους περιφερειακούς έχουμε πληθώρα επιλογών».

Για τον απολογισμό του για το Μουντομπάσετ της Κίνας: «Πάντα θα γυρίζει, δε θα φύγει ποτέ. Έχουμε βγάλει συμπεράσματα, έχουμε δει κάποια πράγματα καλύτερα. Ήταν μία άτυχη στιγμή. Ένα παιχνίδι αποτελούσε τη μεγαλύτερη άτυχη στιγμή μας στη διοργάνωση. Πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Υπήρχε μεγάλη απογοήτευση στην ομάδα και το τιμ, και αυτό ήταν το πιο άσχημο που ένιωσα. Δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι έχει γίνει μία μεγάλη προσπάθεια και όλα τα παιδιά έρχονται με μεγάλη διάθεση και λειτουργούν άψογα στο πλαίσιο της Εθνικής».

Για τον Αντεντοκούνμπο και τα άλλα παιδιά που βρίσκονται στην άλλη άκρη του Ατλαντικού: «Εδώ έχουν βγει αρκετά συμπεράσματα. Ο Γιάννης με την παρουσία του θα είναι ο άξονας πάνω στον οποίο θα γυρίζει η Εθνική. Αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσα σε 20 μέρες και να προσαρμοστούν όλα τα παιδιά σε αυτό το ρόλο. Οι Μπακς επιχείρησαν μέσα σε 5 χρόνια να δημιουργήσουν την ομάδα που βλέπουμε σήμερα, η οποία είναι καλοδουλεμένη και βοηθάει τον Γιάννη να βγάλει το μάξιμουμ των δυνατοτήτων μας. Αυτό πρέπει να γίνει και στο δικό μας μέτρο. Σαν μπάσκετ δεν φημιζόμαστε για τους σουτέρ. Έχουμε πολύ καλούς αμυντικούς, σε εξαιρετικό επίπεδο τακτικής, αλλά έχουμε ελάχιστους σουτέρ. Αυτό πρέπει να αποτελέσει μία κατεύθυνση γενικότερα στο χώρο μας και να το δούμε στην Εθνική. Ο μόνος που μπορεί να δώσει λύση σε αυτό το θέμα είναι ο Ντόρσεϊ, ο οποίος έχει τέτοιες δυνατότητες και θέλει να βοηθήσει. Ο κόσμος δεν έχουμε την απαίτηση να βλέπει τα πράγματα όπως εμείς, αφού ξέραμε και έδειξε πως βρήκε περισσότερο χρόνο κάποια ενθαρρυντικά στοιχεία. Δυστυχώς για κάποιο προσωπικό πρόβλημα δεν μπόρεσε να έρθει, αλλά φέτος ελπίζω ότι θα έρθει και είναι πρωταγωνιστής στην ομάδα του στην Euroleague. Έχει πάει εξαιρετικά και αυτό δίνει μεγαλύτερη αξία. Δεν τίθεται θέμα η Εθνική να δώσει σε κανέναν εγγυήσεις. Ήθελε να δει το μέλλον του, ήθελε να κάνει κάποιες επαφές με ομάδες, παρά να είναι στην αβεβαιότητα. Πήγαμε και στον Κουφό και στον Ντορσεϊ, αν και το αρχικό πλάνο ήταν να επικοινωνήσουμε ως Ομοσπονδία με τους Μπακς, και αναλύσαμε το πλάνο μας. Θέλαμε απαντήσεις σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και έτσι προχώρησε η διαδικασία όπως έπρεπε. Ο Μήτρου-Λονγκ και ο Όγκαστ δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής. Είχαν γίνει λάθη από τους εκπροσώπους του στον πρώτο και σύντομα θα έχουμε θετικά νέα για την υπόθεσή του. Ο Όγκαστ, ενώ έχει διαβατήριο, δεν έχει καταθέσει στη FIBA ότι θέλει να παίξει στην ελληνική Εθνική ομάδα. Από αυτούς τους δύο μόνο ένας μπορεί να παίξει σε κάθε διοργάνωση. Είναι ξεκάθαρο τι συμβαίνει και δύσκολα θα ανατραπεί κάτι τέτοιο».

Για την επαφή του με τον Ρικ Πιτίνο: «Κάναμε 2-3 ραντεβού στην Ομοσπονδία και τον ενημερώσαμε για τις απορίες του και δηλώσαμε παρόντες για να τον βοηθήσουμε. Θέλει να παραστεί σε Ολυμπιακούς Αγώνες και αυτό είναι το κίνητρό του και δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης στο κομμάτι αυτό. Είναι εξαιρετικός ως άνθρωπος και κουβαλάει μία εμπειρία πρωτόγνωρη πάνω στο αντικείμενο. Έχουν παγώσει τα πάντα και ασχολείται αποκλειστικά ο πρόεδρος της ΕΟΚ, ο κ. Βασιλακόπουλος, και η δική μου εκτίμηση είναι πως θα βρίσκεται του χρόνου στα παιχνίδια για το ΠροΟλυμπιακό Τουρνουά».

Για το ντοκιμαντέρ του Τζόρνταν και τα κοινά στοιχεία με τον Γιάννη Αντεντοκούνμπο: «Κανένας δεν φτάνει τυχαία στην κορυφή. Πολλά παιδιά έχουν το ταλέντο, αλλά στην πορεία να μην φτάνουν στο τοπ επίπεδο. Η σκληρή δουλειά είναι το βασικό, αν την αποδεχθείς θα έχεις αυτή την πορεία. Ο Γιάννης δουλεύει σε απίστευτους ρυθμούς. Έχει το πρόγραμμά του, έχεις τους ανθρώπους που τον υποστηρίζουν. Φέτος δουλέψαμε πολύ το κομμάτι του σουτ και την ψυχολογία. Είναι σε ένα πρόγραμμα που το τηρεί ευλαβικά και συνεχίζει. Πέρσι πήρε το βραβείο του MVP και φέτος ήταν ένα κλικ καλύτερος. Ο Τζόρνταν δούλεψε πάρα πολύ και τον χρησιμοποιούσαμε ως παράδειγμα στα νέα παιδιά».

Για το πώς είδε τον Γιάννη μετά το τέλος του Μουντομπάσκετ: «Δεν υπάρχει κανένα θέμα μη επιστροφής του στην Εθνική. Ήταν στεναχωρημένος, αλλά είναι δεδομένο πως θα υπάρξει συνέχεια. Η δυσκολία όσον αφορά τα φετινά ήταν καθαρά για τις ημερομηνίες. Οι Μπακς θα σταματούσαν 2-3 μέρες πριν αρχίσουν τα παιχνίδια για τα τουρνουά. Υπάρχει η πίεση του πρωταθλητισμού και ο τίτλος που ενδεχομένως να διεκδικούσε η ομάδα του».

Για το δικό του μέλλον πώς το βλέπει: «Πέρσι έλαβα μία συνετή απόφαση, μένοντας κοντά στην Εθνική. Φέτος, αφού αυτό μου κόστισε και έχασα κάποιες δουλειές, δεν θα ήθελα να ασχοληθώ. Ευχαριστώ όλους τους ανθρώπους που έδειξαν την προτίμησή τους σε εμένα και τώρα εκτιμώ πως έφτασε η στιγμή να προχωρήσω σε αυτό το βήμα».