Skip to main content

Σαν Σήμερα - Τριάντα χρόνια από την είσοδο του «γιου του Διαβόλου» στον Παράδεισο (pics, vids)

Έχουν περάσει 30 χρόνια από την... μαύρη 7η Ιουνίου 1993, όταν ο Παράδεισος απέκτησε τον δικό του... Διάβολο! Για την ακρίβεια τον... γιο του Διαβόλου, τον θρυλικό Ντράζεν Πέτροβιτς, που πέρασε στην αιωνιότητα μόλις στα 28 του χρόνια, μετά από δυστύχημα στην εθνική οδό Νυρεμβέργης - Μονάχου.

Και όμως, μέσα σε αυτά τα μόλις 28 χρόνια, ο «Μότσαρτ» του ευρωπαϊκού μπάσκετ, είχε προλάβει, όχι μόνο να κατακτήσει τα πάντα, αλλά και να γράψει το όνομα του με χρυσά γράμματα στην ιστορία του αθλήματος.

Δύο πρωταθλήματα Ευρώπης και ένα Κυπελλούχων με την Τσιμπόνα, ακόμα ένα Κυπελλούχων με την Ρεάλ Μαδρίτης, χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ του 1989 και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990, ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακους Αγώνες του 1992 με την Κροατία, χάλκινο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984 στο Λος Άντζελες με την Γιουγκοσλαβία, χώρια τους αναρίθμητους τίτλους σε Γιουγκοσλαβία (με Τσιμπόνα) και Ισπανία (με Ρεάλ Μαδρίτης).

Before Steph Curry, There Was Drazen Petrovic...Remembering One of the  Greatest Shooters of All-Time

Στην συνέχεια το μεγάλο άλμα για το ΝΒΑ, σε μία εποχή που ο όρος «ευρωπαίος παίκτης στις ΗΠΑ» ήταν κάτι σαν.. ανέκδοτο.  Και όμως, ο Ντράζεν στην τελευταία του χρονιά στους Νετς είχε 22,3 πόντους μ.ο!

Brooklyn Nets to honour late Drazen Petrovic | Eurohoops

Όλα όμως έλαβαν τέλος εκείνο το απόγευμα της 7ης Ιουνίου, όταν ο Ντράζεν προτίμησε να ταξιδέψει οδικώς για την Κροατία και όχι με το αεροπλάνο, μαζί με την υπόλοιπη αποστολή της Εθνικής ομάδας της χώρας του. Οι φήμες της εποχής ήθελαν τον Παναθηναϊκό να έχει αποσπάσει το «ΟΚ» του Πέτροβιτς για να φορέσει την πράσινη φανέλα και να γίνει συμπαίκτης του Νίκου Γκάλη.

Nick Galis versus Drazen Petrovic and Michael Jordan | Eurohoops

Κάτι τέτοιο δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Ο Πέτροβιτς δεν φόρεσε ποτέ την φανέλα με το  τριφύλλι στο στήθος, καθώς εκείνη την καταραμένη 7η Ιουνίου… πέταξε ψηλά. Όμως δεν ξεχάστηκε ποτέ. Πως θα μπορούσε άλλωστε…