Skip to main content

Ντίνο Ράτζα: Το "βουνό" από το Σπλιτ και η καριέρα στους "αιώνιους" (vids)

Ανήμερα των γενεθλίων του Ντίνο Ράτζα, το Superbasket κάνει μία καταγραφη της σπουδαίας καριέρας του Κροάτη σέντερ.

Η μοίρα φέρνει κάποιους παίκτες στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή. Ο Ντίνο Ράτζα έπαιξε στη σπουδαία Γιουγκοπλάστικα του Μάλκοβιτς και όχι απλά ήταν μέλος της, αλλά εκ των πρωταγωνιστών των δύο εκ των τριών ευρωπαϊκών που κατέκτησε στα τέλη της δεκαετίας του '80.

Ο γεννημένος σαν σήμερα, 24 Απριλίου 1967, Κροάτης σέντερ, έκανε, μαζί με τον Τόνι Κούκοτς, τη Γιουγκοπλάστικα έναν ιστορικό σύλλογο στην Ευρώπη και ουσιαστικά αυτή ήταν η ομάδα που άνοιξε τις πόρτες στον Ράτζα για μία σπουδαία καριέρα και έξω από την Ευρώπη.

Το ΝΒΑ τον περίμενε, το συμβόλαιο ήταν εκεί έτοιμο, αλλά ο ίδιος το 1990 προτίμησε τα λεφτά της Βίρτους Ρόμα, φεύγοντας από τη Γιουγκοπλάστικα. Στα τρία χρόνια που αγωνίστηκε στην Ιταλία δεν είχε σε καμία περίπτωση τις επιτυχίες που είχε με την ομάδα του Σπλιτ. Ένα Κύπελλο Κόρατς και ένας χαμένος τελικός της ίδιας διοργάνωσης συνέθεσαν την καριέρα του εκεί.

Το 1993, όμως, σε ηλικία 26 ετών ήρθε η ώρα του ΝΒΑ. Πηγαίνει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και αγωνίζεται με τους Μπόστον Σέλτικς, όντας πρώτος ριμπάουντερ και σκόρερ. Όλα πήγαιναν καλά στην τετραετία του εκεί, μέχρι που έφτασε η ώρα της ανταλλαγής. Οι Σέλτικς ήθελαν να τον δώσουν στους Σίξερς, ο ίδιος αντέδρασε, τελικά έμεινε ελεύθερος και ο Παναθηναϊκός δεν άφησε χαμένη την ευκαιρία.

Το 1997 και μετρώντας ήδη 14 χρόνια μακριά από το ελληνικό πρωτάθλημα, ο Ντίνο Ράτζα αποδέχεται την πρόταση του Παύλου Γιαννακόπουλου και φορά την πράσινη φανέλα. Η χρονιά είναι περίεργη. Αποκλεισμός από τη Στεφανέλ του Σιγάλα στο Κυπελλούχων, επεισόδια στο αεροδρόμιο, γκρίνια από τον κόσμο, αλλά... στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό. Οι "πράσινοι" παίζουν με τον ΠΑΟΚ στους τελικούς του πρωταθλήματος και φτάνουν στην κατάκτησή του στο κατάμεστο ΟΑΚΑ, σβήνοντας κάθε τι στραβό είχε προηγηθεί.

Ο Παναθηναϊκός συνεχίζει και την επόμενη χρονιά με τον Σούμποτιτς στον πάγκο και τον Ράτζα κάτω από το Καλάθη. Στο ρόστερ έρχεται και ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα και ο Παναθηναϊκός φτάνει στο δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα και ίσως το πιο γλυκό, αφού "σπάει" την έδρα του Ολυμπιακού. Ο ίδιος ο Ράτζα γράφει τη δική του ιστορία σε εκείνον τον πέμπτο τελικό όχι μόνο λόγω της απόδοσής του, αλλά και του απίστευτου τρίποντου στο ημίχρονο του ντέρμπι.

Και εκείνη η σεζόν, όμως, είχε τα σκαμπανεβάσματά της. Ο Παναθηναϊκός αποκλείεται στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας από την Τίμσιστεμ Μπολόνια, ενώ ένα σοβαρό επεισόδιο με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο έρχεται να χαλάσει το κλίμα. Κάπου εκεί άρχισε να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τον Κροάτη σέντερ, ο οποίος μετά από δύο σεζόν και δύο πρωταθλήματα, φεύγει από τους "πράσινους" και πάει στη ΚΚ Ζαντάρ.

Εκεί μένει μόλις ένα χρόνο για να επιστρέψει τελικά στην Ελλάδα, αυτή τη φορά για λογαριασμό του Ολυμπιακού. Οι Πειραιώτες, όμως, πλέον είναι στη σκιά του Παναθηναϊκού που έχει κάνει τη δική του δυναστεία και δεν μπορούν να επιστρέψουν στην κορυφή της Ελλάδας. Παρ' όλα αυτά, ο Κροάτης είναι εκ των ηγετών, όντας πρώτος ριμπάουντερ στο πρωτάθλημα με 11.4 μέσο όρο. Το 2001 τον ξαναβρήκε στην Κροατία με την Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ. Τελείωσε θριαμβευτικά την καριέρα του, κερδίζοντας το πρωτάθλημα με την ομάδα που ξεκίνησε, ΚΚ Σπλιτ (πρώην Γιουγκοπλάστικα).