Skip to main content

Μνήμες Χρώματος… Πορτοκαλί: Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή νίκη του Ολυμπιακού με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό

Ένα από τα πιο κλασικά ζευγάρια του ελληνικού αθλητισμού και συγκεκριμένα του μπάσκετ, ο Ολυμπιακός με τον Παναθηναϊκό ή ο Παναθηναϊκός με τον Ολυμπιακό, προς τέρψιν των απανταχού μπασκετόφιλων σε όλη την Ευρώπη, μία μέρα της άνοιξης του 1994… βγήκαν και εκτός των συνόρων.

Του Θοδωρή Κοκώση

Συγκεκριμένα στις 19 Απριλίου εκείνης της χρονιάς, με πρώτο σταθμό το Τελ Αβίβ και την επικράτηση των Πειραιωτών στον ημιτελικό του Φάιναλ Φορ, κύλησε πολύ… νερό στον μύλο των μεταξύ τους διαξιφισμών και φτάσαμε αισίως στις 19 διεθνείς αναμετρήσεις (12-7 υπέρ του Ολυμπιακού).

Σε αυτό το σημείωμά μας, με αφορμή την πρόσφατη νίκη των «ερυθρόλευκων» στο ΟΑΚΑ (23/12), θα σας φέρουμε στη μνήμη την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή νίκη των «κόκκινων» επί των «πράσινων».

Το ημερολόγιο έγραφε 27 Μαρτίου του 1997 και για την είσοδο την κορυφαία τετράδα, χρειάζονταν δύο προκρίσεις σε play offs, σε σειρά που κρινόταν στις δύο νίκες.

Αφού επιβίωσαν με μειονέκτημα έδρας οι Πειραιώτες, απέναντι στην Παρτίζαν με δύο νίκες στο Βελιγράδι και ενδιάμεσα ήττα στο ΣΕΦ… ζέσταναν τις μηχανές τους για τις μάχες με τον αιώνιο αντίπαλο ξανά με μειονέκτημα.

Πριν τη νίκη στο ΣΕΦ που τον έστειλε στη Ρώμη και την πρώτη κούπα της Ευρωλίγκας ή Κύπελλο Πρωταθλητριών όπως λεγότανε τότε, προηγήθηκε η επίσκεψη στο ΟΑΚΑ.

Στην κατάμεστη έδρα του Παναθηναϊκού, με ένα εξαιρετικό κοουτσάρισμα του θρυλικού Ντούσαν Ίβκοβιτς, οι Πειραιώτες πέτυχαν τη μεγαλύτερη νίκη τους επί του σπουδαίου αντιπάλου τους, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το τελικό 49-69, προκάλεσε μεγάλη εντύπωση στους φίλους του αθλήματος όχι τόσο για τη νίκη του Ολυμπιακού, που είχε ξεκινήσει άσχημα τη σεζόν με πολλά σκαμπανεβάσματα, αλλά για την έκταση της διαφοράς.

Για να καταλάβετε λίγο καλύτερα τις συνθήκες της εποχής, τότε οι αγώνες χωρίζονταν σε δύο ημίχρονα, διάρκειας 20 λεπτών. Τώρα μην αναρωτηθεί κάποιος αν υπήρχε η γραμμή του τριπόντου…

Ναι, υπήρχε ήδη από το Νοέμβρη του 1984, και στο πρώτο σουτ τριών πόντων στη χώρα μας, ευστόχησε ο Νίκος Σταυρόπουλος με τη φανέλα του ΠΑΟΚ.

Μετά από αυτή την… άχρηστη πληροφορία της μέρας, επιστρέφουμε στο  θέμα μας. Στο ματς του ΟΑΚΑ λοιπόν, το πρώτο ημίχρονο βρήκε μπροστά τον Ολυμπιακό με το… φτωχό 29-30, ώσπου ο Ντέιβιντ Ρίβερς  (18 πόντους) πήρε το όπλο του και μαζί με τον Ντράγκαν Τάρλατς (17 πόντους), ισοπέδωσαν την ομάδα του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς.

Τα χρόνια πέρασαν και την Πέμπτη 23/12, ο Ολυμπιακός με τη νίκη του 84-65 στην έδρα των «πράσινων», έφτασε κοντά στο να βελτιώσει το ρεκόρ της διαφοράς της μεγαλύτερης νίκης, που πέτυχε τότε…

Κάθε μπασκετικός φίλαθλος, εύχεται από τον Άγιο Βασίλη, να του φέρει πολλές τέτοιες μονομαχίες για την Ευρώπη, για την Ελλάδα, για… οπουδήποτε…

Αναπολήστε ελεύθερα:

boxscore pao osfp 49 69 a

boxscore pao osfp 49 69 b