Skip to main content

Μνήμες Χρώματος… Πορτοκαλί: Ο Τζος Τσίλντρες στο λιμάνι!

Θεωρητικά οι μέρες των εορτών είναι μια καλή ευκαιρία να ξεκουραστούμε, να γεμίσουμε τις μπαταρίες και να αναπολήσουμε όμορφες στιγμές του παρελθόντος. Εμείς ως ένα site που αντικείμενό του είναι το μπάσκετ, είναι μοιραίο οι… μνήμες μας να πηγάζουν από το συγκεκριμένο άθλημα.

Του Θοδωρή Κοκώση

Έτσι, αυτή την περίοδο θα φροντίσουμε να… τονώσουμε τη μνήμη σας, αλλά και να βοηθήσουμε τους νεώτερους να μάθουν κάποιες πληροφορίες που πιθανώς να αγνοούσαν.

Γυρίζουμε πίσω το χρόνο, στο σωτήριο έτος 2008 και συγκεκριμένα στο τέλος του καλοκαιριού, όπου οι οπαδοί του Ολυμπιακού, ετοιμάζονταν να υποδεχτούν μια μεταγραφή – βόμβα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Οι αδερφοί Αγγελόπουλοι… τινάζοντας τη μπάνκα στον αέρα, έπεισαν τον κορυφαίο έκτο παίκτη του ΝΒΑ, τον Τζος Τσίλντρες να υπογράψει στην ομάδα τους, προκαλώντας μια τεράστια παγκόσμια έκπληξη σε όλους όσους ασχολούνται με την πορτοκαλί μπάλα.  

Οι Πειραιώτες με τον Παναγιώτη Γιαννάκη στον πάγκο τους, δαπάνησαν περισσότερα από 20 εκ. ευρώ για να… βγάλουν από τον «αφάνα» τη φανέλα των Νάγκετς και να τον ντύσουν στα ερυθρόλευκα.  Το ημερολόγιο έδειχνε 23 Ιουλίου 2008, όταν ανακοινώθηκε η μεταγραφή, σε μια Ελλάδα αρκετά διαφορετική από σήμερα.

Οι πρώτες του δηλώσεις στην Ελλάδα:

Η παγκόσμια οικονομική κρίση που ξεκίνησε από την πτώση της Lehman Brothers στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, δεν είχε ακόμα απλώσει τη σκιά της πάνω από την ευρωπαϊκή ήπειρο, αν και οι πρώτες ενδείξεις… αχνοφαίνονταν στον ορίζοντα.

Σε κάθε περίπτωση, η αναφορά γίνεται για μια εποχή, που τα μπάτζετ τόσο του Ολυμπιακού όσο και του Παναθηναϊκού, δεν υπερβολή να πούμε ότι άγγιζαν μαζί τα 100 εκ. ευρω. 

Για να φανταστείτε, εκείνη η ομάδα των «ερυθρόλευκων» είχε στις τάξεις της παίκτες όπως ο Παπαλουκάς, ο Βασιλόπουλος, ο Μπουρούσης και Σχορτσιανίτης και ξένους τούς Τεόντοσιτς, Κλέιζα, Βούισιτς, Πάργκο, Μπέβερλι και Γκριρ.

Ο Τσίλντρες, έρχονταν από τον «μαγικό πλανήτη» με το scouting report, να κάνει λόγο για την ικανότητα του στο αμυντικό κομμάτι, την έφεσή του στο γρήγορο παιχνίδι, αλλά και τον συνδυασμό ταχύτητας και άλματος, που τον έκαναν ξεχωριστό. Υπήρχε βέβαια και η.. αχίλλειος πτέρνα του, το χαμηλό ποσοστό του στο περιφερειακό σουτ με την περίεργη μηχανική του στο τρόπο που εκτελούσε της προσπάθειες (σαν να βγάζει τη μπάλα από την.. κοιλιά του).

Ο Αμερικάνος παικταράς, στη διετία που έμεινε στο μεγάλο λιμάνι, δεν κατάφερε να πανηγυρίσει το πρωτάθλημα, ωστόσο βοήθησε τους Πειραιώτες να κατακτήσουν το Κύπελλο Ελλάδας μετά 8 χρόνια και φυσικά να βρεθούν στον τελικό της Ευρωλίγκας, απέναντι στην Μπαρτσελόνα στο Παρίσι.

Μάλιστα στον ημιτελικό κόντρα στην Παρτίζαν, σε νεκρό χρόνο μετέτρεψε σε ασίστ ένα τρελό χαμένο τρίποντο του Τεόντοσιτς, και έστειλε  το ματς στην παράταση, όπου τελικά νίκησε ο Ολυμπιακός.

Συνολικά στα παιχνίδια που έδωσε με την κόκκινη φανέλα σημείωσε 1075 πόντους και πρόσφερε ορισμένες φάσεις με απίθανα καρφώματα, που ακόμα και σήμερα… στολίζουν τις αθλητικές εκπομπές.

Οι περισσότεροι φίλοι του Ολυμπιακού, τον θυμούνται με συμπάθεια, σίγουρα κάποιοι αναπολούν τις ενέργειες εκείνες που έκανε και σήκωναν το κοινό από τις καρέκλες, ωστόσο σχεδόν όλοι συμφωνούν για δύο πράγματα.

Πρώτον ότι η προσφορά του δεν ήταν… ισόποση με τα λεφτά που δαπανήθηκαν για την απόκτησή του και δεύτερον ότι το στήσιμο εκείνης της ομάδας του Ολυμπιακού, δεν τον βοήθησε να… κουμπώσει ακόμα περισσότερο.

Όπως δήλωσε και ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ορισμένα χρόνια αργότερα, ο σχεδιασμός της ομάδας περιελάμβανε δίπλα στον Τζος Τσίλντρες, τον Άντονι Πάρκερ, τον αρχισκόρερ της Μακάμπι με την οποία αναδείχτηκε back to back M.V.P  της διοργάνωσης, σκοράροντας σχεδόν 17 πόντους μέσο όρο στην τετραετία που έμεινε στο Τελ Αβίβ.

Δεν θα μάθουμε ποτέ τι τύχη θα είχε αυτή η ομάδα, αν οι δύο Αμερικάνοι συνυπήρχαν στην πεντάδα. Η… τύχη του Τσίλντρες πάντως δεν του χαμογέλασε και τόσο μπασκετικά, αφού μετά από το πέρασμα του από την Ελλάδα και με ένα μικρό διάλειμμα στην Αριζόνα (Σανς) κατέληξε στην Αυστραλία και μετά σε αγώνες 3 ON 3.