Skip to main content

Ο Ντομινίκ, ο Παύλος και το... πικ νικ (vids)

Το Superbasket γυρίζει το χρόνο πίσω και θυμάται τη σπουδαία μεταγραφή του Παναθηναϊκού

Στις 12/01/1960 γεννήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια του ΝΒΑ, ο άνθρωπος που έγραψε τη δική του ιστορία σε αυτό, αλλά και στο διαγωνισμό των καρφωμάτων. Ο λόγος για τον Ντομινίκ Γουίλκινς, ο οποίος έγραψε τη δική του, σύντομη, ιστορία και στην Ελλάδα φορώντας την φανέλα του Παναθηναϊκού.

Το μεγάλο deal

Ο Παύλος Γιαννακόπουλος προσπαθούσε να πείσει τον Ντομινίκ να φορέσει την πράσινη φανέλα από το 1994. Η συμφωνία, όμως, έγινε το 1995 και μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις της πλευράς του Παναθηναϊκού με την πλευρά του Αμερικανού Αστέρα. Είχε προηγηθεί ένα ταξίδι αναψυχής του παίκτη στην Ελλάδα και μία πρώτη γνωριμία με τα αφεντικά του τριφυλλιού, εκεί όπου άναψε η πρώτη σπίθα της επικείμενης συμφωνίας.

Μετά από κουραστικές διαβουλεύσεις και παρά τις προσπάθειες προσώπων από το κοντινό του περιβάλλον να του αλλάξουν γνώμη, ο Παύλος Γιαννακόπουλος καταφέρνει και πείθει τον Γουίλκινς να πει το μεγάλο "ναι", με οικονομικούς όρους που δεν έχει δει ξανά το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Ντομινίκ συμφώνησε για διετές συμβόλαιο έναντι 7 εκατομυρίων δολαρίων και παρά το γεγονός πως έπαιξε στον Παναθηναϊκό για μία σεζόν, πήρε όλα τα χρήματα του συμφωνίας!

Η τρέλα του κόσμου

"Ο Παναθηναϊκός ανακοινώνει την απόκτηση του αθλητή Ντομινίκ Ουίλκινς". Με αυτή τη λιτή ανακοίνωση οι πράσινοι ανακοίνωσαν το καλοκαίρι του 1995 τη μεγαλύτερη μεταγραφή στην ιστορία τους και σίγουρα τη μεγαλύτερη στο ελληνικό μπάσκετ. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο κόσμος της ομάδας τρελάθηκε. Αφού πήγαν χιλιάδες να τον υποδεχθούν στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, στη συνέχεια γέμισαν το κλειστό του ΟΑΚΑ για την πρώτη προπόνηση της νέας σεζόν. Απίστευτο κι όμως ελληνικό, αλλά 15.000 φίλαθλοι βρέθηκαν στις εξέδρες του γηπέδου για να δουν από κοντά τον σούπερ σταρ να κάνει σουτάκια!

Η κόντρα με τον Μάλκοβιτς

Και ο Μάλκοβιτς; Τι να πει ο άνθρωπος; Σάμπως ρωτήθηκε; Φυσικά και ήταν περιχαρής για την μεταγραφική ενίσχυση του Παναθηναϊκού με εκ των κορυφαίων παικτών του ΝΒΑ, αλλά η ιστορία γράφτηκε αλλιώς. Αρκετοί καυγάδες, πολλές κόντρες και ένα άδοξο τέλος με την 35άρα στο ΣΕΦ. Ο Παναθηναϊκός έφτασε στην κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, του πρώτου από ελληνική ομάδα, αλλά ο επίλογος εκείνης της χρονιάς σημαδεύτηκε από τη βαριά ήττα από τον Ολυμπιακό στον τελευταίο τελικό του πρωταθλήματος. Εκεί που ο Ντομινίκ δεν παρουσιάστηκε ποτέ επικαλούμενος πρόβλημα τραυματισμού.

Μάλιστα, φιλοξενούμενος σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Μπόζα μίλησε μετά από χρόνια για τη θητεία του στον Παναθηναϊκό, αλλά και τη συνεργασία του με τον Γουίλκινς: "Ποτέ δεν δούλεψε σκληρά μαζί μας, ποτέ δεν έβαζε ένταση στις προπονήσεις. Θυμάμαι την πρώτη προπόνηση του. Ήταν πίσω από το καλάθι, φοβισμένος. Είδα ότι έκανε εισπνοές σε μηχάνημα. Τον ρώτησα τι είναι αυτό και μου είπε κόουτς, έχω άσθμα. Στην Αθήνα η μόλυνση είναι πολύ μεγάλη και δεν μπορώ να ακολουθήσω το πρόγραμμα των άλλων. Του απάντησα: παίρνεις 3,5 εκατομμύρια δολάρια, δεν έχεις το δικαίωμα να κάνεις κάτι διαφορετικό!"

Τα όσα είπε ο Μάλκοβιτς δεν έμειναν ασχολίαστα από τον Αμερικανό, ο οποίος τον αποκάλεσε σκληρό προπονητή: "Οι προπονήσεις του ήταν σκέτη τρέλα, υπερβολικά μεγάλες και πολλές φορές δεν είχαν καμία σχέση με μπάσκετ. Μα είναι δυνατόν να υπονοεί ότι έλεγα ψέματα για το άσθμα; Γι' αυτό δεν μου άρεσε ο Μάλκοβιτς. Νόμιζε ότι ήμουν ψεύτης".

"Ήρθες στην Ελλάδα για πικ νικ"

Το σύνθημα των αντιπάλων για να τον πικάρουν "ήρθες στην Ελλάδα για πικ νικ, Ντομινίκ", δεν βγήκε τυχαία. Δεν βοήθησε όσο θα περίμενε ο κόσμος το τριφύλλι παρά μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Ένα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο κλειστό του ΟΑΚΑ, στον ημιτελικό του Final-4 (35 πόντοι κόντρα στην ΤΣΣΚΑ), αλλά και στον συγκλονιστικό τελικό κόντρα στην Μπαρτσελόνα (16 πόντοι).

Από εκεί και πέρα... το χάος. Ουδέποτε έβγαλε τα λεφτά της μεταγραφής του, αλλά όπως και να 'χει παραμένει η μεγαλύτερη μεταγραφή του Παναθηναϊκού και η μεγαλύτερη απόδειξη της αγάπης του Παύλου Γιαννακόπουλου για τον σύλλογο.