Skip to main content

Όταν ο Ολυμπιακός αποχώρησε από το ΟΑΚΑ και γεννήθηκε το «μέχρι τέλους»

Τέσσερα χρόνια συμπληρώθηκαν από την ιστορική απόφαση των ερυθρόλευκων στο ημίχρονο του ημιτελικού Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό

Το ημερολόγιο έδειχνε 13 Φεβρουαρίου 2019, με τον Παναθηναϊκό να υποδέχεται στο ΟΑΚΑ τον Ολυμπιακό, στο πλαίσιο του ημιτελικού του κυπέλλου Ανδρών. Ένα παιχνίδι το οποίο ήταν… ηλεκτρισμένο πριν καν από την έναρξη του και το οποίο εξελίχθηκε όπως κανείς δεν περίμενε, με την αποχώρηση του Ολυμπιακού, μία κίνηση η οποία αποδείχθηκε ιστορική και σήμανε ουσιαστικά την γέννηση του «μέχρι τέλους». 

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είχε σημαδέψει από καιρό την συγκεκριμένη αναμέτρηση  «ερυθρόλευκοι», η κατάσταση ήταν τεταμένη  και ο ορισμός των Αναστόπουλου, Μάνου και Παναγιώτου από την ΚΕΔ είχε δυναμιτίσει ακόμα περισσότερο την ατμόσφαιρα. Τελικά οι ερυθρόλευκοι χρειάστηκαν ένα ημίχρονο ώστε για να… εκραγούν.  Το σύνθημα για την αποχώρηση έδωσε ο αθλητικός διευθυντής του Ολυμπιακού, Χρήστος Μπαφές, ο οποίος πριν ακόμα ολοκληρωθεί το πρώτο 20λεπτο έστειλε… φιλιά προς την πλευρά της γραμματείας, διαμαρτυρόμενος με αυτόν τον τρόπο για τα όσα γινόντουσαν στο παρκέ και προλογίζοντας αυτό που επρόκειτο να επακολουθήσει.

Το ημίχρονο ολοκληρώθηκε, με τον Ολυμπιακό, όμως, να μην επιστρέφει στο παρκέ για το β’ μέρος, μετά από απόφαση που πάρθηκε από την διοίκηση της ομάδας.

"Τα είπαμε, τα έχουμε ξαναπεί, κάναμε προσπάθειες, αλλά πια αηδιάσαμε. Έχουμε αηδιάσει εδώ και καιρό, αλλά η πολιτεία και ο υφυπουργός αθλητισμού πρέπει επιτέλους να πάρουν τα μέτρα τους και να καθαρίσει αυτή η βρομιά”, ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του τότε γενικού διευθυντή της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Χρήστου Σταυρόπουλου, ο οποίος εξήγησε τον λόγο της αποχώρησης της αποστολής της ομάδας του Πειραιά από το ΟΑΚΑ.

Την ίδια ώρα, ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, αφού πρώτα έσπευσε να αφήσει ένα κόκκινο γυναικείο εσώρουχο στον πάγκο του Ολυμπιακού, στην συνέχεια, με δηλώσεις του στην κάμερα της ΕΡΤ, έκανε λόγο για λευκή πετσέτα από πλευράς «ερυθρόλευκων» και συγκεκριμένα της διοίκησης της ομάδας.

Μάλιστα, λίγες ημέρες αργότερα, ο Παναθηναϊκός έβγαλε στην κυκλοφορία ειδικά επετειακά μπλουζάκια με την ημερομηνία του αγώνα και τον ιδιοκτήτη τους να στέλνει φιλιά.

Στην επιστροφή της ερυθρόλευκης αποστολής στο ΣΕΦ, είχαν συγκεντρωθεί φίλοι της ομάδας για να την υποδεχθούν και να την αποθεώσουν για την απόφαση της να ρίξει… γροθιά στο μαχαίρι με την αποχώρηση της από το ΟΑΚΑ. Το #mexritelous γεννήθηκε εκείνο το βράδυ και παρά την δύσκολη περίοδο που ακολούθησε στηρίχθηκε από το σύνολο του κόσμου του Ολυμπιακού. 

Η συνέχεια είναι γνωστή, με το τέλος της σεζόν να βρίσκει τον Ολυμπιακό, μετά το ΟΑΚΑ να αποχωρεί και από το πρωτάθλημα της Basket League, συνεχίζοντας με την Αναπτυξιακή του ομάδα στην Α2, να επιστρέφει στην μεγάλη κατηγορία μετά την αλλαγή στην διοίκηση της ΕΟΚ και την αποχώρηση Βασιλακόπουλου.

Τέσσερα χρόνια μετά, οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος, νιώθουν δικαιωμένοι τόσο για την απόφαση αποχώρησης από το ΟΑΚΑ όσο και για την στάση που κράτησαν το επόμενο διάστημα. Βλέποντας την κατάσταση στο ελληνικό μπάσκετ να έχει αλλάξει, αλλά και τον δικό τους Ολυμπιακό, όχι μόνο νταμπλούχο Ελλάδας, αλλά  και (κατά γενική παραδοχή) κορυφαία ομάδα, αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Όσο για το #mexritelous, με τον καιρό μετατράπηκε από χασταγκ στα σόσιαλ μίντια, σε σύνθημα της ερυθρόλευκης εξέδρας.