Γιατί ο Γουόκαπ είναι τεράστια κίνηση για τον Ολυμπιακό (vids)
Ο coach Κωνσταντίνος Πανάς σχολιάζει την μεταγραφή ενός εκ των κορυφαίων quarterback guards στον Ολυμπιακό και εξηγεί τι θα δώσει στους «ερυθρόλευκους», αναλύοντας ορισμένα από τα αγωνιστικά του στοιχεία.
Αν ψάξουμε έναν από τους κορυφαίους GM και scout της Ευρωλίγκας, σίγουρα το όνομα του Παούλιους Μοτεγιούνας θα το βρουμε στη κορυφή της λίστας. Φυσικά δεν είναι άλλος από τον General Manager της Ζάλγκιρις. Η δουλειά που έχει ρίξει ο Λιθουανός σε επίπεδο scouting και στην εύρεση ταλέντων είναι απίστευτη. Όταν δε, η παρουσία του συνδυάστηκε με τη παρουσία του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους στο πάγκο, τότε προκλήθηκε μια έκρηξη μπασκετικής πανδαισίας. Να πούμε για την ανάπτυξη των Λιθουανών; Ο Λεκαβίτσιους βρήκε συμβόλαιο στο Παναθηναϊκό, ο Ουλάνοβας στη Φενέρ και το νεαρό Γιοκουμπάιτις τον ζητάει η μισή Ευρώπη και αρκετές ομάδες του ΝΒΑ. Να πούμε για το Πάνγκος; Να πούμε για το Μπράντον Ντέιβις; Ή στο κορυφαίο παράδειγμα που είναι ο Μίσιτς;
Το Zalgiris Effect καλά κρατάει και θα συνεχίσει να κρατάει.
Πάμε όμως στον Tόμας Γουόκαπ, το πρώτο μεταγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού. Προτού ξεκινήσουμε, να πω ότι δεν θα διαβάσετε ανάλυση στα χαρακτηριστικά του παίκτη, καθώς αυτά λίγο πολύ είναι γνωστά, αλλά έχοντας εστιάσει σε συγκεκριμένους τομείς θα προσπαθήσω μέσα από τη χρήση βίντεο να σας δείξω τι μπορεί να προσφέρει ο Αμερικανός στον Ολυμπιακό.
Αρχικά να εστιάσουμε στο γεγονός ότι πρόκειται για μια τεράστια κίνηση τηρουμένων των αναλογιών. Δηλαδή από το γεγονός ότι αρκετά μεγάλα brand names έχουν βγει στη γύρα για αναζήτηση playmaker(βλ. ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ρεάλ Μαδρίτης, Παναθηναϊκός) και σε συνδυασμό με τη λειψανδρεία που υπάρχει και αναμένεται να υπάρξει, οι «ερυθρόλευκοι» κινήθηκαν αστραπιαία και έκλεισαν έναν από τους πιο σοβαρούς που ήταν διαθέσιμοι.
Όσοι είχατε διαβάσει το άρθρο για τον Γουίλιαμς-Γκος θα θυμάστε.
Δεν ξέρων αν ο Γουόκαπ μπορεί να μπει στη λίστα με τα καλύτερα playmaker της λίγκας γενικά, αλλά μπαίνει σίγουρα σε μια πολύ ειδική μερίδα παικτών, που κάνουν πολύ συγκεκριμένα πράγματα και μιλάμε για τα quarterback guard.
O όρος είναι δανεικός από το American football και αφορά – για πολλούς – την πιο καίρια θέση σε αυτό το άθλημα, αυτή του quarterback. O παίκτης που αγωνίζεται σε αυτή τη θέση καλεί τα plays, είναι ιδιαίτερα αθλητικός και έχει αμυντικές και οργανωτικές ικανότητες σε υψηλό επίπεδο.
Για να μπορέσετε να καταλάβετε ποιους ονομάζουν ως quarterback guards στο μπάσκετ θα δούμε ορισμένα ονόματα που αγωνίζονται ήδη στη λίγκα.
-
Daniel Hackett
-
Pierria Henry
-
Thomas Walkup
-
Sam Van Rosom
-
Jayson Granger
-
Antoine Diot
Παλαιότερο και κλασσικό παράδειγμα αποτελεί και ο Βαγγέλης Μάντζαρης που διέθετε παρόμοια χαρακτηριστικά. Αυτοί οι παίκτες έχουν μεγαλύτερες ή μικρότερες προσωπικότητες, σκοράρουν παραπάνω ή έχουν μικρότερο ρόλο στις ομάδες τους, αλλά είναι γνωστοί για τρία πράγματα: οικονομία, να παίζουν από το σύστημα και να έχουν αμυντικές + δημιουργικές ικανότητες.
Ο Τόμας Γουόκαπ δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη λίστα, αν και η ιστορία του και η μετεξέλιξη του θυμίζουν σε τεράστιο βαθμό, τόσο την ανάπτυξη του Άνταμ Χάνγκα στην Μπαρτσελόνα, όσο και του Χάουαρντ Σαντ-Ρος στον Παναθηναϊκό.
Ο Αμερικανός από το Texas απόφοιτος των Lumberjacks, ξεκίνησε τη καριέρα του στην Ευρώπη σαν ένας undersized wing με έφεση στην άμυνα, που έκανε λίγο πολύ τα πάντα στην επίθεση. Από υψηλή δημιουργία με ελάχιστα λάθη, μακρινή εκτέλεση, κοψίματα και φυσικά καταστάσεις στον αιφνιδιασμό.
Ο Μοτεγιούνας τον είχε σταμπάρει από την εξαιρετική του χρονιά στη Γερμανία, ώστε να αντικαταστήσει τον Τoupane που είχε κλείσει στον Ολυμπιακό. Ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά για τους Λιθουανούς, καθώς είχε προηγηθεί το final-4 και ως αυτού έχασαν αρκετούς καλούς αθλητές μεταξύ άλλων, τους Μίσιτς και Πάνγκος.
Κάπως έτσι ο Γιασικεβίτσιους θεώρησε ότι θα καταφέρει να αντικαταστήσει τη δημιουργία του Σέρβου και του Καναδού, με εκείνη τη Γουόκαπ και παράλληλα θα διατηρήσει το μέγεθος, τη σκληράδα και την αμυντική προσήλωση του Γάλλου.
Η πρώτη χρονιά ήταν πειραματική, ωστόσο η δεύτερη έμελλε να αλλάξει το παίκτη Τόμας Γουόκαπ για πάντα. Γουόλτερς και Βέστερμαν αποχαιρέτησαν και έτσι ο Γιασικεβίτσιους αποφάσισε να μην προχωρήσει σε απόκτηση playmaker. Έβγαλε όλη τη σεζόν με τον Αμερικανό στη θέση «1» και εκείνος τον έβγαλε όχι απλά ασπροπρόσωπο, αλλά μετουσίωσε αρκετά στοιχεία από εκείνα που είχε στη Ludwisburg, στο υψηλότερο επίπεδο.
Η ανάγκη έκανε τον Τόμας Γουόκαπ από wing σε PG. Η ευφυΐα του, η πίστη στο πλάνο, η οξυδέρκεια και φυσικά η υψηλή αντίληψη για το παιχνίδι τον οδήγησαν στη μεγαλύτερη πρόκληση ως τώρα στη καριέρα του: Να γίνει ο παρτενέρ, αλλά και ο back up άσσος του Κώστα Σλούκα αντικαθιστώντας τον Τσαρλς Τζένκινς που έπαιζε στο «1» κατά συνθήκη φέτος και καθαρά ως ball mover και λιγότερο ως δημιουργός.
Pick-n-Roll Offense
Thomas Walkup Pick-n-Roll actions#OlympiacosBC #EuroLeague #ScoutingReport pic.twitter.com/8na11oc5qW
— Konstantinos Panas (@Scouting_View) June 12, 2021
Μπαίνουμε κατευθείαν στο ζουμί. Τι περιμένουμε να δούμε από τον Γουόκαπ. Το παιχνίδι του coach Μπαρτζώκα κινείται σε μεγάλα ποσοστό γύρω από pick-n-roll καταστάσεις. Τα γκαρντ είναι αυτά που ορίζουν το ρυθμό και ο Αμερικανός ο οποίος έμαθε τα τελευταία χρόνια να δουλεύει μονάχα με αυτό είναι ο άνθρωπος του Έλληνα τεχνικού. Σίγουρα δεν έχει το καλύτερο δυνατό χειρισμό και απέναντι σε επιθετικές άμυνες δυσκολευόταν αρκετά και κολλούσε ή έκανε λάθος, ωστόσο είναι ένα παιδί ιδιαίτερα σοβαρό, που ξέρει να χρησιμοποιεί το σώμα του και κρατήστε αυτό. Φρονώ πως ο Γουόκαπ δεν έφτασε ακόμη την πλήρη εξέλιξη του και μιλάω φυσικά για τα τελειώματα του. Τα paint touches έχουν εξαλειφθεί τη φετινή χρονιά, αντ’ αυτού χρησιμοποιεί πάρα πολλά floater και αποφεύγει την επαφή. Είναι κάτι που αποτελεί ερωτηματικό, αν κρίνουμε ότι με τέτοιους ώμους έπρεπε να τους παίρνει, όλους παραμάζωμα. Βέβαια αυτό είναι κάτι που θα το βρει ο coach Μπαρτζώκας το δίχως άλλο.
Στα πολύ βασικά, κυρίως με το Σλούκα στην ίδια πεντάδα θεωρώ ότι ο Αμερικανός θα είναι αυτός που θα παίρνει τη πίεση από τον Έλληνα γκαρντ. Δεν θα χρειάζεται πλέον να έχει αυτό το φορτίο. Το μόνο που θα κάνει είναι να παίρνει τις ίδιες αποφάσεις που έπαιρνε πέρυσι, αλλά ξεκούραστα. Ο Γουόκαπ τα τελευταία δύο χρόνια σαν «άσσος» στη λίγκα έμαθε να ζει κάτω από πίεση και του αρέσει να παίζει με αυτή. Ο Αμερικανός κρίνεται επαρκής σαν χειριστής και δημιουργός μέσα από pick-n-roll καταστάσεις. Διαβάζει σχετικά καλά το γήπεδο, αλλά η υψηλή του δημιουργικότητα έρχεται σε άλλο τομέα που θα δούμε παρακάτω. Το μόνο που πρέπει να θυμάστε είναι ότι τα ζόρια του Σλούκα τελείωσαν με τον Ουόκαπ στη πεντάδα. Και φυσικά σκεφτείτε αναβάθμιση από το να κατεβάζει ο Τζένκινς και να παίζει pick-n-roll, με το να παίζει ο έτερος Αμερικανός.
Spot Shooting
Thomas Walkup Spot Up Shooting #OlympiacosBC #EuroLeague #ScoutingReport pic.twitter.com/Mer2YmVUcn
— Konstantinos Panas (@Scouting_View) June 12, 2021
Φυσικά το πόσο θα ταιριάξει με το Σλούκα θα εξαρτηθεί από ένα άλλο τομέα, ο οποίος δεν είναι άλλος φυσικά από την περιφερειακή εκτέλεση και πόσο θα βοηθήσει, ώστε να διευρυνθεί το spacing της ομάδας. Ο Αμερικανός έχει βελτιωθεί σε σημαντικό βαθμό σε σχέση με τη πρώτη του χρονιά στη λίγκα, αλλά πρέπει να σκεφτούμε κάτι. Ο Γουόκαπ είναι σουτέρ μέρας. Δεν ψάχνει ρυθμό από την επίθεση. Κάνει πολλά πράγματα στο παρκέ για να ψάχνει ρυθμό από αυτό. Θα εκτελέσει δύο με τρία τρίποντα, ανάλογα τη περίσταση και αναλόγως την ευστοχία που θα έχει θα συνεχίσει να σουτάρει. Ο Ολυμπιακός δεν περιμένει από τον Ουόκαπ να στάζει το ένα τρίποντο μετά το άλλο. Αυτό που θέλει είναι να μπορεί να είναι σταθερός σαν στατικός εκτελεστής από τη περιφέρεια και αν γίνεται να πλησιάσει, να διατηρήσει ή και να βελτιώσει αυτό το 37% που μέτρησε φέτος. Φυσικά σαν spot shooter έχει τη μεγαλύτερη μερίδα εύστοχων τριπόντων του, ενώ δυσκολεύεται αρκετά σε pull up – pick-n-roll καταστάσεις – καθώς εκτελεί ένα κλικ πιο αργά απ’ ότι στα σουτ με υποδοχή.
Transition Passing
Thomas Walkup Transition Passing #OlympiacosBC #EuroLeague #ScoutingReport pic.twitter.com/XJEVXiRJhC
— Konstantinos Panas (@Scouting_View) June 12, 2021
Πάμε φυσικά στον τομέα, όπου ο Γουόκαπ είναι από τους καλύτερους πασέρ της λίγκας και δεν είναι άλλος από το τρανζίσιον. Ο Αμερικανός είναι ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟΣ στο να επιτίθεται στο ανοιχτό γήπεδο, όχι τόσο με ντρίμπλα, αλλά κυρίως με πάσα. Ελάχιστες ήταν οι φορές που έκανε λάθος επιλογή στο τρανζίσιον και παράλληλα βρήκε μεγάλο μέρος των assist του από αυτό το κομμάτι. Όσοι με διαβάζετε σταθερά θα ξέρετε ότι επέμενα ο Ολυμπιακός να τρέξει λίγο παραπάνω φέτος και με τον Ουόκαπ σαν χειριστή δεν γίνεται να μην βρει πολλές περισσότερες καταστάσεις, καλύτερος αποφάσεις και εκτελέσεις από τους υπόλοιπους. Δεν φτάνει μόνο να βλέπεις γήπεδο, είναι και ποιος σου κάνει τη πάσα που κάνει τη μεγάλη διαφορά.
Switches
Thomas Walkup on Switches vs RMB#OlympiacosBC #EuroLeague #ScoutingReport pic.twitter.com/HuFwXsKHhO
— Konstantinos Panas (@Scouting_View) June 12, 2021
Πάμε και στο σημαντικότερο κομμάτι όλων. Ο Τόμας Γουόκαπ είναι ευρέως γνωστός για τις αμυντικές του ικανότητες σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Προσοχή, δεν θα πιέσει τη μπάλα καλύτερα από τον Τζένκινς, ίσως να κάνει και λιγότερα κλεψίματα από τον πρώην Αμερικανό των «ερυθρολεύκων», ωστόσο το μέγεθος του, οι καίριες αντιδράσεις του ΚΑΙ κυρίως ο τρόπος που αντιλαμβάνεται την αμυντική ευθύνη μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Τη φετινή χρονιά η βασική άμυνα που επέλεξε ο coach Σίλερ ήταν η high flat, οπότε ήταν ελάχιστα τα clips που μπόρεσα να μαζέψω με τον Γουόκαπ να παίζει αλλαγές – τη βασική άμυνα του Ολυμπιακού στo pick-n-roll. Παρόλα αυτά από τα χρόνια του Γιασικεβίτσιους γνωρίζουμε ότι ο Αμερικανός αποτελεί έναν εκ των κορυφαίων στο να αντιμετωπίζουν καταστάσεις mismatch στο ζωγραφιστό. Μπορεί με μεγάλη ευκολία να παίξει από μπροστά, όπως και το να κάνει το deflection σε ενδεχόμενη πάσα. Έχει τρομερούς ώμους και σπουδαίο κορμί που τον βοηθάνε σε αυτές τις καταστάσεις.
Αναλύοντας λοιπόν τέσσερις βασικούς παράγοντες: 1)Αποφόρτιση Σλούκα + Pick-n-Roll 2)Spot Shooting 3)Transition 4)Switches βλέπουμε ότι ο Τόμας Γουόκαπ είναι μια εξαιρετική επιλογή για τον Ολυμπιακό.