Skip to main content

Δέκα rookies στην Ευρώπη... για φίλημα (1o μέρος)

Το SuperBasket καλωσορίζει στην παρέα του τον “Μanolo”, ο οποίος ασχολείται στο ντεμπούτο του με τις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις παικτών θα πρωτοεμφανιστούν  στα ευρωπαϊκά παρκέ την προσεχή αγωνιστική περίοδο

Ξεκινάει στο SuperBasket μια νέα συνεργασία και με την ευκαιρία, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλο το team του site και προσωπικά τον ίδιο τον Μιχάλη, για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο μου. Θα σας κρατήσουμε συντροφιά από το φθινόπωρο, με πολλές αναλύσεις κυρίως για την Euroleague και την προσπάθεια των δύο αιωνίων, αλλά και με κείμενα για το Eurocup, το BCL, τη Basket League και παίκτες που πρωταγωνιστούν σε αυτές τις διοργανώσεις, καθώς και όποιο άλλο θέμα της επικαιρότητας παρουσιάζει … ιδιαίτερο μπασκετικό ενδιαφέρον!

Για την ώρα όμως και περιμένοντας να ολοκληρωθεί η στελέχωση του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, για να κάνουμε ένα mini breakdown των δύο ρόστερ, θα ασχοληθούμε με κάτι επίκαιρο (λόγω της μεταγραφικής περιόδου) και συγκεκριμένα με ένα αγαπημένο μου θέμα. Σε αυτό το εναρκτήριο κείμενο, λοιπόν, θα αξιολογηθούν δέκα περιπτώσεις rookie παικτών στα Ευρωπαϊκά παρκέ από όλες τις βαθμίδες πρωταθλημάτων, οι οποίοι αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν τη νέα σεζόν. 

Ας ξεκινήσουμε με το 1ο μέρος και πέντε παίκτες…

Cameron Reynolds Aquila Trento

CAMERON REYNOLDS (Dolomiti Energia Trento)

DOB: 7/2/1995 – HT: 2.01 m – POSITION: SF – PREVIOUS TEAMS: Austin / San Antonio Spurs, Houston Rockets

Ο 1ος rookie στο μικροσκόπιο μας είναι ο 26χρονος wing από το Pearland του Texas, ο οποίος θα αποτελέσει το δίδυμο forwards στην Trento, μαζί με τον εκρηκτικό και επίσης rookie στην Ευρώπη, Jordan Caroline! Μετά από ένα slow start στο Κολέγιο Tulane την πρώτη 3ετία (το οποίο μάλιστα περιλάμβανε και ένα τραυματισμό στο χέρι μετά από τη νίκη επί του Savannah State το 2014, που τον άφησε εκτός δράσης για σχεδόν μισή αγωνιστική περίοδο), ο Reynolds έκανε breakout season ως red shirt junior (2016 – 17), όταν ανακηρύχθηκε μάλιστα και ο πιο βελτιωμένος παίκτης για την AAC, έχοντας 17 πόντους (με career high στο NCAA 38.8% στα τρίποντα) και 6.7 ριμπάουντ μ.ο. 

Ωστόσο, η red shirt senior season δεν εξελίχθηκε το ίδιο καλά, με το Tulane να μένει εκτός μόλις από τον 1ο γύρο του AAC Tournament και τον ίδιο τον Reynolds να εμφανίζει πιο μέτρια νούμερα (15 πόντοι με 35.3% στα τρίποντα και 6.3 ριμπάουντ μ.ο.). Λογικά δεν επιλέχθηκε στο NBA Draft του 2018, για να κάνει το επαγγελματικό του ντεμπούτο στην G League με τους Stockton Kings, όπου πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις σε 33 αγώνες (16 πόντοι με 42% στα τρίποντα και 4.3 ριμπάουντ μ.ο.). Οι Timberwolves του έδωσαν την πρώτη ευκαιρία να περάσει τις … πύλες του ΝΒΑ, όπου άφησε το στίγμα του με 5 πόντους (41% στα τρίποντα) και 1.6 ριμπάουντ μ.ο. σε 9 παιχνίδια. 

Την περίοδο 2019 – 20 την πέρασε με 2-way contract με τους Milwaukee Bucks, χωρίς όμως να αγωνιστεί στο ΝΒΑ, παρά μόνο στη θυγατρική τους, Wisconsin Herd, ενώ την περασμένη σεζόν ξεκίνησε με τους Austin Spurs, προτού βρει στο τέλος της χρονιάς 10ήμερα συμβόλαια στο San Antonio και στο Houston. Η Trento, που ψάχνει το restart και την επιστροφή στις επιτυχίες, του έδωσε το χρίσμα του εκλεκτού, για τον παίκτη, που θα κάνει τη διαφορά σε Eurocup και Legabasket και περιμένουμε να δούμε πως θα ανταποκριθεί ο Reynolds.

D5N 1590

JAKEENAN GANT (Chorale Roanne)

DOB: 6/5/1996 – HT: 2.02 m – POSITION: PF – PREVIOUS TEAMS: Ulsan Mobis Phoebus, Fort Wayne Mad Ants, Saskatchewan Rattlers

Συνεχίζουμε με έναν πιο άγνωστο και χωρίς τις περγαμηνές του Reynolds, PF, τον οποίο παρακολούθησα στην αρχή της χρονιάς στο πρωτάθλημα της Ν. Κορέας (KBL) και εκτιμώ ότι είναι ένας παίκτης με στοιχεία που ταιριάζουν στο Ευρωπαϊκό στυλ παιχνιδιού. Γεννημένος στην «μπασκετομάνα» Georgia, o Gant θεωρούνταν 4-star recruit στο high school και μεταξύ των 60 κορυφαίων ταλέντων της τάξης του (top 10 για PFs). Μάλιστα το 2014 ανακηρύχθηκε Mr. Basketball για την πολιτεία της Georgia, μια πολύ τιμητική διάκριση! Ωστόσο η διετία του στο Missouri εξελίχθηκε εφιαλτικά, κυρίως για εξωαγωνιστικούς λόγους, καθώς τιμωρήθηκε ως freshman από 9 παιχνίδια, λόγω εμπλοκής σε καβγά και επίθεση, ενώ και ως sophomore αποβλήθηκε λόγω κατοχής ναρκωτικών ουσιών. 

Μετά από αυτά τα περιστατικά αποφάσισε να πάρει μεταγραφή, για να είναι κοντά και στη μητέρα του, η οποία αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και έτσι, λόγω των κανονισμών του NCAA, θα έμενε εκτός δράσης για ένα χρόνο. Ο νέος του σταθμός ήταν το Κολέγιο Louisiana – Lafayette, όπου εμφανίστηκε «άλλος άνθρωπος». Την περίοδο 2017 – 18 ανακηρύχθηκε καλύτερος νεοεμφανιζόμενος, καλύτερος αμυντικός, ενώ συμπεριλήφθηκε στην 3η πεντάδα για την περιφέρεια Sun Belt, έχοντας 13.7 πόντους, 5.8 ριμπάουντ και 2.3 κοψίματα μ.ο. Με τους ίδιους ρυθμούς θα συνέχιζε και ως senior, έχοντας 20.5 πόντους (3ος στην περιφέρεια), 8.7 ριμπάουντ (1ος) και 2.6 κοψίματα (1ος) μ.ο. Για 2η σερί σεζόν ψηφίστηκε ως κορυφαίος αμυντικός της Sun Belt, δείχνοντας την ικανότητα και προσήλωσή του σε αυτόν τον τομέα.

Η επαγγελματική του καριέρα δεν είχε την εξέλιξη που πολλοί θα περίμεναν, με τον Gant να περνάει τη rookie season (2019 – 20) στην G League, με τους Fort Wayne Mad Ants, με τους οποίους «μέτρησε» 8 πόντους, 3.7 ριμπάουντ και 1.1 μπλοκ μ.ο. Φέτος ξεκίνησε από τη Ν. Κορέα, όπου όμως λόγω του κανονισμού για μέγιστη συμμετοχή 1 ξένου παίκτη στην 5αδα, έμεινε στη σκιά του Shawn Long. Σε 25 παιχνίδια, με μόλις 13’ χρόνο συμμετοχής μ.ο., είχε 9.4 πόντους, 4.8 ριμπάουντ και 0.8 κοψίματα ανά αγώνα. Στις αρχές του έτους αποχώρησε, ξανά για τους Fort Wayne Mad Ants, όπου όμως είχε περιορισμένο ρόλο, ενώ πριν τον δούμε με τη Roanne (που έχει φήμη για «λαβράκια», έχοντας φέρει στην Ευρώπη στο παρελθόν παίκτες όπως ο Marquise Reed), αγωνίζεται αυτήν την εποχή στο Πρωτάθλημα του Καναδά!

Στο ακόλουθο βίντεο, το οποίο είχα επιμεληθεί στην αρχή της περιόδου για το blog  http://www.redpointguard.com/ , μπορείτε να δείτε τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του Gant. Μιλάμε για έναν πολύ αθλητικό face up PF (επιτόπιο άλμα 0.83 μ.), με wingspan στα 2.14 μ., ο οποίος μπορεί να απειλήσει με σχετική συνέπεια από το τρίποντο, ενώ εκτός από την έφεση στα κοψίματα, είναι ικανός στην άμυνα με αλλαγές, χάρις στο εξαιρετικό footwork του. Μου θυμίζει αρκετά τον Jeremy Evans και θεωρώ ότι αν μείνει μακριά από προβλήματα, είναι ένας παίκτης που μπορεί να σταδιοδρομήσει στην Ευρώπη, στο επίπεδο του BCL τουλάχιστον…   

daniels534534

TROY DANIELS (Armani Milan)

DOB: 15/7/1991 – HT: 1.93 m – POSITION: SG – PREVIOUS TEAMS: Los Angeles Lakers, Denver Nuggets (2019 – 20 Season)

Προχωράμε με έναν πολύ πιο γνωστό παίκτη και μια από τις «δυνατές» μεταγραφές της νέας Euroleague, τον Troy Daniels, το τελευταίο απόκτημα της Armani Milano, που βέβαια ελπίζει να μην «της βγει» Shelvin Mack. Ο Daniels υπήρξε καλό κολεγιακό όνομα στο VCU, όπου ήταν συμπαίκτης για δύο χρονιές με τον Briante Weber, στο οποίο κατέχει τη 2η καλύτερη επίδοση της ιστορίας του σε εύστοχα τρίποντα, με 251! Στη senior season (2012 – 13) ήταν 3ος σκόρερ των Rams με 12.2 πόντους μ.ο., έχοντας 40.3% στα τρίποντα σε 8 προσπάθειες ανά παιχνίδι και φθάνοντας μέχρι το 2ο γύρο του NCAA Tournament!

Παρόλα αυτά δεν επιλέχθηκε στη διαδικασία του Draft το 2013 και ξεκίνησε το οδοιπορικό του από την τότε Development League, με τους Rio Grande Valley Vipers, όπου ξεκίνησε να «χτίζει» το όνομα του ως ένας από τους top sharpshooters της διοργάνωσης, με προσωπικό ρεκόρ 10 εύστοχα τρίποντα σε ένα παιχνίδι και σπάζοντας την καλύτερη επίδοση μέχρι τότε για μία σεζόν. Αυτή η ικανότητα του στο floor spacing, τον βοήθησε να βρει σταδιακά θέση στο ΝΒΑ! Θα έκλεινε τη rookie χρονιά του ονειρικά, βρίσκοντας θέση στο ρόστερ των Houston Rockets και αγωνιζόμενος στα Ρ/Ο, όπου παραλίγο να γίνει και ήρωας της μιας βραδιάς, στο Game 4 του 1ου γύρου απέναντι στους Blazers (από όπου και τα στιγμιότυπα), όταν με 17 πόντους συνολικά λίγο έλειψε να χαρίσει στην ομάδα του τη νίκη (οι Rockets ηττήθηκαν τελικά με 120 – 123 και αποκλείστηκαν με 2 – 4, ενώ είχαν το πλεονέκτημα έδρας).

Στη συνέχεια θα έβρισκε μόνιμα συμβόλαια και παρά το γεγονός ότι μόνο στο Phoenix είχε στεριώσει για πάνω από μία σεζόν (τη διετία 2017 – 19), ο Daniels θεωρούταν ως ένας elite shooter, ερχόμενος από τον πάγκο και δίνοντας σημαντικές λύσεις στις εκάστοτε ομάδες του (αγωνίστηκε επίσης μέχρι το 2019 σε Charlotte, Minnesota και Memphis). Στις αρχές της περιόδου 2019 – 20 υπέγραψε με τους Lakers και παρόλο που έλαβε δαχτυλίδι για τον τίτλο του πρωταθλητή, δεν ήταν στο τελικό ρόστερ της ομάδας του LA, καθώς είχε μετακομίσει στο μεταξύ στο Denver. Φέτος «κυκλοφορούσε ελεύθερος» καθόλη τη διάρκεια τη χρονιάς, δίχως αγωνιστικό ρυθμό, αλλά πέραν του βιογραφικού του, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι o Daniels όλα αυτά τα χρόνια είχε σημαντικό ρόλο και κυρίως σταθερότητα στο μακρινό σουτ, με μ.ο. καριέρας 39.5% στα τρίποντα στο ΝΒΑ, σε 339 αγώνες συνολικά! Θα βγει άραγε steal ή flop; Η απάντηση θα δοθεί το χειμώνα…

AP20070245217589.0

JAKE TOOLSON (BG Göttingen)

DOB: 6/3/1996 – HT: 1.96 m – POSITION: SG – PREVIOUS TEAMS: Salt Lake City Stars

Αν το όνομα σας θυμίζει κάτι, έχετε πέσει διάνα… Ο Jake Toolson, όχι μόνο είναι ανιψιός των γνωστών μας Andy Toolson (αγωνίστηκε στην ΑΕΚ τη σεζόν 1995 – 96) και Ryan Toolson (έχει φορέσει τα χρώματα των Malaga και Zenit μεταξύ άλλων), αλλά έχει πάρει και τα γονίδια τους στο μακρινό σουτ! Φέτος θα κάνει ουσιαστικά το επαγγελματικό του ντεμπούτο στη Γερμανική Göttingen (έφθασε μέχρι το F4 του Γερμανικού κυπέλλου την περασμένη σεζόν, με παίκτες όπως ο Luke Nelson, o Aubrey Dawkins, ο Rihards Lomazs και ο Tai Odiase), καθώς στάθηκε άτυχος και την περίοδο 2020 – 21 πάτησε παρκέ μόλις σε ένα παιχνίδι της G League, προτού τραυματιστεί σοβαρά. Παρόλα αυτά η Göttingen δεν πτοήθηκε και προσέθεσε στο ρόστερ της έναν παίκτη με ταυτότητα … sniper!

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην καριέρα του στο NCAA, η οποία διαμοιράστηκε σε Brigham Young και Utah Valley, o Toolson έχει ποσοστό 43.3% στα τρίποντα, με season high 47% ως senior στο BYU. Αυτό πάντως δε σημαίνει ότι είναι και μονοδιάστατος guard, καθώς ήδη έχει δείξει βελτίωση σε τομείς όπως η δημιουργία (ανέβασε το μ.ο. ασίστ του σε 3.9 την τελευταία του σεζόν στο Κολέγιο) και η άμυνα (1.1 κλεψίματα ανά παιχνίδι ως senior). Στη Γερμανία έχουν περάσει παίκτες όπως ο Bryce Alford (Bayreuth) με σχετική επιτυχία και θεωρώ ότι και ο Toolson έχει τα φόντα να κάνει μια αξιόλογη καριέρα.

Has POW 71

HASAHN FRENCH (Lavrio BC)

DOB: 9/3/1998 – HT: 2.01 m – POSITION: C – PREVIOUS TEAMS: Saint Louis University

Δε θα μπορούσαμε να μην κλείσουμε το 1ο μέρος της παρουσίασης, με μια ομάδα η οποία παραδοσιακά φέρνει στην Ευρώπη rookies με μεγάλα περιθώρια εξέλιξης. Σε αυτό το μοτίβο κινείται και η απόκτηση του Hasahn French, ενός δυναμικού undersized center, ο οποίος δε θυμίζει μόνο στο μικρό όνομα, τον Hassan Martin, αλλά και στο ύψος και στυλ παιχνιδιού! Ο French είναι ένας πολύ δυνατός αθλητικός center, ο οποίος ζυγίζει 107 κιλά, αλλά είναι ταχύς και ιδιαίτερα αλτικός. Το wingspan των 2.13 μ. και το συνολικό standing reach των 2.66 μ. τον βοηθάνε σε άμυνα, όπου έχει μεγάλη ροπή σε κοψίματα (2 μ.ο. καριέρας στο NCAA), αλλά και σε επίθεση, έχοντας μάλιστα την ευχέρεια να τελειώνει φάσεις κοντά στο καλάθι και με τα δύο χέρια, όπως βλέπετε στο ακόλουθο video, με στιγμιότυπα από τη σεζόν 2019 – 20…

Ο French μπορεί να είναι ορισμός του late bloomer, καθώς ξεκίνησε το μπάσκετ μόλις στα 14 του χρόνια, όταν πήρε μαζεμένα 12 πόντους σε ύψος (μέχρι τότε έπαιζε American football), όμως αποδείχθηκε quick learner, καθώς μέσα σε λίγα χρόνια έγινε το αστέρι της Springfield Commonwealth Academy και ένας σπουδαίος παίκτης σε γυμνασιακό επίπεδο. Μάλιστα τα κατορθώματα του ως senior, περιλάμβαναν μια επική εμφάνιση 38 πόντων και 18 ριμπάουντ απέναντι στη φημισμένη Brewster Academy! Παρά την πρόταση από το ξακουστό, αλλά σε παρακμή εδώ και χρόνια, UNLV, o French επέλεξε το Saint Louis, όπου είχε μια «γεμάτη» 4ετία. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει ανακηρυχθεί δύο φορές καλύτερος αμυντικός της Atlantic Conference, ενώ το 2020 συμπεριλήφθηκε στην 2η καλύτερη 5αδα της περιφέρειας.

Συνολικά στο NCAA έχει αγωνιστεί σε 98 παιχνίδια (97 βασικός) με 31’ χρόνο συμμετοχής μ.ο., «μετρώντας» 10.2 πόντους (με τις βολές να είναι η «Νέμεσις» του, μόλις 34.5% ποσοστό καριέρας), 8.6 ριμπάουντ, 1.8 ασίστ, 0.9 κλεψίματα και 2 μπλοκ ανά αγώνα. Σίγουρα το αγωνιστικό προφίλ του μας προϊδεάζει για έναν «ακατέργαστο» ψηλό, μια «ωμή δύναμη» στη front line του Λαυρίου, ωστόσο ο French, με την ενέργεια που «βγάζει» στο παρκέ και τα πλούσια φυσικά / αθλητικά προσόντα, μπορεί μακροπρόθεσμα να αποτελέσει έναν παίκτη – έκπληξη στην Basket League και να προσθέσει άλλον έναν κρίκο στην αλυσίδα value for money μεταγραφικών κινήσεων για την ομάδα του Λαυρίου!