Skip to main content

Δέκα rookies στην Ευρώπη... για φίλημα (2o μέρος)

Από τον Τζος Ριβς της Μπεσίκτας μέχρι τον Σαμπάζ Ναπίερ της Ζενίτ, ο "Manolo" καταπιάνεται με ακόμα πέντε παίκτες που περιμένουμε να δούμε για πρώτη φορά στην Ευρώπη.

Δείτε εδώ το πρώτο μέρος του αφιερώματος.

Συνεχίζουμε με το 2ο μέρος του αφιερώματος, σε rookies που θα αγωνιστούν τη νέα περίοδο στα Ευρωπαϊκά παρκέ. Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μια έντονη κινητικότητα στα μεταγραφικά των ομάδων, ενώ δεν έχουμε μπει ακόμη στον Αύγουστο και οι ανακοινώσεις παικτών διαδέχονται η μία την άλλη, καθώς τα front offices προσπαθούν να «κλείσουν» τα ρόστερ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όσο πιο νωρίς.

Σίγουρα, το γεγονός ότι 15 από τις 20 ομάδες της Κινέζικης CBA, αποφάσισαν τη διεξαγωγή του νέου πρωταθλήματος, χωρίς ξένους παίκτες, διευρύνει την αγορά και τις επιλογές των Ευρωπαϊκών ομάδων, οι οποίες μάλιστα καραδοκούν και για FAs από το ΝΒΑ. Εκτός από όσους έχουν ήδη συμφωνήσει, βλέπουμε παίκτες, όπως ο έμπειρος Ed Davis και ο νεότερος Jerome Robinson, να είναι στο στόχαστρο συλλόγων όπως η Partizan και ο Ερυθρός Αστέρας αντίστοιχα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, σκοπός αυτού του αφιερώματος είναι η παρουσίαση ενός μίγματος ταλαντούχων και πιο γνωστών παικτών, οι οποίοι μέχρι αυτή την ώρα έχουν ανακοινωθεί επίσημα και αναμένουμε το ντεμπούτο τους στη Γηραιά Ήπειρο!

Αρκετά, όμως, με τα πολλά λόγια, ας προχωρήσουμε στη 2η 5αδα των εκλεκτών μας…

20180302 PSU MBB v OhioState 111 reaves sa

JOSH REAVES (Besiktas)

DOB: 4/6/1997 – HT: 1.93 m – POSITION: SG – PREVIOUS TEAM: Rio Grande Valley Vipers

Υπό κανονικές συνθήκες, ο παίκτης που θα σας παρουσίαζα από την Besiktas, θα ήταν ο Dedric Lawson, το πρώτο χρονικά, μεταγραφικό απόκτημά της, ένας PF τον οποίο είδα αρκετά στο περσινό πρωτάθλημα της Ν. Κορέας και έχω σχηματίσει θετική εικόνα για αυτόν. Ωστόσο, η τελευταία κίνηση της Τουρκικής ομάδας ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακή, με έναν guard, για τον οποίο ευελπιστεί να «μπει στα παπούτσια» του αποχωρήσαντα (για την Karsiyaka του Sarica) James Blackmon Jr.

Ο λόγος για τον 24χρονο Josh Reaves, με Βολιβιανή καταγωγή από την πλευρά της μητέρας του, Liset Bravo. Γεννημένος στο Fairfax της Virginia, o Reaves έχασε σε ηλικία μόλις 6 ετών τον πατέρα του και μαζί με το μεγαλύτερο αδελφό του, μεγάλωσαν υπό την προστασία της μητέρας τους. Από μικρή ηλικία έδειξε το μεγάλο ταλέντο του στο μπάσκετ, αποτελώντας γυμνασιακό αστέρι στη γνωστή Oak Hill Academy και έναν από τους καλύτερους παίκτες της class του.

Αφού απέρριψε προτάσεις από φημισμένα Κολέγια, όπως Villanova, Maryland, Temple και Georgetown, αγωνίστηκε για 4 χρόνια στην Division I του NCAA, με το Penn State, σε συνολικά 121 παιχνίδια, με μ.ο. καριέρας 8.9 πόντους (32.4% στα τρίποντα), 4.5 ριμπάουντ, 2.6 ασίστ, 0.8 κοψίματα και το εντυπωσιακό νούμερο των 2.1 κλεψιμάτων (ρεκόρ όλων των εποχών για το Κολέγιο). Μάλιστα στη senior season του (2018 – 19) ανακηρύχθηκε καλύτερος αμυντικός στην πολύ δυνατή περιφέρεια Big Ten!

Παρά τις εντυπωσιακές του εμφανίσεις στο δεύτερο σημαντικότερο pre draft event του 2019, το Portsmouth Invitational Tournament, με 14.3 πόντους (37% στα τρίποντα), 2.7 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 2.7 κλεψίματα μ.ο., δεν επιλέχθηκε από καμία ομάδα στη διαδικασία του draft. Παρόλα αυτά, κέρδισε την εμπιστοσύνη των Mavericks, οι οποίοι τον υπέγραψαν με 2-way συμβόλαιο. Ο Reaves ξεκίνησε στην G League με τους Texas Legends (σε ένα πλούσιο ρόστερ με συμπαίκτες όπως οι Nate Mason, Cameron Payne, Antonius Cleveland, Aric Holman και Chad Brown), προτού στις αρχές του 2020 γίνει ο πρώτος Βολιβιανός που έχει αγωνιστεί στο ΝΒΑ! Με το Dallas πάτησε παρκέ σε 4 μόλις παιχνίδια της RS και άλλα 2 για τα Ρ/Ο, με χαμηλά νούμερα. Την περασμένη περίοδο την πέρασε εξ ολοκλήρου στην G League, αγωνιζόμενος με τους Rio Grande Valley Vipers, έχοντας 12 πόντους με 38.7% στα τρίποντα, 4.3 ριμπάουντ, 2.7 ασίστ και 1.1 κλεψίματα μ.ο.

Πριν τον δούμε με τα ασπρόμαυρα της Besiktas, ο Reaves αγωνίστηκε το καλοκαίρι με την εθνική Βολιβίας, στα παιχνίδια των προκριματικών για το FIBA Americup του 2023, χωρίς να καταφέρει να οδηγήσει την ομάδα του στην επόμενη φάση, καθώς γνώρισε την ήττα στον κρίσιμο αγώνα από την Παραγουάη. Οι απαιτήσεις από το πρόσωπο του θα είναι μεγάλες, καθώς η Besiktas θα λάβει μέρος στο BCL τη νέα σεζόν (σε δύσκολο όμιλο μαζί με Burgos, L. Rytas και Oldenburg) και ο Reaves θα πρέπει να ηγηθεί ενός νεανικού ρόστερ… 

5ade8956a91fe.image

JAMES PALMER Jr. (Slam Stal Ostrow)

DOB: 31/7/1996 – HT: 1.98 m – POSITION: SG/SF – PREVIOUS TEAM: Agua Caliente Clippers

Η επόμενη επιλογή ομάδας – παίκτη, μπορεί εκ πρώτης όψεως να μοιάζει … περίεργη, όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Το μπασκετικό παραμύθι της Stal Ostrow θα συνεχιστεί και τη νέα σεζόν, καθώς θα συμμετάσχει στο BCL ως πρωταθλήτρια Πολωνίας! Μια ομάδα που έγινε αρχικά γνωστή στις αρχές των 00ς, με τις ονομασίες Gipsar και Atlas Stal Ostrow (πήρε μέρος στο FIBA Champions Cup της περιόδου 2002 – 03, που κατέκτησε ο Άρης), χωρίς επιτυχίες και κήρυξε πτώχευση το 2009, λόγω οικονομικών προβλημάτων, επιστρέφοντας στις τοπικές κατηγορίες. Ωστόσο, μέσα σε λίγα χρόνια, το 2015, ανέβηκε ξανά στην κορυφαία κατηγορία, έκανε αισθητή την παρουσία της, τερματίζοντας 3η το 2018, ενώ στη συνέχεια κατέκτησε το Κύπελλο (2019), το Πρωτάθλημα (2021) και έφθασε ως τον τελικό του FIBA Europe Cup πέρυσι, όπου ηττήθηκε από την Ironi Ness Ziona.

Οι φιλοδοξίες της δε σταματάνε εδώ και παίρνοντας πλέον τα σκήπτρα από τις άλλες μεγάλες δυνάμεις του Πολωνικού μπάσκετ (Slask, Prokom, Zielona Gora) ευελπιστεί να φθάσει ακόμη πιο ψηλά! Παρόλο που έχασε το μεγάλο της αστέρι, τον Trey Kell, ο οποίος μετακόμισε στη Varese, κινήθηκε γρήγορα, αντικαθιστώντας τον με τον Palmer Jr. O Αμερικάνος swingman υπήρξε σπουδαίος γυμνασιακός παίκτης, ο κορυφαίος της ευρύτερης περιοχής Washington DC για την τάξη του 2014. Η πρώτη του διετία στο NCAA με το Miami δεν εξελίχθηκε καλά και έτσι πήρε μεταγραφή για το Nebraska, όπου «έλαμψε» τη διετία 2017 – 19. Αποφοίτησε ως senior έχοντας 19.7 πόντους (31.3% στα τρίποντα), 4.2 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 1.4 κλεψίματα μ.ο.

Την επαγγελματική του καριέρα την πέρασε, μέχρι σήμερα, στην G League, με τη θυγατρική ομάδα των Clippers, με την οποία αγωνίστηκε συνολικά σε 46 παιχνίδια με καλά νούμερα (18.1 πόντοι με 28.6% όμως στα τρίποντα, 4.3 ριμπάουντ, 2.8 ασίστ και 0.9 κλεψίματα μ.ο.), καθώς και μερικές εξαιρετικές εμφανίσεις, όπως εκείνη την περίοδο 2019 – 20, απέναντι στους Norther Arizona Suns, με career high 40 πόντων, από όπου και τα στιγμιότυπα…   

Με ύψος 1.98 μ. και πελώριο άνοιγμα χεριών στα 2.13 μ., ο Palmer Jr. διαθέτει ικανοποιητικό φυσικό/αθλητικό πακέτο για να πρωταγωνιστήσει στο επίπεδο του BCL. Σε έναν όμιλο μαζί με την περσινή φιναλίστ Karsiyaka και τις υπολογίσιμες Manresa και Hapoel Jerusalem, θα έχει αρκετή δουλειά. Είναι καλός σκόρερ από μέση απόσταση με «γλυκό» jump shot και πολύ αποτελεσματικός σε drives. Γενικότερα, πρόκειται για παίκτη, που «βγάζει το ψωμί του» από την επίθεση και αναμένεται να είναι από τις ατραξιόν της Πολωνικής ομάδας για τη νέα χρονιά!

effb7099 henry ellenson

HENRY ELLENSON (Monbus Obradoiro)

DOB: 13/1/1997 – HT: 2.08 m – POSITION: PF/C – PREVIOUS TEAMS: Raptors 905 / Toronto Raptors

Η ομάδα του Moncho Fernandez (βρίσκεται στον πάγκο της Obradoiro επί 11 συναπτά έτη), έχει συστήσει στο Ευρωπαϊκό κοινό, πληθώρα shooting bigs, ένα τύπο παικτών, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αγωνιστικής φιλοσοφίας του προπονητή, από τους Alec Brown και Shayne Whittington παλιότερα, μέχρι τους Vladimir Brodziansky και Mike Daum πρόσφατα. Το περσινό δίδυμο Mike Daum και Jake Cohen «έσπασε», καθώς αμφότεροι αποχώρησαν, ο μεν πρώτος για τη νεοφώτιστη, στη Legabasket Serie A, Tortona, ο δε δεύτερος για τη Maccabi Tel Aviv!

Παρόλα αυτά, ο Fernandez δεν έκατσε με «σταυρωμένα χέρια» και στράφηκε στην αγορά των ΗΠΑ για το νέο εκλεκτό, που θα εμφανίσει, με τα ίδια στοιχεία. Το όνομα αυτού Henry Ellenson και αν σας θυμίζει κάτι, να σας πούμε συνοπτικά ότι πρόκειται για τον παίκτη, που μετά από μόλις μία σεζόν στο Marquette (με 17 πόντους, 9.7 ριμπάουντ και 1.5 κοψίματα μ.ο. ως freshman), επιλέχθηκε στο νούμερο 18 του draft του 2016 από τους Pistons! Μπορεί στα 2.5 χρόνια του στο Detroit να μην πήρε πολλές ευκαιρίες, αγωνιζόμενος σε 59 συνολικά παιχνίδια, ωστόσο είχε καλή παρουσία στο δεύτερο μισό της σεζόν 2018 – 19, με τους NY Knicks (6 πόντοι με 44.1% στα τρίποντα) και 3.3 ριμπάουντ. Με όπλο το μακρινό σουτ του, ο Ellenson την περασμένη σεζόν «έλαμψε» στην G League, με τους Raptors 905, έχοντας 21.2 πόντους (42.4% στα τρίποντα), 8.2 ριμπάουντ, 2.3 ασίστ και 0.5 κοψίματα μ.ο. Στο τέλος της σεζόν υπέγραψε 10ήμερο συμβόλαιο με τους Toronto Raptors και αγωνίστηκε σε 2 παιχνίδια της RS με μ.ο. 7.5 πόντους και 6 ριμπάουντ.

Πλέον θα τον δούμε στην ACB και η συνύπαρξη του με τον Fernandez «εγγυάται» ότι θα είναι από τις ευχάριστες εκπλήξεις της νέας σεζόν, καθώς παρά την 5ετή επαγγελματική εμπειρία του, είναι μόλις 24 ετών και έχει πολλά περιθώρια εξέλιξης. Μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για έναν παίκτη κοντά στα 2.10 μ., με μ.ο. καριέρας στα τρίποντα 33.6% στο ΝΒΑ και 37.7% στην G League!

1227927895

SHABAZZ NAPIER (Zenit St. Petersburg)

DOB: 14/7/1991 – HT: 1.85 m – POSITION: PG – PREVIOUS TEAMS: Minnesota Timberwolves / Washington Wizards (2019 – 20 Season)

Ο 4ος παίκτης του 2ου μέρους του αφιερώματός μας, είναι ένας rookie στην Ευρώπη … 30 ετών ο οποίος είναι επίσης 1st rounder (νούμερο 24 στο draft του 2014), με σπουδαία κολεγιακή, αλλά και επαγγελματική καριέρα! Δε χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις για τον Napier, έναν guard που θα τον θαυμάσουμε φέτος στην Euroleague με τη Zenit, με τον Pascual να ελπίζει ότι έχει βρει τον δικό του Larkin… O Napier είναι δις πρωταθλητής NCAA με το Connecticut, έχει ανακηρυχθεί Most Outstanding Player στο F4 του 2014 και All American την ίδια χρονιά!

Ένας παίκτης με άψογο χειρισμό και ένστικτα δημιουργίας, που μπορεί επίσης να σκοράρει με κάθε τρόπο, δεν είναι τυχαίο ότι ψηφίστηκε καλύτερος PG του NCAA το 2014, κερδίζοντας το βραβείο Bob Cousy. Παρόλο που επιλέχθηκε από τους Charlotte Ηornets στο draft, άλλες αι βουλαί του … Βασιλιά! Να κάνουμε ένα flash back, για να σας θυμίσουμε ότι ο Lebron James, super star των Heat, είχε δηλώσει δημόσια (με το Miami να μην έχει έναν top PG στη σύνθεση του) ότι ήθελε διακαώς τον Napier στην ομάδα και όπως καταλαβαίνετε δύσκολα μπορεί να αρνηθεί κάποιος στο Βασιλιά. Οι Ηeat είχαν το 26ο pick στον 1ο γύρο του draft του 2014 και δεν πρόλαβαν να επιλέξουν τον ταλαντούχο guard. Όμως, προσφέροντας τον PJ Hairston (#26), τον Semaj Christon (#55), τον οποίο είδαμε λίγο πρόπερσι με την Baskonia και ένα draft pick 2ου γύρου του επόμενου draft, έκαναν δικό τους τον Napier!

Ωστόσο, η συνέχεια της ιστορίας θα ήταν διαφορετική… Ο LBJ έμεινε ελεύθερος, επιλέγοντας να επιστρέψει στο Cleveland, το Miami μετατράπηκε από super team, σε απλή contender των Ρ/Ο (μάλιστα δεν τα κατάφερε την περίοδο 2014 – 15) και ο Napier δε βρήκε ποτέ το ρόλο του. Έτσι, το καλοκαίρι του 2015 έγινε ανταλλαγή στο Orlando, όπου και εκεί πάντως είχε συμπληρωματικό ρόλο, αγωνιζόμενος λίγο. Το «μπαμ» το έκανε στη διετία του στο Portland, όπου είδε τα λεπτά του να αυξάνονται και τη 2η χρονιά στο Oregon, «μέτρησε» 8.7 πόντους (37.6% στα τρίποντα), 2.3 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 1.1 κλεψίματα μ.ο. Την επόμενη περίοδο θα μετακόμιζε στους Brooklyn Nets, προτού εκείνοι γίνουν title contenders, ενώ τη σεζόν 2019 – 20 (ήταν και η τελευταία του, καθώς πέρυσι δεν αγωνίστηκε κάπου) τη … μοίρασε ανάμεσα στη Minnesota και τη Washington (στο ακόλουθο video μπορείτε να δείτε μερικά από τα κατορθώματα του ως Wizard):   

Ως επίλογο για τον Napier, έχουμε να πούμε, εκτός από το ταλέντο του και την ικανότητα σε σκορ / δημιουργία, ότι μιλάμε για έναν παίκτη με 6ετή πορεία στο ΝΒΑ και μ.ο. καριέρας, 7.1 πόντους (34.5% στα τρίποντα), 1.9 ριμπάουντ και 2.5 ασίστ σε 345 παιχνίδια για τη Regular Season. Μπορεί η μακρά απουσία του από τα παρκέ, να του «στοιχίσει» λίγο στο ξεκίνημα, σε αγωνιστικό ρυθμό, αλλά τα προσόντα του είναι τέτοια, που αν βρει ρόλο στο ρόστερ της Zenit, θα αποτελέσει σημαντικό κομμάτι στο back court του Pascual. Εξάλλου με συμπαίκτες τους Lloyd, Baron και Francamp, οι αντίπαλοι της Ρωσικής ομάδας δε θα ξέρουν από που θα τους … πρωτοέρθει!

ap 4006ceee5fbe4317bc21b7966c7dac82 1 620x370

ROMELLO WHITE (Hapoel Eilat)

DOB: 9/5/1998 – HT: 2.04 m – POSITION: C – PREVIOUS TEAM: Ole Miss (NCAA)

Κλείνουμε με έναν rookie … όνομα και πράγμα, καθώς ο White θα κάνει το επαγγελματικό του ντεμπούτο τη νέα σεζόν, με τη Hapoel Eilat! Και μπορεί η Ισραηλινή ομάδα να έχει κυρίως παράδοση για τα guard που έχει φέρει και έκαναν εν συνεχεία καριέρα στην Ευρώπη (Henry, Lloyd, Bryant), ωστόσο πέρυσι ήταν εκείνη που ρίσκαρε με τον rookie center Josh Nebo και τελικά δικαιώθηκε, στέλνοντας τον και αυτόν στην Euroleague (Zalgiris).

Φέτος η Hapoel Eilat κινήθηκε στο ίδιο μοτίβο, ποντάροντας σε έναν άλλο δυναμικό ψηλό, δίχως ιδιαίτερη εμπειρία, αλλά με πλούσια φυσικά / αθλητικά προσόντα. Ο Romello White είναι ένας ψηλός, ο οποίος ξεκίνησε την Κολεγιακή του καριέρα στο Arizona State, δίπλα σε παίκτες όπως ο Luguentz Dort, o Zylan Cheatham και ο Rob Edwards. Εκεί έμεινε 3 χρόνια, προτού πέρυσι πάρει μεταγραφή για το Ole Miss. Στο παρακάτω video μπορείτε να δείτε τις καλύτερες φάσεις, που χάρισε στη junior season του ως παίκτης των Sun Devils…

O White φημίζεται για τη μαχητικότητά του, για το δυναμικό στυλ παιχνιδιού του και για την αποτελεσματικότητά του να τελειώνει φάσεις κοντά στο καλάθι. Έχει αγωνιστεί συνολικά σε 123 παιχνίδια στο NCAA, με μ.ο. καριέρας 10.1 πόντους (61.9% στα δίποντα και 62.4% στις βολές), 6.7 ριμπάουντ και 1 μπλοκ μ.ο. Μαζί με τον Αμερικανο-Ισραηλινό stretch PF, Ben Carter, αναμένεται να συνθέσει ένα καλό δίδυμο στη front line της Eilat και το σίγουρο είναι ότι θα παρακολουθήσουμε την πορεία του, γιατί είναι ένας ψηλός με ελκυστικό πακέτο.