Skip to main content

TOPS & FlOPS - Οι λάμψεις και οι απογοητεύσεις της εβδομάδας (vids)

Συνέχεια στη στήλη Tops and Flops, όπου σας παρουσιάζουμε τους «ωραίους και μοιραίους» των Ευρωπαϊκών διοργανώσεων, με το 2ο επεισόδιο! Πλούσια η περασμένη εβδομάδα, με διπλή αγωνιστική στην Euroleague και πολλά ενδιαφέροντα παιχνίδια στο BCL. Ξεκινάμε με την Euroleague και όσους ξεχώρισαν ή απογοήτευσαν σε αυτή τη «διαβολοβδομάδα»…

TOPS AND FLOPS WEEK 2 (EUROLEAGUE):

τ1

TOPS:

Simone Fontecchio

Ο Ιταλός forward «πήρε μπροστά» τη διαβολοβδομάδα, οδηγώντας την Μπασκόνια στο 2x2, στις αναμετρήσεις με τον Παναθηναϊκό και την Άλμπα. Ο ρόλος του Fontecchio είναι πολύ σημαντικός για την καλή επιθετική λειτουργία της ομάδας του και ήδη φροντίζει να το αποδεικνύει. Σε αυτά τα δύο παιχνίδια επέδειξε σταθερότητα και ήταν εύστοχος από μακρινή απόσταση, προσφέροντας σημαντικές λύσεις στο σύνολο του Ivanovic σε κρίσιμα σημεία.

James Nunnally

Το κακό ξεκίνημα της Maccabi τη φετινή σεζόν οφειλόταν σε ένα βαθμό και στο γεγονός ότι ο Nunnally δεν είχε πιάσει καλή απόδοση, αδυνατώντας να δώσει λύσεις στο σκορ. Αυτό, όμως, άλλαξε την περασμένη εβδομάδα και παρά την ήττα από την Armani, ο Αμερικάνος swingman έδειξε ότι έχει «επιστρέψει» για τα καλά. Την ανοδική του πορεία επιβεβαίωσε στη νίκη με τη Βιλερμπάν, όπου εκτός των 25 πόντων, με καλά ποσοστά, έδειξε τα ηγετικά στοιχεία που χρειάζεται η ομάδα του. Από τις πιο εντυπωσιακές παρουσίες αυτού του 4ημέρου…

Brandon Davies

Η Μπαρτσελόνα διατήρησε το αήττητό της, νικώντας Ολυμπιακό και Μονακό στην παράταση και ξεπερνώντας δύσκολες καταστάσεις που αντιμετώπισε στα δύο παιχνίδια. Χωρίς να αποδώσει ιδιαίτερα καλό μπάσκετ, η ομάδα του Γιασικεβίτσιους πήρε αυτό που ήθελε και βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας! Ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές στις δύο νίκες, ήταν και ο Brandon Davies, ο οποίος μπορεί να τα βρήκε δύσκολα με αντίπαλους τους ψηλούς του Ολυμπιακού, αλλά στο Μονακό ήταν κυριαρχικός! Όχι μόνο έκανε το υψηλότερο PIR της 4ης αγωνιστικής (38), αλλά σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού ήταν καθοριστικός, πετυχαίνοντας μάλιστα με φόλοου το καλάθι που έστειλε το παιχνίδι στην παράταση.

FLOPS:

Nick Weiler-Babb

H Bayern, μπαίνοντας στη «διαβολοβδομάδα», ήταν από τις ομάδες δίχως νίκη. Παρά τις μάχες που έδωσε στη … Ρωσική εκστρατεία σε Καζάν και Αγία Πετρούπολη, γνώρισε ισάριθμες ήττες, πέφτοντας στην τελευταία θέση με ρεκόρ 0 - 4 πλέον. Ο Weiler-Babb ήταν από τους αρνητικούς πρωταγωνιστές αυτών των αγώνων, μη καταφέρνοντας να συνεισφέρει επιθετικά. Γενικά οι Βαυαροί «ψάχνονται» ακόμη και η μέτρια παρουσία του Αμερικάνου guard δεν βοηθάει στην ανάκαμψη της ομάδας. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε αυτά τα δύο παιχνίδια ο Weiler-Babb είχε μόλις 0.13 PIR/min.

Jarrell Brantley

Η απευθείας μετάβαση από την άλλη άκρη του Ατλαντικού στην Ευρωλίγκα είναι δύσκολη υπόθεση και δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση η περίπτωση του Αμερικάνου forward, ο οποίος δεν έχει δείξει κάτι ιδιαίτερο μέχρι τώρα στην Unics. Ακόμη και στη νίκη επί της Bayern ήταν μέτριος, ενώ στη συντριβή από την Fenerbahce δεν μπήκε ποτέ στο κλίμα του παιχνιδιού, όντας πολύ άστοχος και συμπαρασυρόμενος από τη συνολική κακή απόδοση της ομάδας. Αν δεν βελτιωθεί άμεσα και ταυτόχρονο ο άλλος νεοαποκτηθέντας, πρώην ΝΒΑ-ερ, OJ Mayo, δεν είναι σε καλή κατάσταση, η συνέχεια της Unics στη διοργάνωση προβλέπεται πολύ δύσκολη.

Edgaras Ulanovas

Μία από τις μεγάλες απογοητεύσεις της φετινής Ζαλγκίρις (που ακόμη δεν έχει πανηγυρίσει τη νίκη), είναι ο Λιθουανός φόργουορντ, ο οποίος συνεχίζει τις κακές εμφανίσεις, μετά την περσινή παρουσία του στην Τουρκία. Στη διαβολοβδομάδα δεν κατάφερε να προσφέρει σχεδόν σε κανέναν τομέα, μένοντας άποντος απέναντι στον Ολυμπιακό και όντας πολύ άστοχος στο παιχνίδι με τον Ερ. Αστέρα. Η Λιθουανική ομάδα περιμένει πολλά από αυτόν, χωρίς να έχει πολλές ποιοτικές λύσεις στις θέσεις των πλαγίων και ο Ulanovas θα πρέπει να βελτιώσει την εικόνα του άμεσα.

Στο Basketball Champions League διεξήχθησαν παιχνίδια μόνο για τους ομίλους A,B, E και F. Οι κεραίες μας έπιασαν τους ακόλουθους 3 παίκτες που πρωταγωνίστησαν και άλλους 3, οι οποίοι κινήθηκαν σε «ρηχά νερά»…  

TOPS AND FLOPS WEEK 2 (BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE)

τ2

TOPS:

Jerrick Harding

Ο 23χρονος αριστερόχειρας guard, ένας εκ των κορυφαίων σκόρερ στην ιστορία της Big Sky Conference, στην Division I του NCAA, βρίσκεται για 2η χρονιά στην Τσεχία με την Nymburk. Από πέρυσι έδειξε εξαιρετικά δείγματα γραφής και φέτος ακόμη πιο ώριμος και έχοντας προσαρμοστεί καλύτερα στο Ευρωπαϊκό στυλ παιχνιδιού, μοιάζει έτοιμος για μια σπουδαία σεζόν. Ο Harding είναι εξαιρετικά ικανός στο 1vs1 και μπορεί να σκοράρει μετά από τρίπλα σε κάθε συνθήκη. Αν καταφέρει να ισορροπήσει το παιχνίδι του όσον αφορά την εκτέλεση και τη δημιουργία στην επίθεση και δείξει συνέπεια στο αμυντικό κομμάτι, έχει θέση στο υψηλότερο επίπεδο. Στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ, εκτός από το νικητήριο καλάθι που πέτυχε, ήταν από τους καλύτερους της Nymburk, προσφέροντας πολλές λύσεις σε κρίσιμα σημεία.

Silas Melson

Ο 25χρονος απόφοιτος του Gonzaga ξεκίνησε την Ευρωπαϊκή του περιπέτεια πριν 3 χρόνια στο Λαύριο, για να συνεχίσει σε Ισραήλ, Φινλανδία και Βέλγιο. Φέτος επιστρέφει σε μια ομάδα όπως η Kalev, η οποία στο παρελθόν έχει δείξει «έφεση» στο να φέρνει ποιοτικά guard και να τα αναπτύσσει (Isaiah Briscoe, Tony Wroten, Marcus Keene). Ο Melson έχει επίσης την ευκαιρία να λάβει μέρος σε διοργανώσεις υψηλότερου επιπέδου, όπως η VTB League και το BCL και μέχρι τώρα τα καταφέρνει περίφημα! Στην πρεμιέρα μπορεί η Kalev να μην ολοκλήρωσε την έκπληξη απέναντι στην Strasbourg, όμως στο 2ο της παιχνίδι, με αντίπαλο την Tofas, πέτυχε μεγάλο διπλό, με πρωταγωνιστή τον Melson, το οποίο ίσως τη βάζει στην κουβέντα για κάτι παραπάνω από τη διεκδίκηση της 3ης θέσης στον όμιλο.

DeVaughn Akoon-Purcell

Ο Αμερικάνος G/F, μετά την εξαιρετική περσινή του παρουσία στην Tofas, φέτος εντυπωσιάζει στη Galatasaray, όπου σε κάθε παιχνίδι είναι εκ των κορυφαίων της. Στη δύσκολη αναμέτρηση με την Igokea, o DAP ήταν εκείνος που έβαλε το νερό στο αυλάκι στο ξεκίνημα, με συνεχόμενους πόντους, δίνοντας στην Cim Bom ένα προβάδισμα ασφαλείας. Αλλά και στο φινάλε, με δικά του προσωπικά καλάθια έβαλε την ομάδα του σε θέση οδηγού. Με το σκορ στο 79 – 80, ήταν ένα δικό του γκολ – φάουλ που «σφράγισε» τη νίκη. Ο Akoon-Purcell, μετά το εντυπωσιακό Summer League που έκανε, συνεχίζει να βρίσκεται σε top φόρμα και δεν αποκλείεται να απασχολήσει σύντομα μεγάλες ομάδες…

FLOPS:

Kasey Shepherd

Ο Αμερικάνος guard ήταν το σημαντικότερο καλοκαιρινό απόκτημα της Tofas Bursa στην προσπάθειά της για κάτι καλό στο φετινό BCL, μετά την περσινή παρουσία του στη Nizhny. Ο Shepherd είναι εξαιρετικός σκόρερ και με πλούσια αθλητικά προσόντα, όμως η απόδοσή του χαρακτηρίζεται από αστάθεια. Στο παιχνίδι με την Kalev έδειξε το μέτριο αγωνιστικό του πρόσωπο, δίχως να μπει στο κλίμα της αναμέτρησης και αδυνατώντας να προσφέρει λύσεις στην επίθεση, με την ομάδα του να γνωρίζει ανέλπιστη εντός έδρας ήττα.

D’Angelo Harrison

Ο scoring guard από την Αλάσκα «τάραξε» τα νερά το καλοκαίρι, επιλέγοντας για επόμενο σταθμό της καριέρας του την Ουκρανική Prometey. Παρόλο που την οδήγησε εκ του ασφαλούς στα προκριματικά, στη φάση των ομίλων δεν έχει καταφέρει να κάνει τη διαφορά. Σε δύο παιχνίδια η ομάδα του δεν έχει γνωρίσει τη νίκη και οι επιδόσεις του είναι μακριά από αυτές που έχουμε συνηθίσει. Το ίδιο συνέβη και στην εντός έδρας συντριβή από τη Ludwigsburg και πλέον και αυτός και η Prometey, ψάχνουν για αγωνιστική ανάκαμψη.

Retin Obasohan

Ο Obasohan μπορεί να μην είναι ο βασικός υπαίτιος της νέας εντός έδρας της Hapoel, με τους Bennett, Kilpatrick να είναι επίσης αρνητικοί, αλλά και αυτός έπεσε θύμα της «κατάρας» των βολών, που έχει χτυπήσει φέτος την ομάδα από το Ισραήλ. Στο προηγούμενο παιχνίδι με την Karsiyaka, o Gates είχε 0/2 προτού ευστοχήσει ο Colson σε buzzer beater τρίποντο, ενώ και στην αναμέτρηση με τη Manresa, πριν από αυτόν, ο Jalen Adams με 0/2, δεν κατάφερε να δώσει προβάδισμα στην ομάδα του. Ο Obasohan, όμως, με το σκορ στο 67 – 70, λίγα δευτερόλεπτα πριν τη λήξη, έδωσε τη χαριστική βολή στην ομάδα του, ευστοχώντας μόνο στη μία εξ αυτών. Και αν ο Adams ήταν ο καλύτερος της Hapoel, με 24 πόντους, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για τον Βέλγο, ο οποίος ήταν εκτός κλίματος αγώνα στην επίθεση.