Skip to main content

Πέντε διαμάντια στην Ευρώπη, έτοιμα να λάμψουν (vids)

Ο “Manolo” εστιάζει σε παίκτες που έχουν ξεκινήσει δυνατά στα μεσαία και χαμηλά ευρωπαϊκά στρώματα, δείχνοντας ικανοί για το βήμα παραπάνω

Μετά από αρκετό καιρό, καθώς τον τελευταίο μήνα μονοπώλησε το ενδιαφέρον όλων, η αγωνιστική δράση, επανερχόμαστε με μια ανάρτηση, που κάνει focus σε μερικές αξιόλογες περιπτώσεις παικτών, οι οποίοι βρίσκονται φέτος στα παρκέ της Ευρώπης.

Σε αυτή την 5αδα από «διαμάντια», παρουσιάζουμε παίκτες με potential, που έχουν ξεκινήσει καλά τη φετινή σεζόν, σε low / mid–level ομάδες, χωρίς συμμετοχή σε διασυλλογικές διοργανώσεις (Euroleague, Eurocup, BCL, FIBA Europe Cup) και εκτιμούμε ότι μπορούν μεσοπρόθεσμα να κάνουν το βήμα παραπάνω…

POINT GUARD: Isaiah Taylor (Murcia) 27 yrs old – 1.90 m

Liga Endesa: 6 games – 18.8 pts (73.1% FT, 53.8% 2FG, 61.5% 3FG) – 2 Reb – 3.5 Ast – 0.5 Stl – 2.2 Tov

1634409578 346136 1634409788 noticia normal

Ο απόφοιτος του Texas είναι ο πιο γνωστός από τη σημερινή 5αδα, καθώς έχει φτάσει μέχρι και το ΝΒΑ, τη σεζόν 2017 – 18, με μια solid παρουσία στους Hawks, που τότε ήταν σε rebuilding mode. Είχε συμμετοχή σε 67 αγώνες με 6.6 πόντους (46.1% στα δίποντα και 25% στα τρίποντα), 1.4 ριμπάουντ και 3.1 ασίστ μ.ο. Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, καθώς δεν βρήκε συμβόλαιο στο ΝΒΑ έκτοτε και έτσι πέρασε μια σεζόν στην G League, πριν καταλήξει πέρυσι στο Ισραήλ και συγκεκριμένα στη Maccabi Rishon, όπου εντυπωσίασε!

Η φετινή περίοδος έχει ξεκινήσει ακόμη καλύτερα, καθώς ο Taylor οδηγεί τη Murcia σε καλό ξεκίνημα μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα (ρεκόρ 4 – 2), με τον ίδιο να είναι 1ος σκόρερ της ACB. Ο Taylor είναι ένας combo guard ύψους 1.90 μ., με wingspan 1.92 μ. Και εξαιρετικά αθλητικά προσόντα (ταχύτητα, άλμα). Μπορεί να απειλήσει με σουτ μέσης / μακρινής απόστασης, είτε εν στάσει, είτε μετά από τρίπλα, ενώ είναι ικανός σκόρερ και με drive. Ακόμη ψάχνει την ισορροπία ανάμεσα σε δημιουργία και εκτέλεση και δεν είναι τυχαίο ότι φέτος, μερικές φορές, λειτουργεί καλύτερα με τον πιο ατόφιο play maker, Tomas Bellas, παρά με τον Jordan Davis.

Ωστόσο, μπορεί να «τρέξει» την επίθεση μιας ομάδας σε ικανοποιητικό βαθμό, ενώ και το shot selection του κινείται σε λογικά πλαίσια, δίχως να εκβιάζει προσπάθειες. Παρόλα αυτά, εμφανίζεται επιρρεπής στο λάθος, κυρίως όταν είναι ο μοναδικός χειριστής και του ασκείται μεγάλη πίεση στην μπάλα, ενώ ακόμη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως σταθερός σουτέρ έξω από τα 6.75 μ. Παρόλα αυτά, το 2-way profile του (με αρκετά καλή αμυντική συμπεριφορά) και τα physical / athletic tools, τον καθιστούν ως μια πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή για ομάδες του υψηλότερου επιπέδου, οι οποίες ψάχνουν για combo guard με ικανότητα στο σκορ. Χωρίς να διαθέτει το συνολικό ταλέντο του Askia Booker επιθετικά, η προσφορά του στη Murcia είναι μεγαλύτερη μέχρι τώρα, λόγω του πολυσύνθετου στυλ του.

SHOOTING GUARD: Jaylen Barford (Astana) 25 yrs old – 1.92 m

VTB League: 3 games – 26.7 pts (90% FT, 59.6% 2FG, 31.3% 3FG) – 5.3 Reb – 2 Ast – 2.7 Stl – 3 Tov

Jaylen Barford

Ο επόμενος παίκτης στη λίστα μας έχει περάσει από πολλά «στάδια» στην καριέρα του και φέτος φαίνεται ότι έχει βρει την … Ιθάκη του και είναι έτοιμος για το αγωνιστικό «μπαμ»! Ο 25χρονος SG, απόφοιτος του Arkansas, όπου υπήρξε συμπαίκτης με τον Daryl Macon, φέτος βρίσκεται στο Καζακστάν, για λογαριασμό της Astana, πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις στα 3 παιχνίδια που έχει δώσει μέχρι τώρα. Η περιπέτειά του στην Ευρώπη ξεκίνησε από την Pesaro, όπου τον πρωτοείδα πριν 2 χρόνια και κατέληξε στην Cremona πέρυσι, με μια ενδιάμεση στάση στην Αίγυπτο!

Παρόλο που ήταν ο MVP στο 2ο σημαντικότερο pre draft event, το Portsmouth Invitational Tournament, το 2018, πάνω από παίκτες όπως οι Kendrick Nunn, Johnny Hamilton, Jock Landale κ.α., ο Barford δεν κατάφερε να επιλεγεί στο draft, ούτε να αγωνιστεί στο ΝΒΑ. Την πρώτη επαγγελματική του χρονιά την πέρασε στην G League, με θετική παρουσία, ενώ στη συνέχεια ξενιτεύτηκε.

Ο Barford είναι ένας πολύ δυνατός guard, με γυμνασμένο κορμό και καλά επίπεδα αθλητικότητας, όπως μαρτυρά το επιτόπιο άλμα των 0.80 μ. (μέτρηση 2018). Δεν φοβάται την επαφή και σκοράρει συχνά με drive, ενώ γενικά αρέσκεται να εκτελεί μετά από τρίπλα από μακρινή απόσταση, χωρίς μεγάλη επιτυχία πάντα. Έχει άγνοια κινδύνου στο παιχνίδι του, ωστόσο κάποιες φορές παρασύρεται σε κακές επιλογές ή κατάχρηση τρίπλας. Η άμυνα είναι ένας τομέας, όπου χρήζει βελτίωσης, ειδικά στο θέμα συγκέντρωσης, με αποτέλεσμα να μην είναι τόσο άμεσα Euroleague material, όπως ο Taylor.

Πάντως, η ικανότητά του στο 1vs1 και γενικά η έφεση του στο σκορ, σε συνδυασμό με το motor και physicality του, αποτελούν ενδιαφέροντα στοιχεία. Μάλιστα, αν μπορέσει με την εμπειρία από πιο ανταγωνιστικούς αγώνες, να βελτιώσει τις αδυναμίες του, δεν αποκλείεται να βρει καλά συμβόλαια στο μέλλον, είτε στην Ευρώπη, είτε στην Ασία.

SMALL FORWARD: Chris Coffey (Mitteldeutscher) 24 yrs old – 2.01 m

German BBL: 4 games – 19.8 pts (74.4% FT, 81.8% 2FG, 50% 3FG) – 9.8 Reb – 1 Ast – 1 Stl – 1.5 Tov

Chris Coffey

Ο Coffey δεν είναι αυθεντικός SF, εξάλλου στη Mitteldeutscher αγωνίζεται στο 4, θυμίζοντας τον Blossomgame, όσον αφορά την αθλητικότητα και το στυλ παιχνδιού, αλλά θα μπορούσε μελλοντικά να σταδιοδρομήσει ως combo forward, που γενικά είναι δυσεύρετοι στην αγορά. Ίσως ο λιγότερο γνωστός από τη σημερινή 5αδα, ο απόφοιτος του Georgetown College (δεν είναι το φημισμένο Georgetown στη Washington, αλλά Κολέγιο που εδρεύει στο Kentucky) ξεκίνησε μόλις πέρυσι την επαγγελματική του καριέρα από τη Λετονία και τη Ventspils.

Ήταν από τους καλύτερους παίκτες στο περσινό πρωτάθλημα Βαλτικής (με ομάδες από την Εσθονία και τη Λετονία), έχοντας σε 26 παιχνίδια 12.3 πόντους (32.7% στα τρίποντα) και 8.6 ριμπάουντ. Φέτος πήρε «προαγωγή» στη Γερμανία και ήδη εντυπωσιάζει με τις εμφανίσεις του, διαθέτοντας ένα αγωνιστικό προφίλ, που θα μπορούσε να τον καθιερώσει ως 3&D wing στην Ευρώπη. Πολύ αθλητικός και με ικανότητα να σουτάρει σε spot συνθήκες, είτε και off dribble, ο Coffey έχει μέλλον, εφόσον μπορέσει να δείξει σταθερότητα και αποκτήσει τακτική πειθαρχία, που είναι απαραίτητη στο υψηλότερο επίπεδο.

POWER FORWARD: Andy Van Vliet (Bnei Herzliya) 26 yrs old – 2.12 m

Winner League: 2 games – 16 pts (60% FT, 63.6% 2FG, 55.6% 3FG) – 9.5 Reb – 3 Ast – 1.5 Blk – 2 Tov

van7675

Ο Βέλγος F/C είναι από τις μεγαλύτερες αποκαλύψεις της φετινής σεζόν στο Ισραήλ και ένας μοντέρνος ψηλός, με μεγάλο ταβάνι. «Αμερικανοτραφής», έχοντας θητεία στην Division I του NCAA, αρχικά με το Wisconsin και στη συνέχεια με το William & Mary, o Van Vliet φημίζεται για τη stretch ικανότητά του (38% μ.ο. καριέρας στο Κολέγιο και 40% στη Sialuiai πέρυσι), η οποία συνδυάζεται με αθλητικότητα και έφεση στα ριμπάουντ. Στο Ισραήλ αγωνίζεται κυρίως ως 4, στο πλάι του Onuaku και εκτιμώ ότι το συνολικό skillset του είναι «διαβατήριο» για να αγωνιστεί σε ένα πρωτάθλημα, όπως το Ισπανικό, όπου ομάδες, όπως η Obradoiro, ξέρουν να αναπτύσσουν τέτοιου τύπου ψηλούς.

CENTER: Tyrique Jones (Pesaro) 24 yrs old – 2.04 m

LBA Serie A: 4 games – 14 pts (54.5% FT, 67.6% 2FG) – 9.3 Reb – 0.5 Ast – 0.5 Blk – 0.8 Stl – 1.3 Tov

Screenshot 2021 10 19 at 12 29 27 STP7706 640x350 jpg WEBP Image 640 350 pixels

Η Ιταλία και φέτος έχει μια πληθώρα center για όλα τα γούστα, από τον Egbunu και τον Sims, μέχρι τον undersized Tyrique Jones! Ποιο είναι το κοινό αυτών των τριών ψηλών; Ότι πέρυσι και οι τρεις αγωνίστηκαν στο πρωτάθλημα της Ν. Κορέας, πριν οι δρόμοι τους συναντηθούν ξανά στην Ιταλία… Ο απόφοιτος του Xavier πέρυσι ξεκίνησε ως rookie στην DB Promy, για να μετακομίσει στη συνέχεια στο Ισραήλ και τη Hapoel Tel Aviv.

Ένας τραυματισμός στον ώμο δεν του επέτρεψε να ολοκληρώσει τη χρονιά, αλλά είχε ήδη «ανεβάσει τις μετοχές» του. Η Pesaro, η οποία δεν έχει ξεκινήσει καλά, με ρεκόρ μόλις 1 – 3, επένδυσε σε αυτόν και μέχρι τώρα αισθάνεται απόλυτα δικαιωμένη, με τον Jones να αφήνει θετικές εντυπώσεις.

Όπως μπορείτε να δείτε στο video scouting report που είχα ετοιμάσει πέρυσι για τη σελίδα https://redpointguard.com/ , πρόκειται για κλασικό undersized mobile center, με πλούσια αθλητικά προσόντα, που μπορεί να τελειώνει φάσεις πάνω από τη στεφάνη, μετά από p’n’r και στον αιφνιδιασμό. Είναι επίσης πολύ ικανός ριμπάουντερ και ιδανικός για άμυνα με αλλαγές, χάρις στο καλό footwork του. Στον αντίποδα, δεν είναι ο ατόφιος rim protector, εξάλλου δεν τον βοηθάει το wingspan του, το οποίο είναι μέτριο για το ύψος του, ενώ και στο post μπορεί να αντιμετωπίσει θέματα απέναντι σε physical αντιπάλους. Παρόλα αυτά, το συνολικό πακέτο και κυρίως η ενέργεια που βγάζει στο παρκέ, αποτελούν στοιχεία, που μπορούν να τον καθιερώσουν μελλοντικά, ακόμη και στο υψηλότερο επίπεδο.