Skip to main content

ΤΣΣΚΑ - Ολυμπιακός: Η μάχη Νο43 έχει κάτι διαφορετικό (vid)

Το Superbasket υποδέχεται ένα από τα πιο κλασικά ζευγάρια της Euroleauge, με την υπογραφή του «Manolo».

H Euroleague συνεχίζεται με την 5η αγωνιστική και αυτήν την εβδομάδα ο Ολυμπιακός καλείται να αντιμετωπίσει την CSKA στη Μόσχα, σε άλλη μια δύσκολη αποστολή! Αυτό το ζευγάρι είναι από τα πλέον κλασικά της σύγχρονης εποχής στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ, έχοντας χαρίσει πολλές μοναδικές στιγμές.

Και μπορεί η έδρα της CSKA να είναι «κατηφορική» για τους ερυθρόλευκους (η τελευταία νίκη στη Μόσχα, πριν εκείνη προ 2 ετών ως «καυτό» outsider, ήταν το μακρινό 2008, με το καλάθι του Greer), ωστόσο ο Ολυμπιακός ξέρει να κερδίζει τα παιχνίδια που «μετράνε», στα final 4, με το ρεκόρ να είναι 3 – 0 σε ημιτελικούς (το 2013, 2015 και 2017) και 1 – 0 στον αλησμόνητο τελικό του 2012 υπέρ τους. Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά τι έχουν κάνει οι δύο ομάδες στις μεταξύ τους αναμετρήσεις…

3645268

Συνολικά Ολυμπιακός και CSKA έχουν τεθεί αντιμέτωποι 42 φορές, με την Αρκούδα να έχει τη μερίδα του λέοντος στις νίκες με 26, έναντι 16 των ερυθρόλευκων. Όπως σας είπαμε, η κυριαρχία της Ρωσικής ομάδας εντός έδρας είναι αδιαμφισβήτητη, μετρώντας 15 νίκες (με μεγάλες διαφορές σε κάποιες περιπτώσεις) και μόλις 4 ήττες. Οι 4 νίκες των Πειραιωτών στη Μόσχα έχουν γίνει το 1996 και 1998, ενώ στη σύγχρονη Euroleague μόλις το 2008 στα Ρ/Ο και η μοναδική σε RS, το 2019, ξανά στην 5η αγωνιστική της Euroleague, για όσους πιστεύουν σε συμπτώσεις.

3568812

Τα πράγματα στο ΣΕΦ είναι κάπως καλύτερα, με τον Ολυμπιακό να έχει 8 νίκες έναντι 11 της CSKA. Ωστόσο, η υπεροχή στα παιχνίδια F4 υπέρ των ερυθρόλευκων είναι ξεκάθαρη, με τις 4 νίκες τους να «ξυπνούν εφιάλτες» στους Μοσχοβίτες! Από την επική ανατροπή στον τελικό της Πόλης με το πεταχτάρι του Πρίντεζη και την καθολική επικράτηση στον ημιτελικό του 2013 με 69 – 52, μέχρι τις νίκες το 2015 και 2017, με τον Σπανούλη να σκοράρει με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο στην crunch time, ο Ολυμπιακός έχει «χτίσει» μια πελατειακή σχέση με την CSKA σε παιχνίδια που κρίνουν τίτλους και προκρίσεις σε τελικό.

Η CSKA, όμως, θα βρει απέναντι της και έναν άλλο γνώριμό της, τον Γιώργο Μπαρτζώκα, όχι μόνο από τα παιχνίδια με τον Ολυμπιακό, αλλά και από τις εγχώριες (και όχι μόνο) κόντρες με τις Lokomotiv Kuban και Khimki, ομάδες στις οποίες θήτευσε ο Έλληνας προπονητής για 2.5 έτη. Η πρώτη αναμέτρηση του κόουτς Μπαρτζώκα με αντίπαλο την CSKA ήταν το 2009, ως προπονητής του Αμαρουσίου. Στις 21 Οκτωβρίου στον 1ο αγώνα για τη φάση των ομίλων η Ελληνική ομάδα έφθασε ένα βήμα πριν τη μεγάλη έκπληξη, αλλά το εύστοχο τρίποντο του Κριάπα με τη λήξη, έδωσε τη νίκη στην CSKA (του Πασούτιν) με 65 – 66. Στον επαναληπτικό, οι Μοσχοβίτες επικράτησαν με 78 – 65.

3645409

Στην επόμενη, όμως, αναμέτρηση, ως προπονητής του Ολυμπιακού πλέον, η επικράτηση ήταν εμφατική, με τους ερυθρόλευκους να κερδίζουν 69 – 52 την CSKA του Μεσίνα, στον ημιτελικό του 2013, σε ένα παιχνίδι – σεμινάριο, πώς να «πνίξεις» τον αντίπαλο! Τη σεζόν 2013 – 14 οι δρόμοι των δύο ομάδων δεν συναντήθηκαν και έτσι ο Μπαρτζώκας θα έπρεπε να περιμένει το 2015, για να αντιμετωπίσει ξανά την CSKA, ως προπονητής της Lokomotiv Kuban αυτήν τη φορά. Για την Euroleague, οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν στον ημιτελικό, με την CSKA να επικρατεί 88 – 81, ενώ στα πλαίσια της VTB League, οι νίκες μοιράστηκαν.

Η σεζόν 2016 – 17 βρήκε τον Μπαρτζώκα στον πάγκο της Barcelona, γνωρίζοντας 2 ήττες για τη Regular Season της Euroleague. Στη συνέχεια, έχοντας αναλάβει πλέον τον πάγκο της Khimki, o coach Μπι θα ερχόταν συχνά αντιμέτωπος με την CSKA, φέρνοντας την αρκετές φορές σε δύσκολη θέση, αλλά χωρίς να καταφέρει να πετύχει σημαντικές νίκες! Το ρεκόρ του, σε αυτό το 1.5 έτος που έμεινε στην ομάδα, ήταν 1 – 5 στην Euroleague και 1 – 4 στην VTB League. Επιστρέφοντας στον Ολυμπιακό, ο Μπαρτζώκας «μετράει» 1 νίκη και 2 ήττες απέναντι στην CSKA.

BARTZO5435543

Συνολικά, λοιπόν, ο Έλληνας προπονητής μετράει 5 νίκες με αντίπαλο την CSKA και 17 ήττες. Έχει επιμέρους ρεκόρ 0 – 2 ως προπονητής του Αμαρουσίου, 2 – 2 ως προπονητής του Ολυμπιακού, 0 – 2 στη θητεία του στην Barcelona, 1 – 2 στον πάγκο της Lokomotiv και μόλις 2 – 9, όταν ήταν στην Khimki. Το ρεκόρ του με αντίπαλο τον τωρινό προπονητή της CSKA, Δημήτρη Ιτούδη, είναι 4 – 15.

Αρκετά όμως με το flash back στο παρελθόν, εξάλλου στη συνέχεια θα απολαύσετε ένα video με highlights από τις καλύτερες στιγμές του Ολυμπιακού απέναντι στην CSKA. Ας δούμε τι έχουν κάνει οι δύο αντίπαλοι σε αυτές τις 4 πρώτες αγωνιστικές της Euroleague. Οι δύο ομάδες είναι ισόβαθμες με ρεκόρ 3 – 1, με τον Ολυμπιακό να έχει μοναδική ήττα στη Βαρκελώνη στην παράταση, ενώ η CSKA γνώρισε την ήττα στην πρεμιέρα από την Armani και έκτοτε έχει 3 σερί νίκες.

5399944

Το αυριανό παιχνίδι θα είναι διαφορετικό από αυτά των τελευταίων ετών στη Μόσχα, με τους ερυθρόλευκους να πηγαίνουν με φιλοδοξίες, έχοντας σύμμαχο το καλό ξεκίνημα και τη συμπαγή άμυνά τους! Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ολυμπιακός έχει την καλύτερη άμυνα της διοργάνωσης με παθητικό μόλις 253 πόντους (63.2 μ.ο.), με τους αντίπαλούς του να σουτάρουν με ποσοστό λίγο πάνω από 20% στα τρίποντα. Στην αντίπερα όχθη, η CSKA έχει παραδοσιακά μία από τις πιο παραγωγικές επιθέσεις, με τη 2η καλύτερη επίδοση σε αυτές τις 4 αγωνιστικές, με 329 πόντους (81 μ.ο.), πίσω μόνο από τη Real.

joel bolomboy cska moscow eb21ΦΔΦΣ

Ένας άλλος τομέας, όπου οι ερυθρόλευκοι δείχνουν βελτίωση φέτος, είναι εκείνος των ριμπάουντ, καθώς είναι 4οι στα συνολικά ριμπάουντ (38.2 μ.ο.). Μάλιστα βρίσκονται στην 3η θέση στα επιθετικά ριμπάουντ (12 μ.ο.) και στην 4η στα αμυντικά (26.2 μ.ο.). Η CSKA είναι λίγο πιο χαμηλά, στην 9η θέση στα συνολικά ριμπάουντ, με 34.8 μ.ο. Στις ασίστ, η Ρωσική ομάδα έχει μ.ο. 16.8 έναντι 15.3 των ερυθρόλευκων, ωστόσο έχει σαφή υπεροχή στο δείκτη ασίστ/λαθών, όπου βρίσκεται στην κορυφή με 1,71, με τον Ολυμπιακό να είναι στην 6η θέση, με το ικανοποιητικό 1.52. Αυτό που προκαλεί εντύπωση έως τώρα, είναι ότι η CSKA έχει ακόμη χαμηλό ποσοστό, για τα δεδομένα της, έξω από τα 6.75 μ. (34.3%), ενώ ο Ολυμπιακός και αυτός στα πρώτα παιχνίδια είχε χαμηλό ποσοστό, για να ανέβει στο 33.3%, μετά τον αγώνα με τη Zalgiris.

Συνεχίζοντας με τα advanced stats, άξιο αναφοράς είναι ότι οι ερυθρόλευκοι έχουν το καλύτερο Net Rating (16.2) της διοργάνωσης, παρά το γεγονός ότι μέχρι τώρα έχουν δώσει δύο παιχνίδια με Barcelona και Real. Αυτό είναι απόρροια κυρίως της καλής τους άμυνας, καθώς έχουν το καλύτερο Def Rating με 95.2! Αντίθετα, η CSKA παρόλο που διαθέτει το κορυφαίο Off Rating της Euroleague με 120.3, φαίνεται ότι αντιμετωπίζει θέματα στην άμυνα, με το μόλις 3ο χειρότερο Def Rating (118.1), μετά από Παναθηναϊκό και Zalgiris. Παρόλα αυτά η Αρκούδα είναι από τις πιο efficient ομάδες επιθετικά με 58% ποσοστό True Shooting (5η θέση), ενώ ο Ολυμπιακός βρίσκεται χαμηλά, μόλις 14ος με 52.8%.

Αυτό ήταν ένα mini ορεκτικό για τη μάχη νούμερο 43 των δύο μεγάλων αντιπάλων. Αντί επιλόγου, θα αναφέρω ότι ο Ολυμπιακός έχει δείξει στο παρελθόν ότι όταν κατεβαίνει σε αυτά τα παιχνίδια ως «πρόβατο επί σφαγή», συνήθως πετυχαίνει μεγάλες και ανέλπιστες νίκες. Δεν είναι μόνο ο τελικός της Πόλης ή και οι ημιτελικοί των F4, αλλά και τα τελευταία χρόνια, είδαμε τους ερυθρόλευκους, ειδικά στη χειρότερη σεζόν της σύγχρονης ιστορίας τους, το 2019 – 20, να κερδίζουν δύο φορές την CSKA.

5198163

Ο αγώνας της Παρασκευής (22/10) είναι διαφορετικός, με τον Ολυμπιακό να μπαίνει με καλή ψυχολογία και «αέρα» που του προσδίδει το καλό ξεκίνημα, την ίδια ώρα που η CSKA αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα με τραυματισμούς και χωρίς να έχει βρει ακόμη το ρυθμό της. Μένει να δούμε, λοιπόν, αν ο Ολυμπιακός έχει το χαρακτήρα να συνεχίσει τις καλές εμφανίσεις και μέσα στη Μόσχα, σε μια αφιλόξενη για αυτόν έδρα και γιατί όχι, να πάρει μια πολύτιμη νίκη, που εκτός από βαθμολογική ώθηση, θα του δώσει το ψυχολογικό boost να κοιτάξει ακόμη ψηλότερα!

Μέχρι την Παρασκευή, σας κρατάμε συντροφιά  με ένα βίντεο και κάποια χαρακτηριστικά highlights από πρόσφατα παιχνίδια μεταξύ των δύο ομάδων…