Υπόθεση Βεζένκοβ – ΝΒΑ ή Ολυμπιακός;
Ο «Manolo» γράφει για το έντονο ενδιαφέρον των Σακραμέντο Κινγκς προς το πρόσωπο του Σάσα Βεζένκοβ, τον χώρο που μπορεί να υπάρχει στο ρόστερ των «Βασιλιάδων» για τον «ερυθρόλευκο» φόργουορντ, αλλά και τα υπέρ – κατά μια ενδεχόμενηςμετακίνησης του στο ΝΒΑ από την σεζόν που έρχεται.
Αναμφισβήτητα ο Vezenkov είναι το κεντρικό πρόσωπο των τελευταίων ημερών (παρόλο που του «κλέβει» λίγη δόξα ο Tyler Dorsey), τόσο για τον Ολυμπιακό, όσο και για τους Sacramento Kings, οι οποίοι ενδιαφέρονται θερμά πλέον για την απόκτησή του. Μάλιστα, το πόσο έντονο είναι το hype του φαίνεται και από το post, στο twitter, του επίσημου λογαριασμού της FIBA για τα «παράθυρα» των εθνικών ομάδων, που λίγο – πολύ, προωθεί τον παίκτη στο ΝΒΑ και προτρέπει τους Kings να τον θαυμάσουν (λες και δεν έχουν οι ίδιοι δίκτυο scouting που τον παρακολουθεί ενδελεχώς)!
Πώς όμως φθάσαμε σε αυτό το σημείο και πώς ο Vezenkov, τον οποίο στο περσινό αφιέρωμα για την Euroleague, τον χαρακτηρίζαμε ως εν δυνάμει franchise player για τον Ολυμπιακό, είναι ένα βήμα από το ΝΒΑ; Όπως προκύπτει από τις τελευταίες κινήσεις του Sacramento, o Vezenkov ήταν στα ραντάρ της ομάδας τον τελευταίο καιρό και η σεζόν καριέρας που έκανε (φθάνοντας να ανακηρυχθεί και μέλος της καλύτερης Euroleague 5αδας), αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον των Kings.
Ας παρουσιάσουμε, όμως, ένα σύντομο ιστορικό, για να γίνει κατανοητή η αλληλουχία όλων όσων εξελίχθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Ο Vezenkov είχε επιλεγεί στο νούμερο 57 του draft του 2017 από τους Brooklyn Nets, οι οποίοι πραγματοποίησαν το λεγόμενο “draft and stash”, δηλαδή επέλεξαν μεν τον Βούλγαρο άσο, τον άφησαν δε να συνεχίσει την καριέρα του στην Ευρώπη, παρακολουθώντας διακριτικά την περίπτωση του. Τελικά τα δικαιώματά του, μετά από ένα trade μεταξύ πολλών ομάδων (στα πλαίσια του deal για τον James Harden, ο οποίος μετακινήθηκε στους Sixers), κατέληξαν στο Cleveland.
Οι Cavaliers έχοντας χτίσει ένα νεανικό σύνολο και μετά από μια πολύ καλή περσινή σεζόν, δεν έδειξαν ζέση για να επενδύσουν πάνω του και έτσι οι περισσότεροι περιμέναμε ότι τα draft rights του Vezenkov, απλά θα αποτελούσαν διαπραγματευτικό όπλο για μια πιθανή μελλοντική ανταλλαγή, όπως συμβαίνει κατά κόρον στο ΝΒΑ. Ωστόσο, τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς έτσι… Το Sacramento, προερχόμενο από σειρά ετών (16 για την ακρίβεια) εκτός play off και με άστοχες κινήσεις στις τελευταίες off season, άρχισε να κινείται δυναμικά το φετινό καλοκαίρι.
Δίνοντας τα δικαιώματα για το δικό της draft pick 2ου γύρου (νούμερο 49) στους Cavaliers (οι οποίοι επέλεξαν τον αδελφό του Evan Mobley, Isaiah), έναντι cash considerations $1.75 εκατ. και των δικαιωμάτων του Vezenkov, έδειξαν ένα πρώιμο ενδιαφέρον. Όλα αυτά έγιναν στις 23/6/2022, ωστόσο ήταν ακόμη νωρίς, γιατί οι Kings είχαν εκκρεμότητες ως προς το ρόστερ τους.
Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε ότι το Sacramento έχει νέο πρόσωπο στον πάγκο του, τον Mike Brown, ο οποίος εκτός από εκλέκτορας της εθνικής Νιγηρίας, θεωρείται από τους ανερχόμενους προπονητές στο ΝΒΑ, με πολυετή παρουσία ως assistant (σε Spurs και Warriors εσχάτως, μεταξύ άλλων), αλλά και ως head (σε Cavs και Lakers). Το κύριο μέλημα του front office της ομάδας, από ό,τι φαίνεται μέχρι τώρα, είναι να γεμίσει η ομάδα καλούς σουτέρ, για να μπορέσουν να πλαισιώσουν και να αναδείξουν τα δυνατά σημεία των δύο star DeAaron Fox και Domantas Sabonis. Ήδη από τις πρώτες κινήσεις τα έχουν καταφέρει αρκετά καλά για τα δεδομένα τους, με την απόκτηση με ανταλλαγή του SG Kevin Huerter (δίνοντας τους Harkless και Holiday) και ως FA του Malik Monk.
Την ίδια ώρα οι Kings άφηναν ελεύθερο τον DeVincenzo, γλιτώνοντας ένα συμβόλαιο ποσού $4.7 εκατ., ενώ πρέπει να αποφασίσουν τι θα κάνουν και με τους υπόλοιπους παίκτες που έχουν λήξει τα συμβόλαιά τους. Και μιας και γίνεται λόγος για συμβόλαια, να υπενθυμίσουμε ότι το salary cap για την επόμενη περίοδο είναι στα $122 εκατ., ενώ το luxury tax (δηλαδή πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση), ενεργοποιείται αν κάποια ομάδα υπερβεί τα $150 εκατ.
Μετά, λοιπόν, τις ανταλλαγές, ανανεώσεις και υπογραφές ελεύθερων παικτών, που έχουν κάνει έως σήμερα οι Kings, το ενεργό τους ρόστερ απαρτίζεται από 12 παίκτες με συμβόλαια συνολικού ύψους $127.5 εκατ., δηλαδή είναι over $5.5 εκατ. από το salary cap. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Αφενός ότι το Sacramento έχει κάποιους περιορισμούς σχετικά με πιθανές ανταλλαγές που θα κάνει, αφετέρου (και κυρίως) ότι δεν μπορεί να υπογράφει ελεύθερους, δίνοντας συμβόλαια μεγαλύτερα από συγκεκριμένο ποσό.
Αναλυτικά, αν οι Kings δεν εμπλακούν σε trade που θα τους ρίξει κάτω από το όριο του salary cap (δύσκολο σενάριο), τότε θα μπορούν να υπογράφουν παίκτες ως FA (εκτός των minimum συμβολαίων), μόνο υπό δύο εξαιρέσεις, το λεγόμενο non-tax payer MLE (mid-level exception) και το non-tax payer bi annual exception (έτσι υπέγραψε το Denver τον Campazzo ως rookie), το οποίο μπορεί να γίνει χρήση ανά 2 έτη (έχουν φέτος δικαίωμα οι Kings). Με απλά λόγια, στην 1η περίπτωση μπορούν να προσφέρουν συμβόλαιο διάρκειας μέχρι 4 ετών και μέγιστου ποσού $10.49 εκατ. ανά έτος, ενώ στη 2η το συμβόλαιο περιορίζεται σε 2 έτη με max ποσό $4.1 εκατ. (μεικτά). Είναι η μόνη περίπτωση που το Sacramento μπορεί συνδυαστικά να κάνει χρήση εξαιρέσεων φέτος, αλλά θεωρείται δύσκολα εφαρμόσιμο, καθώς με τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην παρούσα φάση, οι Kings υπερβαίνουν το λεγόμενο «tax apron” (ένα ποσό περίπου €6 εκατ. πάνω από το όριο του salary cap).
Προτού προχωρήσουμε στο breakdown του ρόστερ των Kings, να πούμε ότι από τα ποσά που αναφέρουμε ένα σημαντικό μέρος (40% χονδρικά αποδίδεται στην εφορία), άρα το net ποσό είναι αρκετά χαμηλότερο. Επιστρέφοντας, ωστόσο, στην προοπτική του Vezenkov για τους Kings, γίνεται πολύς λόγος τις τελευταίες ημέρες για το κατά πόσο θα χωρούσε σε ένα ρόστερ με αρκετούς PFs και αν θα είχε σημαντικό ρόλο. Η αλήθεια είναι ότι το Sacramento, μετά την ανανέωση του Lyles, διαθέτει 6 παίκτες με ενεργά συμβόλαια στις θέσεις 4 – 5.
Παρόλα αυτά, η απόκτηση του Huerter έστειλε 2 SFs στην Atlanta, με αποτέλεσμα πίσω από τον Harrison Barnes να μην υπάρχει ένα αξιόπιστο back up. Το μεγάλο «στοίχημα» για τους Kings φέτος, ακούει στο όνομα Keegan Murray, ενός πολυσύνθετου combo forward με καλό σουτ, που ήδη κάνει αισθητή την παρουσία του στο Summer League California Classic. Από εκεί και πέρα δεν θεωρείται πιθανό να ανανεώσει ο Jeremy Lamb (με συμβόλαιο $10.5 εκατ. πέρυσι), με αποτέλεσμα το Sacramento να είναι προς αναζήτηση ενός 3αριου. Μάλιστα δεν είναι λίγα τα σενάρια που κάνουν λόγο για μια πιθανή ανταλλαγή με τους Sixers, που θα φέρει τον Tobias Harris στους Kings και θα μπορούσε να αλλάξει τη βάση πάνω στην οποία μιλάμε…
Πάντως, με τα σημερινά δεδομένα, η εικόνα του ρόστερ για το Sacramento, την επόμενη σεζόν, είναι η εξής:
Επίσης οι Kings έχουν ήδη προσφέρει τα δύο 2-way contracts που δικαιούνται στους Ron Ellis και Neemias Queta. Βάσει λογικής, ο προγραμματισμός τους (αν δεν υπάρξει κάποιο trade που θα ανατρέψει την κατάσταση) είναι για απόκτηση τριών παικτών, δύο forward (ο ένας πιθανόν με MLE όπως προαναφέραμε, με τον Oladipo που ήταν στόχος να χάνεται, καθώς ανανέωσε με τους Heat) και ενός PG. Οι Kings θα έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν είτε non-tax payer bi annual exception συμβόλαιο ($4.1 εκατ.), είτε minimum συμβόλαιο (λίγο πάνω από $1 εκατ. μικτά για παίκτη χωρίς ΝΒΑ προϋπηρεσία), για να καλύψουν τις κενές θέσεις στο ρόστερ.
Και κάπου εδώ μπαίνει στη συζήτηση ο Vezenkov… Τι σκοπεύει να κάνει το Sacramento με την περίπτωση του και το δηλωμένο ενδιαφέρον, που θα μεταφραστεί σε επίσημη πρόταση; Προφανώς θα τον δελεάσει δίνοντας του ένα back up ρόλο με αρκετά λεπτά συμμετοχής (πιθανότατα στο 3), καθώς το στυλ παιχνιδιού που προορίζει ο Brown, χρειάζεται πολλούς σουτέρ και ταιριάζει στον ίδιο. Ωστόσο, για τον τύπο και ύψος του συμβολαίου μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν και θα εξαρτηθεί από πολλές παραμέτρους.
Αν η προσφορά είναι για minimum συμβόλαιο, θεωρώ ότι θα είναι και λίγο «προσβλητική» προς του πρόσωπο του Vezenkov, καθώς δεν θα συμβαδίζει με τις υποσχέσεις που πιθανόν να έχει λάβει για αυξημένο ρόλο. Αν όμως, ο Brown τον θεωρεί σημαντικό στα πλάνα του και οι Kings κινήσουν «γη και ουρανό» να τον αποκτήσουν, τότε το συμβόλαιο των $4.1 εκατ. ($2.5 εκατ. «καθαρά») θα είναι και η έμπρακτη πίστη στο πρόσωπο του και θα αποτελεί μια πρόταση, την οποία ο Ολυμπιακός δεν θα μπορεί να κοντράρει ούτε με νέα αναπροσαρμογή και θα εξαρτηθεί από τον ίδιο τον παίκτη η έκβαση της υπόθεσης.
Θα αποδεχθεί την προσφορά, ως μοναδική ίσως ευκαιρία που θα έχει στο μαγικό κόσμο του ΝΒΑ ή θα περιμένει άλλη μια σεζόν, για να ανεβάσει και άλλο τις «μετοχές του» και να διαπραγματευθεί από θέση ισχύος ένα συμβόλαιο με ακόμη καλύτερους όρους με τους Kings;
Αυτό είναι το βασικό ερώτημα που καλείται να απαντηθεί, έτσι ώστε και ο Ολυμπιακός να κάνει τον προγραμματισμό του με ή χωρίς τον περσινό MVP του, σε μια off season, η οποία ξεκίνησε ήσυχα, αλλά εξελίσσεται με περιπετειώδη τρόπο. Κλείνοντας το κείμενο, η θέση μου είναι ότι ο Vezenkov αξίζει και με το παραπάνω να είναι στο ΝΒΑ. Το skillset του στην επίθεση και η αποτελεσματικότητά του δεν βρίσκεται σε παίκτες εκτός ΝΒΑ, ενώ οι όποιες αμυντικές του αδυναμίες, καλύπτονται σε ένα βαθμό από το high motor και το μπασκετικό IQ του.
Ωστόσο, εστιάζοντας στη δική του προοπτική, η πιθανή πρόταση που θα γίνει φέτος από το Sacramento δεν θα είναι αντιπροσωπευτική της «αξίας» του στην αγορά (λόγω των σχετικών περιορισμών στα συμβόλαια των Kings, από την υπέρβαση του salary cap, που του χρόνου πιθανότατα δεν θα υπάρχουν), σε σχέση με παίκτες παρόμοιου status που βρίσκονται στο ΝΒΑ. Ο Vezenkov με μια ακόμη παραγωγική σεζόν «στα πόδια του» και με το Sacramento την επόμενη off season, απαλλαγμένο από πολλά συμβόλαια που λήγουν, ειδικά στις θέσεις 3 – 4 (Barnes, Davis, Lyles, Metu, Len και team option για τον Mitchell), δηλαδή αρκετά κάτω από το salary cap και άρα με μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας, θα μπορεί να διαπραγματευθεί ένα πολύ καλύτερο deal.
Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η 1η χρονιά του Brown στο τιμόνι των Kings αναμένεται να είναι μεταβατική σε ένα βαθμό, κάτι που ίσως αποτελεί «παγίδα». Έχει αποδειχθεί πολλές φορές στο παρελθόν, ότι το ΝΒΑ μπορεί να είναι αμείλικτο, με παίκτες οι οποίοι έχουν προσφέρει ή έχουν επενδύσει πάνω τους ομάδες, να γίνονται εν μια νυκτί ανταλλάγματα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν άλλες ανάγκες στο ρόστερ…
Κλείνοντας, η επιλογή του Sasha συνοψίζεται στο αν θα θελήσει να πάει άμεσα στους Kings, όπως έκαναν αρκετοί στο παρελθόν, με το σκεπτικό ότι τέτοιες ευκαιρίες δεν παρουσιάζονται συχνά ή αν θα «ζυγίσει» την κατάσταση και θα ρισκάρει, κάνοντας το βήμα την επόμενη σεζόν, πιο «έτοιμος» και ως εν δυνάμει “king” διεκδικώντας το ρόλο και χρήματα που αξίζει. Για τον Ολυμπιακό η απόφαση θα καθορίσει πολλά και αυτό είναι κάτι που θα αναλύσουμε σε επόμενο κείμενο, περιμένοντας και τις εξελίξεις με τον Dorsey σύντομα.
ΥΓ: Να διευκρινίσουμε ότι δεν είμαστε ειδικοί όσον αφορά τα συμβόλαια ΝΒΑ, όπου μιλάμε για ένα δαιδαλώδες πλαίσιο, ωστόσο το κείμενο βασίστηκε στη μικρή προσωπική γνώση επί του αντικειμένου, καθώς και σε σχετική έρευνα στο διαδίκτυο και επικοινωνία με ειδικούς επί του θέματος. Τα δεδομένα απεικονίζουν την κατάσταση που επικρατεί με ημερομηνία 4/7/2022, ωστόσο όταν αναφερόμαστε στο ΝΒΑ, όλα είναι ευμετάβλητα και μπορεί να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή.
SOURCES:
Hoops Rumors Glossary: Bi-Annual Exception | Hoops Rumors
Free Agency explained | NBA.com
https://franchisesports.co.uk/nba-rookie-contracts-explained/
https://www.spotrac.com/nba/sacramento-kings/cap/
https://www.hoopsrumors.com/2022/07/values-of-2022-23-mid-level-bi-annual-exceptions.html
Facundo Campazzo Signs Two-Year Deal With Nuggets | Hoops Rumors
NBA Salary Cap Exceptions — CBA Breakdown