Skip to main content

Ο Μπλακ δεν αποκλείεται να αποτελέσει την ευχάριστη έκπληξη του Ολυμπιακού

Ο «Manolo» γράφει για τον Αμερικανό σέντερ που ντύθηκε στα ερυθρόλευκα και την χαμηλού ρίσκου μεταγραφή, που έχει τα φόντα να εξελιχθεί σε ευχαριστη έκπληξη.

 Ο Ταρίκ Μπλακ είναι γέννημα-θρέμμα του Memphis, αγωνίστηκε στο τοπικό γυμνάσιο Ridgewater έως το 2010. Ήταν τόσο μεγάλη η συνεισφορά του ώστε η φανέλα του να αποσυρθεί το 2017! Το 2010 ήταν 4-star recruit από το 247 Sports. Στο NCAA αγωνιστηκε 3 σεζόν με τους Memphis Tigers σε 102 παιχνίδια, με 9.3 PPG, 4.9 RPG και 1.3 BPG.

Σούταρε με 60% στα δίποντα, αλλά με 54.8% στις βολές, κάτι που δεν βελτίωσε ιδιαίτερα στην καριέρα του. Ήταν μέλος της καλύτερης freshman 5αδας της USA-Conference το 2011. 

Στη senior season του θα μετακόμιζε στο Kansas, σε μια ομάδα που υπήρχαν οι Wiggins, Embiid. Είχε back up ρόλο (13.5 MPG) με 5.5 PPG, 3.9 RPG, 0.5 BPG. Μετά τον τραυματισμό του Embiid τον 3/2014 «βγήκε μπροστά» για τους Jayhawks.

Στην ήττα στο 2ο γύρο του NCAA Tournament, από το Stanford με 60-57 ήταν 1ος σκόρερ με 18 π. (τον ακολουθησε ο freshman Francamp με 12). Παρόλο που δεν επελέγη στο draft, οι εμφανίσεις του στο SL με τους Rockets (6.6 PPG, 5.4 RPG σε 17.5 MPG) ήταν αρκετές για να βρει θέση στο Houston μαζί με Canaan και Παπανικολάου.

Ομως τα καλύτερα του χρόνια στο ΝΒΑ, από τα τέλη του 2014 έως το 2017, τα πέρασε στους Lakers με μικρά περάσματα στην G League. Το 2017 θα γύριζε στους title contenders Rockets για μια σεζόν, φθάνοντας μέχρι τους τελικούς της Δύσης και χάνοντας σε Game 7 από τους Warriors.

Συνολικά στο ΝΒΑ αγωνίστηκε σε 227 παιχνίδια με 4.9 PPG, 4.7 RPG και 0.5 BPG, καθώς και ποσοστό καριέρας 55.7% στα δίποντα και 58.2% στις βολές. Χαρακτηριστικό της έφεσης του στα ριμπάουντ είναι ότι σε αναγωγή 36 mins είχε 11.2 μ.ο. (4.3 επιθετικά), ενώ είχε και 12.7 OREB%.

 

Η Ευρωπαϊκή του παρουσία συμπεριλαμβάνει μια 2ετια στη Maccabi (2018-20), όπου την 1η σεζόν ήταν «οδοστρωτήρας» με 11 PPG, 5.4 RPG, 0.8 BPG, ανεβάζοντας και το ποσοστό του στις βολές στο 68.4%. Στη 2η του χρόνια, ως συμπαίκτης του Acy, αγωνίστηκε λιγότερο λόγω τραυματισμού.

 

 Τη σεζόν 2020-21 ήταν mid season προσθήκη στη Zenit του Pascual που έφθασε στα όρια της την Barca στα Ρ/O, με τον ίδιο κομβικό! Σε 13 αγώνες της #Euroleague είχε 5.2 PPG, 3.5 RPG, 0.6 BPG, ανεβάζοντας το ποσοστό του στις βολές σε career high 75%, ενώ είχε 56.5% στα δίποντα.

Πέρυσι αγωνίστηκε αρχικα στην G League, πριν μετακινηθεί στην Bachesehir και κατακτήσει το FIBA Europe Cup, έχοντας συμπαίκτες τους Savas, Jamar Smith, L. Hall, Solomon και Dekker. Σε 12 αγώνες είχε 6.6 PPG και 3.1 RPG, με μόλις 43.8% στις βολές, δείγμα της έλλειψης ρυθμού.

Σταδιακά ανέβηκε η απόδοση του, έχοντας 2 καλές «διψήφιες» εμφανίσεις στο 2ο τελικό του FIBA Europe Cup με τη Reggiana και στο 2ο προημιτελικό με τη Galatasaray. Μια λιγότερο γνωστή πτυχή είναι ότι υπήρξε μέλος της USA team στα παράθυρα του WC, αγωνιζόμενος σε 2 παιχνίδια.

Το αγωνιστικό του στυλ βασίζεται στη δύναμη και τα φυσικά του προσόντα. Με ύψος 2.04 μ. και άνοιγμα χεριών 2.21 μ. συν μυική δύναμη, ο Black είναι μια αξιοπρόσεκτη παρουσία στη ρακετα. Το physical game είναι το φόρτε του στην επίθεση καθώς έχει καλές κινήσεις στο low post και εκμεταλλεύεται τη δύναμη του με πλάτη ενώ κινείται καλά και χωρίς την μπάλα ως cutter.

Τα ποσοστά στα δίποντα σε όλη την καριέρα του επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για εξαιρετικό finisher, ακόμη και μετά από επαφή. Ενα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι η εφεση στα ριμπάουντ με τον Ολυμπιακό αναμενόμενα να είναι και του χρόνου από τις κορυφαίες rebounding teams.

Δεν προσφέρει σημαντικά σε άλλους τομείς στην επίθεση, αλλά δεν θα του ζητηθεί κάτι τέτοιο, καθώς μιλάμε για back up παίκτη-ρόλου, μια extra λύση στο βάθος του πάγκου ως 4-5ος ψηλός. 

Αμυντικά συμπληρώνει τους άλλους center με την «ωμή» δύναμη του και την ικανότητα να ματσαρει με σκληρούς αντιπαλους. Έχει χάσει λίγη από την έκρηξη και την ταχύτητα του και οι αντιδράσεις του στην περιφερειακή άμυνα δεν είναι πια ιδανικές, όπως και μακριά από την μπάλα. 

Συνολικά ο Black για τον ρόλο που αποκτάται είναι μια ποιοτική κίνηση με Euroleague εμπειρία και παρόμοιους αστερίσκους με τον Acy, όσον αφορά την ετοιμότητα του, που όμως μετριάζονται από το γεγονός ότι ο ίδιος έχει παιχνίδια, έστω σε χαμηλότερο level, σε αντίθεση με τον  «ανενεργό» και 1.5 χρόνο εκτός δράσης Acy.

Αν βρει και το κινητρο για come back, δεν αποκλείεται να αποτελέσει ευχάριστη έκπληξη. Μπορεί πέρυσι να φάνηκε «βαρύς», αλλά με μια καλή προετοιμασία, η εικόνα του μπορεί να βελτιωθεί. 

Σε κάθε περίπτωση, το ρίσκο είναι χαμηλό, οι ερυθρόλευκοι έχουν ήδη πλήρη front line και ο Black είναι το «κερασάκι στην τούρτα», δίνοντας τη δυνατότητα στον Μπαρτζωκα να έχει πολλες επιλογές, αυξάνοντας στο μέγιστο την αμυντική ένταση. Στα χαρτιά ο Ολυμπιακος είναι καλύτερος από πέρυσι, μενει να αποδειχθεί στο παρκέ.