Eurobasket: «Βουτιά» στους ομίλους λίγο πριν το πρώτο τζάμπολ (1ο μέρος)
Μεγάλο αφιέρωμα του «Manolo» για τους ομίλους του Eurobasket 2022-Διαβάστε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον πρώτο και τον δεύτερο όμιλο.
Το Eurobasket επιστρέφει ξανά μετά από απουσία 5 ετών, χρονική περίοδος – ρεκόρ στα μεταπολεμικά χρόνια, λόγω της αλλαγής του τρόπου διεξαγωγής από τη FIBA, στα πλαίσια των συνολικών μεταρρυθμίσεων και στις άλλες διοργανώσεις υπό την αιγίδα της.
Ένας θεσμός, όπου η «επίσημη αγαπημένη» έχει «γράψει ιστορία», ειδικά τα τελευταία 35 χρόνια, αποτελώντας ένα από τα powerhouses της Γηραιάς Ηπείρου. Ο απολογισμός των δύο χρυσών μεταλλίων (1987, 2005), ενός ασημένιου (1989), δύο χάλκινων (1949, 2009), καθώς και οι συνεχείς παρουσίες στα ημιτελικά (1993, 1995, 1997, 2007) αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα της επιτυχημένης παρουσίας της.
Το φετινό Eurobasket αποτελεί το εφαλτήριο για ένα νέο ξεκίνημα της εθνικής ομάδας της Ελλάδας, με νέο top-class προπονητή στον πάγκο της και συστράτευση όλων των διαθέσιμων παικτών, με το ρόστερ να μας γεμίζει με αισιοδοξία για μια καλή πορεία, μετά από πολλά χρόνια, παρά τα πρόσφατα προβλήματα τραυματισμών. Η ανομβρία 13 ετών χωρίς παρουσία στην 4αδα και κατ’ επέκταση από το βάθρο των μεταλλίων είναι μεγάλη για μια ομάδα, που μας έχει κάνει υπερήφανους τόσες φορές στις προηγούμενες δεκαετίες!
Σε αυτό το αφιέρωμα του Superbasket θα σας παρουσιάσουμε ένα preview των 4 ομίλων, οι οποίοι διεξάγονται σε τέσσερις διαφορετικές χώρες, όπως καθιέρωσε η FIBA Europe από την προηγούμενη διοργάνωση, σε μια αρκετά καινοτόμο πρόταση, με ένα πιο simplified σύστημα διεξαγωγής, καθώς τη φάση των ομίλων ακολουθούν knock out αγώνες, από το γύρο των 16, μέχρι τους τελικούς, σε αντίθεση με τη διασταύρωση των ομάδων σε νέα groups στη 2η φάση, όπου μετέφεραν και τα αποτελέσματα. Θα λέγαμε ότι η μόνη «παραφωνία» φέτος θα είναι η απουσία αρκετών star, λόγω τραυματισμών που αποκόμισαν στα προκριματικά παιχνίδια του Mundobasket, αλλά αυτή είναι μια κουβέντα που δεν θα μας απασχολήσει στο παρόν κείμενο...
Ας δούμε, λοιπόν, group by group, σε δύο μέρη, τι μας επιφυλάσσει η φετινή διοργάνωση, που ξεκινάει στις 1 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 18 του ίδιου μήνα.
Α ΟΜΙΛΟΣ (ΓΕΩΡΓΙΑ):
Στην Τιφλίδα της Γεωργίας θα γίνουν οι αγώνες στα πλαίσια του Α ομίλου με τη διοργανώτρια χώρα, με τον Ηλία Ζούρο στον πάγκο της, να χάνει πριν μερικές ημέρες το μεγάλο «αστέρι» της Toko Shengelia και μαζί με αυτόν αρκετές από τις ελπίδες της για διάκριση. Παρόλα αυτά, η front line της παραμένει ισχυρή, με την παρουσία των NBA-ers Bitadze, Mamukelashvilli, καθώς και του αειθαλή Shermadini! Ο McFadden θα αποτελέσει τη δύναμη πυρός από την περιφέρεια και το σύνολο του Ζούρου δείχνει ικανό να προκριθεί στον επόμενο γύρο.
Η «μάχη» θα είναι κυρίως με το ανερχόμενο Βέλγιο, με τη Βουλγαρία του Βεζένκοβ και με το Μαυροβούνιο! Τα λιοντάρια διαθέτουν ένα πλούσιο και συγκροτημένο ρόστερ, που μπορεί να κάνει την έκπληξη, ενώ διαθέτει και μέλλον, όπως έδειξε στις διοργανώσεις των «μικρών» εθνικών ομάδων. Οι Βέλγοι έχουν να παρατάξουν παίκτες όπως οι Bako, Obasohan, Vanwijn και με ένα «σκληρό» προπονητή, όπως ο Gjergja της Οστάνδης, εκτιμώ ότι θα είναι από τις ευχάριστες εκπλήξεις της φετινής διοργάνωσης, διεκδικώντας ακόμη και τη 2η θέση του Α ομίλου. Το πρόγραμμα της χώρας κάνει διαρκή βήματα προόδου και ίσως ήρθε η ώρα για να πετύχει κάτι καλό!
Η Βουλγαρία απαρτίζεται κυρίως από παίκτες που αγωνίζονται στο εγχώριο πρωτάθλημα και θα βασιστεί στον επιθετικό οίστρο του Βεζένκοβ, ο οποίος προέρχεται από σεζόν καριέρας και στο πολυσύνθετο παιχνίδι του Bost στην περιφέρεια, που όπως δήλωσε, θα αγωνιστεί για τελευταία φορά με τα χρώματα της γειτονικής χώρας. Ξεκινάει με δύσκολο πρόγραμμα (Ισπανία, Τουρκία), ενώ στη συνέχεια δίνει νυν υπέρ πάντων παιχνίδι με το Μαυροβούνιο, όπου θα χρειαστεί νίκη. Δύσκολα θα «τρυπώσει» στην 4αδα του group, αλλά η ποιότητα των δύο star της και η συνοχή που διαθέτει, με παίκτες – ρολίστες, την καθιστά επικίνδυνη.
Το Μαυροβούνιο, για ακόμη μια φορά, δηλώνει «παρόν» σε μια μεγάλη διοργάνωση, χωρίς πάντως να έχει καταφέρει κάτι ιδιαίτερο τα τελευταία χρόνια. Χωρίς περιφερειακό firepower (με τον Perry τελικά να είναι ο εκλεκτός «νατουραλιζέ» αντί του Radebaugh), θα βασιστεί στον ταλαντούχο Marko Simonovic και στους υπόλοιπους που συμπληρώνουν τη γραμμή των forward και τη front line (Dubljevic, Radovic, Randoncic, Nikolic). Η απουσία του Vucevic, μετά από σειρά ετών, θα είναι καθοριστική. Το ξεκίνημα με Τουρκία, Βέλγιο, Βουλγαρία κατά σειρά, θα κρίνει το μέλλον της ομάδας και αν δεν επιτευχθεί έστω μια νίκη σε αυτήν την τριάδα αγώνων, τότε οι ελπίδες για πρόκριση θα λιγοστέψουν.
Ολοκληρώνουμε την παρουσίαση του Α ομίλου με τα δύο φαβορί «στα χαρτιά», την Ισπανία και την Τουρκία. Οι φούριας ρόχας, μπορεί να μη διαθέτουν ένα σύνολο με την αίγλη του παρελθόντος (μέχρι και τον Zo Brown επιστράτευσαν για να τονώσουν το back court), αλλά η ποιότητα του ρόστερ τους είναι αρκετή, για να θεωρούνται φαβορί για την 1η θέση. Αν δεν κάνουν την καθιερωμένη ήττα – σοκ, όπως κλασικά στις περισσότερες διοργανώσεις, λογικά θα τερματίσουν σε μια από τις δύο πρώτες θέσεις και μετά θα περιμένουν τον αντίπαλο στη φάση των 16 από τον «όμιλο του θανάτου»… Άραγε ο κύκλος αυτής της μεγάλης ομάδας, θα κλείσει με «κρότο» από μια ανέλπιστη επιτυχία ή από μια αναπόφευκτη αποτυχία;
Όσον αφορά την Τουρκία, πρόκειται για ένα σύνολο ικανό για το καλύτερο και το χειρότερο. Η παρουσία του Ataman αποτελεί «δικλίδα ασφαλείας», ωστόσο οι μεταπτώσεις από αγώνα σε αγώνα δεν είναι καλός σύμμαχος, σε μια διοργάνωση που θα απαιτηθεί σταθερότητα και συγκέντρωση. Η περιφέρεια των Larkin, Korkmaz και Osman είναι «φωτιά» στην επίθεση, ενώ και οι Sengun, Sanli είναι ένα αλληλοσυμπληρούμενο δίδυμο στους ψηλούς. Ωστόσο, οι Τούρκοι «χάνουν» σε ποιότητα στο βάθος του ρόστερ, ενώ λείπει από την ομάδα τους και η «σκληράδα». Η αμυντική συνέπεια και το κατά πόσο θα ανταπεξέλθουν στο physical game, «βγάζοντας» και ρολίστες που θα προσφέρουν, θα είναι η συνταγή της επιτυχίας για αυτούς.
STRONG FAVOURITE (Team): SPAIN
HOT OUTSIDER (Team): BELGIUM
UNDERPERFORMING (Team): MONTENEGRO
BRIGHTEST STAR (Player): VEZENKOV
ABOVE EXPECTATIONS (Player): BAKO
BELOW PAR (Player): LARKIN
Β ΟΜΙΛΟΣ (ΓΕΡΜΑΝΙΑ):
Όπως σας αναφέραμε νωρίτερα, η σύνθεση του 2ου ομίλου, που θα διεξαχθεί στην Κολωνία της Γερμανίας, μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως “death group”, με τρία από τα φαβορί ακόμη και για κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου (Γαλλία, Σλοβενία, Λιθουανία), δυο ομάδες επικίνδυνες, με υψηλές βλέψεις (Γερμανία, Βοσνία) και μια που συμπληρώνει την εξάδα και θα προσπαθήσει να πετύχει έστω μια νίκη (Ουγγαρία).
Για τη Γαλλία των τελευταίων 10 ετών τι μπορούμε να πούμε; Αναμφίβολα το αντίπαλον δέος της Ισπανίας όλα αυτά τα χρόνια, με μεγάλη σταθερότητα και μια εκ των κορυφαίων ομάδων, που υπό κάθε συνθήκη ήταν τουλάχιστον στη μάχη των μεταλλίων. Και σε αυτό το τουρνουά θα κατεβάσει σχεδόν “full line up”, με την απουσία του Batum να είναι η σημαντικότερη. Το βάθος και η ποιότητα σε όλες τις γραμμές «τρομάζουν», όπως και το μέγεθος. Η front line με τρεις > 7-footers (Gobert, Poirier, M. Fall) που μπορούν να «σκεπάσουν τα καλάθια», η περιφέρεια των Heurtel, Okobo που δίνουν το στοιχείο του «απρόβλεπτου» και η ύπαρξη ενός wing game – changer, όπως ο Fournier, μαρτυρούν ότι οι τρικολόρ είναι όχι μόνο το φαβορί του ομίλου, αλλά ίσως και όλου του τουρνουά! Οτιδήποτε εκτός από την κατάληψη μίας εκ των δύο πρώτων θέσεων στο group θα συνιστά τεράστια έκπληξη, παρά το επίπεδο ανταγωνισμού. Εξάλλου δεν νομίζω ότι η Γαλλία θα φθάσει στο σημείο να επιλέξει αντίπαλο για τη συνέχεια, μάλλον το αντίθετο μπορεί να συμβεί…
Η Σλοβενία και η Λιθουανία αποτελούν τους βασικότερους ανταγωνιστές για την 1η θέση του ομίλου. Οι reigning champions, του διδύμου Doncic – Dragic, βασίζονται στην ικανότητα του Luka και τo απαράμιλλο ταλέντο του στο 1vs1, με τον ίδιο να διαθέτει το χάρισμα τόσο στο σκορ, όσο και στη δημιουργία, κάτι που τις περισσότερες φορές τον καθιστά unguardable, ακόμη και με όρους FIBA rules. Αλλά και το υπόλοιπο ρόστερ βρίθει ποιότητας, καθώς εκτός του Goran Dragic, υπάρχουν παίκτες όπως οι Prepelic, Cancar και Blazic, με συγκεκριμένους ρόλους, που μπορούν να αλλάξουν τις ισορροπίες αγώνων. Να μην ξεχάσω τον ταλαντούχο PG, Ziga Samar, ο οποίος μπορεί να δώσει ανάσες στην περιφέρεια και το «άστρο» του να λάμψει! Στη γραμμή των ψηλών, οι Tobey, Dimec θα «τραβήξουν το κουπί», ενώ λογικά θα δούμε συχνά κοντά σχήματα, με 3-guard line ups και παίκτες όπως ο Muric στο 4. Η Σλοβενία είναι ίσως, περισσότερο από κάθε άλλη, η ομάδα – παίκτη, εν προκειμένω του Doncic, σε βαθμό που να θυμίζει Ελλάδα των ετών 1986 – 1991…
Την τριάδα των φαβορί του Β ομίλου, συμπληρώνει η παραδοσιακή δύναμη της Λιθουανίας! Χωρίς «φανφάρες» και μεγάλα λόγια, η ομάδα από τη Βαλτική για μια ακόμη διοργάνωση αναμένεται να είναι από τις διεκδικήτριες ενός μεταλλίου. Με τον Maksvytis στον πάγκο (νέος προπονητής της Zalgiris) και ένα μίγμα μπαρουτοκαπνισμένων και φιλόδοξων παικτών, αν καταφέρει να περάσει το «σκόπελο» της 1ης φάσης και πετύχει μια ευνοϊκή διασταύρωση στους 16, τότε θα κοιτάξει ψηλά. Το δίδυμο Valanciunas – Sabonis στο front court πιθανόν να είναι το ποιοτικότερο της φετινής διοργάνωσης, ενώ δεν συναντάται σε πολλές ομάδες το βάθος και ο πλουραλισμός του δικού της ρόστερ. Στους wings ξεχωρίζει η τριπλέτα Grigonis, Brazdeikis, Giedraitis, ενώ υπάρχει και ο ρολίστας sharpshooter, Butkevicius. Το «ταβάνι» της θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο οι Jokubaitis, Lekavicius και Zemaitis θα αντέξουν την πίεση και την κόπωση από τους συνεχείς αγώνες. Η αλήθεια είναι ότι με ένα ακόμη ποιοτικό guard, η Λιθουανία θα ήταν αναμφισβήτητα εκ των 2 - 3 κορυφαίων ομάδων του φετινού τουρνουά. Η πραγματικότητα, όμως, μπορεί να είναι διαφορετική.
Η γηπεδούχος Γερμανία ξεκινάει και αυτή με φιλοδοξίες και με ένα δυνατό ρόστερ, το οποίο της δίνει ελπίδα για διάκριση. Ο Theis θα δώσει τελικά το «παρόν», ενισχύοντας την ήδη πλήρη front line των panzer (όπου δεσπόζουν και οι Wagner, Voigtmann), ενώ έκπληξη ήταν και η επιλογή του Weiler-Babb, με Γερμανικό διαβατήριο πλέον, ο οποίος έρχεται να δώσει ισορροπία και να συμπληρώσει τους υπόλοιπους guard, με διαφορετικά στοιχεία (Schroder, Lo, Obst). Σημαντική στο spacing είναι και η παρουσία των Giffey, Thiemann, ενώ γενικά η Γερμανία διαθέτει ρολίστες σε κάθε θέση, οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν σημαντικές βοήθειες, ανεβάζοντας και την αμυντική ένταση. Σκληροτράχηλο και συμπαγές σύνολο, το οποίο αν βρει επιθετικό ρυθμό, είναι ικανό να κάνει ζημιές και να φθάσει minimum μέχρι την 8αδα. Ειδικά, αν η Γερμανία πετύχει νίκη – ψυχολογίας στην πρεμιέρα με τη Γαλλία, τότε πιθανόν να αλλάξει το status της στη διοργάνωση…
Η Βοσνία, με τη νίκη της επί της Γαλλίας, στα πλαίσια των προκριματικών του Mundobasket, έδειξε αφενός τα «δόντια της» και αφετέρου ότι δεν θα είναι κομπάρσος στον όμιλο. Η πρεμιέρα με αντίπαλο την Ουγγαρία εμπεριέχει must win χαρακτήρα και οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα, θα την βγάλει νωρίς εκτός στόχων, όσο ακραίο και αν ακούγεται αυτό. Με νίκη σε αυτό το παιχνίδι, θα αποβάλλει μεγάλο μέρος της πίεσης και θα μπορέσει στη συνέχεια να κυνηγήσει την πρόκριση. Το σύνολο του Adis Beciragic έχει την ευτυχία να διαθέτει στο ρόστερ το Jusuf Nurkic, ο οποίος μπορεί να «κοιτάξει στα μάτια» τους ψηλούς της Γαλλίας, Λιθουανίας και Γερμανίας. Ωστόσο και το supporting cast δεν είναι αμελητέο, με τον Musa να δίνει το επιθετικό ταλέντο, τους Atic, Halilovic να είναι τα κατάλληλα συμπληρώματά του και τον «νατουραλιζέ» guard, John Roberson, να είναι ο ιδανικός οργανωτής με την εμπειρία του και την ικανότητα του στο play making.
Η Ουγγαρία είχε την ατυχία να βρεθεί σε αυτόν τον όμιλο, ο οποίος μοιάζει να αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο στην προσπάθεια της για πρόκριση. Ο Hanga είναι ο πιο γνωστός της παίκτης, ενώ και οι Rosco Allen, Mikael Hopkins διαθέτουν την ποιότητα στους ρόλους τους, για να σπρώξουν την ομάδα. Ωστόσο, η έλλειψη ποιότητας στην περιφέρεια, με τον Perl να είναι «όαση», δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Ο εναρκτήριος αγώνας με τη Βοσνία είναι αυτός που έχει στοχεύσει το τεχνικό τιμ και μόνο σε περίπτωση νίκης, θα μπορεί να έχει ουσιαστικό κίνητρο και ελπίδες για τη συνέχεια.
STRONG FAVOURITE (Team): FRANCE
HOT OUTSIDER (Team): BOSNIA
UNDERPERFORMING (Team): LITHUANIA
BRIGHTEST STAR (Player): DONCIC
ABOVE EXPECTATIONS (Player): WEILER-BABB
BELOW PAR (Player): OKOBO