Skip to main content

Σούπερ οδηγός Euroleague 22/23: Μέρος 2ο

Έφθασε η εποχή του χρόνου που περιμένουμε ευλαβικά οι απανταχού μπασκετόφιλοι. Το jump ball της Euroleague απέχει μόνο λίγες ημέρες και η διοργάνωση, η οποία θα μας απασχολήσει και θα μας κρατήσει συντροφιά για τους επόμενους 7 μήνες, είναι προ των πυλών της, για 23η σερί σεζόν! Το Superbasket θα είναι κοντά σας όλο αυτό το διάστημα για να σας μεταφέρει τον παλμό και τις ειδήσεις από το θεσμό και δεν θα μπορούσε να λείψει και το καθιερωμένο αφιέρωμα στους 18 «μονομάχους».

Συνέχεια με το 2ο μέρος του αφιερώματος στη φετινή Euroleague, με mini παρουσίαση των ομάδων που τερμάτισαν στις θέσεις 10 – 15 πέρυσι, καθώς και των τριών που προήλθαν από το Eurocup.

Διαβάστε εδώ το πρώτο μέρος του αφιερώματος

 

ALBA BERLIN

Η Alba κάθε χρόνο ξεκινάει με χαμηλές βλέψεις και χωρίς να υπολογίζεται ιδιαίτερα από τους αντιπάλους της, αλλά κάθε φορά διαψεύδει τις προσδοκίες και κάνει overperforming. Το ίδιο συνέβη και πέρυσι, όπου πιάνοντας υψηλά στάνταρ απόδοσης μετά τα μισά της περιόδου, ευνοούμενη και από τον αποκλεισμό των Ρωσικών ομάδων, έφθασε στη 10η θέση! Φέτος τα πράγματα δείχνουν ξανά δυσοίωνα, με δύο μόνο προσθήκες (Procida, Wetzell), τον Eriksson τραυματία, αλλά και τον ίδιο κορμό παικτών, με «δέσιμο» / συνοχή. Το μπάσκετ που πρεσβεύει θα τη «βγάλει στον αφρό», ειδικά απέναντι σε ομάδες δίχως αμυντικές αρχές, όμως η συνολική ποιότητα του ρόστερ της βάζει «ταβάνι» στους στόχους. Από τις πιο fun to watch ομάδες που πάντως εκτιμώ ότι φέτος αναμένεται να τα βρει αρκετά δύσκολα.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ RS: 15η – 17η θέση

ΚΕΥ PLAYER: Luke Sikma

NEWCOMER TO WATCH: Gabriel Procida

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Yannick Wetzell

STRONGEST LINK: Επιθετική λειτουργία – Σουτ από παντού

WEAKEST LINK: Έλλειψη σκληράδας – Χαμηλή ατομική ποιότητα σε σχέση με τον ανταγωνισμό

RED STAR

Τα ίδια δεδομένα ισχύουν περίπου και για τον Ερ. Αστέρα, υπό διαφορετικό πρίσμα. Η Σερβική ομάδα τα τελευταία χρόνια είναι γνωστή για την καλή της άμυνα, το σκληρό παιχνίδι και το «διάβασμα» στην επίθεση. Τον προηγούμενο 1,5 χρόνο, με την παρουσία και του Radonjic, τελειοποίησε την ικανότητά της να παίρνει νίκες με αυτό το στυλ, με το Μαυροβούνιο προπονητή να παίρνει το 100% από κάθε παίκτη. Ωστόσο, ο Radonjic είναι πλέον κάτοικος Αθηνών, παίρνοντας μαζί του και τον Wolters, ενώ και άλλα βασικά μέλη του κορμού, προεξεχόντων των Davidovac, Kalinic, Hollins και Aaron White αναχώρησαν για άλλες πολιτείες. Τα κλειδιά της ομάδας δόθηκαν στον Jaylen Adams, έναν πολύ ταλαντούχο all-around guard, ενώ επιστρατεύθηκαν οι βετεράνοι Σέρβοι Nedovic, Raduljica για να τονώσουν το ντόπιο στοιχείο. Οι Holland, Bentil θα αυξήσουν τα επίπεδα hustling και θα δώσουν επιθετικές λύσεις, ενώ ήρθε και η ώρα ο Petrusev να αποδείξει ότι έχει θέση σε αυτό το επίπεδο... Ο υγιής και σε full φόρμα Hassan Martin είναι πολυτέλεια σε αυτό το ρόστερ, αλλιώς ο Ερ. Αστέρας θα αντιμετωπίσει αρκετά προβλήματα στη front line, ειδικά αμυντικά. Η χρονιά δεν θα είναι εύκολη για τους Σέρβους, που θα στηριχθούν στην έδρα τους και στο πάθος / ένταση που παραδοσιακά βγάζει η ομάδα. Αν τα «αστέρια» τους μείνουν μακριά από τραυματισμούς και οι Petrusev, Adams κάνουν step up, ίσως υπάρχει ελπίδα για κάτι καλό, αλλά προσωπικά δεν τους βλέπω να αποφεύγουν τις τελευταίες θέσεις…

ΠΡΟΒΛΕΨΗ RS: 16η – 18η θέση

ΚΕΥ PLAYER: Nemanja Nedovic

NEWCOMER TO WATCH: Jaylen Adams

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Filip Petrusev

STRONGEST LINK: Επιθετικό ταλέντο – Δύναμη έδρας

WEAKEST LINK: Έλλειψη χημείας – Απώλεια κομβικών παικτών και Radonjic – Άμυνα ψηλών

FENERBAHCE

H Fenerbahce περνά σε μια νέα εποχή, με προπονητή τον Ιτούδη, ο οποίος φιλοδοξεί μεσοπρόθεσμα να τη φέρει ξανά στην κορυφή! Οι αλλαγές στο ρόστερ πολλές, με τους εμβληματικούς De Colo, Vesely να αποχωρούν. Τον ίδιο δρόμο ακολούθησε ο Polonara, στον οποίο δεν δόθηκε ουσιαστικά ευκαιρία και τον «έκλεψε» η Efes, ενώ λιγότερο θα λείψουν οι συμπληρωματικοί Barthel και Duverioglu. Η front line έχει 4 νέα πρόσωπα με τους Bjelica, Hayes να είναι τα ιδανικά συμπληρώματα των Motley, Jekiri, ενώ παρέμεινε ο Booker, σε ρόλο tweener. Το «στοίχημα» πάντως για τον Έλληνα προπονητή, θα είναι να βρει χημεία το back court, με τους Wilbekin, Edwards να μοιάζουν αρκετά στο στυλ παιχνιδιού και τον Καλάθη να πρέπει να συνυπάρξει με έναν από τους δύο on ball guards. Σημαντικός θα είναι ο ρόλος του Guduric στα «φτερά», όπως και του Pierre, δύο παίκτες που διασώθηκαν στην περσινή Euroleague. Η τουρκική ομάδα δείχνει να έχει επιστρέψει για τα καλά και όσο περνάει ο καιρός και αποκτά συνοχή, τόσο καλύτερη θα γίνεται. Διαθέτει υλικό F4 contender, ωστόσο πρέπει βήμα, βήμα να «χτίσει» και αν κοιτάξει απότομα ψηλά, ίσως γκρεμιστεί. Παρόλα αυτά η παρουσία του Ιτούδη και ενός ποιοτικού ρόστερ με βάθος, … εγγυάται μια θέση στα Ρ/Ο!

ΠΡΟΒΛΕΨΗ RS: 6η – 8η θέση

ΚΕΥ PLAYER: Nemanja Bjelica

NEWCOMER TO WATCH: Jonathan Motley

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Karsen Edwards

STRONGEST LINK: Ποιοτικό ρόστερ – Επιθετικό ταλέντο – Πληρότητα σε όλες τις θέσεις

WEAKEST LINK: Περιφερειακή χημεία – Περιφερειακή άμυνα – Πολλά νέα πρόσωπα

PANATHINAIKOS

Αλλαγή σκηνικού και στον Παναθηναϊκό, με νέο προπονητή τον Radonjic, ο οποίος ευελπιστεί να επαναφέρει το … αμυντικό δόγμα στο τριφύλλι (αν και το υλικό δεν τον βοηθάει ιδιαίτερα) και πολλά νέα αποκτήματα, τα οποία θα χρειαστούν χρόνο να λειτουργήσουν ως σύνολο. Πάντως, το τριφύλλι φέτος φρόντισε να «καλύψει» αρκετές τρύπες των προηγούμενων χρόνων, με την απόκτηση δύο PG με εμπειρία Euroleague και αλληλοσυμπληρούμενα στοιχεία (Wolters – pass first guard, Lee – defensive facilitator). Σε πρώτη φάση φαίνεται να λείπει το iso game του Nedovic και το κάθετο παιχνίδι του Macon (με μεγάλη αποτελεσματικότητα και στο σουτ στην αρχή της περσινής σεζόν), με τον Andrews να χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί στη μετάβαση στην Euroleague. Ο Grigonis είναι αναβάθμιση στους wings και οι πράσινοι έχουν κάποιον off ball σουτέρ, παρόλο που δεν το έδειξε στον τελικό του Super Cup. Η απόκτηση Ponitka δίνει άλλον ένα χειριστή, ο οποίος θα μπορεί να δημιουργεί καταστάσεις για τον ίδιο και τους συμπαίκτες του. Το μεγάλο ερωτηματικό για τον Παναθηναϊκό είναι η front line, καθώς φαίνεται να λείπει ένας αθλητικός και σκληρός tweener με αμυντικό φίλτρο. Ο Gudaitis δείχνει ακόμη «βαρύς» και ανέτοιμος, ενώ ο Williams δεν φημίζεται για τις αμυντικές του επιδόσεις. Αν το τριφύλλι καταφέρει να διεκδικήσει μια θέση στην πρώτη 10αδα θα είναι επιτυχία, αλλά εκτιμώ ότι η πραγματική επιτυχία θα είναι να δοθεί χρόνος στον προπονητή και στο υλικό που έχει επιλέξει. Ο Παναθηναϊκός έχει καλύτερες προοπτικές από τις δύο προηγούμενες χρονιές, αλλά οι ομάδες δεν «χτίζονται» σε λίγους μήνες…   

ΠΡΟΒΛΕΨΗ RS: 11η – 13η θέση

ΚΕΥ PLAYER: Nate Wolters

NEWCOMER TO WATCH: Marius Grigonis

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Arturas Gudaitis

STRONGEST LINK: Ορθολογική περιφέρεια – Ενίσχυση κορμού με παίκτες από EL – Παρουσία Παπαγιάννη

WEAKEST LINK: Iso game – Έλλειψη back up PF – P’n’r’ άμυνα – Απουσία ηγέτη

ASVEL

Η ASVEL, απόλυτη κυρίαρχος στη Γαλλία τα τελευταία χρόνια, ψάχνει για 4η σερί σεζόν μια διάκριση στην EL. O TJ Parker βρίσκεται ξανά στο τιμόνι της και για άλλο ένα καλοκαίρι προχώρησε σε πολλές αλλαγές στο ρόστερ. Φέτος τονώθηκε το εγχώριο στοιχείο με τους De Colo, Lauvergne, οι οποίοι μπορούν να κάνουν τη διαφορά, με τη σωστή διαχείρισή τους, ενώ προστέθηκαν και οι Polite, Pons, με βλέμμα τόσο στο μέλλον, όσο και στο παρόν, καθώς είναι forward, που μπορούν να αναπτυχθούν σταδιακά και να δώσουν λύσεις. Σε γνώριμα λημέρια επέστρεψε και ο Noua, ο οποίος αναμένεται να πάρει πολύ χρόνο στο 4 και μαζί με τον Fall, να συνθέσουν ένα δίδυμο με μέγεθος. Στο back court είχαμε τρεις επιλογές εκτός Euroleague, με έμφαση στα φυσικά / αθλητικά προσόντα (Obasohan, Matthews) και στο all-around παιχνίδι (Jackson-Cartwright). Η Villeurbanne είναι αρκετά αλλαγμένη, με το ρόστερ να συνδυάζει την εμπειρία με το νεανικό ενθουσιασμό. Δύσκολα θα μπορέσει να διεκδικήσει μια θέση στα Ρ/Ο, ωστόσο το project (αν διατηρηθεί ο κορμός στο μέλλον) μοιάζει ελκυστικό.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ RS: 13η – 15η θέση

ΚΕΥ PLAYER: Nando De Colo

NEWCOMER TO WATCH: Yves Pons

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Parker Jackson-Cartwright

STRONGEST LINK: Πλήρες και βαθύ ρόστερ – Ενίσχυση κορμού με έμπειρους παίκτες – Αθλητικότητα

WEAKEST LINK: Έλλειψη σταθερού σουτ από τους ψηλούς – Τρεις rookie στην περιφέρεια

 ZALGIRIS

H Zalgiris παρουσιάζεται από την πλειοψηφία, ως ένα από τα φαβορί ακόμη και για την τελευταία θέση, ωστόσο στην περίπτωση της είμαι κάπως πιο αισιόδοξος. Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να πει ότι το καμάρι της Λιθουανίας θα είναι τόσο ανταγωνιστικό για να διεκδικήσει μια θέση, ακόμη και στα μεσαία πατώματα της βαθμολογίας, ωστόσο δεν παύει να διαθέτει ένα αξιόμαχο σύνολο, το οποίο είναι ικανό να κάνει ζημιές και να «χτίσει» σταδιακά κάτι καλό… Στον πάγκο της Zalgiris θα βρίσκεται πλέον ο Maksvytis (εκλέκτορας της Lietuva), με αξιόλογο έργο στην Parma Perm, ο οποίος προχώρησε σε προσεκτικές κινήσεις από τη δεξαμενή της Euroleague (Evans, Smits), που μπορούν να την ανεβάσουν επίπεδο. Το κενό του Nebo καλύφθηκε από τον Kevarrius Hayes, ένα center με παρόμοιο αγωνιστικό στυλ και εξίσου dominant, ενώ ο Butkevicius θα προσπαθήσει να «μπει στα παπούτσια» του Milaknis. Οι Lekavicius και Ulanovas θα είναι ξανά στις επάλξεις, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον Cavanaugh, ο οποίος σταδιακά εξελίσσεται σε ένα stretch 4αρι με προοπτική να σταδιοδρομήσει και σε μεγαλύτερες ομάδες. Εκείνοι που μπορεί πάντως, να κάνουν το μπαμ, είναι ο Brazdeikis και ο Birutis, που αν δεν είναι «ψαρωμένοι» ίσως αποτελέσουν από πιο τις ευχάριστες εκπλήξεις της φετινής περιόδου.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ RS: 12η – 14η θέση

ΚΕΥ PLAYER: Keenan Evans

NEWCOMER TO WATCH: Ignas Brazdeikis

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Kevarrius Hayes

STRONGEST LINK: Σύνολο με αμυντικό φίλτρο – Guards/Forwards με καλό σουτ

WEAKEST LINK: Iso game – Έλλειψη ποιοτικών λύσεων στην άκρη του πάγκου – Εξάρτηση από Evans  

VIRTUS BOLOGNA

Η Virtus επιστρέφει μετά από πολλά χρόνια, για να εδραιωθεί σταδιακά εκεί που ανήκει, δηλαδή στην elite της διοργάνωσης. Η άνοδος της τα τελευταία χρόνια είναι ραγδαία και τελικά πέρυσι, κατακτώντας το Eurocup, κέρδισε με το σπαθί της την είσοδό της στην Euroleague. Το ρόστερ βρίθει από ποιότητα και ο Sergio Scariolo, μετά τις επιτυχίες του σε επίπεδο εθνικών ομάδων, θέλει να φθάσει ψηλά και στην Euroleague! Η περιφερειακή γραμμή, εκτός της δεδομένης ποιότητάς της, διαθέτει παίκτες για όλα τα γούστα, που αλληλοσυμπληρώνονται ιδανικά. Ο Teodosic επιστρέφει με άλλα χρώματα, όπως και ο Lundberg, ο οποίος θα προσφέρει 2-way profile και σκορ, σε ένα πλήρες back court, το οποίο αποτελεί τη δύναμη πυρός της ομάδας στην επίθεση. Να μην ξεχάσουμε τον Pajola, που αναμένεται να έχει σημαντικό ρόλο χάρις στη hustle άμυνά του, αλλά και τον Mannion, ο οποίος μετά την περιπέτεια υγείας του, επιστρέφει δριμύτερος. Στα φτερά δεσπόζει ο ultra αθλητικός Cordinier και ο Weems με 3&D στοιχεία. Ο Ojeleye είναι ένας combo forward – δυναμίτης, που δεν αφήνει να φανεί το κενό του Shengelia, ενώ και οι υπόλοιποι ψηλοί Mickey, Bako, Jaiteh συνθέτουν μια πλήρη γραμμή ψηλών. Η Virtus διαθέτει και την ποιότητα και παίκτες με προσωπικότητα για να προκριθεί στα Ρ/Ο, είναι μια ομάδα που ήρθε για να μείνει και όλα τα κομμάτια βρίσκονται στη θέση τους για να τα καταφέρει… Απομένει να το δούμε πλέον και στο παρκέ, οι απαιτήσεις είναι υψηλές.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ RS: 7η – 9η θέση

ΚΕΥ PLAYER: Milos Teodosic

NEWCOMER TO WATCH: Semi Ojeleye

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Ismael Bako

STRONGEST LINK: Ατομικό ταλέντο – Παίκτες / προπονητής με παραστάσεις – Αθλητικότητα – Μέγεθος

WEAKEST LINK: Υπερφορτωμένη περιφέρεια – Ρόλος Belinelli – Τραυματισμός Shengelia

PARTIZAN

Στην περίπτωση της Partizan έχουμε διπλή επιστροφή, τόσο της ιστορικής ομάδας, όσο και του πολυνίκη προπονητή Zeljko Obradovic! Όπως καταλαβαίνετε, ο συνδυασμός άμεσα καθιστά την Partizan ως υποψήφια για είσοδο στην 8αδα και η περσινή δύσκολη χρονιά, δίχως κάποια σημαντική διάκριση, θα αποτελέσει το καλύτερο κίνητρο. Οι προσθήκες στο ρόστερ έδωσαν έμφαση στην εμπειρία Euroleague και σε παίκτες με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, που μπορούν να συμπληρώσουν ιδανικά όσους παρέμειναν από το περσινό ρόστερ. Ο Exum, λοιπόν, φαίνεται να είναι το ιδανικό συμπλήρωμα του Punter με την αθλητικότητά του και την ικανότητα στο slashing, ενώ οι Nunally και Andjusic «κουμπώνουν» ιδανικά με τον Παπαπέτρου. Το μεγάλο ερωτηματικό είναι η front line, δίχως νέα πρόσωπα και με τον Smailagic τραυματία. Ο Obradovic έχει το know how να δημιουργήσει ένα συμπαγές και ανταγωνιστικό σύνολο, που θα κοιτάξει την 8αδα και μετά θα κάνει δύσκολη τη ζωή κάθε αντιπάλου. Ειδικά με 1 – 2 ποιοτικές προσθήκες στην περιφέρεια και στις θέσεις των ψηλών, η Σερβική ομάδα μπορεί να ανέβει επίπεδο. Για την ώρα πάντως, ο στόχος είναι το «χτίσιμο» ενός κορμού με ρόλους, που παιχνίδι με το παιχνίδι θα βελτιώνεται και αν έρθει και η πρόκριση στα Ρ/Ο θα είναι η καλύτερη επιβράβευση!

ΠΡΟΒΛΕΨΗ RS: 8η – 10η θέση

ΚΕΥ PLAYER: Kevin Punter

NEWCOMER TO WATCH: Dante Exum

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Ioannis Papapetrou

STRONGEST LINK: Παρουσία Οbradovic – Πληθωρικό ρόστερ με 2-way στοιχεία – Επιθετικό ταλέντο

WEAKEST LINK: «Φτωχή» front line – Απουσία καθαρού pass first PG

 VALENCIA

Last but not least η Valencia, μια ομάδα με σταθερά καλή παρουσία όσες φορές αγωνίστηκε στην Euroleague, που επανέρχεται μετά από 1 χρόνο και μεγάλο στόχο αυτό που δεν έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια, δηλαδή την είσοδό της στην 8αδα! Με νέο πρόσωπο στον πάγκο τον Mumbru και μια πλειάδα rookies (Radebaugh, Alexander, Harper, Webb, Rivero, Arostegui), η Ισπανική ομάδα έχει υψηλές βλέψεις. Με ένα μίγμα έμπειρων (Prepelic, Claver, Dubljevic, Jones, Van Rossom) και φιλόδοξων παικτών, το σύνολο του Mumbru αναμένεται να είναι και φέτος αρκετά δυνατό, ώστε να τερματίσει στη μέση της βαθμολογίας, αλλά μπορεί να κάνει το παραπάνω βήμα; Η απάντησή μου είναι ότι θα εξαρτηθεί από τον προπονητή της, που μετά το μέτριο πέρασμα από την Bilbao, καλείται να δώσει απαντήσεις και να κάνει step up στην Euroleague. Η ποιότητα της ομάδας είναι δεδομένη, ωστόσο χρειάζεται χρόνος για να ενσωματωθούν οι πολλοί νέοι παίκτες σε ένα περιβάλλον απαιτητικό, όπως αυτό της Euroleague. Αν η Valencia καταφέρει να μείνει σε τροχιά Ρ/Ο, θα πρόκειται για μεγάλη επιτυχία, ενώ πιθανή είσοδος στην 8αδα θα ισοδυναμεί με μίνι – θαύμα…

ΠΡΟΒΛΕΨΗ RS: 10η – 12η θέση

ΚΕΥ PLAYER: Chris Jones

NEWCOMER TO WATCH: Jonah Radebaugh

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Jared Harper

STRONGEST LINK: Βαθύ ρόστερ με λύσεις σε όλες τις θέσεις – Σουτ από παντού – Επιθετικό ταλέντο

WEAKEST LINK: Πολλοί rookies – Mumbru