Skip to main content

Ο Νίκολα Μιλουτίνοβ είναι μια πολύ σοβαρή αναβάθμιση σε κάθε επίπεδο

Το «Shot Clock» γράφει για την μεγάλη επιστροφή του Σέρβου σέντερ στον Ολυμπιακό

Ο Ολυμπιακός, αρκετά νωρίς στην μεταγγραφική περίοδο, ανακοίνωσε μια πραγματικά σπουδαία κίνηση. Ο Μιλουτίνοβ, στα 28 του, επιστρέφει στην Ευρωλίγκα για να παίξει στην καλύτερη μπασκετική ηλικία, μετά από μια εξαιρετική σεζόν σε πιο χαμηλό επίπεδο βέβαια. Τα τελευταία χρόνια στην ΤΣΣΚΑ, παρότι έκανε μερικές μεστές σεζόν στην Ευρωλίγκα, δεν είχε τον dominant ρόλο που ο ίδιος θα ήθελε. Πλέον, έρχεται στον Ολυμπιακό να μοιραστεί τη θέση του Center με τον εξαιρετικό Μουστάφα Φαλ φτιάχνοντας μια πανίσχυρη γραμμή ψηλών. Ας δούμε τα βασικά στοιχεία που φέρνει ο Σέρβος σταρ στο σύστημα του Γιώργου Μπαρτζώκα και τον Ολυμπιακό.

Μέγεθος

Ο Μίλου είναι ένα πολύ μεγάλο και δυνατό κορμί με ύψος 2.13 μ και εκπληκτικό άνοιγμα χεριών που ξεπερνά τα 220 εκατοστά. Με την προσθήκη του ο Ολυμπιακός ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην επίθεση του με περισσότερα post ups, με διαρκή παρουσία ενός τεράστιου κορμιού στον αγωνιστικό χώρο, κάνοντας έτσι το playstyle του να αποκτά μεγαλύτερη διάρκεια. Το μέγεθος του Σέρβου διασφαλίζει εξαιρετικό rebounding (πολλαπλές σεζόν με πάνω από 8 ριμπάουντ μέσο όρο), ενώ πλέον το επιθετικό rebounding περνά σε επόμενο επίπεδο.

Pick and roll επίθεση

O Γιώργος Μπαρτζώκας θέλει -και φέτος- να έχει αρκετά pick and roll actions στο δεύτερο μέρος των επιθέσεων του και η παρουσία του Μιλουτίνοβ, του καλύτερου ίσως παίκτη στη δημιουργία ως short roller στην Ευρώπη, ανοίγει νέες δυνατότητες στην επίθεση. Ειδικά αν παραμείνει ο Βεζένκοβ και ο Σλούκας, τότε θα μιλάμε για μια επίθεση που είναι ασταμάτητη. Απλά σκεφτείτε στο pick and roll Σλούκα-Μιλουτίνοβ και στα κοψίματα τον Βεζένκοβ με σουτέρ όπως ο Κάνααν και ο Παπανικολάου στα φτερά. Αλλά δεν πρόκειται μόνο για τη δημιουργία, καθώς ο νέος σέντερ του Ολυμπιακού έχει μια σειρά από "σταθερές" στα τελειώματά του κοντά στο καλάθι μετά το σκριν.

Ερωτηματικό η άμυνα με αλλαγές

Είναι δεδομένο ότι με την προσθήκη δεύτερου μεγάλου κορμιού, ο Ολυμπιακός θα αναζητήσει παίκτη που θα είναι αυστηρά παίκτης που θα μπορεί να παίξει άμυνα με αλλαγές σε ελίτ επίπεδο για την θέση του τρίτου ψηλού. Αντιλαμβανόμαστε, ότι με Φαλ και Μιλουτίνοβ τα λεπτά του τρίτου ψηλού θα είναι πολύ περιορισμένα και απαιτούν ένα παίκτη σπεσιαλίστα στο ρόλο του. Ο Σέρβος δεν είναι η καλύτερη επιλογή στις αλλαγές. Το έχει κάνει, μπορεί να το υπηρετήσει για περιορισμένο αριθμό κατοχών, αλλά μέχρι εκεί.

Ενίσχυση ταυτότητας

Τελικά, η νέα προσθήκη του Ολυμπιακού αποτελεί ένα ακόμη κομμάτι του πάζλ που φτιάχνεται την τελευταία τριετία. Ο ΟΣΦΠ δεν επιλέγει απλά έναν εξαιρετικό παίκτη, αλλά έναν που γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις, ενώ παράλληλα έχει δείξει εξαιρετικά δείγματα γραφής στα αποδυτήρια. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς ενισχύεται η ταυτότητα που έχει χτίσει ο οργανισμός τα τελευταία χρόνια.

Όσο για τα υπόλοιπα κομμάτια του παζλ; Τα λέμε στα επόμενα κείμενά μας!